Hipertensioni gjate shtatzenise
Hipertensioni gjate shtatzenise

Presioni i larte i gjakut gjate shtatzenise

Hipertensioni gjate shtatzenise mund të zhvillohet në çdo moment.Presioni i larte i gjakut gjate shtatzenise po prek gjithnjë e më shumë gra. Sipas një studimi numri i grave që vuajnë nga presioni i larte i gjakut gjate shtatzenise në Shtetet e Bashkuara pothuajse u dyfishua midis 1993 dhe 2014.
Hipertensioni gjate shtatzenise shfaqet tek gratë nga mosha 20 vjeç dhe 40 vjeç.Nëse nuk trajtohet, presioni i larte i gjakut gjate shtatzënisë mund të çojë në komplikime serioze shëndetësore për nënën dhe foshnjen. Në shumicën e rasteve, hipertensioni është i parandalueshëm dhe i shërueshëm.
Në këtë artikull, ne do të diskutojmëllojet e ndryshme qe ka presioni i larte i gjakut gjate shtatzenise, faktorët e rrezikut dhe komplikimet, dhe si të parandaloni dhe ta trajtoni.

Hipertensioni gjate shtatzenise dhe llojet e tij

Matjet e presionit të gjakut që janë më të mëdha ose të barabarta me 140/90 milimetra të merkurit tregojnë presion te larte te gjakut.
Gratë mund të përjetojnë një nga tre llojet e presionit të lartë të gjakut gjatë shtatzënisë: hipertension kronik, hipertension gestacional ose preeklampsi .
Një person mund të ketë hipertension kronik para shtatzënisë, ndërsa hipertensioni gestacional ndodh vetëm gjatë shtatzënisë.
Sidoqoftë, hipertensioni gestacional ndonjëherë mund të vazhdojë pas shtatzënisë për t’u bërë hipertension kronik.

Hipertensioni kronik


Gratë që kanë hipertension kronik ose kishin presion të lartë të gjakut para se të mbeteshin shtatzënë ose e zhvilluan atë brenda gjysmës së parë, ose 20 javëve , të shtatzënisë së tyre.
Është e mundur që një grua të zhvillojë një nëntip të quajtur hipertension kronik me preeklampsi të mbivendosur.
Gratë me këtë gjendje kanë hipertension dhe ndoshta mund të zhvillojnë një sasi anormale të proteinave në urinën e tyre, ose proteinuri. Prania e proteinave në urinë mund të tregojë probleme me veshkat. Gratë gjithashtu mund të kenë ndryshime në funksionin e mëlçisë.


Hipertension gestacional


Hipertensioni gestacional ndodh vetëm gjatë shtatzënisë dhe pa praninë e proteinave në urinë ose ndryshime në funksionin e mëlçisë. Gratë zakonisht e zhvillojnë këtë gjendje në gjysmën e dytë të shtatzënisë.Kjo formë e presionit të lartë të gjakut është zakonisht e përkohshme dhe tenton të largohet pas lindjes. Sidoqoftë, mund të rrisë rrezikun e një gruaje për të zhvilluar hipertension gjatë jetes.
Në disa raste, presioni i gjakut do të mbetet i lartë pas shtatzënisë, duke rezultuar në hipertension kronik.

Preeklampsia


Preeklampsia është një gjendje presioni i larte i gjakut gjate shtatzenise ose pas lindjes. Është një gjendje e rëndë që mund të ketë pasoja të rënda. Zakonisht ndodh në tremujorin e tretë . Rrallë ndodh pas lindjes, por është e mundur.
Mjekët shpesh diagnostikojnë preeklampsinë pas marrjes së matjeve të presionit të gjakut dhe testimit të mostrave të gjakut dhe urinës. Gratë që zhvillojnë një formë të butë të preeklampsisë mund të mos përjetojnë asnjë simptomë.
Nëse simptomat e preeklampsisë zhvillohen, ato mund të përfshijnë:

 • presionin e lartë të gjakut
 • proteinuria
 • ënjtje e tepërt e fytyrës dhe duarve
 • shtim në peshë
 • dhimbje koke
 • marramendje
 • nervozizëm
 • gulçim
 • dhimbje barku
 • nauze
 • të vjella
 • shikim i turbullt
 • ndjeshmëria ndaj dritës


Hipertension gjate shtatzënisë dhe komplikimet


Nëse keni hipertension të rëndë ose të pakontrolluar, mund të shkaktojë komplikime për nënën dhe foshnjën.
Presioni i larte i gjakut gjate shtatzenise i vë gratë në një rrezik në rritje të kushteve më serioze shëndetësore më vonë në jetë. Presioni i lartë i gjakut gjate shtatzenise e vë një grua në rrezik të zhvillimit të preeklampsisë dhe diabetit gestacional .
Një ndërlikim i hipertensionit është sindroma HELLP. Ky është një çrregullim i rrallë kërcënues për jetën i mëlçisë dhe gjakut. Mjekët e konsiderojnë atë një variant të rëndë të preeklampsisë. HELLP qëndron për:

 • Emoliza H , ose prishja e qelizave të kuqe të gjakut
 • E ngritur enzimat L iver, e cila është një shenjë e dëmtimit të mëlçisë
 • L oë P numërimi i lateletit; trombocitet janë një material që formon mpiksjen e gjakut
 • Komplikime të tjera të lidhura me presionin e lartë të gjakut gjatë shtatzënisë përfshijnë:
 • goditje në tru
 • shkëputja e placentës, një gjendje e rëndë mjekësore në të cilën placenta ndahet nga muri i mitrës shumë herët
 • lindja e parakohshme, ose lindja para datës së caktuar, të cilën ofruesit e kujdesit shëndetësor mund ta këshillojnë nëse placenta nuk po i siguron foshnjës ushqyes dhe oksigjen të mjaftueshëm ose nëse jeta e nënës është në rrezik

