Lengu amniotik
Lengu amniotik

Mund të duket sikur ka shume për të menduar gjatë shtatzënisë,një dietë të ekuilibruar, vitamina para lindjes, pirja e ujit, stërvitja e rregullt, kontroll mbi ankthin.Lengu amniotik është diçka tjetër që dëshironi.Nëse nivelet tuaja ju vënë në rrezik ju ose foshnjën tuaj, mjeku do t’ju tregojë  dhe do t’ju këshillojë se çfarë të bëni më pas.Eshte e rëndësishme të bëni atë që thonë ata.

Lengu amniotik është një pjesë shumë e rëndësishme e zhvillimit të fetusit. Eshte lengu që rrethon foshnjën tuaj ndërsa rritet brenda mitrës. Ai sherben:

  • si një amortizues
  • lejon fëmijën të lëvizë
  • ndihmon që pjesët e trupit të foshnjës të zhvillohen normalisht
  • mban të rregulluar temperaturën e foshnjës
  • ndihmon në parandalimin e infeksionit

Lengu amniotik gjithashtu ndihmon që kordoni i kërthizës të lundrojë lirshëm, në mënyrë që të mos ngjitet midis foshnjës dhe anës së mitrës tuaj.

Së pari le të hedhim një vështrim se si funksionon lengu amniotik dhe pse mund të jetë i ulët.

Si funksionon lengu amniotik?

Trupi juaj fillon të prodhojë leng amniotik shumë herët, rreth 12 ditë pas ngjizjes. Për gjysmën e parë të shtatzënisë, lengu amniotik përbëhet nga uji i  trupit juaj.

Gjatë gjysmës së dytë të shtatzënisë, lengu amniotik bëhet  nga urina e foshnjës tuaj. Sado e çuditshme të tingëllojë, është një pjesë vendimtare e mënyrës sesi fëmija mëson të marre fryme. Gjithashtu te gëlltisë, filtrojë lëngjet përmes veshkave të tij dhe urinoje.

Për shkak se lengu amniotik është aq i rëndësishëm për zhvillimin e foshnjës tuaj në rritje, lengu amniotik i ulët (oligohidramnios) mund të jetë shumë shqetësues.

Çfarë mund të shkaktojë një nivel të ulët?

Ka disa gjëra që mund të shkaktojnë leng amniotik te ulet. Kjo perfshin:

Çarje e parakohshme e membranave Kur qesja juaj amniotike prishet ose fillon të rrjedhe para fillimit të lindjes. Thirrni menjëherë mjekun tuaj!

Probleme me placentën. Placenta luan rolin vendimtar për të sjellë ushqyes dhe oksigjen tek fëmija juaj. Nëse  ka filluar të shkëputet nga muri i mitrës, fëmija  mund të mos marrë mjaftueshëm lëndë ushqyese për të pasur rrjedhje të mirë të lëngjeve (urinës).

Defekte te lindjes. Nëse një foshnjë ka probleme fizike, veçanërisht me veshkat, ata nuk mund të bëjnë urinë të mjaftueshme, gjë që çon në ulje  lengu amniotik.

Kushtet shëndetësore tek nëna. Komplikimet e nënës të tilla si më poshtë mund të shkaktojnë nivele të ulëta  lengu amniotik:

  • preeclampsia
  • diabeti
  • presioni I larte I gjakut
  • trashje
  • dehidratimi

Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të mbani  takimet para lindjes, edhe nëse ato kanë qenë mjaft të qeta deri më tani.

Shtatzënia pas lindjes. Lengu amniotik natyrisht fillon të ulet pas 36 javëve të shtatzënisë, dhe ka shumë të ngjarë të bjerë shumë i ulët pas 42 javësh të shtatzënisë. 

Medikamente. Disa ilace , veçanërisht ato që përdoren për të trajtuar presionin e lartë të gjakut, mund të shkaktojnë leng amniotik te ulet.

Nivelet që kërkoni

Si mund ta dini me siguri nëse keni nivele të ulëta  lengu amniotik? Kjo do të kërkojë  një vizitë te mjeku. Ata mund të përdorin ultratinguj për të matur nëse ka lëng të mjaftueshëm.

Para 24 javësh ose gjatë shtatëzanisë me shumëfish, lëngu amniotik matet përmes ultrazërit me një metodë të quajtur “xhepi vertikal maksimal”.

Tekniku i ultrazërit do të skanojë mitrën tuaj për të gjetur dhe matur xhepin më të thellë të lëngut amniotik. Një matje normale është 2 deri në 8 centimetra.Një gjetje prej më pak se 2 cm tregon leng të ulët amniotik në këtë fazë.

Pas 24 javësh të shtatzënisë, mënyra më e zakonshme për të matur lëngun amniotik quhet AFI, ose indeksi i lëngut amniotik.

AFI matet saktësisht si metoda e vetme më e thellë e xhepit, por tekniku i ultrazërit do të masë xhepat e lëngjeve nga katër pjesë të ndryshme të mitrës. Këto matje do të shtohen së bashku për të marrë AFI.

