infeksioni ne gjak

Çfarë është septikemia, e njohur si infeksioni ne gjak?

Infeksioni ne gjak ose Septikemia është një infeksion serioz i qarkullimit të gjakut. Njihet gjithashtu si helmim i gjakut.

Septikemia ose infeksioni ne gjak ndodh kur një infeksion bakterial diku tjetër në trup, siç janë mushkëritë ose lëkura, hyn në qarkullimin e gjakut. Kjo është e rrezikshme sepse bakteret dhe toksinat e tyre mund të barten përmes qarkullimit të gjakut në të gjithë trupin tuaj.

Septikemia ose infeksioni ne gjak mund të bëhet shpejt e rrezikshme për jetën. Duhet të kurohet në spital. Nëse nuk trajtohet, septikemia mund të kalojë në sepsë.

Septikemia dhe sepsa nuk janë të njëjtat. Sepsis është një ndërlikim serioz i septicemisë. Sepsa shkakton inflamacion në të gjithë trupin. Ky inflamacion mund të shkaktojë mpiksje të gjakut dhe të bllokojë oksigjenin nga arritja e organeve vitale, duke rezultuar në dështim të organeve.

Instituti Kombëtar i Shëndetit vlerëson se mbi 1 milion amerikanë marrin sepsë të rëndë çdo vit. Midis 28 dhe 50 për qind e këtyre pacientëve mund të vdesin nga kjo gjendje.

Kur inflamacioni ndodh me presion jashtëzakonisht të ulët të gjakut, quhet shok septik. Goditja septike është fatale në shumë raste.

Nga se shkaktohet infeksioni ne gjak?

Septikemia ose infeksioni ne gjak shkaktohet nga një infeksion në një pjesë tjetër të trupit tuaj. Ky infeksion është tipikisht i rëndë. Shumë lloje të baktereve mund të çojnë në septikemi. Burimi i saktë i infeksionit shpesh nuk mund të përcaktohet. Infeksionet më të zakonshme që çojnë në septikemi janë:

Bakteret nga këto infeksione hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe shumëzohen shpejt, duke shkaktuar simptoma të menjëhershme.

Njerëzit tashmë në spital për diçka tjetër, siç është një operacion, janë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të septicemisë. Infeksionet dytësore mund të ndodhin gjatë qëndrimit në spital. Këto infeksione shpesh janë më të rrezikshme sepse bakteret tashmë mund të jenë rezistente ndaj antibiotikëve. Ju gjithashtu jeni në një rrezik më të lartë të zhvillimit të septikemisë nëse:

 • kanë plagë ose djegie të rënda
 • janë shumë të rinj ose shumë të moshuar
 • keni një sistem imunitar të kompromentuar, i cili mund të ndodhë nga gjendje, të tilla si HIV ose leuçemia, ose nga trajtimet mjekësore të tilla si kimioterapia ose injeksionet steroide
 • kanë një kateter urinar ose intravenoz
 • janë në ventilim mekanik

Cilat janë simptomat e septikemisë?

Simptomat e septikemisë ose infeksioni ne gjak zakonisht fillojnë shumë shpejt. Edhe në fazat e para, një person mund të duket shumë i sëmurë. Ata mund të ndjekin një dëmtim, operacion ose ndonjë infeksion tjetër të lokalizuar, siç është pneumonia. Simptomat fillestare më të zakonshme janë:

 • dridhura
 • ethe
 • duke marrë frymë shumë shpejt
 • rrahje të shpejtë të zemrës

Simptoma më të rënda do të fillojnë të shfaqen ndërsa septikemia përparon pa trajtimin e duhur. Këto përfshijnë sa vijon:

 • konfuzion ose paaftësi për të menduar qartë
 • të përziera dhe të vjella
 • pikat e kuqe që shfaqen në lëkurë
 • vëllimi i ulur i urinës
 • rrjedha e papërshtatshme e gjakut
 • tronditje

Është e rëndësishme të shkoni në spital menjëherë nëse ju ose dikush tjetër po tregon shenja nga infeksioni ne gjak. Ju nuk duhet të prisni ose të përpiqeni të trajtoni problemin në shtëpi.

Komplikimet e septikemise

Sepsis

 sepsis

Sepsis ndodh kur trupi juaj ka një përgjigje të fortë imune nga infeksioni ne gjak. Kjo çon në inflamacion të përhapur në të gjithë trupin. Quhet sepsë e rëndë nëse çon në dështim të organeve.

Njerëzit me sëmundje kronike janë në një rrezik më të lartë të sepsës. Kjo sepse ata kanë një sistem imunitar të dobësuar dhe nuk mund të luftojnë vetë infeksionin.

Tronditje septike

Një nga ndërlikimet e septikemisë është një rënie serioze e presionit të gjakut. Ky quhet shok septik. Toksinat e lëshuara nga bakteret në qarkullimin e gjakut mund të shkaktojnë rrjedhje jashtëzakonisht të ulët të gjakut, e cila mund të rezultojë në dëmtim të organeve ose indeve.

Shoku septik është një urgjencë mjekësore. Njerëzit me shok septik zakonisht kujdesen në njësinë e kujdesit intensiv të një spitali. Ju mund të duhet të vendosni një ventilator, ose një aparat frymëmarrjeje, nëse jeni në shok septik.

Sindroma e distresit respirator akut (ARDS)

ards

Një ndërlikim i tretë i septikemisë ose infeksioni ne gjak është sindroma akute e distresit respirator (ARDS). Kjo është një gjendje e rrezikshme për jetën që parandalon oksigjen të mjaftueshëm për të arritur mushkëritë dhe gjakun tuaj. Shpesh rezulton në ndonjë nivel të dëmtimit të përhershëm të mushkërive. Gjithashtu mund të dëmtojë trurin tuaj, duke çuar në probleme të kujtesës.

