Infeksionet urinare tek meshkujt

Infeksionet urinare tek meshkujt infektojne pjesët e trupit tuaj që bëjnë urinë dhe e nxjerrin atë jashtë trupit tuaj.

Për meshkujt, këto pjesë përfshijnë veshkat dhe fshikëzën tuaj, si dhe uretrat dhe uretrën tuaj. Uretrat janë tubat binjakë që çojnë urinën nga veshkat tuaja në fshikëzën tuaj. Uretra juaj është tubi i vetëm që mbart urinën nga fshikëza e urinës para prostatës dhe në majë të penisit tuaj.

Nëse bakteret jo të shëndetshme ndërtohen diku në traktin tuaj urinar, kjo mund të shkaktojë ITU. Dhe ndërsa infeksionet e traktit urinar (ITU janë shumë më të zakonshme tek gratë) meshkujt gjithashtu mund t’i marrin ato.

Dy llojet e infeksionit të traktit urinar

Mjekët zakonisht u referohen infeksionet urinare tek meshkujt ose si “trakti i sipërm” ose “trakti i poshtëm”. Një infeksion i traktit të sipërm është ai që ndodh në uretrat ose veshkat. Një infeksion i traktit të poshtëm është ai që ndodh në fshikëz, prostatë ose uretër.

Simptomat e ITU

Në varësi të vendndodhjes së infeksionet urinare tek meshkujt, mund të keni një ose më shumë nga këto simptoma:

  • Vajtje të shpeshta në banjë
  • Ndiheni sikur duhet të urinoni gjatë gjithë kohës
  • Dhimbje, djegie ose siklet gjatë urinimit ose menjëherë pas tij
  • Dhimbje ose ndjeshmëri nën stomakun tuaj
  • Lagia e shtratit
  • Urinë me shkume ose me erë të keqe
  • Gjak në urinën tuaj
  • Ethe
  • Të përzier
  • Dhimbje në anët ose pjesën e sipërme të shpinës

Disa meshkuj nuk kanë fare simptoma.

Diagnostikimi te infeksionet urinare tek meshkujt

diagnostifikimi te ITU tek meshkujt

Mjeku juaj do t’ju pyesë për simptomat tuaja. Ata gjithashtu do të pyesin për historinë tuaj seksuale sepse seksi mund të rrisë rrezikun tuaj për ITU.

Testet e urinës mund të konfirmojnë nëse keni ITU. Nëse mjeku juaj mendon se problemi mund të ketë të bëjë me prostatën tuaj, ju mund të bëni një provim të prostatës. Rrallë, mund t’ju duhet gjithashtu të bëni një rreze X ose ultratinguj, në mënyrë që mjeku juaj të shikojë më mirë traktin tuaj urinar.

Trajtimi per infeksionet urinare tek meshkujt

Mjekët zakonisht trajtojne ITU me antibiotikë që i merrni nga goja. Mjeku juaj ndoshta do të zgjedhë një antibiotik bazuar në burimin e mundshëm (siç është fshikëza e urinës) dhe bakteret që zakonisht shkaktojnë infeksionet urinare tek meshkujt. Ju ndoshta do të filloni të merrni ato antibiotikë para se të merrni rezultatet e testit tuaj të urinës. (Mjeku juaj mund të ndryshojë recetë nëse testi tregon se bakteret që shkaktojnë ITU tuaj nuk janë në shënjestër të antibiotikut tuaj të parë.)

Nëse keni infeksionet urinare tek meshkujt më të ulët, ndoshta do të keni nevojë për antibiotikë vetëm për një javë ose më pak. Nëse keni një infeksion të traktit të sipërm, mund t’ju duhet të merrni antibiotikë deri në 2 javë.

Në raste të rralla dhe të rënda, mund t’ju duhet të merrni antibiotikë deri në IV në një spital.

Shkaqet nga infeksionet urinare tek meshkujt dhe faktorët e rrezikut

shkaqet nga infeksionet urinare tek meshkujt

Shkaku më i zakonshëm tek ITU në uretër është një sëmundje seksualisht e transmetueshme. Klamidia dhe gonorrea janë dy sëmundje ngjitëse seksuale që mund të shkaktojnë një ITU. SST-të janë gjithashtu shkaku më i zakonshëm tek ITU.

Problemet e prostatës gjithashtu mund të shkaktojnë infeksionet urinare tek meshkujt. Një prostatë e zmadhuar (BPH) është e zakonshme tek meshkujt e moshuar dhe mund të bllokojë rrjedhën e urinës. Kjo mund të rrisë shanset që bakteret të ndërtohen dhe të shkaktojnë ITU.

Prostatiti, i cili është një infeksion i prostatës, ndan shumë nga të njëjtat simptoma si infeksionet urinare tek meshkujt.

Diabeti dhe çështje të tjera mjekësore që ndikojnë në sistemin tuaj imunitar gjithashtu mund t’ju bëjnë më shumë të ngjarë të merrni ITU.

Komplikimet nga infeksionet urinare tek meshkujt

Nëse nuk trajtohet, një infeksion i traktit urinar më të ulët mund të përhapet në veshkat tuaja. Mjekët zakonisht mund të trajtojnë infeksionet e veshkave. Në raste të rralla, një infeksion i veshkave të patrajtuara mund të çojë në sëmundje kronike të veshkave ose dështim të veshkave. Një infeksion i veshkave mund të jetë serioz, sepse mund të shkaktojë sepsë (një infeksion në qarkullimin e gjakut). Nëse kjo ndodh dhe ndiheni shumë të sëmurë, mund t’ju duhet të mjekoheni në një spital.

Parandalimi i një ITU

Ju nuk mund të parandaloni të gjitha ITU-të, por mund të ndihmoni që ato të bëhen më pak të mundshme. Veshja e një prezervativi gjatë seksit mund të ju mbrojë nga sëmundjet ngjitëse seksuale, të cilat mund të ulin rrezikun tuaj për një UTI. Trajtimi i problemeve të prostatës gjithashtu mund të ulë rreziqet tuaja.