SIDS
SIDS

Sindroma e vdekjes së papritur të foshnjave (SIDS) ndodh kur një foshnjë në dukje e shëndetshme vdes papritur, dhe nuk ka asnjë shpjegim për shkakun e vdekjes së tyre. Edhe pas një hetimi të plotë,  mund te mos gjendet një shpjegim për shkakun e vdekjes.

SIDS, e njohur edhe si vdekja e femijeve ne shtrat, zakonisht ndodh kur një foshnjë është në gjumë.

Edhe pse SIDS konsiderohet e rrallë, është shkaku me  zakonshem i vdekjes për fëmijët nga mosha 1 muaj deri në 1 vit. Më shpesh ndodh midis moshës 2 dhe 4 muaj.Sipas nje studimi te vitit 2018, përafërsisht 1,300 foshnja vdiqën nga SIDS në Shtetet e Bashkuara.

Simptomat e SIDS

SIDS nuk ka ndonjë simptomë të dukshme. Ndodh papritur  tek foshnjat që duket se janë të shëndetshme.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut për SIDS

Shkaku i SIDS është i panjohur, por shkencëtarët po shikojnë disa shkaqe të mundshme. Disa nga këto shkaqe të mundshme që po hetohen përfshijnë:

një formë e apneas (periudhat e ndalimit të frymëmarrjes gjatë gjumit)

anomalitë e trurit në zonën që kontrollon frymëmarrjen

Ndërsa shkaku nuk dihet ende, SIDS ka disa faktorë rreziku. Shumë nga këta faktorë rreziku mund të shmangen, prandaj është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për ta. 

Faktoret e rrezikut

 • faktori më domethënës i rrezikut: vendoseni fëmijën tuaj të flejë në bark ose në anën e tij para moshës 1 vjeç
 • defektet e trurit (shumë herë këto nuk zbulohen deri në një autopsi)
 • infeksioni i frymemarrjes
 • peshë e ulët në lindje
 • lindja e parakohshme
 • historia familjare e SIDS
 • pirja e duhanit ose nëna që pi duhan gjatë shtatzënisë
 • seksi (meshkujt kanë një rrezik pak më të lartë se femrat)
 • nënë e re (nën moshën 20 vjeç)
 • më e zakonshme gjatë dimrit ose motit të ftohtë
 • temperature
 • bashkë-fjetja (ndarja e krevatit me prindin ose kujdestarin)
 • krevat fëmijësh të pasigurt ose të vjetër
 • shtrat ose dyshek që është shumë i butë
 • krevat fëmijësh që përmban objekte të buta
 • duke përdorur një pozicionues ose pykë gjumi gjatë ushqyerjes ose gjumit,
 • mos përdorimi i biberonit për gjumë
 •  mosushyerja me gji

Shmangia e sa më shumë prej këtyre faktorëve të rrezikut do të zvogëlojë rrezikun e foshnjës tuaj për SIDS.

Reduktimi i rrezikut të SIDS

SIDS nuk ka një shkak të njohur dhe, për këtë arsye, nuk është i parandalueshëm. Por SIDS ka shumë faktorë të njohur të rrezikut. Ndërsa disa nga rreziqet nuk mund të shmangen, shumë prej tyre mund të shmangen ose zvogëlohen.

Faktori më kritik i rrezikut është vendosja e foshnjave nën moshën 1 vjeç për të fjetur në bark ose në anën e tyre. Kjo është arsyeja pse gjëja më e rëndësishme që mund të bëni për të zvogëluar rrezikun e SIDS është ta vendosni fëmijën tuaj në shpinë sa herë që e vendosni per te fjetur.

Një hap tjetër në parandalimin e SIDS është ta vendosni fëmijën tuaj në gjumë me biberon edhe nëse përfundimisht bie nga goja e foshnjës. Sidoqoftë – përdorni vetëm biberonin. Biberoni nuk duhet të jetë në një kordon rreth qafës së foshnjës tuaj, ose të ngjitet në rrobat e foshnjës.

