Hemorroidet gjate shtatzenise
Hemorroidet gjate shtatzenise

A janë hemorroidet të ndryshme gjatë shtatzënisë?

Askujt nuk i pëlqen të flasë për to, por hemorroidet janë një fakt i jetës për shumë njerëz, veçanërisht hemorroidet gjate shtatzenise. Hemorroidet janë thjesht venat brenda ose jashtë anusit tuaj që behen të mëdha dhe të fryra.

Të quajtura gjithashtu grumbuj, ato mund të duken si varicet. Hemorroidet gjate shtatzenise krijohen veçanërisht në tremujorin e tretë dhe menjëherë pas lindjes.

Ju mund të keni hemorroide vetëm gjatë shtatzënisë, ose mund t’i keni ato edhe në periudha të tjera të jetës tuaj.

Shkaqet e hemorroideve  mund të jenë unike për shtatzëninë. Ju shpesh mund të trajtoni ose parandaloni hemorroidet me mjete juridike në shtëpi dhe rregullime të stilit të jetës.

Çfarë duhet të prisni nëse keni hemorroide gjatë shtatzënisë

Ekzistojnë dy lloje të hemorroideve gjate shtatzenise:

hemorroide të brendshme, të cilat janë brenda trupit tuaj

hemorroide të jashtme, të cilat janë jashtë trupit tuaj

Simptomat tuaja mund të ndryshojnë në varësi të llojit që keni.

 • gjakderdhje
 • lëvizjet e dhimbshme të zorrëve
 • një zonë e ngritur e lëkurës pranë anusit tuaj
 • kruajtje
 • djegje
 • ënjtje

Në përgjithësi, do t’i përjetoni këto simptoma me hemorroide të jashtme. Mund të mos keni simptoma me hemorroide të brendshme.

Çfarë i shkakton hemorroidet gjate shtatzenise?

Deri në 50 perqind te grave zhvillojnë hemorroide gjatë shtatzënisë. Me poshte po ju permendim disa nga shkaqet:

 • vëllimi i rritur i gjakut, duke çuar në vena më të mëdha
 • presion mbi venat pranë anusit tuaj nga foshnja dhe mitra juaj në rritje
 • ndryshimi i hormoneve
 • kapsllëku

Ju mund të jeni më të ndjeshme ndaj kapsllëkut në shtatzëni sesa në periudhat e tjera të jetës.  Kjo  mund të jetë për shkak të uljes së zgjatur, ndryshimeve hormonale, ose nga marrja e hekurit ose shtojcave të tjera.

A kalojnë hemorroidet pas shtatzënisë?

Hemorroidet mund të zhduken plotësisht pas shtatzënisë dhe lindjes pa asnjë trajtim pasi nivelet e hormoneve, vëllimi i gjakut dhe presioni intra-abdominal zvogëlohen pas lindjes.

Koha më e zakonshme e zhvillimit per hemorroidet gjate shtatzenise është në tremujorin tuaj të tretë dhe gjatë dhe menjëherë pas lindjes . Ju mund të zhvilloni hemorroide nga lindja e fëmijës nëse përjetoni tendosje te zgjatur .

Cili është trajtimi për hemorroidet gjate shtatzenise?

Ka shumë ilaçe shtëpiake dhe modifikime të stilit të jetesës që mund të provoni për të zvogëluar hemorroidet gjate shtatzenise.

Eshte ide e mirë të mos i injoroni ato, pasi hemorroidet e patrajtuara mund të përkeqësohen me kalimin e kohës dhe mund të shkaktojnë komplikime të tilla si dhimbje e shtuar, ose në raste të rralla anemi nga gjakderdhja.

Ju gjithashtu mund të keni nevojë të kontaktoni mjekun tuaj për të diagnostikuar dhe trajtuar hemorroidet . Meqenëse hemorroidet nuk janë shkaku i vetëm i gjakderdhjes pranë anusit tuaj, është gjithmonë një ide e mirë të flisni me mjekun tuaj nëse vëreni gjakderdhje.

Mjetet juridike në shtëpi

Ka shumë gjëra që mund të bëni në shtëpi për të lehtësuar dhe parandaluar hemorroidet gjate shtatzenise.

 • Përdorni peceta të buta dhe të shpëlara kur përdorni tualetin.
 • Përdorni një banjë sitz ose zhyteni në ujë të pastër të ngrohtë për 10 minuta në të njëjtën kohë disa herë në ditë.
 • Merrni banja me kripë  në ujë të ngrohtë që nuk është shumë i nxehtë.
 • Mbajeni një pako akulli në zonë për disa minuta disa herë në ditë.
 • Lëvizni shpesh dhe përpiquni të mos uleni shumë gjatë për të shmangur presionin shtesë në anusin tuaj.
 • Pini shumë ujë dhe hani ushqime të pasura me fibra për të mbajtur jashtëqitjen të butë.
 • Shmangni sforcimin gjatë lëvizjes së zorrëve
 • Kryeni ushtrime Kegel për të forcuar muskujt.

Trajtim mjekësor

Trajtimi mjekësor për hemorroide përfshin:

Lidhja e brezit të gomës. Gjatë lidhjes, një brez i vogël gome vendoset rreth bazës së një hemorroide. Brezi ndalon rrjedhjen e gjakut në hemorroide dhe përfundimisht hemorroidi do të bjerë. Kjo zakonisht zgjat 10 deri në 12 ditë. 

 Skleroterapi. Një zgjidhje kimike injektohet direkt në hemorroide. Kjo bën që ajo të tkurret dhe të formojë ind mbresë. Eshte e mundur që një hemorroide të kthehet pas këtij trajtimi.

Hemorroidektomi. Kjo është një procedurë kirurgjikale për heqjen e hemorroideve. Lidhet me disa rreziqe, përfshirë anestezinë e përgjithshme, rrezikun e dëmtimit të muskujve të anusit, më shumë dhimbje dhe një kohë më të gjatë shërimi. Si rezultat, ky trajtim rekomandohet vetëm për hemorroide të rënda ose kur ka komplikime.

Si mund të parandaloni hemorroidet gjate shtatzenise?

Mund të përpiqeni të zvogëloni hemorroidet gjate shtatzenise ose t’i parandaloni ato të zhvillohen në disa mënyra.

 • Hani një dietë të mbushur me ushqime të pasura me fibra, si perimet dhe frutat.
 • Pini shumë ujë për të mbajtur jashtëqitjet tuaja të buta dhe jashtëqitjen tuaj të rregullt.
 • Shmangni sforcimet kur përdorni tualetin.
 • Shmangni uljen në tualet për periudha të gjata kohore.
 • Kaloni një lëvizje të zorrëve sapo ta ndjeni se po vjen – duke mos e mbajtur atë ose vonuar.
 • Lëvizni sa më shumë që të mundeni duke u stërvitur dhe shmangni periudhat e gjata të ulur.
 • Bisedoni me mjekun tuaj për shtimin e një suplementi në dietën tuaj që ndihmon në shmangien e kapsllëkut.

Si perfundim

Hemorroidet gjate shtatzenise janë të zakonshme. Kërkoni trajtim menjëherë nëse zbuloni një hemorroide pasi ato mund të përkeqësohen.

Ka shumë trajtime në shtëpi që mund të provoni, por gjithashtu mund të keni nevojë për trajtim mjekësor. Bisedoni me mjekun tuaj për çdo trajtim që mund të ndikojë në shtatzëni.

Pas lindjes, hemorroidet mund të pastrohen vetë pa ndonjë trajtim.