Dehidratimi ne shtatzeni
Dehidratimi ne shtatzeni

Dehidratimi  ne shtatzeni është më i zakonshëm sesa në raste të tjera. Shumica e rasteve të dehidratimit në shtatzëni janë të lehta, por dehidratimi i rëndë mund të jetë i rrezikshëm si për nënën ashtu edhe për foshnjën.

Fetusi ka kërkesa intensive për trupin dhe gratë shtatzëna duhet të konsumojnë lëndë ushqyese shtesë. Te vjellat e mengjesit, si dhe kushtet që shkaktojnë të vjella të tepërta, mund të luajnë gjithashtu një rol tek dehidratimi ne shtatzeni .

Ky artikull shqyrton se si të identifikohet dehidratimi, efektet e tij dhe si parandalohet.

Simptomat e dehidratimit gjatë shtatzënisë

Në përgjithësi, shenja e parë e dehidratimit është ndjenja e etjes.

Njerëzit që ndiejnë etje pas djersitjes, kalimit të periudhave të gjata kohore në vapë ose qëndrimit për periudha të gjata pa ujë, kanë veçanërisht të ngjarë të dehidratohen.

Shenja të tjera të dehidratimit përfshijnë :

 • një ndjenjë e thatë në fyt ose gojë
 • buzë të thata, të plasaritura
 • lëkurë me pamje të thatë
 • lëkurë më pak elastike që duket e zhytur ose e hollë
 • urinim më pak i shpeshtë
 • urina me ngjyrë të errët
 • duke urinuar më rrallë
 • nuk djersiten, edhe në mot të nxehtë
 • ndjenja e dobesise
 • kapsllëk , jashtëqitje të forta dhe hemorroide

Kur dehidratimi ne shtatzeni përkeqësohet, ndjenjat e etjes mund të zhduken. Disa shenja të dehidrimit më të rëndë gjatë shtatzënisë përfshijnë:

 • marramendje dhe konfuzion
 • rrahje te forta zemre
 • ndryshime në modelin e lëvizjes së foshnjës
 • presioni i ulët i gjakut , i cili mund të shkaktojë marramendje ose të fikët

Dehidratimi i rëndë mund të shkaktojë tronditje dhe dështim të organeve. Mund të dëmtojë edhe fëmijën.

Nga se shkaktohet dehidratimi ne shtatzeni

Shkaqet e dehidrimit ndahen në dy kategori të përgjithshme:

Mospirja e mjaftueshme e ujit

Edhe pse ka shumë rekomandime në dispozicion për sa ujë duhet të pinë njerëzit, nevojat ndryshojnë nga personi në person. Shtatzënia vendos kërkesa shtesë për trupin. Pra, gratë në përgjithësi duhet të pinë më shumë ujë gjatë shtatzënisë sesa para shtatzënisë.

Dikush që është fizikisht aktiv ose që jeton në një klimë të nxehtë do të djersitet më shumë dhe do të ketë nevojë për më shumë ujë.

Individët që ndryshojnë nivelin e aktivitetit të tyre papritmas ose lëvizin në një klimë më të ngrohtë mund të kenë nevojë për më shumë ujë sesa dikur. Nëse nuk e rregullojnë sasinë që pinë, mund të vuajne nga dehidratimi.

Njerëzit me çrregullime të të ngrënit, veçanërisht bulimia , mund të jenë më të prekshëm ndaj  tij.

 Trupi nuk thith ujë të mjaftueshëm

Disa kushte mjekësore, veçanërisht ato që shkaktojnë të vjella dhe diarre , mund ta bëjnë të vështirë për trupin të thithë ujin që i nevojitet.

Të përzierat dhe të vjellat janë më të zakonshme gjatë shtatzënisë sesa në raste të tjera. 

Çështje të tjera shëndetësore, veçanërisht ato që ndikojnë në metabolizem, mund të shkaktojnë dehidrim. Këto përfshijnë :

 • dështimi i veshkave
 • disa çrregullime të rralla metabolike
 • çrregullime të zorrëve si sëmundja e Crohn ose sëmundja celiac që e bëjnë të vështirë përthithjen e lëndëve ushqyese

Komplikimet qe sjell dehidratimi i tepert

Dehidratimi i lehtë nuk është zakonisht i rrezikshëm në shtatzëni për sa kohë që gruaja merr mjaftueshëm lëngje. Dehidratimi i rëndë mund të jetë i rrezikshëm si për nënën ashtu edhe për foshnjën.

