Helmimi nga ushqimi
Helmimi nga ushqimi

Mund të duket sikur nuk ka asgjë më të keqe se helmimi nga ushqimi përveç ndoshta marrjes së helmimit nga ushqimi gjatë prindërimit.Mund të ndiheni sikur nuk mund të bëni pushim. 

Ky është një shqetësim i vlefshëm, ju nuk dëshironi që fëmija juaj të kapë një sëmundje përmes qumështit tuaj. Por fatmirësisht,helmimi nga ushqimi gjatë ushqyerjes me gji në përgjithësi nuk është problem.

Kështu që ju mund (dhe duhet) të vazhdoni të ushqeni fëmijën tuaj.

Helmimi nga ushqimi gjatë ushqyerjes me gji

Ju nuk keni pse të ndaloni dhënien e gjirit kur vuani nga  helmimi nga ushqimi, i cili është një term jo-mjekësor për një sëmundje ose infeksion të lindur nga ushqimi.

Në fakt,në të vërtetë rekomandohet që ju duhet të vazhdoni ushqyerjen me gji.

Pse? Sepse ushqyerja me gji më shpesh kur keni helmim nga ushqimi ndihmon në mbrojtjen e foshnjës tuaj nga sëmundja. Është gjithashtu terapi e shkëlqyer e rehidratimit nëse fëmija juaj ka diarre.

A mund ta dëmtojë foshnjën time ushqyerja me gji nga helmimi nga ushqimi?

Askush nuk dëshiron që foshnja e tyre të ekspozohet ndaj një patogjeni që shkakton simptoma të pakëndshme dhe potencialisht shqetësuese. Kështu që ka kuptim të dëshironi të dini për rreziqet e mundshme të ushqyerjes me gji ndërsa keni një periudhë helmimi nga ushqimi, pavarësisht sigurimit të ekspertëve që duhet të vazhdoni.

Ja çfarë duhet të dini për rreziqet e mundshme të ushqyerjes me gji me helmim nga ushqimi:

Rrezik për nënën që ushqen me gji

Edhe pse helmimi nga ushqimi sigurisht nuk është një përvojë e rehatshme, shumica e të rriturve kalojnë mirë dhe kthehen në shëndet pas disa ditësh. Sidoqoftë, njerëzit që janë më të vjetër, kanë imunitet të dobët ose janë shtatzënë mund të kenë një kohë më të vështirë dhe mund të kërkojnë kujdes mjekësor nëse situata bëhet e rëndë.

Por është e rëndësishme të mbani mend se edhe rastet e moderuara nga helmimi nga ushqimi mund të shkaktojnë dehidratim. Disa nëna që ushqejnë me gji vërejnë rënie të sasisë së qumështit pas sëmundjeve si helmimi nga ushqimi. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që të qëndroni të hidratuar mirë.

Nëse vëreni një rënie në sasinë tuaj të qumështit, ajo duhet të jetë e përkohshme. 

Rrezik për foshnjën që ushqehet me gji

Pothuajse të gjithë organizmat që shkaktojnë helmimin nga ushqimi nuk futen në qumështin e gjirit.Praktikisht nuk ka asnjë rrezik që fëmija juaj të helmohet nga ushqimi gjatë gjidhënies.

Sidoqoftë, është e mundur që fëmija juaj të marrë mikrobin që ju bëri të sëmureni nga një burim tjetër jashtë qumështit tuaj të gjirit.

Pavarësisht, qumështi juaj i gjirit mund të ndihmojë në mbrojtjen e vogëlushit tuaj nga infeksioni. Dhe nëse ata sëmuren, qumështi do t’i mbajë  të hidratuar dhe ushqyer siç duhet.

Si të trajtoni helmimin nga ushqimi gjatë ushqyerjes me gji 

Mund të jetë e lehtë të përpiqeni të lini  veten pas dore kur keni helmim nga ushqimi. Por është e rëndësishme të kujdeseni edhe për veten.

Për më tepër, duhet të jeni të sigurtë se do të ndërmerrni disa hapa për të minimizuar kalimin e një infeksioni tek fëmija juaj ose fëmijët e tjerë.

Këtu janë disa këshilla për të kapërcyer helmimin nga ushqimi gjatë ushqyerjes me gji:

 • Qëndroni të hidratuar. Dehidratimi është shqetësimi më i madh kur bëhet fjalë për helmimin nga ushqimi. Edhe nëse nuk mund ta mbani ushqimin poshtë, është e rëndësishme të vazhdoni të pini shumë ujë. Merrni parasysh shtimin e disa lëngjeve të destinuara për të rimbushur dhe balancuar elektrolitet tuaja gjithashtu.
 • Produktet me kripëra të rehidratimit oral janë të pajtueshme me ushqyerjen me gji. Sidoqoftë, produktet që përmbajnë komponime subsalicilate të bismutit,mund të mos jenë të sigurta.
 • Kërkoni kujdes mjekësor. Nëse simptomat tuaja zgjasin më shumë se 1 ose 2 ditë, keni ethe të vazhdueshme, ose jeni të dehidratuar rëndë, kërkoni kujdes mjekësor. 
 • Pyesni një mjek për ilaçet. Nëse nuk jeni të sigurt nëse një produkt, ilaç ose antibiotik i përdorur për të trajtuar helmimin nga ushqimi është i pajtueshëm me ushqyerjen me gji, bisedoni me mjekun tuaj. 
 • Lani duart shpesh. Gjatë rrjedhës së sëmundjes tuaj, lani duart shpesh me ujë dhe sapun pas përdorimit të tualetit dhe pas të vjellave. 
 • Minimizoni rrezikun për të tjerët. Konsideroni të deziinfektoni çdo sipërfaqe me prekje të lartë si dorezat e dyerve, çelsat e dritës dhe dorezat e tualetit. Pastroni mirë zonat e përgatitjes së ushqimit. 

Kujdesu për veten

Mos harroni, është e rëndësishme të kujdeseni për veten në mënyrë që të kujdeseni për fëmijën tuaj.

Shumica e simptomave nga helmimi nga ushqimi – të cilat mund të përfshijnë të përziera, të vjella, diarre dhe dhimbje stomaku – zgjidhen brenda 1 ose 2 ditësh dhe nuk kërkojnë kujdes mjekësor.

Sidoqoftë, vizitoni një profesionist të kujdesit shëndetësor nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

 • diarre të përgjakshme
 • ethe e lartë mbi  38.8 ° C
 • pamundësia për të mbajtur poshtë lëngjet
 • dehidratimi
 • diarre që zgjat 3 ose më shumë ditë

Perfundimi

Helmimi nga ushqimi lidhet me një ushqim ose pije që keni marrë dhe ka qënë i kontaminuar. Simptomat kryesore të helmimit nga ushqimi janë gastrointestinale – të tilla si të vjella, diarre dhe shqetësim në stomak.

Simptomat e frymëmarrjes të tilla si kollitja, teshtitja ose mbingarkesa zakonisht nuk shkaktohen nga helmimi nga ushqimi.

Sidoqoftë, helmimi nga ushqimi ndonjëherë mund të shkaktojë ethe. Nëse nuk jeni të sigurt nëse jeni duke përjetuar helmim nga ushqimi apo diçka tjetër, konsultohuni me mjekun tuaj.