hernia diskale

Vështrim i përgjithshëm

Hernia diskale  i referohet një problemi me një nga jastëkët (disqet) gome që qëndrojnë midis kockave individuale (rruaza) që grumbullohen për të krijuar shtyllën kurrizore.

Një disk i shtyllës kurrizore ka një qendër (bërthamë) të butë, të ngjashme me pelte, të mbështjellë në një pjesë të jashtme (anulus) më të fortë dhe gome. Ndonjëherë i quajtur një disk i rrëshqitur ose një disk i këputur, hernia diskale ndodh kur një pjesë e bërthamës shtyhet jashtë përmes një çarje në unazë.

Një hernie diskale, e cila mund të ndodhë në çdo pjesë të shtyllës kurrizore, mund të irritojë një nerv aty pranë. Në varësi të vendit ku ndodhet, mund të rezultojë në dhimbje, mpirje ose dobësi në një krah ose këmbë.

Shumë njerëz nuk kanë simptoma. Kirurgjia zakonisht nuk është e nevojshme për të lehtësuar problemin.

Simptomat nga hernia diskale

Dhimbje ne pjesen e poshtme te shpines

Shumica e hernieve diskale ndodhin në pjesën e poshtme të shpinës, megjithëse mund të ndodhin edhe në qafë. Shenjat dhe simptomat varen nga vendi ku ndodhet disku dhe nëse disku po shtyp një nerv. Zakonisht prekin njërën anë të trupit.

 • Dhimbje në krahë ose në këmbë. Nëse hernia juaj diskale është në pjesën e poshtme të shpinës, zakonisht do të ndjeni dhimbjen më të madhe në vithe, kofshë dhe pulpë. Mund të keni dhimbje edhe në një pjesë të këmbës. Nëse është në qafë, zakonisht do të ndjeni dhimbjen më të madhe në shpatull dhe krah. Kjo dhimbje mund të godasë në krahun ose këmbën tuaj kur kolliteni, teshtini ose lëvizni në pozicione të caktuara. Dhimbja shpesh përshkruhet si e mprehtë ose djegëse.
 • Mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash. Njerëzit që kanë hernie diskale shpesh kanë mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në pjesën e trupit të prekur nga nervat.
 • Dobësi. Muskujt e prekur nga nervat kanë tendencë të dobësohen. Kjo mund t’ju bëjë të pengoheni ose të ndikojë në aftësinë tuaj për të ngritur ose mbajtur sende.

Ju mund të keni hernie diskale pa simptoma. Ju mund të mos e dini se e keni atë nëse nuk shfaqet në një grafi të shtyllës kurrizore.

Kur të shihni një mjek

Kërkoni kujdes mjekësor nëse dhimbja e qafës ose e shpinës kalon poshtë krahut ose këmbës, ose nëse keni gjithashtu mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash ose dobësi.

Nga se shkaktohet hernia diskale

Perdorimi i muskujve te shpines kundrejt atyre e kembes ose kofshes con te hernia diskale

Hernia diskale është më shpesh rezultat i një konsumimi gradual, të lidhur me plakjen, i quajtur degradim i diskut. Me kalimin e moshës, disqet tuaja bëhen më pak fleksibël dhe më të prirur ndaj këputjes edhe me një tendosje ose përdredhje të vogël.

Shumica e njerëzve nuk mund të përcaktojnë shkakun e hernies së tyre. Ndonjëherë, përdorimi i muskujve të shpinës në vend të muskujve të këmbës dhe kofshës për të ngritur objekte të rënda mund të çojë në një hernie diskale, siç mund të përdridhet dhe rrotullohen gjatë ngritjes. Rrallëherë, një ngjarje traumatike si rënia ose një goditje në shpinë është shkaku.

Faktoret e rrezikut

Pirja e duhanit sjell pakesim te O2 ne trup duke rritur demtimin.

Faktorët që mund të rrisin rrezikun te hernia diskale përfshijnë:

 • Pesha. Pesha e tepërt e trupit shkakton rendese me te larte në disqet në pjesën e poshtme të shpinës.
 • Profesioni. Njerëzit me punë fizike te madhe kanë një rrezik më të madh të problemeve të shpinës. Ngritja e përsëritur, tërheqja, shtytja, përkulja anash dhe përdredhja gjithashtu mund të rrisin rrezikun e një hernie diskale.
 • Gjenetika. Disa njerëz trashëgojnë një predispozitë për zhvillimin e një hernie diskale.
 • Pirja e duhanit. Mendohet se pirja e duhanit pakëson furnizimin me oksigjen në disk, duke bërë që ai të demtohet më shpejt.

Komplikimet nga hernia diskale

Pikërisht mbi belin tuaj, përfundon palca juaj kurrizore. Ajo që vazhdon përmes kanalit kurrizor është një grup rrënjësh nervore të gjata që i ngjajnë bishtit të kalit (cauda equina).

Rrallëherë, hernia diskale mund të kompresojë të gjithë kanalin kurrizor, duke përfshirë të gjithë nervat. Rrallëherë, mund të kërkohet një operacion urgjent për të shmangur dobësinë ose paralizën e përhershme.

