Djersitjet gjate shtatzenise
Djersitjet gjate shtatzenise

Ditën, ju mund te ndheni super mire. E kjo, derisa vendosini kokene ne jastëk për  gjumin aq shumë të nevojshëm. Por djersitjet gjate shtatzenise teksa flini nuk jane aspak te pazakonta.

Pra, çfarë janë djersitjet gjate shtatzenise e sidomos gjate nates? Janë normale? Te zakonshme? Ne e dimë që keni shumë pyetje.

Djersitjet e nates shpjegimi

Në literaturën shkencore, djersitjet e nates mund të përkufizohen si djersitje te dendura gjate gjumit qe do tju kekojne te nderroni rrobat. Por ato gjithashtu mund t’i referohen afsheve më pak drastike të natës që ju bëjnë të ndiheni të mbytur.

Në përgjithësi, djersitjet e nates janë mjaft të zakonshme. Ne nuk kemi të dhëna mbi prevalencën e djersitjeve në gratë shtatzëna në menyre specifike, por disa studiues zbuluan se 35 përqind raportuan se kishin afshe të nxehta gjatë shtatëzanisë. Por pse?

Djersitja e natës dhe çështjet e rregullimit të temperaturës mund të shkaktohen nga një sërë kushtesh dhe rrethanash, duke përfshirë një çrregullim të tiroides, infeksionet dhe po  -ndryshimet normale fiziologjike që vijnë me shtatzëninë. 

Pse ndodhin djersitjet gjate shtatzenise 

Ndryshimet në hormone

Eshte e vërtetë: Këta rregullatorë të rëndësishëm (por ndonjëherë nxitje të rrotullimit të syve) mund ta shtyjnë trupin tuaj në zonën e nxehtë. Mund të burojë nga kalimet e estrogjenit dhe progesteronit gjatë shtatzënisë që katapultojnë nga një udhëtim me karusel në një slitë emocionues me sa duket brenda natës.

Nje studim mbi efektet e hormoneve seksuale në termorregullimin shpjegon se estrogjenet ulin temperaturat e trupit duke rritur aftësinë e trupit për të shpërndarë nxehtësinë. Por si? Djersitjet e nates! Përveç kësaj, progesteroni mund të jetë në lojë duke rritur temperaturat e trupit.

Kështu që mund të jetë rezultat i trupit tuaj per gjithe djersitjet gjate shtatzenise që thjesht përpiqet të përshtatet me një ndryshim të papritur ose drastik hormonal ose metabolik.

Rritja e rrjedhjes së gjakut

Vëllimi i plazmës së gjakut të një gruaje shtatzënë rritet deri ne 40 perqind në krahasim me para shtatzënisë. Dhe vazhdon të rritet në 60 përqind (ose më shumë) deri në fund të tremujorit të tretë.

Enët tuaja të gjakut pastaj zgjerohen për të dhënë më shumë gjak në sipërfaqen e lëkurës tuaj.  Aty është ndjesia “më e ngrohtë”.

Ka prova që sugjerojnë se kontrolli juaj i temperaturës është më i ndërlikuar gjatë gjumit. Gjatë një ritmi natyror cirkadian të njeriut, temperaturat e trupit  ulen në mënyrë të vazhdueshme gjatë cikleve të gjumit. Cfarë e rregullon këtë proces? Temperatura e jashtme e lëkurës tuaj,  mund të rregullojnë rrjedhjen e gjakut në lëkurë për të ndihmuar në rregullimin e temperaturës bazë të trupit.

Eshte e besueshme që rritja natyrale e temperaturës së lëkurës periferike gjatë shtatzënisë mund të ndërhyjë në mekanizmin normal të trupit. Ndikon ne uljen e temperaturave bazë të trupit në gjumë. Kjo madje mund të shkaktojë zgjimin e papritur si shkak nga djersitjet gjate shtatzenise.

Çështjet e tiroides

Pikërisht kur menduat se kishit dëgjuar mjaftueshëm për hormonet, ne jemi këtu për t’ju treguar per gjëndrën tuaj tiroide.

Hormonet tiroide ndihmojnë në rregullimin e metabolizmit dhe temperaturën e trupit. Shumë hormon tiroide mund t’ju ​​bëjë të ndiheni të mbinxehur në përgjithësi ose gjatë gjumit.

Nje studim i ndryshimeve fiziologjike gjatë shtatzënisë shpjegon se gjatë tremujorit të parë, hormonet tiroide tiroksina (T4) dhe tri-jodothyronine (T3) rriten. Ato bien përsëri pak kur hyni në tremujorin e dytë dhe të tretë.

