Dhembet e pare te foshnjes
Dhembet e pare te foshnjes

Të porsalindurit zakonisht  lindin me 20 dhembet e qumeshtit të fshehur poshtë vijës së mishit të dhëmbëve. Dalja e dhëmbëve është procesi ku keta dhembe dalin ne siperfaqe.

Dalja e dhëmbëve zakonisht fillon rreth gjysmës së vitit të parë të jetës. Dhembet e pare te foshnjes dalin me ritme të ndryshme,dhe dhëmbët e përparmë priren të dalin të parët .

Gjatë daljes së dhëmbëve, foshnja mund të ndiejë dhimbje dhe parehati, dhe këtë mund ta tregojë në mënyra të ndryshme.

Në këtë artikull, ne japim një afat kohor të përgjithshëm për daljen e dhëmbëve të qumështit. Ne gjithashtu  do te përshkruajmë shenjat e daljes së dhëmbëve dhe japim këshilla për lehtësimin e çdo dhimbjeje dhe shqetësimi.

Kur dalin dhembet e pare te foshnjes?

Sipas Shoqatës Amerikane të Stomatologjisë (ADA) , dhembet e qumeshtit priren të shfaqen brenda 6-8 muajve të parë të jetës.

Dhëmbët e parë që dalin zakonisht janë dhëmbët e përparmë në krye ose në fund të gojës. Dentistët i referohen këtyre dhëmbëve si incizivë. Shpejtësia dhe rendi në të cilin shfaqen dhembet e tjerë mund të ndryshojnë nga një fëmijë tek tjetri. ADA ka nxjerre rendin  kohor te mëposhtem të moshave të zakonshme në të cilën dhëmbët e fëmijës dalin:


 • incizivët qendrorë të poshtëm (dy dhëmbët e përparmë të poshtëm): 6–10 muaj
 • Prerësit e sipërm qendror (dy dhëmbët e sipërm të përparmë): 8–12 muaj
 • Prerëset e sipërme anësore (në të dyja anët e incizivëve qendrorë): 9–13 muaj
 • incizivët anësor të poshtëm (në të dyja anët e incizivëve qendrorë): 10–16 muaj
 • molarët e parë të sipërm (prapa kaninëve të sipërm): 13–19 muaj
 • molarët e parë të poshtëm (pas qenve të poshtëm): 14–18 muaj
 • kaninët e sipërm: 16–22 muaj
 • qentë e poshtëm: 17-23 muaj
 • molarët e dytë të poshtëm: 23–31 muaj
 • molarët e dytë të sipërm: 25–33 muaj

Nëse nuk ka asnjë shenjë të ndonjë dhembi që shfaqet në moshën rreth 6 ose 7 muajsh, kjo zakonisht nuk është arsye për shqetësim, sipas Akademisë Amerikane të Pediatrisë .

Deri në ditëlindjen e parë të foshnjës, ata duhet të vizitojnë një dentist, pavarësisht nëse kanë ende dhëmbë apo jo. 

Shenjat e daljes së dhëmbëve

Ka disa indikacione që një foshnjë po i dalin dhembet, duke përfshirë:

 • nervozizëm i rritur
 • të qarat e shtuara
 • jargëzim
 • një skuqje rreth gojës, qafës ose gjoksit, e shkaktuar nga jarga
 • gërryerja ose kafshimi i sendeve
 • fërkim i faqeve
 • tërheqja e veshit
 • një rritje e lehtë e temperaturës, por jo ethe

Rreth moshës 6 muajshe, kur zakonisht fillon dalja e dhembeve, sistemi imunitar i foshnjës fillon të zhvillohet dhe antitrupat e marra nga placenta po konsumohen. Gjatë kësaj kohe, foshnjat fillojnë të kenë ftohje dhe sëmundje të tjera virale.

Mund të jetë e lehtë të ngatërroni simptomat e një ftohjeje të vogël – të tilla si ethet, rrjedhjen e hundës, shqetësimin ose oreksin e dobët – për simptomat e daljes së dhëmbëve.

Gjithashtu, shumë foshnje vendosin gjëra në gojë, jargëzojnë më shumë dhe kafshojnë ose përtypin objekte kur janë në këtë moshë, pavarësisht nëse u dalin dhëmbë apo jo.