Kërkoni kujdes mjekësor urgjent nëse keni:

 • Përkeqësimi i simptomave. Dhimbja, mpirja ose dobësia mund të rriten deri në atë pikë sa të pengojnë aktivitetet tuaja të përditshme.
 • Mosfunksionim i fshikëzës ose zorrëve. Sindroma Cauda equina mund të shkaktojë mosmbajtjeje ose vështirësi në urinim edhe me fshikëzën e mbushur plot.
 • Anestezia e kofsheve. Kjo humbje progresive e ndjeshmërisë prek zonat që do të preknin një kofshe – pjesën e brendshme të tyre, pjesën e pasme të këmbëve dhe zonën rreth rektumit.

Parandalimi dhe hernia diskale

Postura e duhur ju mban larg nga hernia diskale

Për të ndihmuar në parandalimin nga hernia diskale, bëni sa më poshtë:

 • Ushtrimi. Forcimi i muskujve të trungut stabilizon dhe mbështet shtyllën kurrizore.
 • Mbani qëndrimin fizik te duhur. Kjo zvogëlon presionin në shpinë dhe disqe. Mbajeni shpinën drejt dhe në linjë, veçanërisht kur jeni ulur për periudha të gjata. Ngrini objektet e rënda siç duhet, duke bërë që këmbët tuaja – jo shpina – të bëjnë pjesën më të madhe të punës.
 • Mbani një peshë të shëndetshme. Pesha e tepërt ushtron më shumë presion mbi shtyllën kurrizore dhe disqet, duke i bërë ato më të ndjeshme ndaj hernies.
 • Lini duhanin. Shmangni përdorimin e çdo produkti të duhanit.

Diagnoza nga hernia diskale

Ekzaminim fizik nga hernia diskale

Gjatë ekzaminimit fizik, mjeku juaj do të kontrollojë shpinën tuaj për ndjeshmëri. Mund t’ju kërkohet të shtriheni dhe të lëvizni këmbët në pozicione të ndryshme për të ndihmuar në përcaktimin e shkakut të dhimbjes suaj.

Mjeku juaj mund të kryejë gjithashtu një ekzaminim neurologjik për të kontrolluar:

 • Reflekset
 • Forca e muskujve
 • Aftësia për të ecur
 • Aftësia për të ndjerë prekje të lehta, thumba ose dridhje

Në shumicën e rasteve kur vuani nga hernia diskale, një ekzaminim fizik dhe një histori mjekësore janë gjithçka që nevojitet për një diagnozë. Nëse mjeku juaj dyshon për një gjendje tjetër ose duhet të shohë se cilat nerva janë prekur, ai ose ajo mund të urdhërojë një ose më shumë nga testet e mëposhtme.

Testet imazherike

 • Rrezet X. Rrezet X të thjeshta nuk zbulojnë disqe të hernizuara, por ato mund të përjashtojnë shkaqe të tjera të dhimbjes së shpinës, të tilla si infeksioni, tumori, problemet e shtrirjes kurrizore ose një kockë e thyer.
 • CT skanim. Një skaner CT merr një sërë rrezesh X nga drejtime të ndryshme dhe më pas i kombinon ato për të krijuar imazhe tërthore të shtyllës kurrizore dhe strukturave rreth saj.
 • MRI. Valët e radios dhe një fushë e fortë magnetike përdoren për të krijuar imazhe të strukturave të brendshme të trupit tuaj. Ky test mund të përdoret për të konfirmuar vendndodhjen te hernia diskale dhe për të parë se cilët nerva janë prekur.
 • Mielogrami. Një ngjyrë injektohet në lëngun kurrizor përpara se të merren rrezet X. Ky test mund të ushtroje presion mbi palcën kurrizore ose nervat për shkak të hernies së shumëfishtë të disqeve ose kushteve të tjera.

Testet nervore

Elektromiogramet dhe studimet e përcjelljes nervore matin se sa mirë lëvizin impulset elektrike përgjatë indit nervor. Kjo mund të ndihmojë në përcaktimin e vendndodhjes së dëmtimit nervor.

 • Studimi i përcjelljes së nervave. Ky test mat impulset nervore elektrike dhe funksionimin në muskujt dhe nervat tuaja përmes elektrodave të vendosura në lëkurën tuaj. Studimi mat impulset elektrike në sinjalet tuaja nervore kur një rrymë e vogël kalon nëpër nerv.
 • Elektromiografia (EMG). Gjatë një EMG, mjeku juaj fut një elektrodë gjilpëre përmes lëkurës tuaj në muskuj të ndryshëm. Testi vlerëson aktivitetin elektrik të muskujve tuaj kur tkurren dhe kur janë në pushim.

Mjekimi nga hernia diskale

Opoide

Trajtimi konservativ – kryesisht modifikimi i aktiviteteve për të shmangur lëvizjet që shkaktojnë dhimbje dhe marrja e ilaçeve kundër dhimbjes – lehtëson simptomat nga hernia diskale tek shumica e njerëzve brenda disa ditësh ose javësh.

