Të shohësh papritmas grumbuj flokësh në jastëk në mëngjes ose të bllokosh kanalin e dushit mund të jetë e frikshme. Por rënia e flokëve nuk vjen vetëm nga plakja – ka disa zakone të këqija që mund të shkaktojnë. Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë (AAD) një person humbet mesatarisht nga 50 deri në 100 qime çdo ditë. Sidoqoftë, nëse shihni njolla tullace ose rrallime, lexoni më poshtë për të parë nëse është sjellja juaj ajo që është fajtori.  

Jeni të stresuar 

Nëse keni përjetuar një ngjarje traumatike, si divorci, stresi juaj mund të shkaktojë humbjen e flokëve. Stresi ekstrem nga “tre B-të – humbja, falimentimi dhe ndarja – mund të rrëzojë emocionet dhe të ndryshojë ciklin e flokëve”, thotë Jerry Shapiro, M.D., një profesor ndihmës në Departamentin e Dermatologjisë Ronald O. Perelman NYU, Qendra Mjekësore Langone. 

Në fakt, humbja e flokëve mund të ndodhë gjashtë javë deri në tre muaj pas një ngjarjeje stresuese. Ky lloj i rënies së flokëve quhet telogjen effluvium, i cili mund të shkaktohet gjithashtu nga infeksionet, operacionet e mëdha ose lindja e një fëmije. Mendoni përsëri gjatë muajve të fundit dhe shikoni nëse ka pasur ndonjë ngjarje stresi ekstrem. (Dhe mbani në mend se shqetësimet e rregullta të përditshme dhe stresi ndoshta nuk do të çojnë në rrallimin e flokëve.) Lajmi i mirë: për shumicën, flokët tuaj do të rriten normalisht pasi të reduktohet stresi.  

Të kapurit bisht

E gjeni veten duke i tërhequr vazhdimisht flokët në një topuz të ngushtë apo bisht? A mbani gërsheta të ngushta apo zgjatime? Me kalimin e kohës, këto stile dëmtojnë folikulat e flokëve, një gjendje e njohur si alopecia tërheqëse. 

Një hairstyle e ngushtë nuk do t’i dëmtojë flokët tuaj, thotë Dr Shapiro. Por pas shumë vitesh, alopecia tërheqëse mund të shkaktojë humbje të përhershme të flokëve. Provoni ta ndryshoni atë me një model flokësh të ri, mos përdorni kurrë shirita gome për të lidhur flokët (ato shkaktojnë thyerje, në vend të tyre provoni ato prej pëlhure) dhe vishni bisht ose topuz në zona të ndryshme të kokës. Për shembull, ndërroni veshjen e një bishti të ulët dhe të lartë dhe ju sugjeojmë të përdorni dhe serumin Dr. Jacob që redukton rënien e flokëve. 

Tharje e tepërt 

Shumë nga çdo gjë mund të jetë e keqe – dhe kjo sigurisht vlen për produktet dhe stiluesit e flokëve. Përpiquni të kufizoni përdorimin e tharëseve, ndreqësve dhe shufrave për kaçurrela. Nxehtësia shumë e lartë nga tharëset dhe të ngjashme mund të çojë në thyerje, duke i bërë flokët më të prirur për të rënë. 

Ndërsa Dr Shapiro thotë se tharja me fryrje dhe përdorimi i produkteve si relaksuesit normalisht nuk do të shkaktojë probleme rrallimi nëse nxehtësia nuk është e tepruar, sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë, “disa nga produktet që përdorni në flokët tuaj mund të shkaktojnë rënie të flokëve”. AAD rekomandon tharjen e flokëve me ajër sa më shumë që të jetë e mundur dhe mos përdorni kurrë ndreqës ose kaçurrela në flokë të lagur.  

Krehja e flokëve kur janë të lagur 

Shumë prej nesh dalin nga dushi dhe kalojnë një furçë përmes fijeve tona të lagura për t’u zgjidhur. Por krehja e flokëve të lagur mund të shkaktojë thyerje pasi flokët e lagur janë më delikate. Përpiquni t’i lini flokët të thahen përpara se t’i krehni. Nëse nuk mundeni, përdorni një krehër në flokë të lagur në vend të furçës dhe jini të butë. Dhe edhe pasi të jetë tharë, shmangni larjen e tepërt. E mbani mend këshillën e vjetër për të larë flokët 100 herë në ditë? Ide e keqe, thotë AAD. E gjithë kjo tërheqje do të bëjë që flokët tuaj të thyhen. 

Ngrënia e ushqimeve të gabuara 

Një dietë e shëndetshme dhe e ekuilibruar është çelësi i gjithçkaje, përfshirë flokët e shëndetshëm. Një dietë që nuk është mjaftueshëm e pasur me hekur ose proteina mund të çojë në rënien e flokëve, thotë Dr Shapiro. Ata me çrregullime të të ngrënit dhe ata që refuzojnë dietën shpesh përjetojnë rënie të flokëve. 

Nëse problemi juaj është dieta e dobët, zakonisht mund ta ktheni rënien e flokëve duke balancuar marrjen e ushqimit. Burime të mira të proteinave përfshijnë mishin, vezët, peshkun, arrat, fasulet dhe farat; shtoni hekur në dietën tuaj me ushqime si thjerrëzat, ushqime jeshile si spinaqi dhe perime të tjera, drithëra të fortifikuara me hekur, molusqe dhe goca deti. Cilido qoftë shkatari I rënies së flokëve tuaj, ne ju sugjerojmë të përdorni serumin Dr. Jacob nëse keni rënie flokësh. 

Po sikur zakonet tuaja të mos jenë shkaku? 

Ka shumë arsye të tjera që flokët tuaj mund të rrallohen: 

Disa medikamente me recetë, si ato që përdoren për trajtimin e artritit, depresionit dhe presionit të lartë të gjakut mund të shkaktojnë rënien e flokëve. 

Sëmundjet autoimune si lupusi bëjnë që trupi të sulmojë qelizat e veta të shëndetshme, duke përfshirë lëkurën dhe kokën, gjë që mund të çojë në humbjen e flokëve. 

Probleme me tiroiden. Bisedoni me mjekun tuaj dhe kërkoni që ajo të testojë tiroiden tuaj për t’u siguruar që funksionon siç duhet – rënia e flokëve mund të jetë një shenjë e hipotiroidizmit. 

Mosbalancimi i hormoneve. Ndërsa gratë plaken dhe hormonet ndryshojnë, mund të ketë një rritje të hormonit dihydrotestosterone (DHT), i cili mund të shkaktojë hollimin e flokëve në kokë dhe mbinjen e flokëve në mjekër dhe fytyrë. 

Rënia e trashëguar e flokëve. Sipas AAD, 80 milionë burra dhe gra përjetojnë alopeci, ose rënie të zakonshme të trashëguar të flokëve.