Një AFI normale është 5 deri në 25 cm. Një AFI nën 5 cm nënkupton leng të ulët amniotik.

Trajtimi i lengut amniotik

Trajtimi për lengun  amniotik te ulet varet nga shkaku dhe sa larg jeni. Disa shkaqe të lëngut të ulët amniotik kanë një zgjidhje të thjeshtë, por të tjerët mund të kërkojnë ndërhyrje më intensive.

Pini më shumë lëngje

Çdo herë gjatë shtatzënisë, pirja e ujit mund të bëjë një ndryshim të madh. Hidratimi është shumë i dobishëm për rritjen e niveleve të lengut amniotik tek gratë midis 37 dhe 41 javëve të shtatzënisë.

Amnioinfuzion

Një amnioinfuzion është kur mjeku juaj hedh një tretësirë ​​me ujë të kripur (kripur) përmes qafës së mitrës tuaj dhe në qesen amniotike.  Kjo të paktën mund të rrisë përkohësisht nivelin e lengut amniotik. Amnioinfuzioni është një trajtim efektiv për përmirësimin e mjedisit të foshnjës nëse nuk ka leng të mjaftueshëm amniotik.

Injektimi i lengut para lindjes duke përdorur amniocentezën

Amniocentoza përfshin një gjilpërë të hollë që futet direkt në qesen amniotike përmes barkut tuaj.

Nëse keni leng amniotik te ulet para ose gjatë lindjes, mjeku juaj mund t’ju japë leng përmes amniocentezës para lindjes së foshnjës . Kjo mund ta ndihmojë fëmijën të ruajë lëvizshmërinë dhe rrahjet e zemrës gjatë lindjes. Kjo gjë gjithashtu mund të ndihmojë në uljen e shanseve për lindje cezariane .

Lëngjet IV

Mjeku mund të rekomandojë lengje IV . Kjo mund të jetë veçanërisht e dobishme nëse jeni të dehidratuar për shkak të përzierjes ose të vjella.Në thelb, kjo është një mënyrë tjetër për të futur lëngje të rëndësishme në trupin tuaj.

Trajtimi i shkaqeve ekzistuese per nivelin e ulet te lengut amniotik

Lengu amniotik
Lengu amniotik

Lengu amniotik ne nivel te ulet mund të shkaktohet nga kushte themelore të tilla si presioni i lartë i gjakut ose diabeti. Trajtimi i këtyre kushteve mund të përmirësojë nivelet tuaja. Kjo mund të përfshijë marrjen e ilaçeve, monitorimin e sheqerit në gjak ose vizita më të shpeshta te mjeku.

Monitorim shtesë

Nëse jeni më pak se 36 javë shtatzënë, mjeku mund të rekomandojë pritje vigjilente. Ata do t’ju takojnë më shpesh dhe mund të kryejnë teste shtesë për t’u siguruar që fëmija juaj është në formë të shkëlqyeshme.

Këto teste mund të përfshijnë monitorimet e kontraktimeve dhe rrahjet e zemrës së foshnjës. Ose mund të keni nevojë për profile më të shpeshta biofizike, të cilat janë ultratinguj që matin nivelin e lengut  amniotik dhe lëvizjet e foshnjës.

Kjo mund të tingëllojë e frikshme, por ka disa shpërblime për monitorimin shtesë: Një, ju e shihni fëmijën tuaj më shpesh! Dhe dy, mjeku juaj do të jetë në gjendje të trajtojë çdo çështje herët se vonë.

Dieta

Ndërsa një dietë e shëndetshme eshte shumë e rëndësishme gjatë shtatzënisë, ka pak dëshmi se ndikon tek lengu amniotik.

Eshte folur për stevia (një ëmbëlsues) që përdoret për rritje te lengut amniotik. Megjithate nuk ka kërkime për ta mbështetur këtë. Në fakt, e kundërta mund të jetë e vërtetë.Ka disa studime paraprake qe  tregojnë se konsumimi i ëmbëlsuesve artificial gjatë shtatzënisë mund të rrisë rrezikun e foshnjës tuaj për çrregullime metabolike më vonë në jetë.

Mjetet juridike natyrore per rritjen e lengut amniotik

Ka pak ose aspak hulumtime që ilaçet natyrore ndikojne tek lengu amniotik.

Lengu amniotik I ulet është një gjendje serioze mjekësore që mund të ketë një ndikim të rëndë tek fëmija juaj nëse nuk trajtohet siç duhet.

Dorëzimi dhe lindja

Nëse jeni 36 javë ose më tej në shtatzëninë tuaj, para së gjithash, urime! Së dyti, mjeku juaj mund të rekomandojë lindjen e foshnjës me  herët. Rezultatet për foshnjat e lindura në muajin e fundit të shtatzënisë janë të shkëlqyera.

Rreziqet për të vazhduar një shtatzëni pa sasi te  mjaftueshme te lengut amniotik, nga ana tjetër, janë të larta.

Mjeku juaj do t’ju këshillojë për përfitimet dhe rreziqet e lindjes së hershme. Shumë foshnja lindin parakohe ose në periudhë të hershme dhe nuk kanë absolutisht asnjë efekt negativ.