Ftohje foto ilustruese
Ftohje foto ilustruese

Sistemet e imunitetit tek bebet duan kohe qe te piqen plotesisht. Kjo i bën foshnjat të ndjeshme ndaj infeksioneve virale, të cilat shkaktojnë ftohjet tek te porsalindurit.

Ka mbi 200 lloje virusesh që mund të shkaktojnë ftohje. Për fat të mirë, shumica e ftohjeve që merr fëmija  ndihmon në rritjen e imunitetit të tyre. Ftohja e tyre e parë mund të jetë e frikshme për prindërit.

Foshnja mund të ftohet në çdo moshë ose kohë të vitit. Në fakt, ata mund të marrin nga 8 deri ne 10 në 2 vitet e para të jetes. Nëse fëmija juaj i vogël është pranë fëmijëve më të mëdhenj, shanset e tyre për të marrë ftohje mund të rriten.

Ftohjet tek te  porsalindurit nuk janë të rrezikshme, por ato mund të përshkallëzohen shpejt në kushte që janë, të tilla si pneumonia ose krupi . Çdo sëmundje në një foshnjë nën 2 ose 3 muajsh është një arsye për të thirrur pediatrin e tyre, veçanërisht nëse  kanë ethe.

Me cilat simptoma shoqerohen ftohjet tek te porsalindurit

Një hundë e mbushur ose e lëngshme mund të jetë çelësi per te kuptuar ftohjet tek te porsalindurit. Shkarkimi  nga hunda mund të fillojë si i hollë dhe i qartë, por të kthehet në ngjyrë më të trashë dhe të verdhë-gjelbër për disa ditë. Kjo është normale dhe nuk do të thotë se ftohja e foshnjës tuaj po përkeqësohet.

Simptoma të tjera përfshijnë:

 • ngatërresë
 • ethe
 • kollitje, veçanërisht gjatë natës
 • teshtimë
 • oreks i reduktuar
 • vështirësi në dhënien e gjirit ose ushqyerjen me biberon për shkak të kongjestionit të hundës
 • probleme me rënien ose qëndrimin në gjumë

Ftohjet tek te porsalindurit kanë disa nga të njëjtat simptoma si sëmundjet e tjera, të tilla si gripi, krupi dhe pneumonia. Kjo mund ta bëjë diagnozën në shtëpi më stresuese për prindërit.

Gripi

Nëse i porsalinduri juaj ka grip, ai mund të ketë të dridhura, të vjella dhe diarre përveç simptomave të zakonshme qe jep nje ftohje. Ata gjithashtu mund të kenë simptoma që nuk mund t’i shihni dhe për të cilat nuk mund t’ju tregojnë, përfshirë dhimbjen e kokës, dhimbjet e muskujve ose trupit, ose dhimbjen e fytit.

Pneumoni

Një ftohje mund të përparojë shpejt në pneumoni. Simptomat përfshijnë:

 • dridhjet
 • lëkurë e skuqur
 • djersitje
 • temperaturë të lartë
 • dhimbje barku ose ndjeshmëri
 • përkeqësimi i kollës
 • frymëmarrje e shpejtë ose vështirësi në frymëmarrje

Foshnja juaj gjithashtu mund të zhvillojë një nuance vjollce në buzë ose shtratin e gishtërinjve. Kjo do të thotë që fëmija juaj nuk merr oksigjen të mjaftueshëm dhe duhet të dërgohet menjëherë në spital.

RSV

Virusi sincitar është një shkak serioz i infeksionit të frymëmarrjes që mund të prekë njerëzit e të gjitha moshave. Por është veçanërisht serioze për foshnjat, sepse rrugët e tyre të frymëmarrjes nuk janë zhvilluar plotësisht.

Bronkiolit

Foshnjat shpesh shtrohen në spital me bronkiolit , një gjendje inflamatore e frymëmarrjes që prek kalimet më të vogla të ajrit në mushkëri (bronkiolet).Eshte shkaku më i zakonshëm per ftohjet tek te porsalindurit. Bronkioliti viral shpesh shkaktohet nga RSV.

Shkaqet per ftohjet tek te porsalindurit

Një emër tjetër për një ftohje të zakonshme është një infeksion viral, i sipërm i frymëmarrjes. Ato nuk shkaktohen nga infeksionet bakteriale dhe nuk reagojnë ndaj antibiotikëve.

Pediatri i foshnjës suaj mund të marrë një test gjaku, urinë ose një shtupë syri ose lëkure për të përcaktuar nëse sëmundja e foshnjës tuaj është virale ose bakteriale. Infeksionet bakteriale ndonjëherë zhvillohen si komplikime nga infeksionet virale. Ato gjithashtu mund të shkaktojnë sëmundje, të tilla si:

pneumoni

dhimbje të fytit

infeksionet e veshit

Ftohjet tek te porsalindurit nuk janë të pazakonta. Viruset që i shkaktojnë ato mund të jetojnë në ajër dhe në sipërfaqe të forta për periudha të shkurtra kohore. Kjo bën të mundur që transmetimi të ndodhë me ose pa kontakt të drejtpërdrejtë me dikë që është i sëmurë.

