Keni filluar të ushqeni femijën tuaj me gji dhe krejt papritur kuptoni se keni një bllokim te kanaleve te qumeshtit.Kjo mund të shfaqet në formën e gungave të cilat shkaktojnë dhimbje.

 Por mos u tronditni pasi të gjitha femrat mund të përjetojnë bllokim te kanaleve te qumeshtit. E vërteta qendron se mund të pastroni bllokimin në shtëpi dhe të ktheheni shpejt në rutinën tuaj normale.

Sigurisht, është gjithmonë e mundur që gunga të përparojë në diçka më serioze, si mastiti . Le të hedhim një vështrim në atë që ju duhet të keni kujdes kur bëhet fjalë për bllokim te kanaleve te qumeshtit dhe kur duhet të vizitoni mjekun tuaj.

Simptomat që tregojnë se keni një bllokim te kanaleve te qumeshtit

Gunge ne gji
Gunge ne gji

Mund të keni bllokim te kanaleve te qumeshtit kur një kanal qumështi në gjirin tuaj ka drenazhim të dobët. Ju mund të përjetoni një të tillë nëse gjoksi juaj nuk zbrazet plotësisht pas ushqyerjes, nëse fëmija juaj nuk mund të pijë ose nëse jeni nën stres, gjë që është e pranishme për shumë nëna të reja, për të qenë të sinqertë.

Simptomat mund të vijnë ngadalë dhe në përgjithësi prekin vetëm një gji. Ju mund të përjetoni bllokim te kanaleve te qumeshtit nese keni:

 • një gunge në një zonë të gjirit tuaj
 • gurgullimë rreth gungës
 • dhimbje ose ënjtje pranë kesaj gunge
 • siklet që qetësohet pas ushqyerjes/pompimit
 • dhimbje gjatë ushqyerjes
 • prizë/flluskë qumështi në hapjen e thithit tuaj
 • lëvizja e gungës me kalimin e kohës

Është gjithashtu e zakonshme të shihni një ulje të përkohshme të furnizimit tuaj kur keni një bllokim te kanaleve te qumeshtit. Ju madje mund të shihni qumësht të trashë ose të yndyrshëm që mund të duket si fije ose kokrra.

Kur situata bëhet serioze

Këtu është gabimi i vërtetë: Nëse nuk bëni asgjë, bllokimi nuk ka të ngjarë të rregullohet vetë. Në vend të kësaj, mund të përparojë në një infeksion të quajtur mastit . Merrni parasysh se ethet nuk janë një simptomë që do të përjetoni me një kanal qumështi të bllokuar. Nëse keni dhimbje dhe simptoma të tjera të shoqëruara me ethe, mund të keni një infeksion.

Simptomat e mastitit mund të shfaqen papritur dhe përfshijnë:

 • ethe dhe temperaturë 38.3 ° C ose më e lartë
 • simptoma të ngjashme me gripin (të dridhura dhe dhimbje trupi)
 • ngrohtësia, ënjtja dhe butësia e të gjithë gjirit
 • gunge e gjirit ose ind i trashë i gjirit
 • ndjesi djegieje dhe/ose siklet gjatë infermierisë/pompimit
 • skuqje në lëkurën e prekur

Mastiti prek deri në 1 në 10 gra që ushqejnë me gji.Nëse e keni pasur më parë, ka më shumë gjasa ta merrni përsëri. Mastiti i patrajtuar mund të çojë në grumbullimin e qelbës  një absces që kërkon drenazh kirurgjik.

Shkaqet e bllokimit të kanalit të qumështit

Përsëri, shkaku rrënjësor i kanaleve të qumështit të mbyllur është zakonisht diçka që parandalon kullimin e plotë të gjirit. Kjo mund të jetë çdo gjë nga presioni mbi gjoksin tuaj,reçipeta të shtrënguara ose ushqimet.

Kanalet e bllokuara dhe mastiti madje mund të shkaktohen nga mënyra se si e ushqeni fëmijën tuaj. Për shembull, nëse foshnja juaj i pëlqen një gji mbi një tjetër, kjo mund të çojë në bllokime në gjoksin më pak të përdorur. Çështjet e lidhjes dhe problemet e thithjes janë situata të tjera që mund të nxisin një rezervë të qumështit.

Ekzistojnë gjithashtu disa faktorë rreziku që mund t’ju te shtojnë mundësitë për bllokim te kanaleve te qumeshtit:

 • historia e mastitit
 • plasaritje e lëkurës në thithka
 • dietë joadekuate
 • pirja e duhanit
 • stresi dhe lodhja

Po nëse nuk ushqeni me gji

Pjesa më e madhe e informacionit që do të gjeni në lidhje me kanalet e bllokuara dhe mastitin rrotullohen rreth grave që ushqejnë me gji. Por kjo mund të ndodhë edhe nëse nuk ushqeni me gji.

 • Mastiti periduktal është mastit që ndodh pa laktacion. Kjo gjendje ështëe  rrallë.Në përgjithësi prek gratë gjatë viteve të tyre riprodhuese. Simptomat janë të ngjashme me mastitin e laktacionit dhe mund të shkaktohen nga gjëra të tilla si pirja e duhanit, infeksioni bakterial, lëkura e thyer në thithkë dhe fistulat e qumështit.
 • Ektazia e kanalit të qumështit është një gjendje që prek kryesisht gratë midis moshës 45 dhe 55 vjeç . Një kanal qumështi zgjerohet, duke trashur muret e kanalit dhe duke i mbushur me lëng që mund të bëhet i trashë dhe ngjitës. Përfundimisht, kjo mund të çojë në shkarkim, dhimbje dhe butësi dhe mastitë periduktale.
 • Mastiti gjithashtu mund të prekë meshkujt në raste të rralla.Për shembull,mastiti granulomatoz është një formë kronike e mastitit që prek si burrat ashtu edhe gratë. Simptomat e tij janë të ngjashme me ato të kancerit të gjirit dhe përfshijnë një masë të fortë (abscesi) në gji dhe ënjtje.