Si të lehtësoni shqetësimin

Një prind ose kujdestar mund të ndërmarrë disa hapa për të lehtësuar shqetësimin kur dalin dhembet e qumeshtit dhe për të parandaluar probleme të tilla si një skuqje që shfaqet në fytyrë ose qafë.

Një person mund të provojë:

 • sigurimi i një unaze gome për nxjerrjen e dhëmbëve për të kënaqur dëshirën për të kafshuar ose përtypur
 • fërkimi i mishrave të dhëmbëve për disa minuta në një kohë për të ndihmuar në parandalimin e fërkimit të faqeve dhe tërheqjes së veshëve
 • duke aplikuar një krem ​​pengues ose pomadë hidratuese në faqe për të ndihmuar në parandalimin e skuqjes
 • duke mbajtur zonën rreth gojës, faqeve dhe qafës sa më të pastër dhe të thatë që të jetë e mundur për të parandaluar acarimin e lëkurës
 • duke shpenzuar më shumë kohë për të ngushëlluar foshnjën, për shembull duke e mbajtur atë për periudha më të gjata gjatë ditës
 • sigurimi i një doze të sigurt të një ilaçi kundër dhimbjeve të përshtatshme për foshnjat

Ilaçet shtëpiake qe duhet ti shmangni

Disa qasje ndaj daljes së dhëmbëve mund të jenë të rrezikshme për foshnjat. Prindërit dhe kujdestarët duhet të shmangin:

Unaza të ngrirjes së dhëmbëve

Këto priren të bëhen shumë të forta në frigorifer dhe mund të dëmtojnë mishrat e dhëmbëve të foshnjës, duke shkaktuar më shumë dëm sesa dobi në afat të gjatë.

Zbutës dhimbjesh lokale

Njerëzit duhet të shmangin përdorimin e medikamenteve për lehtësimin e dhimbjes tek dhembet, të tilla si kremrat ose xhel, në mishrat e dhëmbëve të foshnjave.

Këto mund të jenë të dëmshme nëse një prind ose kujdestar aplikon aksidentalisht shumë ose foshnja gëlltit një sasi të tepërt.

Është veçanërisht e rëndësishme të shmangni xhelat që përmbajnë benzokainë, siç janë produktet Orajel, sepse ilaçi mund të shkaktojë efekte anësore tek dhembet dhe foshnja.

Kur të shihni një mjek per dhembet e pare te foshnjes

Në shumicën e rasteve, n nuk do të ketë nevojë per vizite tek një mjek për shkak se kane filluar te dalin dhembet e pare te foshnjes.Kujdesi në shtëpi shpesh mund të sigurojë lehtësim nga dhimbja dhe parehatia.

Megjithatë, prindi duhet të kontaktojë një mjek sa herë që një foshnjë ka temperaturë më të lartë se 38,3 °C , me ose pa simptoma shtesë. Mund të tregojë se foshnja ka një infeksion.

Gjatë daljes së dhëmbëve, foshnja mund të lëshojë jashtëqitje më të lirshme. Megjithatë, nëse një prind  beson se një fëmijë ka diarre,  duhet të kontaktojë një mjek. Diarreja mund të çojë në dehidrim, veçanërisht nëse është e rëndë, e zgjatur ose e shoqëruar me të vjella.

Një foshnjë duhet të vizitojë dentistin në ditëlindjen e tij të parë, pavarësisht nëse dhëmbët kanë filluar t’i dalin apo jo. Gjithashtu, kujdesi rutinë dentar është i rëndësishëm për të parandaluar kavitetet në dhembet e qumeshtit.

Përmbledhje

Dhembet e qumeshtit zakonisht fillojne te dalin rreth moshës 6 muajshe. Disa shenja përfshijnë nervozizëm, jargëzim dhe gërryerje të objekteve, megjithëse jo të gjitha foshnjat përjetojnë dhimbjen ose shqetësimin që shkakton këto sjellje.

Një prind ose kujdestar zakonisht mund të trajtojë çdo shqetësim të lidhur në shtëpi. Sidoqoftë, kontaktoni një mjek nëse një foshnjë zhvillon ethe, diarre ose simptoma të tjera të zakonshme të ftohjes ose gripit.

Edhe nëse dhembet e pare te foshnjes nuk janë shfaqur ende, një fëmijë duhet të bëjë një kontroll dentar deri në ditëlindjen e tij të parë.