Nëse jeni duke ushqyer me gji, mund të duhet të prisni derisa fëmija juaj të ushqehet lehtë para se të përdorni biberonin. Kjo zakonisht zgjat rreth një muaj apo më shumë.

Si zvogelohet rreziku

Ka mënyra të tjera për të zvogëluar rrezikun e SIDS. Disa nga këto përfshijnë sa vijon:

 • Mos pini duhan, mos përdorni alkool ose mos abuzoni me drogë gjatë shtatzënisë ose pas lindjes.
 • Mos lejoni askënd të pijë duhan në shtëpinë tuaj ose rreth foshnjës tuaj.
 • Merrni kujdes të rregullt prenatal gjatë shtatzënisë tuaj.
 • Mbajeni foshnjën tuaj pranë jush kur fle – në të njëjtën dhomë, por jo në të njëjtin shtrat.
 • Shmangni bashkë-fjetjen (ndarjen e shtratit) me foshnjën tuaj ose mos i lini të flejë me fëmijë ose të rritur të tjerë.
 • Hiqni lodrat, jastëkët e parakolpit, batanijet, pozicionuesit e gjumit dhe jastëkët nga krevati kur e vendosni fëmijën tuaj në gjumë.
 • Shmangni mbivendosjen (përfshirjen) e foshnjës tuaj kur e lini të flejë.
 • Përdorni një dyshek fëmijësh të miratuar dhe vendosni një çarçaf  mbi të.
 • Ushqeni fëmijën tuaj me gji për të ndihmuar në zvogëlimin e rrezikut të SIDS.
 • Mos u mbështetni në monitorët e foshnjave ose pajisjet që pretendojnë se zvogëlojnë rrezikun e SIDS. Ata nuk punojnë dhe mund të kenë probleme sigurie.

Marrja e mbështetjes

Humbja e një fëmije për çfarëdo arsye mund të jetë shkatërruese. Sidoqoftë, humbja e një fëmije nga SIDS mund të ketë pasoja shtesë emocionale përtej atyre të pikëllimit dhe fajit. Do të ketë gjithashtu një hetim dhe autopsi të detyrueshme për të gjetur shkakun e vdekjes së foshnjës tuaj, gjë që mund të shtojë humbjet emocionale.

Përveç kësaj, humbja e një fëmije mund të tendosë marrëdhëniet midis bashkëshortëve, si dhe të ketë një ndikim emocional tek çdo fëmijë tjetër në familje.

Për këto arsye, marrja e mbështetjes është kritike. Ka disa grupe mbështetëse për ata që kanë humbur një fëmijë ku mund të gjeni të tjerë që e kuptojnë se si ndiheni

Këto janë vetëm disa nga burimet në dispozicion për ju ndërsa ju dhe familja juaj punoni në humbjen tuaj. Shumë kisha gjithashtu ofrojnë këshillim, si dhe grupe mbështetëse për pikëllimin.

Pikëpamja

SIDS nuk ka një shkak dhe nuk mund të parandalohet gjithmonë. Sidoqoftë, marrja e veprimeve të duhura mund të ndihmojë në zvogëlimin e rreziqeve.

Eshte gjithashtu e rëndësishme të shihni mjekun tuaj gjatë shtatëzanisë, si dhe mjekun e foshnjës tuaj pas lindjes për të gjitha kontrollet rutinë.

Nëse keni humbur një fëmijë nga SIDS, është e rëndësishme të merrni mbështetje. Ju do të duhet të kaloni pikëllimin tuaj, dhe kjo do të jetë më e lehtë për tu bërë me ndihmën e të tjerëve që e kuptojnë.

Mos harroni, pikëllimi kërkon kohë dhe është i ndryshëm për të gjithë. Gjëja më e mirë që mund të bëni është të jeni të hapur me të dashurit tuaj.