Belbezimi tek femijet
Belbezimi tek femijet

Belbezimi tek femijet është një problem i ndërlikuar i të folurit. Shkaku dhe rikuperimi është ende pak misterioz. Mund të jetë shumë zhgënjyese për ata që jetojnë me të.

Ky artikull zbërthen atë që duhet të dini për belbëzimin, kur duhet të shqetësoheni dhe ku mund të gjeni informacionin që është i duhuri për fëmijën tuaj.

Çfarë është belbëzimi?

Belbezimi tek femijet referohet si mosfunksionim i të folurit. Rrjedhshmëria është aftësia për të folur pa probleme, saktë dhe me besim. Mospërputhja është e kundërta: Folësit luftojnë me tingujt dhe procesin fizik të të folurit. Njerëzit që belbëzojnë ndonjëherë mund të ndiejnë tension në muskujt e fytyrës, kokës dhe qafës. Ata madje mund të humbasin zërin e tyre për disa sekonda kur janë duke luftuar me fjalët.

Shumë fëmijë do të përjetojnë mospërputhje ndërsa mësojnë të flasin. Duke filluar nga mosha rreth 18 muajshe (ose më herët), të folurit e fëmijës suaj mund të përfshijë herë pas here belbëzimin ndërsa ata punojnë në tinguj dhe fjalor të rinj.

Në mënyrë tipike, ky lloj mosfunksionimi do të përfshijë përsëritjen e një fjale. Ndoshta nuk duket se e shqetëson fëmijën tuaj kur po ndodh. Për shembull, fëmija juaj do të thotë: “III pëlqen akullorja”, por nuk do të tregojë asnjë shenjë tensioni apo lufte. Ju gjithashtu mund të vini re se fëmija juaj është më i paqartë kur është i lodhur.

Fëmijët që belbëzojnë shpesh kanë probleme me një rrokje, në vend të një fjale të plotë dhe ata mund ta përsërisin tingullin më shumë se vetëm disa herë. Fëmija juaj madje mund t’ju pyesë pse e ka të vështirë të flasë.

Ju mund të vini re se sytë, qafa dhe goja e fëmijës suaj tregojnë tension ndërsa punojnë me vështirësitë në të folur. Shenjat si këto janë mjaft të qëndrueshme dhe nuk duken të lidhura me faktin nëse fëmija juaj është i lodhur apo i emocionuar. Sigurisht, simptomat do të jenë të lehta në disa fëmijë, dhe më të rënda tek te tjeret.

A kërkon trajtim belbezimi tek femijet?

Terapistët ndryshojnë për kohën e duhur për të trajtuar belbezimin dhe për terapitë më të mira. Një artikull i botuar disa vite më parë mori një vëmendje të madhe mediatike. Ai dukej se sugjeronte se fëmijët nuk kanë nevojë fare për ndonjë trajtim dhe do të zgjidhin belbëzimin e tyre ndërsa rriten.

Por studiuesit sugjeronin se disa fëmijë nuk do të kenë nevojë për terapi klinike dhe se belbezimi i tyre do të përfundojë vetë. Kjo ndonjëherë ndodh me një ndihmë të vogël në shtëpi, ose kur fëmija rritet.

Shumë studiues sugjerojnë tani që të gjithë ata që belbëzojnë të vlerësohen për informacione specifike, duke përfshirë:

  • Mosha e femijes. Nëse një fëmijë ende belbëzon në moshën 5 vjeçare ose fillon të belbëzojë pas moshës 3 vjeçare, ai mund të përfitojë nga terapia.
  • Gjinia e fëmijës. Djemtë mund të kenë më shumë gjasa të belbëzojnë më gjatë se vajzat.
  • Historia familjare. Belbezimi duket se është gjenetik, që do të thotë se ndodh në familje.
  • Ashpërsia e belbëzimit të fëmijës. Ata që luftojnë më shumë kanë gjithashtu më shumë gjasa të përfitojnë nga puna me një profesionist të trajnuar.
  • Shkaku i belbëzimit. Periudhat e stresit të thellë mund t’i paraprijnë fillimit të belbëzimit, kështu që të dish se çfarë po ndodh në jetën e një fëmije është njohuri e dobishme për profesionistët që po vlerësojnë nëse terapia e të folurit do të bëjë një ndryshim.

Kur të kërkoni ndihmë për belbezimin

Nëse fëmija juaj belbëzon dhe një profesionist thotë se terapia do t’ju ndihmojë, është mirë të mos prisni. Studimet tregojnë se sa më vonë një fëmijë të marrë terapi për belbezimin, aq më e vështirë mund të jetë zgjidhja e problemit. Për më tepër, belbëzimi mund të shkaktojë ndryshime në aftësitë sociale dhe mirëqenien fizike të fëmijës. Terapia e hershme mund të bëjë një ndryshim të vërtetë ndërsa ata rriten.

Ju mund të pyesni veten pse të gjithë fëmijët nuk trajtohen për belbezimin. Nëse terapia e të folurit mund të ndihmojë, pse të mos e provoni? Disa kërkime sugjerojnë se fokusi në belbëzimin, nga prindërit, mësuesit dhe terapistët, në fakt mund ta përkeqësojë problemin për shumë fëmijë. Belbëzimi duket se zgjidhet vetë në të njëjtin numër fëmijësh, pavarësisht nëse fëmijët kanë terapi. Shumë ekspertë thonë se është mirë t’i lini disa fëmijë “të rriten prej saj”.

Ku të gjeni ndihmë për belbezimin

Nëse fëmija juaj vlerësohet si belbëzues, do të gjeni informacione të dobishme nga këto organizata.

  • Fondacioni i Belbëzimit ka informacion të gjerë në dispozicion për familjet e prekura nga belbëzimi. 
  • Shoqata Kombëtare e Belbëzimit është një burim i mirë për të gjetur grupe mbështetëse lokale. Ata gjithashtu ofrojnë informacion për të ndihmuar njerëzit, nga të rriturit tek fëmijët, të menaxhojnë belbezimin e tyre.  .
  • Shoqata Ndërkombëtare e Belbëzimit ofron informacion nga e gjithë bota dhe publikon një buletin vjetor me përditësime mbi kërkimet dhe rekomandimet e librave, ndër të tjera. 

Hapat e ardhshëm

Studiuesit kanë vënë re se prindërit shpesh janë më të mërzitur për belbezimin sesa fëmijët. Është e rëndësishme ta mbani në mend këtë. Nëse vëreni se fëmija juaj po belbëzon, jepini pak kohë për të kuptuar nëse është një fazë zhvillimi ose një problem aktual i të folurit. Nëse ende mendoni se belbëzimi  tek femijet është problemi, atëherë bisedoni me mjekun tuaj në mënyrë që ta trajtoni sa më shpejt të jetë e mundur.