ushqyerja e foshnjes
ushqyerja e foshnjes

Vështrim i përgjithshëm

Nëse jeni një prind i ri, ushqyerja e foshnjes është nga nga burimet më të shpeshta të pyetjeve dhe shqetësimeve tuaja. Por, cilat janë pyetjet më të shpeshta që prindërit e rinj bëjnë?

 Sa ushqim duhet të hajë një bebe? A zgjohet një fëmijë për tu ushqyer?  Pse ata duken të uritur gjatë gjithë kohës? Kur fëmija mund të fillojë të hajë ushqime të ngurta?

Pyetjet janë të shumta  dhe përkundër këmbënguljes së gjyshes, përgjigjet kanë ndryshuar me kohën. 

Ushqyerja e foshnjes me orar sipas moshës

Në ditën e parë të jetës, stomaku i foshnjës tuaj është tepër i vogël dhe mund të mbajë vetëm 1 deri në 1.4 lugë çaji qumësht. Ndërsa fëmija juaj rritet, stomaku i tyre shtrihet dhe rritet.

Është e vështirë të dini se sa qumësht pi fëmija juaj gjatë gjidhënies. Por nëse ushqyerja e foshnjes behet me biberon për arsye të ndryshme, është pak më e lehtë për tu matur.

Më poshtë do të gjeni një orar të ushqyerjes rekomanduar nga Akademia Amerikane e Pediatrisë

Sa shpesh duhet të hajë fëmija juaj?

Çdo foshnjë është unike,por, një gjë që është mjaft konsistente është se foshnjat që ushqehen me gji hanë më shpesh sesa ato që ushqehen me biberon. Kjo ndodh sepse qumështi i gjirit tretet lehtë dhe zbrazet nga stomaku shumë më shpejt se formula.

Foshnjat që ushqehen me gji

 Sipas La Leche League International , ju duhet të filloni të ushqeni fëmijën tuaj brenda 1 ore nga lindja dhe të siguroni rreth 8 deri në 12 herë ushqyerje  çdo ditë, në javët e para të jetës.

Në fillim, është e rëndësishme të mos e lini fëmijën tuaj të shkojë më shumë se 4 orë pa  u ushqyer. Ju ka të ngjarë të keni nevojë t’i zgjoni ata nëse është e nevojshme, të paktën derisa ushqyerja me gji të ketë treguar rezultat dhe të fitojnë peshë në mënyrë të përshtatshme.

Ndërsa fëmija juaj rritet dhe sasia e qumështit që trupi prodhon rritet, fëmija do të jetë në gjendje të marrë më shumë qumësht në më pak se një  ushqyerje. Atëherë mund të filloni të vini re një model më të parashikueshëm.

 • 1 deri në 3 muaj: Foshnja ushqehet 7 deri në 9 herë në 24 orë.
 • 3 muaj: Ushqimi jepet 6 deri në 8 herë në 24 orë.
 • 6 muaj: Foshnja ushqehet rreth 6 herë në ditë.
 • 12 muaj: Fëmija ushqet rreth 4 herë në ditë. Futja e lëndëve të ngurta në rreth 6 muaj ndihmon për të plotësuar nevojat shtesë ushqyese të foshnjës tuaj

Ky model ushqyerjeje është vetëm një shembull pasi çdo foshnjë ka veçoritë e veta, si dhe ushqyerja e foshnjes është e lidhur edhe me faktorë të tjerë.

Foshnjat që ushqehen me biberon

Ashtu si foshnjat qe ushqehen me gji, të porsalindurit që ushqehen me biberon duhet të hanë gjithashtu sipas kërkesës. Mesatarisht, ushqyerja bëhet çdo 2 deri në 3 orë. Një orar tipik i ushqyerjes mund të duket kështu:

 • I porsalinduri: çdo 2 deri në 3 orë
 •  2 muaj: çdo 3 deri në 4 orë
 •  4 deri në 6 muaj: çdo 4 deri në 5 orë
 •  6+ muaj: çdo 4 deri në 5 orë

Si për foshnjat qe ushqehen me gji ashtu edhe për ato që ushqehen me biberon

 • Mos u jepni lëngje të tjera përveç formulës ose qumështit të gjirit foshnjave nën një vjeç. Kjo përfshin lëngje dhe qumësht lope. Ata nuk sigurojnë ushqyesit e duhur dhe mund të sjellin shqetësime të stomakut për foshnjën. 
 • Mos e përzieni qumështin në biberon me drithëra.
 • Mund të sjellë rrezikun nga mbytjet .
 • Sistemi tretës i foshnjës nuk është mjaft i zhvilluar për të trajtuar drithërat deri në moshën 4 deri në 6 muaj.
 • Mos i jepni fëmijës tuaj asnjë lloj mjalti deri pas ditëlindjes së tyre të parë. Mjalti mund të jetë i rrezikshëm për një fëmijë, duke shkaktuar herë pas here atë që quhet botulizëm i foshnjave.
 • Përshtatni pritjet tuaja bazuar në foshnjën tuaj dhe nevojat e tij unike. Foshnjat e parakohshme ka të ngjarë të ndjekin modelet e të ushqyerit sipas moshës së tyre të përshtatur. Nëse foshnja juaj ka sfida si refluksi, mund t’ju duhet të punoni me mjekun për orarin e duhur të ushqyerjes dhe sasinë që duhet të hanë.
ushqyerja e foshnjes
ushqyerja e foshnjes

Si të futeni në një orar të ushqyerje

Programet janë pjesë e shenjtë për çdo prind. Fëmija juaj natyrisht do të fillojë të ketë  një model ushqyerjeje ndërsa stomaku rritet dhe mund të marrë më shumë qumësht gjiri ose formulë në një vakt. Për këtë do të duhen 2 deri në 4 muaj.

