Ka kaq shumë trajtime të flokëve që shkojnë përtej shampos dhe kondicionerit tuaj të preferuar. Megjithatë, vaji i kokosit në veçanti ka fituar  ndjekës të fortë, me përdoruesit që ofrojnë një mori përfitimesh, nga gatimi te kujdesi për lëkurën e deri te zbardhja e dhëmbëve. Prapëseprapë, duhet të pyesim veten: A është vërtet vaji i kokosit gjithçka që është bërë? Më konkretisht, a mund të përfitojnë vërtet flokët tanë pak nga vaj kokosi ? 

Për t’iu përgjigjur këtyre pyetjeve dhe më shumë, ne kontaktuam me stilisten e flokëve Cynthia Alvarez, mjeshtër stiliste dhe koloriste në sallonin IGK Stephanie Brown dhe Peter Young, M.D., dermatolog dhe drejtor mjekësor për Facet. Ata konfirmuan se, po, vaji i kokosit mund të ndihmojë shëndetin e flokëve në shumë mënyra. Ndonëse është e rëndësishme të filloni pak me këtë vaj (si me të gjithë vajrat) dhe ta shtoni atë sipas nevojës, me ekuilibrin e duhur, vaji i kokosit është i detyruar t’i sjellë flokët tuaj nga trishtimi në të gëzuar në asnjë kohë. Të njëjtin efekt e ka dhe Dr. Jacob, pasi në përbërjen e tij ai përmban vajin e kokosit, krahas përbërsve të tjerë. 

Vaj kokosi për rritjen e flokëve 

Me pak fjalë: Po, vaji i kokosit mund të mbështesë rritjen e flokëve. “Vaji i kokosit patjetër do të ndihmojë që flokët tuaj të rriten më të shëndetshëm, më të trashë dhe më të gjatë”, konfirmon Brown. “Vitaminat dhe acidet yndyrore në vajin e kokosit ndihmojnë në ushqimin e skalpit tuaj dhe depërton në kutikulën e flokëve.   

Alvarez pajtohet, duke shtuar se përfshirja e vajit të kokosit në rutinën tuaj ose te produkteve që e kanë në përbërje si serumi Dr. Jacob, krijon një mjedis optimal për rritjen e flokëve. “Vitaminat dhe acidet yndyrore esenciale ndihmojnë gjithashtu në heqjen e grumbullimit të sebumit nga gjëndrat e flokëve, gjë që përshpejton rritjen”, shpjegon ajo.  

Vaj kokosi për flokë të dëmtuar 

Nuk është sekret që kimikatet, trajtimet termike dhe ndotja i thajnë e dëmtojnë flokët tuaj, në këtë rast vaji i kokosit mund të jetë vetëm bileta. Young thotë se vaji i kokosit “siguron një pengesë për të mbrojtur lëkurën e kokës dhe flokët tuaj, dhe bllokon irrituesit dhe bakteret që të shkaktojnë dëme. Një nga përbërësit kryesorë të vajit të kokosit është acidi laurik, i cili ndihmon në hidratimin e fijeve të flokëve tuaj për të zvogëluar thyerjen. ” 

“Nëse flokët tuaj ndihen pak të thatë ose të dëmtuar, vaji i kokosit është një trajtim i mirë para shampos për të parandaluar që shampo të heqë të gjitha vajrat nga flokët”, shton Brown, duke sugjeruar që përdoruesit të masazhojnë vajin në fijet e tyre nga rrënja në majë. përpara se të vazhdonin me rutinën e tyre të shampos. 

Dhe nëse ju pëlqen të kaloni kohë jashtë, Alvarez sugjeron të aplikoni vaj kokosi përpara se të kaloni kohë në diell, duke vënë në dukje se “vaji i kokosit është një SPF natyral dhe do të mbrojë flokët dhe lëkurën tuaj nga rrezet e dëmshme të diellit”. Në një mënyrë të ngjashme, ajo thotë se ju mund t’i mbroni flokët tuaj nga dëmtimi i zbardhuesit duke i përfshirë në rutinën tuaj para ngjyrosjes. “Më pëlqen t’u them klientëve të caktuar që të hedhin pak vaj kokosi në flokët e tyre përpara se të marrin pikat kryesore ose të bëhen platin”, thotë ajo, “sepse ndihmon në mbrojtjen e flokëve nga zbardhuesi”. 

Dhe nuk duhet thjesht të pranoni fjalën e tyre – një studim nga Biblioteka Kombëtare e Mjekësisë zbuloi se vaji i kokosit është në gjendje të depërtojë në boshtin e fijeve të flokëve dhe, në fund të fundit, të parandalojë dëmtimin e flokëve. 

Mund  ta përdorim vajin e kokosit për rritjen e flokëve?

Pavarësisht mungesës së kërkimeve të thelluara mjekësore dhe shkencore, vaji i kokosit ka ndihmuar shumë njerëz për të forcuar flokët dhe për të përmirësuar shëndetin e kokës. Thyerja e flokëve mund të reduktohet, prandaj flokët mund të rriten më gjatë pa u thyer. 

Nëse flokët tuaj janë të holluar ose nëse flokët tuaj janë bërë të imët, vaji i kokosit i ka ndihmuar njerëzit të reduktojnë shpejtësinë e rënies së flokëve; dihet se ndikon në boshtin e flokëve për të pasur një efekt pozitiv në humbjen e proteinave. Aplikuar në lëkurën e kokës, efekti është hidratues dhe ndërtimi rreth folikulit të flokëve reduktohet në mënyrë që të fuqizojë rritjen e flokëve. Fijet e flokëve mund të lyhen me vaj kokosi pa u yndyrosur. Produktet që e përmbajnë vajin e kokosit në përbërjen e tyre si serumi Dr. Jacob janë një opsion shumë I mirë dhe shpeshherë kombinimi I vajit te kokosit me përbërës të tjerë ka një ndikim edhe më të fortë në flokët tuaj.