Foshnjat që janë pranë fëmijëve më të mëdhenj mund të kenë më shumë gjasa të kenë ftohje. Por edhe një udhëtim në zyrën e pediatrit, një përqafim me një të rritur të dashur, ose një shëtitje në dyqan mund ta ekspozojë fëmijën tuaj ndaj mikrobeve.

Foshnjat që ushqehen me gji kane me shume imunitet sesa foshnjat që ushqehen  me formulë. Kjo ndodh sepse ushqyerja me gji i siguron foshnjës tuaj antitrupa, qeliza të bardha të gjakut dhe enzima. Këta agjentë i mbrojnë ata nga infeksioni.

Foshnjat që ushqehen me gji kanë të gjithë ose një pjesë të imunitetit të nënës së tyre ndaj sëmundjeve që ajo ka pasur ose është ekspozuar. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që foshnjat që ushqehen me gji janë plotësisht imune nga ftohjet.

Kur të takoni një mjek

Një fëmijë nën 2 ose 3 muajsh duhet të vizitohet nga një mjek nëse ka ftohje. Kjo do t’ju ndihmojë të mbroheni nga një gjendje më serioze, dhe gjithashtu do tju qetesoje.

Ethet janë një mënyrë se si trupi i foshnjës tuaj punon për të luftuar ftohjet. Sidoqoftë, ethet 38 ° C ose më te larta në një foshnjë që është nën 2 ose 3 muajsh kërkojne një telefonatë tek mjeku.

Pavarësisht nga mosha e tyre, një ethe që vazhdon për më shumë se 5 ditë kërkon një thirrje te mjeku dhe ka të ngjarë një vizitë.

Mbani një sy në të gjitha simptomat e foshnjës tuaj. Ata duhet të vizitojnë një mjek nëse kanë ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

 • skuqje
 • të vjella
 • diarre
 • kollë e vazhdueshme ose krupale
 • klithmë e çuditshme, e pazakontë
 • probleme me frymëmarrjen
 • tërheqje – kur zonat poshtë dhe midis brinjëve dhe në qafë zhyten me çdo përpjekje për të thithur
 • mukus i trashë jeshil ose mukus i përgjakur nga hunda ose goja
 • ethe për më shumë se 5 deri në 7 ditë
 • fërkimi i veshit, ose shenja të tjera të shqetësimit fizik ose dhimbjes kudo në trupin e tyre
 • shenja të dehidratimit, të tilla si mos lagja e pelenave siç bëjnë zakonisht
 • refuzimi i infermierisë ose marrjes së një biberoni
 • nuancë vjollce rreth  thonjve

Trajtimi per ftohjet tek te porsalindurit ne shtepi

Trajtimi në shtëpi për ftohjet tek te porsalindurit konsiston në ndihmën e tyre që të ndihen rehat. 

 • Bëj
 • Jepni shumë lëngje, përfshirë qumështin e gjirit ose formulën (nëse fëmija juaj nuk merr qumësht gjiri). Një sasi e vogël uji mund t’i ofrohet fëmijës tuaj nëse është mbi 6 muajsh.
 • Thith mukusin e hundës duke përdorur pika të kripura dhe një llambë thithëse.
 • Hidratoni ajrin me një lageshtues.

Nuk duhet

 • Antibiotikët nuk funksionojnë tek viruset dhe nuk duhet të jepen si trajtim për ftohje.
 • Reduktuesit e etheve pa recetë (OTC), përfshirë Tylenol për Foshnjat, nuk rekomandohen për foshnjat nën 3 muaj përveç nëse udhëzohet nga mjeku i foshnjës tuaj. 
 •  Aspirina nuk duhet t’i jepet asnjë foshnje ose fëmije.
 • Ilaçet e kollës dhe të ftohtit nuk rekomandohen për fëmijët nën 2 vjeç.
 • Fërkimet e avullit, edhe ato të formuluara për foshnjat, mund të jenë irrituese për rrugët e frymëmarrjes.
 • Mos e lini fëmijën tuaj të flejë në bark, edhe nëse ka kongjestion.

Sa zgjasin ftohjet tek te sapolindurit?

Ftohjet tek te porsalindurit  mund të zgjasin deri në 9 ose 10 ditë. Kjo përfshin periudhën e kohës kur foshnjat nuk shfaqin shumë simptoma, por janë ngjitëse, si dhe periudhën e kohës kur ata fillojnë të veprojnë normalisht, por ende kanë hundë me kore dhe shkarkim nga hunda.

Këshilla për parandalimin

Gjidhenia  mund të ndihmojë në rritjen e imunitetit të tyre. Edhe sasi të vogla të qumështit të gjirit të plotësuar me formulë mund të ndihmojnë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për kolostrumin e pasur me antitrupa, llojin e parë të qumështit të gjirit që prodhoni kur fëmija juaj lind.

Ju nuk mund ta mbani fëmijën tuaj në një mjedis të mbyllur hermetikisht. Por ju mund të shmangni ekspozimin ndaj disa mikrobeve:

Lani duart shpesh dhe kërkoni nga vizitorët të bëjnë të njëjtën gjë.

Shmangni kontaktin me njerëzit që janë të sëmurë dhe fshijini sipërfaqet që janë prekur nga njerëzit që kolliten ose teshtijnë.

Kërkojuni njerëzve që vijnë në kontakt me foshnjën tuaj që të kolliten ose teshtijnë në bërryla, në vend se në duart e tyre.