Sidoqoftë, tani është e rëndësishme të përqëndroheni në shenjat që tregojnë se fëmija juaj është i uritur. Ja cju tregon se ushqyerja e foshnjes po ju pret

 • Afrimi pranë gjirit.
 • Bebet vendosin grushtin në gojë kur janë të uritur.
 • Lëpirja e buzëve
 • E qara është gjithashtu një shënjë që tregon se janë të uritur

Pasi fëmija juaj të jetë disa muajsh, mund të jeni në gjendje të prezantoni një orar gjumi/ushqimi që funksionon për ju.

Le të themi, për shembull, se një fëmijë 4-muajsh zgjohet çdo 5 orë për tu ushqyer. Kjo do të thotë që nëse ushqehen në orën 21:00, fëmija do të  zgjohet rreth orës 2 të mëngjesit, por nëse zgjoheni dhe ushqeni fëmijën në orën 11 pasdite, pak para se të shkoni në shtrat, ata nuk mund të zgjohen deri në orën 4 të mëngjesit, duke ju ofruar një gjumë deri diku më të qetë.

Po sikur fëmija të jetë ende i uritur edhe pas ushqyerjes?

Në përgjithësi, nëse fëmija juaj duket i uritur, ushqejeni atë. Foshnja juaj do të hajë më shpesh gjatë shpërthimeve të rritjes , të cilat zakonisht ndodhin rreth moshës 3 javë, 3 muaj dhe 6 muaj.

Shqetësoheni për ushqyerjen e tepërt?

Kjo nuk është  e mundur në rastet e foshnjave qe ushqehen me gji e ndërkohë nga ana tjetër mund të ndodhi me foshnjet që ushqehen me biberon. Megjithatë në çdo rast kur ndjeheni të shqetësuar mund të drejtoheni për një konsultë tek pediatri.

Si të filloni  me ushqimet e ngurta

Foshnja juaj ndoshta është gati për lëndë të ngurta nëse janë 4 deri në 6 muajsh dhe nëse tregojnë shenjat e mëposhtëme:

 • ka krijuar një scalp të fortë
 • tregojnë interes për atë që ju po hani
 • Arrijnë dhe kapin ushqimet
 • Peshojnë 13 ose më shumë kilogramë

Me cilin ushqim të filloni? AAP thotë se nuk ka shumë rëndësi në çfarë rendi ju i prezantoni ushqimet. Rregulli i vetëm: Jepini  një ushqim për 3 deri në 5 ditë para se të ofroni një tjetër. Nëse ka një reaksion alergjik (skuqje, diarre, të vjella janë shenjat e para të zakonshme), do të dini se cili ushqim po e shkakton atë.

Ndërsa fëmija juaj rritet, kaloni nga ushqyqerja e foshnjes me gjera te buta në ato që kanë më shumë cilësi (për shembull, pure bananeje, vezë të fërguara ose makarona të gatuara mirë, të copëtuara).  Ushqyerja e foshnjes ne kete menyre zakonisht ndodh rreth moshës 8 deri në 10 muaj .

Ushqyerja e foshnjes nuk eshte e veshtire pasi supermarketi  ofron një shumëllojshmëri të produkteve ushqimore për foshnjat, por nëse doni të bëni tuajin , bëjeni  pa sheqer dhe kripë. Për më tepër, në këtë fazë, mos e ushqeni fëmijën tuaj me asgjë që mund të jetë një rrezik për mbytje, duke përfshirë:

 • ushqime të forta, të tilla si kokoshka ose arra
 • fruta të forta, të freskëta, si mollët; gatuajini për të zbutur ose copëtuar në copa shumë të vogla
 • çdo mish që nuk është gatuar mirë dhe copëtuar shumë mirë
 • kuba djathi
 • gjalpë kikiriku

Kur fëmija  është afër ditëlindjes së tij të parë, ai duhet të hajë një shumëllojshmëri ushqimesh dhe të marrë rreth 4 gramë lëndë të ngurta në çdo vakt . Vazhdoni ti jepni qumësht gjiri ose formulë. 

Shqetësime të tjera

Foshnjat nuk mund ti përtypin biskotat. Disa do të fitojnë peshë lehtë, ndërsa të tjerë mund të kenë probleme. Gjërat që mund të ndikojnë në shtimin e peshës së foshnjës përfshijnë:

 • të kesh një defekt të lindjes si një buzë ose qiellzë e çarë, e cila krijon probleme me ushqyerjen
 • Kanë intolerancë ndaj proteinave të qumështit
 • Ushqyerja me biberon

Sipas një studimi të kryer në 2012  më shumë se 1,800 foshnja ushqeheshin me biberon pavarësisht nëse ky  përmbante qumësht gjiri ose formulë. Këta fëmijë fituan më shumë peshë  sesa foshnjat qe ushqehen me gji.

Ushqyerja e foshnjes

Si, kur dhe  me çfarë të ushqeni një fëmijë janë shqetësimet kryesore të çdo prindi,por, ka një lajm të mire. Shumica e foshnjave janë gjykues mjaft të mirë kur janë të uritur dhe kur janë të ngopur dhe ata do t’ju ​​vënë në dijeni për këtë.

Thjesht duhet t’u paraqisni  zgjedhjet e duhura në kohën e duhur dhe t’i kushtoni vëmendje shenjave të tyre. Nëse keni ndonjë pyetje ose shqetësim, pediatri është gati për t’ju ndihmuar gjatë rrugës. Ushqyerja e foshnjes ne fund eshte nje eksperience e mrekullueshme.