Rreziqet e hipertensionit për foshnjën


Presioni i larte gjaku gjate shtatzenise mund të rrisë rrezikun e rezultateve të dobëta të lindjes, të tilla si lindja e parakohshme, madhësia më e vogël se mesatarja dhe vdekja e foshnjave.
Presioni i lartë i gjakut ndikon në enët e gjakut të nënës. Kjo mund të zvogëlojë rrjedhën e lëndëve ushqyese përmes placentës tek fëmija, duke rezultuar në një peshë të ulët të lindjes.
Lindja e parakohshme e lidhur me hipertensionin mund të rezultojë në komplikime shëndetësore për foshnjën. Këto mund të përfshijnë vështirësi në frymëmarrje nëse mushkëritë nuk janë zhvilluar plotësisht, për shembull.

Shenja dhe simptoma


Monitorimi i presionit të gjakut është një pjesë thelbësore e kujdesit para lindjes. Është e rëndësishme të mbani mend se gratë mund të kenë presion të lartë të gjakut para, gjatë dhe pas shtatzënisë.
Është e rëndësishme që gratë të ndjekin kontrolle të rregullta prenatale për të siguruar që presioni i tyre i gjakut dhe shenjat e tjera jetësore janë brenda kufijve normalë dhe të marrin trajtim nëse jo.
Gjithashtu, presioni i gjakut luhatet në përgjigje të ndryshimeve të vogla në jetën e një personi, të tilla si stresi , dieta, stërvitja dhe cilësia e gjumit të tyre. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që njerëzit të kontrollojnë rregullisht presionin e gjakut.


Faktorët e rrezikut për hipertensionFaktorët e rrezikut për hipertensionin gestacional dhe preeklampsinë përfshijnë:

 • një histori e preeklampsisë
 • hipertensioni ekzistues
 • diabeti
 • të kesh binjakë
 • sëmundja para -ekzistuese e veshkave
 • disa sëmundje autoimune

Më poshtë janë faktorët e rrezikut që një person të zhvillojë hipertension:

 • të kesh një histori familjare të presionit të lartë të gjakut
 • të qenit mbipeshë
 • mosha
 • kolesteroli i lartë
 • stresi
 • pirja e cigareve
 • alkooli
 • duke mbetur shtatzënë në moshë më të madhe
 • kanë pasur presion të lartë të gjakut gjatë një shtatëzënie të mëparshme

Trajtim

prevention of hypertension


Gratë me hipertension kronik duhet të vazhdojnë të marrin ilaçe antihipertensive gjatë shtatzënisë. Sidoqoftë, disa ilaçe të zakonshme antihipertensive nuk janë të përshtatshme për gratë shtatzëna, kështu që ofruesit e kujdesit shëndetësor mund të rekomandojnë një ilaç tjetër.
Nëse hipertensioni gestacional është i rëndë ose një grua zhvillon preeklampsi ose eklampsi, një mjek mund të përshkruajë ilaçe për të ulur presionin e saj të gjakut dhe për të ndihmuar fëmijën të piqet nëse shtatzënia nuk është me afat të plotë. Gratë mund të shtrohen në spital për monitorim.Gratë shtatzëna duhet të flasin me mjekun e tyre për mënyrat për të kontrolluar presionin e gjakut.


Parandalimi

Bërja e ndryshimeve të thjeshta të jetesës, të tilla si stërvitja më e madhe dhe një dietë më të ekuilibruar, mund të ndihmojë në parandalimin e presionit të lartë të gjakut.
Është e rëndësishme të theksohet se disa faktorë rreziku, të tilla si historia familjare, raca dhe historia e mëparshme e shtatzënisë, nuk janë nën kontrollin e një personi. Për këtë arsye, jo të gjitha rastet e hipertensionit gjatë shtatëzanisë janë të parandalueshme.


Disa mënyra për të ulur rrezikun e presionit të lartë të gjakut gjatë shtatzënisë përfshijnë:

 • kufizimi i marrjes së kripës
 • duke qëndruar të hidratuar
 • duke ngrënë një dietë të ekuilibruar që është e pasur me ushqime me bazë bimore dhe e ulët me ushqime të përpunuara
 • duke bërë stërvitje të rregullt
 • marrjen e kontrolleve të rregullta prenatale
 • duke shmangur pirjen e cigareve dhe pirjen e alkoolit
 • Profesionistët mjekësorë kanë tendencë të rekomandojnë që njerëzit të bëjnë kontroll të rregullt të presionit të gjakut, veçanërisht kur kanë faktorë rreziku, në mënyrë që ata të fillojnë ta trajtojnë atë herët.


Si përfundim


Hipertensioni gjate shtatzenise mund të jetë kërcënues për jetën për një grua në disa raste. Nëse nuk trajtohet, presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë dëm si për nënën ashtu edhe për foshnjën e saj.
Jo gjithmonë çon në ndërlikime serioze shëndetësore, dhe nganjëherë, do të largohet pas lindjes.
Hipertensioni gjate shtatzenise është zakonisht i parandalueshëm dhe i shërueshëm.


Një mjek duhet të monitorojë nga afër hipertensionin gjatë shtatëzanisë për të parandaluar komplikimet potencialisht kërcënuese për jetën. Është e rëndësishme që gratë të marrin pjesë në vlerësimet e rregullta prenatale dhe të raportojnë ndonjë simptomë anormale për të siguruar shëndetin e tyre dhe të foshnjës së tyre.