Foto ilustuese

Gjidhenia dhe antibiotiket

Shpeshherë nënat sëmuren gjatë kohës që ushqejnë foshnjën e tyre me gji. Kjo nuk është aspak e mirë e sidomos kur ke një foshnjë për të rritur. Gjidhenia dhe antibiotiket,cila eshte zgjidhja?

Ndërsa jo të gjitha sëmundjet ose kushtet mjekësore kërkojnë përdorimin e antibiotikëve në disa janë të domosdoshme, duke përfshirë infeksionet e veshit ose sinusit, procedurat dentare ose mastitin .

Nëse ju është dhënë për përdorim një antibiotik gjatë ushqyerjes me gji, mund të shqetësoheni për sigurinë e tij. A do të kalojë ilaçi në qumështin tuaj të gjirit? A është e sigurt për fëmijën tuaj? Nëse antibiotiku i veçantë që ju është përshkruar nuk është i sigurt, a ka alternativa më të sigurta?

Të gjitha këto pyetje mund të krijojnë stres. Kjo është e kuptueshme. Vazhdoni të lexoni për përgjigjet e pyetjeve tuaja.

A duhet të merrni antibiotikë gjatë ushqyerjes me gji?

Në shumicën e rasteve, antibiotikët janë të sigurt për prindërit që ushqejnë me gji dhe për foshnjat e tyre.

“Antibiotikët janë një nga ilaçet më të zakonshëm që nënat përdorin, dhe të gjitha kalojnë në një farë mase në qumësht,” shpjegojne ekspertet e AAP.

 Në të njëjtën kohë, AAP shton: “Në përgjithësi, nëse antibiotiku do t’i administrohej drejtpërdrejt një foshnje të parakohshme ose një të porsalinduri, atëherë është e sigurt që nëna tja transmetojë  gjatë ushqyerjes me gji.”

Çfarë do të thotë kjo për ju dhe foshnjën tuaj?

Së pari, është e rëndësishme të mbani mend se si ilaçet në përgjithësi veprojnë kur jeni duke ushqyer me gji.

Shumica e barnave që bëhen të pranishme në qarkullimin tuaj të gjakut do të jenë gjithashtu të pranishme në qumështin tuaj të gjirit. Sasia në qumësht është zakonisht më e ulët se sasia në gjakun tuaj dhe shumica e ilaçeve “nuk përbëjnë asnjë rrezik real foshnjat”.

Sidoqoftë, çdo ilaç që merrni,përfshirë antibiotikët duhet të shqyrtohet nga pediatri per mireqenien e foshnjes tuaj.

Përveç vetë ilaçeve, ka faktorë të tjerë që duhet të keni parasysh. Një nga këta është dhe mosha e fëmijës tuaj. Ekspozimi ndaj antibiotikëve do të përbëjë një rrezik më të madh për foshnjat e parakohshme dhe të sapolindurit, në krahasim me foshnjat më të mëdha.

Dhe përsëri, nëse foshnja juaj mund të marrë antibiotikun, ka të ngjarë të jetë e sigurt për ta marrë atë gjatë dhënies së gjirit.

Nëse ka pasiguri për marrjen e një antibiotiku  që nuk konsiderohet i përshtatshëm për fëmijën tuaj, do të duhet të vendosni ju mes dy jerave te rendesihme ne keto momente,gjidhenia dhe antibiotiket.

A ka alternativa të sigurta? Sa kohë duhet ti konsumoni? A mund të pomponi gjatë periudhës së trajtimit dhe pastaj të rifilloni ushqyerjen me gji?

Cilët antibiotikë janë të sigurt?

Kjo pyetje shpesh konsiderohet rast pas rasti në varësi të moshës, peshës dhe shëndetit të përgjithshëm të foshnjës tuaj dhe gjithmonë në konsultim me pediatrin dhe mjekun që jep recetat.