Si diagnostikohet infeksioni ne gjak?

Diagnostifikimi i septikemisë dhe sepsës janë disa nga sfidat më të mëdha me të cilat përballen mjekët. Mund të jetë e vështirë të gjesh shkakun e saktë nga infeksioni ne gjak. Diagnoza zakonisht përfshin një gamë të gjerë testesh.

Mjeku juaj do të vlerësojë simptomat tuaja dhe do të kërkojë historikun tuaj mjekësor. Ata do të kryejnë një ekzaminim fizik për të kërkuar presion të ulët të gjakut ose temperaturë të trupit. Mjeku mund të kërkojë gjithashtu shenja të gjendjeve që ndodhin më shpesh së bashku me septikeminë, duke përfshirë:

Mjeku juaj mund të dëshirojë të kryejë teste në lloje të shumta të lëngjeve për t’ju ndihmuar të konfirmoni një infeksion bakterial. Këto mund të përfshijnë sa vijon:

 • urina
 • sekrecionet e plagëve dhe plagët e lëkurës
 • sekrecione të frymëmarrjes
 • gjaku

Mjeku juaj mund të kontrollojë numrin e qelizave dhe trombociteve dhe gjithashtu të urdhërojë teste për të analizuar mpiksjen e gjakut.

Mjeku juaj gjithashtu mund të shikojë nivelet e oksigjenit dhe dioksidit të karbonit në gjakun tuaj nëse septikemia po ju shkakton probleme me frymëmarrjen.

Nëse shenjat nga infeksioni ne gjak nuk janë të dukshme, mjeku juaj mund të urdhërojë provë për të parë më nga afër organet dhe indet specifike, të tilla si:

 • Rrezeve X
 • MRI
 • Skanimi me CT
 • Ultratinguj

Trajtimi për septikemi

infeksioni ne gjak- trajtimi

Septikemia që ka filluar të ndikojë në organet ose funksionin e indeve tuaja është një urgjencë mjekësore. Duhet të kurohet në një spital. Shumë njerëz me septicemi pranohen për trajtim dhe shërim.

Trajtimi juaj do të varet nga disa faktorë, duke përfshirë:

 • Mosha juaj
 • shëndetin tuaj të përgjithshëm
 • shkalla e gjendjes tuaj
 • tolerancën tuaj për ilaçe të caktuara

Antibiotikët përdoren për të trajtuar infeksionin bakterial që është duke shkaktuar septicemi. Zakonisht nuk ka kohë të mjaftueshme për të kuptuar llojin e baktereve. Trajtimi fillestar zakonisht do të përdorë antibiotikë “me spektër të gjerë”. Këto janë krijuar për të punuar kundër një game të gjerë bakteresh në të njëjtën kohë. Një antibiotik më i përqendruar mund të përdoret nëse identifikohen bakteret specifike.

Ju mund të merrni lëngje dhe ilaçe të tjera në mënyrë intravenoze për të ruajtur presionin tuaj të gjakut ose për të parandaluar formimin e mpiksjeve të gjakut. Ju gjithashtu mund të merrni oksigjen përmes një maske ose një ventilator nëse keni probleme me frymëmarrjen si rezultat i septicemisë.

A ka ndonjë mënyrë për t’u parandaluar infeksioni ne gjak?

Infeksionet bakteriale janë shkaku themelor i septicemisë. Shikoni menjëherë një mjek nëse mendoni se keni këtë gjendje. Nëse infeksioni juaj mund të trajtohet në mënyrë efektive me antibiotikë në fazat e hershme, ju mund të jeni në gjendje të parandaloni bakteret që të hyjnë në rrjedhën tuaj të gjakut. Prindërit mund të ndihmojnë në mbrojtjen e fëmijëve nga septicemia duke siguruar që ata të qëndrojnë të azhurnuar me vaksinat e tyre.

Nëse tashmë keni një sistem imunitar të kompromentuar, masat paraprake të mëposhtme mund të ndihmojnë në parandalimin e septicemisë:

 • shmangni pirjen e duhanit
 • shmangni ilaçet ilegale
 • hani një dietë të shëndetshme
 • ushtrim
 • lani duart rregullisht
 • qëndroni larg njerëzve që janë të sëmurë

Cila është perspektiva?

infeksioni ne gjak- prespektiva

Kur diagnostikohet shumë herët, septicemia mund të trajtohet në mënyrë efektive me antibiotikë. Përpjekjet kërkimore janë përqendruar në gjetjen e mënyrave më të mira për të diagnostikuar gjendjen më herët.

Edhe me trajtim, është e mundur të keni dëmtime të përhershme të organeve. Kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit me kushte paraekzistuese që ndikojnë në sistemin e tyre imunitar.

Ka pasur shumë zhvillime mjekësore në diagnostikim, trajtim, monitorim dhe trajnim për septiceminë. Kjo ka ndihmuar në uljen e shkallës së vdekshmërisë. Sipas një studimi të botuar në Critical Care Medicine, shkalla e vdekshmërisë në spital nga sepsa e rëndë është ulur nga 47 përqind (midis 1991 dhe 1995) në 29 përqind (midis 2006 dhe 2009).

Nëse zhvilloni simptoma të septicemisë ose sepsës pas operacionit ose një infeksioni, sigurohuni që menjëherë të kërkoni kujdes mjekësor.