Bllokim te kanaleve te qumeshtit, si ta trajtojme

Që në shenjën e parë të një kanali të bllokuar, mund të filloni të punoni me këtë çështje.

Një nga trajtimet më efektive është masazhi, veçanërisht kur jeni duke ushqyer

ose pompuar. Për të masazhuar, filloni nga pjesa e jashtme e gjirit dhe ushtroni presion me gishta. Mund të ndihmojë gjithashtu të masazhoni ndërsa jeni në dush ose banjë.

Këshilla të tjera për të pastruar nje bllokim ne kanalet e qumeshtit

 • Vazhdoni ushqyerjen me gji. Ideja është që të vazhdoni të kulloni shpesh gjirin.
 • Filloni të ushqeni me gjoksin e prekur për të siguruar që ai merr vëmendjen më të madhe. Foshnjat kanë tendencë të thithin më shumë gjirin e parë që u ofrohet.
 • Merrni parasysh të njomni gjoksin tuaj në një tas me ujë të ngrohtë dhe më pas të masazhoni bllokimin.
 • Provoni të ndryshoni pozicionet që përdorni për të ushqyer me gji. Ndonjëherë lëvizja lejon që thithja e foshnjës tuaj gjatë ushqyerjes të arrijë më mirë bllokimin.
 • Nëse zhvilloni mastitë, shanset janë që do t’ju nevojiten antibiotikë për të trajtuar infeksionin.
 • Ilaçet mund të jepen për një periudhë 10-ditore. Sigurohuni që të merrni të gjitha ilaçet sipas udhëzimeve për tu mbrojtur kundër përsëritjes së mastitit. Kontrolloni me mjekun tuaj nëse simptomat vazhdojnë pasi të keni mbaruar mjekimet tuaja.
 • Qetësuesit e dhimbjeve pa recetë gjithashtu mund të ndihmojnë në inflamacion të indit të gjirit. Mjeku juaj mund t’ju ​​sugjerojë të merrni Tylenol (acetaminophen) ose Advil/Motrin (ibuprofen).

Kur të vizitoni një mjek

Bllokim te kanaleve te qumeshtit
Bllokim te kanaleve te qumeshtit

Skuqja ose ndjenja e mavijosjes në gji mund të zgjasë një javë ose pak më shumë pasi të keni pastruar bllokimin ose të trajtoni mastitin. Sidoqoftë, nëse keni shqetësime ose ndjeni nje bllokim te kanaleve te qumeshtit qe nuk po sherohet , caktoni një takim me mjekun tuaj. Në disa raste, mund të keni nevojë për antibiotikë ose ndihmë shtesë, si kullimi i një abscesi.

Nëse simptomat janë të vazhdueshme, mjeku juaj mund të sugjerojë një mamografi, ultratinguj ose biopsi. Kjo me qëllimin për të përjashtuar kancerin inflamator të gjirit . Kjo formë e rrallë e kancerit ndonjëherë mund të shkaktojë simptoma të ngjashme me mastitin, si ënjtje dhe skuqje.

Si të parandalojmë një bllokim te kanaleve te qumeshtit

Meqenëse kanalet e bllokuara shkaktohen në përgjithësi nga një rezervë në qumësht, ju  duhet të siguroheni që po ushqeni fëmijën tuaj ose pomponi shpesh. Ekspertët rekomandojnë 8 deri në 12 herë në ditë, veçanërisht në ditët e para të ushqyerjes me gji.

Gjithashtu mund të provoni:

 • masazhimin e gjirit tuaj gjatë seancave të ushqyerjes/pompimit për të nxitur kullimin
 • duke anashkaluar rrobat e ngushta ose sutjenat për t’i dhënë gjoksit tuaj hapësirë ​​për të marrë frymë
 • lirimi i rripave të ngushtë të mbajtësit të foshnjës
  ndryshimi i pozicioneve të ushqyerjes me gji herë pas here për të siguruar që thithja të godasë të gjitha kanalet
 • aplikimi i një komprese të ngrohtë/të lagësht para se të ushqeni në zonat e gjirit që tentojnë të bllokohen
 • aplikimi i një komprese të ftohtë në gjinj pas seancave të ushqyerjes
 • pyesni mjekun tuaj për shtesat e lecithin
  Sigurohuni që t’i mbani gjinjtë tuaj të pastër dhe të thatë dhe provoni të përdorni diçka si krem ​​lanolin për të mbrojtur thithkat e plasaritura.

Dhe ndërsa mund të duket e pamundur  veçanërisht nëse keni një të porsalindur  kujdesuni për veten.

Kërkoni ndihmë, flini gjumë edhe nëse e dini që do të ushqeni foshnjën disa orë më vonë. Në përgjithësi, bëni gjërat e kujdesit për veten që ju ndihmojnë të shmangni ndjenjën e rënies.

Si përfundim

Te kesh nje bllokim te kanaleve te qumeshtit mund të jetë e pakëndshme dhe e bezdisshme për t’u trajtuar por mund tja dilni. 

Nëse bllokimi vazhdon pavarësisht përpjekjeve tuaja për më shumë se 2 ditë – konsideroni të bëni një takim me një konsulent laktacioni.