Sidoqoftë, më poshtë po rendisim disa antibiotikë që përgjithësisht konsiderohen të sigurt për gratë që ushqejnë me gji, duke përfshirë:

penicilina, përfshirë amoxicillin dhe ampicillin

cefalosporina , të tilla si cefaleksina (Keflex)

flukonazol (Diflucan) – ky nuk është një antibiotik, por një antimikrobik i zakonshëm që përdoret për të trajtuar infeksionet kërpudhore.

Efektet që mund të ketë marrja e antibiotikëve gjatë ushqyerjes me gji?

Përveç shqetësimit se një antibiotik mund të dëmtojë mireqenien e foshnjes tuaj, ka shqetësime të tjera të mundshme në lidhje me përdorimin e antibiotikëve nga nënat që ushqejnë me gji.

Antibiotikët funksionojnë për të vrarë bakteret në trupin tuaj, si bakteret që ju shkaktojnë dëm ashtu edhe bakteret “e mira” që ju mbajnë të shëndetshëm. Si të tillë, antibiotikët mund të shkaktojnë situata të pakëndshme si për nënat ashtu edhe për foshnjat.

Problemet e stomakut tek foshnjat

Ndonjëherë nënat raportojnë se foshnjat e tyre kanë problem me stomakun pasi marrin antibiotikë. Kjo mund të ndodhë sepse antibiotikët pakësojnë bakteret “e mira” në zorrën e foshnjës tuaj.

Mbani mend se ky efekt zakonisht është jetëshkurtër, jo i dëmshëm dhe jo i transmetuar. Qumështi i gjirit është i shkëlqyeshëm për shëndetin e zorrëve të foshnjës tuaj, kështu që është e rëndësishme të vazhdoni ushqyerjen me gji.

Ju mund të konsideroni dhënien e probiotikëve  për të kuruar këtë problem, por është e rëndësishme që të konsultoheni me mjekun e foshnjës tuaj para se ta bëni këtë.

Mëllenjë

Ndonjëherë  ndodh për shkak se antibiotikët mund të zvogëlojnë numrin e baktereve “të mira” në sistemin tuaj që mbajnë nën kontroll mikroorganizmat e tjerë, ju dhe/ose fëmija juaj mund të zhvilloni mëllenjë , një infeksion fungal i shkaktuar zakonisht nga Candida albicans, një majë kërpudhore.

Rritja e tepërt e Candida albicans mund të shkaktojë simptoma shumë të pakëndshme si tek nënat ashtu edhe tek foshnjat. Foshnjat mund të përjetojnë  shqetësime stomaku, skuqje dhe shtresë të bardhë në gjuhën dhe gojën e tyre. Nëna mund të përjetojë dhimbje në thithka (shpesh e përshkruar si therëse dhe skuqje të tyre)

Trajtimi për mëllenjë zakonisht përfshin ilaçe antifungale për nënat dhe foshnjat. Por parandalimi është çelësi. Nëse jeni duke marrë një antibiotik, këshillohet që të merrni një probiotik për të mbajtur bakteret e zorrëve të balancuara

Cfarë duhet të diskutoni me mjekun tuaj nëse ata po ju japin antibiotikë?

Gjidhenia dhe antibiotiket jane te lidhura se bashku per shume arsye. Nëse ju është dhënë një antibiotik, së pari konsultohuni me pediatrin e foshnjës tuaj. Gjërat që mund të dëshironi të pyesni përfshijnë:

A është ky ilaç i sigurt për fëmijën tim?

A ka ndonjë efekt anësor që mund të përjetojë fëmija im?

A duhet t’i jap probiotikë foshnjës sime?

Nëse ju thuhet se gjidhenia dhe antibiotiket bien ndesh me sigurine e fëmijës tuaj,mos u shqetësoni. Zakonisht ka alternativa.

Pyesni mjekun tuaj nëse ka antibiotikë alternativë, miqësorë me ushqyerjen me gji.

Pyesni nëse një dozë më e ulët e antibiotikut mund të funksionojë.