Medikamentet e nevojshme

 • Medikamente kundër dhimbjeve pa recetë. Nëse dhimbja juaj është e lehtë deri në mesatare, mjeku juaj mund të rekomandojë ilaçe kundër dhimbjeve pa recetë, të tilla si acetaminofen (Tylenol, të tjerë) ibuprofen (Advil, Motrin IB, të tjerë) ose naproksen natriumi (Aleve).
 • Injeksione kortizonike. Nëse dhimbja juaj nuk përmirësohet me medikamente orale, mjeku juaj mund të rekomandojë një kortikosteroid që mund të injektohet në zonën përreth nervave kurrizore. Imazhi i shtyllës kurrizore mund të ndihmojë në drejtimin e gjilpërës.
 • Relaksues të muskujve. Këto mund t’ju përshkruhen nëse keni spazma të muskujve. Gjumi dhe marramendja janë efekte anësore të zakonshme.
 • Opioidet. Për shkak të efekteve anësore të opioideve dhe potencialit për varësi, shumë mjekë hezitojnë t’i përshkruajnë ato kur vuani nga hernia diskale. Nëse medikamentet e tjera nuk e lehtësojnë dhimbjen tuaj, mjeku juaj mund të marrë në konsideratë përdorimin afatshkurtër të opioideve, të tilla si kodeina ose një kombinim oksikodon-acetaminophen (Percocet, Roxicet). Gjumi, të përzierat, konfuzioni dhe kapsllëku janë efekte anësore të mundshme nga këto barna.

Terapia dhe hernia diskale

Mjeku juaj mund të sugjerojë terapi fizike për të ndihmuar me dhimbjen tuaj. Fizioterapistët mund t’ju tregojnë pozicione dhe ushtrime të dizajnuara për të minimizuar dhimbjen nga hernia diskale.

Kirurgjia e hernies

Kirurgjia te hernia diskale

Pak njerëz nga hernia diskale kanë nevojë përfundimisht për kirurgji. Mjeku juaj mund të sugjerojë kirurgji nëse trajtimet konservatore dështojnë të përmirësojnë simptomat tuaja pas gjashtë javësh, veçanërisht nëse vazhdoni të keni:

 • Dhimbje te pakontrollueshme
 • Mpirje ose dobësi
 • Vështirësi në këmbë ose në ecje
 • Humbje e kontrollit të fshikëzës ose zorrëve

Në pothuajse të gjitha rastet, kirurgët mund të heqin vetëm pjesën e dalë të diskut. Rrallëherë, i gjithë disku duhet të hiqet. Në këto raste, vertebrat mund të kenë nevojë të shkrihen me një transplant kockor.

Për të lejuar procesin e shkrirjes së kockave, i cili zgjat me muaj, pajisje metalike vendosen në shtyllën kurrizore për të siguruar stabilitetin e shtyllës kurrizore. Rrallëherë, kirurgu juaj mund të sugjerojë implantimin e një disku artificial.

Mënyra e jetesës dhe mjetet juridike në shtëpi

Përveç marrjes së medikamenteve kundër dhimbjes që rekomandon mjeku juaj, provoni:

 • Aplikimi i nxehtësisë ose i të ftohtit. Fillimisht, paketat e ftohta mund të përdoren për të lehtësuar dhimbjen dhe inflamacionin. Pas disa ditësh, mund të kaloni në nxehtësi të butë për të dhënë lehtësim dhe rehati.
 • Shmangia e shumë pushimit në shtrat. Qëndrimi në shtrat mund të çojë në nyje të ngurtësuara dhe muskuj të dobët – të cilat mund të komplikojnë rikuperimin tuaj. Në vend të kësaj, pushoni në një pozicion për 30 minuta dhe më pas bëni një shëtitje të shkurtër ose bëni ndonjë punë. Mundohuni të shmangni aktivitetet që përkeqësojnë dhimbjen tuaj nga hernia diskale.
 • Rifillimi i aktivitetit ngadalë. Lëreni dhimbjen tuaj t’ju udhëheqë në rifillimin e aktiviteteve tuaja. Sigurohuni që lëvizjet tuaja të jenë të ngadalta dhe të kontrolluara, veçanërisht duke u përkulur përpara dhe duke u ngritur.

Mjekësia alternative ndaj hernies

Kiropratika

Disa trajtime alternative dhe plotësuese të mjekësisë mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve nga hernia diskale. Shembujt përfshijnë:

 • Kiropraktika. Manipulimi i shtyllës kurrizore është gjetur të jetë mesatarisht efektiv për dhimbjet e mesit që kanë zgjatur për të paktën një muaj. Rrallë, trajtimi kiropraktik i qafës mund të shkaktojë disa lloje goditjesh.
 • Akupunkturë. Megjithëse rezultatet janë zakonisht modeste, akupunktura duket se lehtëson dhimbjet kronike të shpinës dhe qafës.
 • Masazh. Kjo terapi praktike mund të sigurojë lehtësim afatshkurtër për njerëzit që kanë të bëjnë me dhimbje kronike të mesit.