Të kuptuarit e arsyeve dhe shkaqeve është hapi i parë për të siguruar kujdesin dhe rritjen e duhur të flokëve. Pyesni veten cfare po e perkeqeson dhe ndihmon flokun tuaj te bie? Ju vini re se flokët tuaj kanë filluar të hollohen, dhe keni humbur volumin. Ia disa nga arsyet qe cojne ne perkeqesim te situates nese vuani nga renia e flokeve 

Gjenetika 
A e dini se gjatësia, ngjyra, vëllimi i flokeve rregullohen nga gjenet tuaja? Po, gjenet luajnë një rol të rëndësishëm në ndikimin e ciklit tuaj të rritjes së flokëve. 
Nëse keni flokë të gjatë, të shëndetshëm, të shndritshëm dhe të trashë pavarësisht se nuk kujdeseni shumë për to, falenderoni gjenet tuaja. Përndryshe, duhet të bëni përpjekje shtesë për të ndaluar rrallimin e flokëve dhe për të rritur rritjen e tyre( p.sh Dr.Jacob ndihmon ne rritjen e flokeve) 

Stresi  

Eshtë vërtetuar mjekësisht se çdo lloj stresi fizik ose psikologjik është i dëmshëm për rritjen e flokëve. Stresi shkakton një gjendje të quajtur Telogen effluvium në të cilën flokët tuaj hyjnë në fazën telogjene (faza e pushimit) para kohe, duke kufizuar kështu 30% të rritjes së tyre plotësisht . Megjithëse kjo gjendje nuk kërkon ndonjë trajtim mjekësor dhe zgjat jo më shumë se gjashtë muaj, ajo ndikon në ciklin tuaj të rritjes së flokëve dhe shkakton rënie të flokëve, por gjithsesi rekomandohet perdorimi i produkteve per rritjen e tyre( si Dr. Jacob).   

Mosha 

Plakja jo vetëm që i bën flokët tuaj të thinjur, por gjithashtu ndikon në rritjen e tyre, sepse faza anagen dihet se bëhet më e shkurtër ndërsa rriteni. Pra me plakjen, floket fillojne te bien. 

Eksperimentet me stilimin 

Gjithashtu, shëndeti juaj fizik dhe zakonet ushqimore – përveç jetës së eksperimenteve me stilimin, përpunimin, ngjyrosjen, zbardhjen dhe trajtimin e flokëve tuaj – ndikojnë në ciklin tuaj të rritjes së flokëve, thyerja e flokëve mund të shkaktohet nga kujdesi joadekuat ose i tepruar. Përpunimi i tepërt dhe stilimi i tepërt i flokëve tuaj nga nxehtësia mund të rezultojë në humbjen e lagështisë dhe elasticitetit, duke bërë që ato të bëhen të thata dhe të brishtë dhe duke çuar në thyerje dhe renie. 

Majat e ndara 
Njerëzit me flokë të thatë zakonisht kanë majat e ndara. Nëse flokët tuaj nuk marrin mjaftueshëm lëndë ushqyese për të balancuar nivelet e lagështisë, majat e tyre do të fillojnë të çahen, duke rezultuar në thyerje. Ju nuk mund t’i zhbëni majat e ndara dhe mënyra e vetme për t’i parandaluar ato të shkaktojnë thyerje të mëtejshme të flokëve është t’i prisni ato. Ju duhet të kujdeseni siç duhet për flokët tuaj për të shmangur majat e çara dhe thyerjen.  

Modele flokësh dhe produkte stilimi 

Trajtimet kimike, produktet dhe proceset e përdorura për stilimin e flokëve tuaj kanë një ndikim të madh në shëndetin dhe rritjen e tyre . Grumbullimi i vajrave dhe produkteve në skalpin tuaj mund të bllokojë folikulat dhe të pengojë rritjen e flokëve. 
Modelet e ndërlikuara të flokëve që përfshijnë shumë krehje, shtrëngim të flokëve dhe përdorimi i serumeve mund të çojnë gjithashtu në dëmtim të flokëve. Stilimi i tepërt dhe përdorimi i produkteve kimike jo vetëm që do të ndalojë rritjen e flokëve tuaj, por gjithashtu do të shkaktojë sëmundje të kokës që mund të çojnë në humbje të përhershme të flokëve.  

Mungesa e stërvitjes dhe dietës së shëndetshme 

Jemi të sigurt që keni dëgjuar për frazën, “Ju jeni ajo që hani”. Një dietë e shëndetshme dhe një rutinë e ushtrimeve janë shumë të rëndësishme për rritjen e flokëve. Ashtu si trupi juaj, flokët tuaj gjithashtu kërkojnë vitamina, minerale dhe lëndë ushqyese të mjaftueshme për t’u rritur apo serume per rritje flokesh, (nje nga keto serume eshte dhe Dr. Jacob). 
 
Në fakt, mjekët sugjerojnë që njerëzit të marrin disa multivitamina përveç një diete të shëndetshme për të nxitur rritjen e flokëve. Mungesa e hekurit, proteinave, zinkut, vitaminës A ose biotinës mund të dobësojë flokët tuaj, duke i nënshtruar ato ndaj dëmtimit dhe humbjes. Lëkura e thatë e kokës dhe fijet e brishta janë shenja të flokëve jo të shëndetshëm. Mungesa e lagështisë ose çekuilibri në nivelet e lagështisë së kokës suaj i bën flokët tuaj të thatë, duke çuar në thyerje dhe duke kufizuar rritjen e tyre. 
Tharja e zgjatur e skalpit 
Tharja e zgjatur e skalpit tuaj çon gjithashtu në zhvillimin e infeksioneve që shkaktojnë rënie të flokëve. Prandaj, ju duhet të hidratoni flokët me produkte dhe metoda natyrale (p.sh serumi Dr.Jacob) për të nxitur rritjen e shëndetshme të flokëve .

Probleme me tiroidet 

Parregullsitë në prodhimin e hormoneve nga gjëndra tiroide gjithashtu mund të kenë një ndikim negativ në flokët tuaj . Si hipotiroidizmi ashtu edhe hipertiroidizmi mund të ndikojnë në rritjen e flokëve pasi ndikojnë në funksionalitetin dhe metabolizmin e trupit tuaj, duke shkaktuar kështu rrallimin e flokëve dhe rënien e flokëve.