Pyesni sa kohë do t’ju duhet për të marrë ilaçet dhe sa kohë qëndron në sistemin tuaj.

Nëse ndiheni të shqetësuar që pediatri ose mjeku juaj nuk po i merr seriozisht shqetësimet tuaja, mund të kontaktoni edhe një tjetër për një mendim të dytë. Jo të gjithë mjekët kanë dijeni për ushqyerjen me gji, prandaj mos ngurroni të kërkoni atë që ndjeni se keni nevojë.

Po sikur të keni për të marrë një ilaç që nuk është i sigurt për ushqyerjen e foshnjes tuaj me gji?

Nëse keni nevojë imediate të merrni një ilaç që është i pasigurt për fëmijën tuaj, përpiquni të mos shqetësoheni shumë.Ndonjëherë marrja e një antibiotiku që është jo cilësor për ushqyerjen me gji është i rëndësishëm për shëndetin tuaj, dhe nuk duhet të ndiheni fajtore nëse është kështu. 

Foshnja juaj ka nevojë për një nënë të shëndetshme më shumë se çdo gjë tjetër. Kështu që bëni atë që duhet të bëni për të qëndruar të shëndetshëm. Nëse nuk mund të ushqeni me gji gjatë marrjes së antibiotikut, sigurohuni që të pomponi dhe derdhni qumështin tuaj në një orar të rregullt.  Dhe sigurisht, sigurohuni që fëmija juaj të ushqehet me mjete alternative. Ju do të jeni në gjendje të rifilloni ushqyerjen me gji pasi trupi juaj të pastrojë antibiotikun.

Për ndihmë të mëtejshme, konsideroni të kontaktoni një konsulent laktacioni , i cili mund të jetë në gjendje t’ju këshillojë për të mirat dhe të këqijat e marrjes së një antibiotiku të veçantë. Ata mund të jenë në gjendje t’ju udhëzojnë në burime të mëtejshme për t’ju ndihmuar të merrni vendimin tuaj.

Vështirësitë e sëmundjes dhe ushqyerja e foshnjes tuaj

Është mjaft e vështirë të përballesh me një sëmundje ose çdo lloj gjendje mjekësore që kërkon antibiotikë. Dhe të shqetësohesh nëse antibiotiku që ke përshkruar është i sigurt që ta marrësh teksa ushqen me gji, sigurisht që mund ta shtojë stresin.Antibiotiku që ju është përshkruar ka të ngjarë të jetë plotësisht i mirë. 

Fëmijëve u përshkruhen antibiotikë shpesh, kështu që dihet që shumica e antibiotikëve janë të sigurt për të rinjtë, përfshirë foshnjat. Gjithashtu, nëse ju është përshkruar një antibiotik që ndikon në ushqyerjen me gji, zakonisht keni alternativa.

Ndonjëherë të kërkoni alternativa dhe të merrnni këshillën e mjekut tuaj mund të duket si një bisedë e vështirë për tu përballuar. Pompimi dhe ruajtja e qumështit është një opsion  dhe mund të funksionojë mirë kur është e nevojshme,por, nuk është gjithmonë përgjigja. Është e kuptueshme pse shumë nëna që ushqejnë me gji nuk e preferojnë këtë metodë.

Mos kini frikë të avokoni gjidhenia dhe antibiotiket jane te rendesishem per ju, kërkoni informacion të mirë, të bazuar në dëshmi, edukoni veten në lidhje me ushqyerjen me gji dhe përdorimin e ilaçeve dhe kërkoni mendime të dyta kur është e nevojshme.Konsulentët e laktacionit dhe këshilltarët e ushqyerjes me gji mund t’ju ndihmojnë të kuptoni atë që po kaloni dhe t’ju ndihmojnë të punoni përmes këtyre bisedave me mjekun tuaj.

Në fund, çfarëdo që të ndodhë, ju dhe fëmija juaj do të jeni mirë.