Ka shumë forma të ekzemës që kanë shkaqe të ndryshme themelore. Ekzema skrotale është një formë ekzeme që prek skrotumin, qesen e lëkurës që përmban testikujt.

Lëkura e prekur nga ekzema mund të prodhojë më pak yndyrë sesa lëkura e shëndetshme. Nëse kjo ndodh, lëkura do të mbajë më pak ujë, duke shkaktuar hapjen e boshllëqeve midis qelizave të lëkurës. Këto boshllëqe lejojnë që bakteret dhe irrituesit të depërtojnë më lehtë dhe të shkaktojnë probleme.

Ka disa debate nëse gjendja është e ndarë nga ekzema që shfaqet në pjesë të tjera të trupit. Një artikull i vitit 2013, për shembull, argumenton se duhet të klasifikohet veçmas.

Ekzema skrotale ndan disa nga të njëjtat simptoma si ekzema e gjetur diku tjetër në trup. Në këtë artikull, ne shikojmë këto simptoma, së bashku me hapat për të ndihmuar në trajtimin dhe menaxhimin e gjendjes.

Simptomat

Ekzema skrotale ndonjëherë mund të ngatërrohet me sëmundje të tjera të lëkurës, duke përfshirë infeksionet kërpudhore (maja).

Për këtë arsye, është thelbësore që kushdo që përjeton simptoma të vizitojë një specialist të lëkurës për të siguruar një diagnozë të saktë.

Në rastet e lehta të ekzemës, lëkura e prekur do të jetë e kuqe, e thatë dhe me luspa.

Rastet më të rënda mund të përfshijnë gjakderdhje, kore dhe carje të plagëve. Gërvishtja e lëkurës mund të hapë edhe plagë, të cilat janë një rrezik infeksioni.

Një specialist i lëkurës do të jetë në gjendje të gjykojë seriozitetin e gjendjes, të identifikojë shkaktarët e mundshëm që kontribuojnë dhe të diagnostikojë llojin themelor të ekzemës.

Kushte te ngjashme

Ekzema skrotale nuk është gjithmonë një gjendje e pavarur.

Për shembull, një studim i vitit 2007 identifikoi dy raste të ekzemës së dukshme të skrotalit që në fakt ishin forma të sifilizit . Studiuesit vunë re se ata nuk ishin në dijeni të ndonjë prezantimi të tillë përpara këtyre dy rasteve.

Studiuesit kanë vënë në dukje gjithashtu se sëmundja ekstramamare e Paget e skrotumit – një gjendje e rrallë por serioze – shpesh ngatërrohet me ekzemë dhe kërkon ekzaminimin e duhur mjekësor për t’u identifikuar.

Mjekët gjithashtu mund të ngatërrojnë ekzemën skrotale si infeksione të zakonshme mykotike. Këto gjendje gjithashtu shkaktojnë kruajtje dhe acarim rreth ijeve, por ato kërkojnë trajtime të ndryshme.

Për shkak të simptomave të përbashkëta me këto kushte, është e rëndësishme që njerëzit të vizitojnë një mjek për një diagnozë të saktë.

Shkaqet dhe faktoret e rrezikut

Ekzistojnë shkaqe të ndryshme të propozuara dhe faktorë rreziku për dermatitin skrotal. Këto përfshijnë sa vijon:

 • Stresi psikologjik : Stresi mund të shkaktojë një ndjesi kruajtjeje në skrotum, e cila më pas krijon një cikël vicioz të kruarjeve, dëmtimit të lëkurës.
 • Ekspozimi i vazhdueshëm ndaj nxehtësisë dhe lagështisë : Si në zonat tropikale ose industriale; veshja e rrobave të trasha gjithashtu mund të shkaktojë simptoma
 • Ekspozimi ndaj disa substancave irrituese : Këto substanca përfshijnë yndyrën, naftën dhe bojën në veshje.
 • Reagimi ndaj barnave pa recetë : Këto barna mund të përfshijnë antibakterialë lokalë, si neomicina dhe gentamicina.
 • Irritimi i lëkurës i shkaktuar nga prezervativët : Kjo mund të shkaktohet nga goma në vetvete ose nga spermicidi nonoksinol.
 • Mungesa e lëndëve ushqyese specifike : Këto lëndë ushqyese përfshijnë zinkun dhe riboflavinën.
 • Gjendje të tjera shëndetësore : Përfshirë HIV- in dhe lloje të tjera infeksionesh.

