Gjakderdhja e implantimit
Gjakderdhja e implantimit

Gjakderdhja e implantimit ndodh kur një vezë e fekonduar ngjitet në rreshtimin e mitrës së një gruaje për të filluar procesin e rritjes së shtatzënisë.

Është një dukuri normale tek gratë shtatzëna, por shumë gra nuk janë plotësisht të vetëdijshme se çfarë është.

Disa gra mund të ngatërrojnë gjakderdhjen me njolla nga menstruacionet, pasi të dyja mund të duken të ngjashme.

Gjakderdhja është shumë e lehtë dhe zakonisht nuk kërkon kujdes mjekësor. Në disa raste, megjithatë, gjakderdhja e implantimit mund të kërkojë një vizitë tek një mjek.

Çfarë është gjakderdhja e implantimit?

Gjakderdhja e implantimit ndodh pak para ciklit menstrual të pritshëm. Është një shenjë shumë e hershme e shtatzënisë, që ndodh disa ditë para një testi të shtatzënisë do të konfirmojë që një grua është shtatzënë.

Procesi i implantimit fillon me fekondimin. Pasi një spermë ka fekonduar një vezë, ajo quhet embrion.

Embrioni udhëton përmes tubit fallopian drejt mitrës. Gjatë kësaj kohe, embrioni shumohet, duke u bërë një blastocist, i cili është një numër qelizash të grumbulluara të gjitha së bashku.

Pasi blastocisti të arrijë në mitër, do të kërkojë një vend të mirë për t’u ngjitur në murin e mitrës. Kjo lidhje me mitër quhet implantim. Sapo të përfundojë implantimi, embrioni do të mbetet në të njëjtin vend gjatë gjithë udhëtimit 9-mujor për t’u bërë i porsalindur.

Shenja dhe simptoma nga gjakderdhja e implantimit

Gjakderdhja e implantimit është një nga shenjat më të hershme të identifikueshme lehtësisht të shtatzënisë.

Ka disa shenja dhe simptoma të dallueshme për të ndihmuar gratë të identifikojnë gjakderdhjen nga implantimi:

 • Gjakderdhje e hershme : Gjakderdhja e implantimit shpesh do të ndodhë disa ditë para ciklit të pritshëm të menstruacioneve.
 • Shkarkim me ngjyrë të pazakontë : Gjakderdhja nga implantimi prodhon një shkarkesë të pazakontë që ndryshon në ngjyrë nga rozë në kafe shumë të errët ose të zezë.
 • Gjakderdhje shumë e lehtë : Gjakderdhja dhe shkarkimi i shkaktuar nga implantimi zakonisht nuk zgjasin më shumë se 48 orë . Shumë gra përjetojnë vetëm disa orë njolla.
 • Ngërçet : Implantimi gjithashtu mund të shkaktojë ngërçe të lehta dhe të përkohshme.

Shenja të tjera

Meqenëse implantimi është një shenjë e hershme e shtatzënisë, një grua mund të përjetojë simptoma të tjera të lidhura me shtatzëninë. Shenjat e hershme të shtatzënisë mund të ndryshojnë nga gruaja në grua dhe mund të përfshijnë:

 • luhatje humori
 • lodhje
 • marramendje
 • dhimbje koke
 • gjinjtë e butë, të fryrë
 • nauze dhe të vjella
 • kapsllëk
 • ndjesi e rritur e nuhatjes
 • dëshirat dhe neveritë për ushqim
 • temperaturë të lartë

Trajtim

Gjakderdhja nga implantimi është një shenjë normale e shtatzënisë dhe zakonisht nuk është e rrezikshme. Për shkak të kësaj, nuk ka nevojë për trajtim.

Gjakderdhja e shkaktuar nga implantimi zakonisht pastrohet brenda disa ditësh pa asnjë trajtim të nevojshëm. Gjakderdhja jashtëzakonisht e rëndë mund të jetë një shenjë e menstruacioneve ose një ndërlikim i shtatzënisë. Mjekët rekomandojnë që gratë të mos përdorin tampona gjatë kësaj kohe.

Gjakderdhja e implantimit kundrejt ciklit menstrual

Shumë gra ngatërrojnë gjakderdhjen nga implantimi me një cikël të lehtë menstrual. Ka disa hapa që gratë mund të ndërmarrin për t’i ndihmuar ato të identifikojnë se çfarë po ndodh:

Inspektoni gjakun

Së pari, vetë gjaku mund të japë disa përgjigje. Gjakderdhja e implantimit zakonisht do të duket ndryshe nga gjakderdhja menstruale. Mund të jetë më i errët se gjaku i menstruacioneve për shkak të kohës shtesë që i duhet gjakut për të kaluar nëpër vaginë.