Dehidratimi mund të çojë në nivele më të ulëta të lëngut amniotik , gjë që mund të ndikojë në zhvillimin e foshnjës, të çojë në lindje të parakohshme dhe mund të ndikojë në prodhimin e qumështit të gjirit.

Dehidratimi mund të shkaktojë mangësi në lëndët ushqyese që janë jetike për shëndetin e gruas shtatzënë dhe foshnjës në zhvillim.

Megjithatë, dehidratimi nuk është shkaku kryesor i lindjes së parakohshme. Një studim i vitit 2016 zbuloi se ato që shfaqnin shenja të lindjes së parakohshme nuk kishin më shumë gjasa të dehidratoheshin sesa ata që nuk kishin lindje të parakohshme.

Rrallëherë, dehidratimi mund të shkaktojë koma ose edhe të jetë fatal.

Kur të shkoni në spital

Mund të jetë e vështirë të vetë-diagnostikohet nëse dehidratimi është i butë apo i rëndë. Nëse uji i pijshëm ose një pije me elektrolit nuk përmirëson shpejt simptomat, telefononi një obstetër ose mami.  Gratë duhet të shkojnë në spital për dehidratim kur:

 • ndjeni ndryshimin e modelit të lëvizjes së foshnjës
 • fillojnë të rrjedhin gjak ose rrjedhin lëngje
 • përjetojnë kontraktime që ato mendojnë se mund të jenë një shenjë e lindjes së parakohshme
 • tashmë janë diagnostikuar me një gjendje të rëndë mjekësore, siç është dështimi i veshkave
 • përjetoni të vjella ose diarre për më shumë se 12 orë
 • kanë ndaluar djersitjen pavarësisht se kanë pirë lëngje
 • prodhojnë shumë pak ose aspak urinë
 • të fikët, keni një konvulsion ose ndiheni konfuz

Nëse mjeku dyshon se simptomat e gruas përbëjnë një urgjencë mjekësore, ai duhet të kërkojë kujdes urgjent.

Trajtimi për dehidratimin mund të përfshijë dhënien e lëngjeve përmes një gjilpëre në venë (IV). Disa gra që janë të dehidratuara mund të kenë nevojë gjithashtu për elektrolite, të tilla si natriumi dhe magnezi , për t’i ndihmuar ato të thithin lëngjet siç duhet.

Disa femra mund të kenë nevojë të qëndrojnë në spital për disa ditë për monitorim.

Parandalimi i dehidratimit

Për të parandaluar dehidratimin, rrisni marrjen e lëngjeve derisa urina të bëhet e qartë ose shumë e verdhë e zbehtë. Merrni parasysh të mbani një shishe uji ose të bëni pushime të shpeshta me ujë.

Gratë që ushtrojnë ose kalojnë kohë jashtë në nxehtësi të fortë duhet të rrisin edhe më shumë marrjen e lëngjeve.

Disa ushqime mund t’i bëjnë njerëzit më të prirur ta perjetojne, duke përfshirë ushqimet ose pijet me kafeinë. Është thelbësore të pini shumë ujë kur konsumoni këto ushqime.

Kujdesi para lindjes luan një rol thelbësor në parandalimin e dehidrimit. Dehidratimi është shpesh për shkak të një gjendjeje themelore, siç është një problem metabolik ose hiperemesis gravidarum. 

Si perfundim

Në mënyrë tipike, dehidratimi është një shqetësim i përkohshëm që mund të korrigjohet duke pirë më shumë lëngje. Megjithatë, femrat duhet ta marrin seriozisht dehidratimin pasi mund të shkaktojë shumë probleme gjatë shtatzënisë.

Kushdo që mendon se mund të jetë i dehidratuar ose që ka një faktor rreziku për dehidrim, duhet të diskutojë shqetësimet e tij me një mjek.

Është më e sigurt të reagosh ndaj dehidratimit sesa të injorosh një problem që mund të jetë kërcënues për jetën e foshnjës. Edhe nëse një grua nuk është e sigurt nëse simptomat e saj janë mjaft serioze për të shkuar në spital, duhet të jetë e kujdesshme duke kërkuar kujdes urgjent.