Mjekimi nga ekzema skrotale

Trajtimi parësor për ekzemën skrotale është heqja e burimeve të acarimit. Kjo mund të nënkuptojë veshjen e rrobave të gjera, ndalimin e menjëhershëm të përdorimit të çdo medikamenti pa recetë dhe këshillimin për të përballuar stresin .

Një mjek mund të përshkruajë gjithashtu kremra steroide, antihistamine dhe hidratues. Studime të tjera kanë zbuluar gjithashtu se terapia me rreze ultraviolet (UV) është efektive në trajtimin e rasteve të moderuara deri në të rënda të ekzemës.

Si parandalohet ekzema skrotale

Parandalimi i ekzemës së skrotalit është kryesisht një çështje e shmangies së faktorëve të ndryshëm të rrezikut dhe burimeve të acarimit që mund të shkaktojnë një shpërthim.

Hapat që duhen ndërmarrë përfshijnë:

 • veshja e veshjeve që mundësojnë qarkullim të mirë të ajrit rreth testikujve
 • shmangia e produkteve tematike pa recetë që shkaktojnë irritim të lëkurës
 • duke marrë ekuilibrin e duhur të vitaminave dhe mineraleve në dietën tuaj
 • shmangia e ekspozimit ndaj kimikateve dhe substancave të rrezikshme
 • shmangia e substancave ose materialeve që shkaktojnë një reaksion alergjik

Mbajtja e ijeve të pastra është thelbësore. Njerëzit duhet ta thajnë zonën tërësisht, por butësisht pas çdo larje për të ndihmuar në parandalimin ose menaxhimin e problemit nëse ekzema është zhvilluar.

Është thelbësore që njerëzit qe vuajne nga ekzema skrotale të shmangin kruarjen e testikujve të tyre.

Si perfundim

Ekzema skrotale
Ekzema skrotale

Ekzema skrotale, si ekzema e gjetur diku tjetër në trup, priret të shkaktohet nga irritues të ndryshëm që vijnë në kontakt me lëkurën.

Ngacmuesit mund të përfshijnë nxehtësinë dhe lagështinë, produkte pa recetë që shkaktojnë acarim ose reaksion alergjik, dhe kontraceptivë, të tillë si prezervativët.

Disa studiues mendojnë se ekziston një arsye gjenetike për ekzemën. Nëse dikush zhvillon probleme me ekzemën, ka të ngjarë që ai të përjetojë episode të shumta në të ardhmen nëse riperdor ndonjë nga irrituesit që shkaktojnë ekzemë.

Shpesh, njerëzit mund të trajtojnë format e buta të ekzemës së skrotalit me një krem ​​të butë steroide. Ndonjëherë, megjithatë, simptomat mund të zhduken vetë pasi të hiqen irrituesit.

Rastet më të rënda do të kërkojnë që mjeku të përshkruajë ilaçe dhe trajtime, duke përfshirë steroide specifike, antihistamine, hidratues dhe ndoshta terapi me rreze UV.

Ekzema skrotale mund të përparojë shpejt nga faza e butë në më serioze nëse nuk trajtohet siç duhet. Ekzema skrotale mund të jetë gjithashtu një simptomë e një gjendjeje shëndetësore më serioze. Njerëzit duhet të organizojnë vizitën me mjekun sapo të vërejnë shfaqjen e simptomave.