Sasia e gjakderdhjes është gjithashtu shumë e lehtë. Shpesh do të prodhojë një rrjedhje me një nuancë rozë ose kafe.

Menstruacionet zakonisht prodhojnë gjak me më shumë ngjyrë të kuqe që zgjat disa ditë ose më shumë, me shkarkim që varion nga i rëndë në i lehtë gjatë asaj kohe.

Shumica e grave e kuptojnë se si duket rrjedha e tyre normale e gjakut dhe ka të ngjarë të vërejnë se gjakderdhja nga implantimi duket ndryshe.

Kontrolloni kohën e gjakderdhjes

Çdo grua që dyshon se po përjeton gjakderdhje nga implantimi duhet të mendojë për kohën që kur ka kryer marrëdhënie seksuale për herë të fundit.

Implantimi ndodh nga 6 deri në 12 ditë pas fekondimit dhe rreth një javë pas ovulacionit. Kjo e vendos atë afër ose pak para kohës së menstruacioneve në shumicën e rasteve. Nëse ka kaluar më shumë se një muaj që kur një grua ka kryer marrëdhënie seksuale, nuk ka gjasa që ajo të ketë gjakderdhje implantimi.

Mënyra më e lehtë për ta zbuluar është të prisni disa ditë dhe pastaj të bëni një test shtatzënie në shtëpi. Këto teste funksionojnë më mirë disa ditë pasi gjakderdhja e implantimit është ndalur.

Kontrolloni për simptoma të tjera

Simptomat e lidhura të shtatzënisë mund të ndihmojnë gjithashtu gratë të identifikojnë ndryshimin midis gjakderdhjes së implantimit dhe menstruacioneve.

Një simptomë lehtësisht e identifikueshme janë të vjellat në mëngjes .

Një simptomë tjetër e shkaktuar nga implantimi është ngërçi, të cilat shfaqen kur veza ngjitet në murin e mitrës. Këto ngërçe janë shpesh shumë të lehta në krahasim me ato që përjetojnë shumë gra gjatë një periudhe të rregullt.

Ndjeshmëria në gji mund të jetë gjithashtu një shenjë e shtatzënisë, veçanërisht në gratë që nuk përjetojnë dhimbje të gjirit gjatë menstruacioneve.

Simptoma të tjera mund të jenë më të vështira për t’u matur, të tilla si luhatjet e humorit dhe dëshirat për ushqim. Këto mund të jenë një shenjë e shtatzënisë dhe sindromës premenstruale (PMS).

Komplikimet

Gjakderdhja e implantimit nuk është shkak për shqetësim shumicën e kohës. Kjo është një shenjë e mitrës që i hap rrugën embrionit të fillojë rritjen e tij.

Gratë që janë ende të pasigurta nëse kanë përjetuar gjakderdhje nga implantimi ose një periodë, mund të bëjnë një test shtatzënie për të zbuluar nëse janë shtatzënë. Sidoqoftë, gratë duhet të presin disa ditë pasi të ketë ndaluar gjakderdhja para se të bëjnë testin.

Përjetimi i gjakderdhjes së rëndë gjatë çdo faze të shtatzënisë është një shenjë e një ndërlikimi dhe gratë duhet të kërkojnë kujdes mjekësor.

Kur të shihni një mjek

Gjakderdhja e lehtë gjatë fazave të ndryshme të shtatzënisë është normale. Mund të shkaktohet nga një sërë gjërash, të tilla si acarimi nga një provim rutinë, seksi ose një infeksion vaginal. Ky gjakderdhje e lehtë zakonisht nuk zgjat shumë, por gratë që përjetojnë ndonjë gjakderdhje duhet ta raportojnë atë tek një mjek, vetëm për të qenë të sigurta.

Një grua që përjeton gjakderdhje më të rëndë do të kërkojë kujdes mjekësor. Një rrjedhje e rëndë ose e vazhdueshme e gjakut që shoqërohet me dhimbje menstruale ose mpiksje gjaku mund të jetë një shenjë e komplikimeve serioze, të tilla si:

 • një shtatzëni molare, ku një tumor jo kanceroz zhvillohet në mitër
 • një shtatzëni ektopike, ku veza mbillet diku tjetër përveç mitrës, është një urgjencë mjekësore
 • një abort, që është humbja e hershme e një shtatëzënie