TSH (hormoni stimulues i tiroides), nga ana tjetër, zvogëlohet në fillim të tremujorit të parë dhe rritet përsëri para fillimit të tremujorit të dytë.

Shtatzënia gjithashtu mund të shkaktojë një mungesë jodi, e cila mund të ndryshojë funksionin e hormoneve tiroide edhe më tej.

Këto luhatje normale të hormoneve tiroide gjatë shtatzënisë, përveç atyre që mund të shkaktohen nga çrregullime dhe sëmundje më serioze të tiroides, mund të shkaktojnë çështje të rregullimit të temperaturës. Për këtë arsye, jane shkaktare per djersitjet gjate shtatzenise.

Nëse keni djersitje që nuk po largohen ose keni një histori të çështjeve të tiroides, flisni me OB-GYN tuaj për vlerësim të mëtejshëm.

Infeksionet

Djersitjet e nates mund te jene sinjal i një infeksioni ose gjendjeje më serioze. Eshte një simptomë klasike e tuberkulozit dhe limfomës, e cila do të ishte një arsye jashtëzakonisht e rrallë për djersitjet gjate shtatzenise.

Por shtatzënia mund te rrisë rrezikun e një gruaje për infeksione të caktuara. Keto mund të shkaktojnë djersitjet e nates  për shkak të ndryshimeve normale në sistemin imunitar, ndër rregullimet e tjera fiziologjike.

Nje studim shpjegon se gratë shtatzëna mund të jenë më të prekshme nga organizma të caktuar. Disa nga këto përfshijnë:

  • virusi i gripit (gripi)
  • virusi i hepatitit E
  • virusi herpes simplex
  • parazitët e malaries

Gjatë shtatzënisë, ekziston gjithashtu një ndjeshmëri e shtuar ndaj infeksioneve ushqimore të shkaktuara nga bakteret Listeria Monycogenis .

Nëse djersitjet  e nates shoqërohen me simptoma të tjera shqetësuese-të tilla si dhimbje të muskujve, ethe, simptoma të ngjashme me gripin,telefononi mjekun.

Efektet anësore të ilaçeve

Nga ilacet kundër depresionit tek ftohja pa recetë, refluksi i acidit dhe ilaçet dekongjestive, shumë ilaçe mbartin efektin anësor të djersitjes së tepërt ose djersitjeve të natës. Nëse jeni duke marrë ndonjë ilaç gjatë shtatëzanisë, kontrolloni me farmacistin tuaj ose OB për rrezikun tuaj të djersitjes gjatë natës.

Sheqeri i ulët në gjak

Gjatë shtatzënisë, metabolizmi juaj është shumë i nxituar për t’i dhënë të voglit tuaj të gjithë ushqimin e kërkuar për t’u rritur. Kjo do të thotë që mund të mbeteni pak të varfëruar nëse nuk konsumoni mjaft kalori, ose kalori po aq të balancuara, gjatë gjithë ditës.

Nëse është kështu, mund të përjetoni hipogiklemi , ose sheqer të ulët në gjak. Dhe djersitjet e nates, ose hipoglikemia e natës, mund të jetë një shenjë treguese.

Kur djersitjet e nates janë më të zakonshme gjatë shtatzënisë

A mund të jenë ato një shenjë e hershme e shtatzënisë?

Në fazat e hershme të shtatzënisë, mund të keni dëgjuar thashethemet se djersitjet e nates ose ndezjet e nxehta mund të jenë një shenjë  qe keni temperature. Eshte e vërtetë që temperatura rritet gjatë periudhave të caktuara të ciklit tuaj menstrual. Kjo rritje zakonisht ndodh kur trupi juaj po sinjalizon vezoret tuaja për të lëshuar një vezë. Eshte gjithashtu plotësisht e mundur që luhatjet e hormoneve në shtatzëninë e hershme mund t’ju bëjnë të zgjoheni të nxehtë. Këshillohet që të mbështeteni në testin tuaj të besuar të shtatzënisë dhe OB të jetë pozitive.

Marrja e një lehtësimi 

Ne e dimë se shqetësimet e mamasë mund të kalojnë në skenarin më të keq në sekonda. Por përgjigja për të qenë të ftohtë është shpesh një rregullim i thjeshtë.

Menaxhimi i djersitjeve të natës fillon me zbulimin e asaj që i shkakton ato. Për shumicën e grave shtatzëna, djersitjet e natës konsiderohen si rezultat normal i kalimeve të trupit gjatë kësaj kohe emocionuese.

Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që nuk mund të gjeni lehtësim. Bisedoni me mjekun tuaj për çdo simptomë të re që keni, përfshirë djersitjen e natës, për të përcaktuar lehtesimin.