Distocia e shpatullave mund te kerkoje nderhyrje cezariane.
Distocia e shpatullave mund te kerkoje nderhyrje cezariane.

Çfarë është Distocia e Shpatullave?

Distocia e shpatullave ndodh kur koka e foshnjës kalon nëpër kanalin e lindjes dhe shpatullat e tyre ngecin gjatë procesit. Kjo e pengon mjekun të nxjerre plotësisht fëmijën dhe mund të zgjasë kohëzgjatjen e lindjes. Nëse kjo ndodh, mjeku juaj do të duhet të përdorë ndërhyrje shtesë për të ndihmuar shpatullat e foshnjës tuaj të lëvizin në mënyrë që fëmija juaj të mund të lindë. Distocia e shpatulles konsiderohet një emergjencë. Mjeku juaj duhet të punojë shpejt për të parandaluar komplikimet që vijne nga dystocia e shpatullave.

Cilat janë simptomat e distocise së shpatullave?

Mjeku juaj mund të identifikojë dystocinë e shpatullave kur sheh një pjesë të kokës së foshnjës tuaj që del nga kanali i lindjes, por pjesa tjetër e trupit të tyre nuk është në gjendje të dale. Mjekët i quajnë simptomat e dystocias së shpatullave “shenja e breshkës”. Kjo do të thotë se koka e fetusit fillimisht do të dalë nga trupi, por më pas do të duket se kthehet në kanalin e lindjes. Thuhet se kjo është si një breshkë që nxjerr kokën nga guaska e saj dhe e vendos përsëri brenda.

Cilët janë faktorët e rrezikut per distocine e shpatullave?

Disa gra mund të jenë më të rrezikuara për të pasur foshnja me distoci të shpatullave sesa të tjerat. Kjo perfshin:

 • me diabet dhe diabet gestacional
 • të kesh një histori të lindjes së një fëmije me peshë të madhe të lindjes, ose makrosomia
 • duke pasur një histori të distocisë së shpatullës
 • të kesh lindje që është e detyruar
 • obezitei
 • lindja pas datës së caktuar
 • të keni një lindje vaginale operative, që do të thotë se mjeku juaj përdor pincë ose një vakum për të udhëhequr fëmijën tuaj përmes kanalit të lindjes
 • të qenit shtatzënë me shumë bebe

Megjithatë, shumë gra mund të kenë një fëmijë që ka distoci të shpatullave pa pasur ndonjëherë ndonjë faktor rreziku.

Si diagnostikohet distocia e shpatullave?

Distocia e shpatullave dallohet kur mjeket mund të vizualizojnë kokën e foshnjës, por trupi i foshnjës nuk mund të lindë, edhe pas disa manovrave të lehta. Nëse mjeku juaj sheh se trungu i foshnjës nuk po del lehtë dhe si rezultat duhet të ndërmarrë veprime të caktuara, ai do të diagnostikojë dystoci të shpatullave.

Kur fëmija del jashtë, ngjarjet ndodhin shpejt në dhomën e lindjes. Nëse mjeku juaj mendon se po ndodh distocia e shpatullave, ata do të punojnë shpejt për të korrigjuar problemin dhe për të beret e mundur lindjen e foshnjes tuaj.

Cilat janë ndërlikimet nga dystocia e shpatullave?

Distocia e shpatullave mund të rrisë rreziqet si për ju ashtu edhe për foshnjën. Shumica e nënave dhe foshnjave me distoci të shpatullave nuk përjetojnë ndonjë ndërlikim të rëndësishëm ose afatgjatë. Megjithatë, është e mundur që komplikimet, megjithëse të rralla,  të ndodhin. Kjo perfshin:

 • gjakderdhje e tepërt tek nëna
 • lëndime në shpatullat, krahët ose duart e foshnjës
 • humbja e oksigjenit në trurin e foshnjës, e cila mund të shkaktojë dëmtim të trurit
 • grisje e indeve të nënës, të tilla si qafa e mitrës, rektumi, mitra ose vagina

Mjeku juaj mund të trajtojë dhe minimizojë shumicën e këtyre komplikimeve për të siguruar që ato nuk do të jenë shqetësime afatgjata. Më pak se 10 për qind e foshnjave me lëndime pas distocisë së shpatullave kanë komplikime të përhershme.

Nëse foshnja juaj ka dystoci të shpatullave gjatë lindjes, mund të jeni në rrezik për gjendjen nëse mbeteni përsëri shtatzënë. Bisedoni me mjekun tuaj për rreziqet përpara lindjes.

Si trajtohet distocia e shpatullave?

 • Mjekët përdorin një “HELPERR” mnemonik si një udhëzues për trajtimin e dystocisë së shpatullave:
 • “H” qëndron për ndihmë. Mjeku juaj duhet të kërkojë ndihmë shtesë, si p.sh. ndihmë nga infermierët ose mjekët e tjerë.
 • “E” qëndron për të vlerësuar për epiziotomi. Një epiziotomi është një prerje në perineum midis anusit dhe hapjes së vaginës. Kjo zakonisht nuk e zgjidh të gjithë shqetësimin nga dystocia e  shpatullave, sepse fëmija juaj ende duhet të kalojë nëpër legen.
 • “E” qëndron për manovrat hyrëse. Kjo do të thotë të ndihmoni për të rrotulluar shpatullat e foshnjës tuaj aty ku mund të kalojnë më lehtë. Një term tjetër për këtë është rrotullimi i brendshëm.
 • “L” qëndron për këmbët. Mjeku juaj mund t’ju kërkojë të tërhiqni këmbët drejt stomakut. Kjo njihet edhe si manovra McRoberts. Ndihmon për të rrafshuar dhe rrotulluar legenin tuaj, gjë që mund ta ndihmojë fëmijën tuaj të kalojë më lehtë.
 • “P” qëndron për presionin suprapubik. Mjeku juaj do të bëjë presion në një zonë të caktuar të legenit tuaj për të inkurajuar shpatullën e foshnjës tuaj të rrotullohet.

Me tej

 • “R” qëndron për heqjen e krahut të pasmë nga kanali i lindjes. Nëse mjeku juaj mund të çlirojë një nga krahët e foshnjës nga kanali i lindjes, kjo e bën më të lehtë kalimin e shpatullave te foshnjes tuaj përmes kanalit të lindjes.
 • “R” qëndron për rrokullisjet e pacientit. Kjo do të thotë t’ju kërkohet të hipni në duar dhe gjunjë. Kjo lëvizje mund ta ndihmojë fëmijën tuaj të kalojë më lehtë përmes kanalit të lindjes.

Këto nuk duhet të kryhen sipas rendit të listuar për të qenë efektive. Gjithashtu, ka manovra të tjera që një mjek mund të kryejë për nënën ose foshnjën për të ndihmuar fëmijën të lindë. Teknikat ka të ngjarë të varen nga ju dhe pozicioni i foshnjës suaj dhe nga përvoja e mjekut tuaj.

A mund të parandalohet distocia?

Mjeku juaj mund të përcaktojë nëse jeni në rrezik për të lindur një fëmijë me distocia e shpatullave, por nuk ka gjasa që ai të rekomandojë metoda invazive. Shembuj të metodave të tilla përfshijnë një lindje cezariane ose nxitje të lindjes përpara se foshnja të bëhet shumë e madhe.

Mjeku juaj mund të parashikojë që mund të ndodhë distocia e shpatullave. Bisedoni me mjekun tuaj për të mësuar rreth komplikimeve të mundshme dhe se si mjeku juaj do ta menaxhojë ate nëse ndodh.