Ndryshimi i ngjyrës së flokëve ka qenë gjithmonë i njohur si një nga mënyrat më të njohura për të pasur një pamje më të freskët, por sipas shumë ekspertëve, mund të çojë në rënie të flokëve ose alopeci. 

A mundet boja e flokëve të shkaktojë rënie të flokëve? 
Shumë prova kanë treguar se komponimet që lyejnë flokët mund të shkaktojnë alopeci. Në fakt, kjo është për shkak të kimikateve në ngjyra. 

Struktura e flokëve 
Një qime e vetme ka 3 shtresa të cilat janë kutikula (shtresa e jashtme), korteksi (shtresa e mesme) dhe medulla (shtresa e brendshme). Secila prej tyre ka rolin e vet në ruajtjen e gjendjes më të mirë të flokëve. Kutikula është shtresa mbrojtëse, korteksi ruan lagështinë dhe ushqimin, dhe shtresa më e brendshme është medulla. Kimikatet në bojërat e flokëve besohet se depërtojnë dhe dëmtojnë shtresat.  

Pse lyerja e flokëve çon në rënie të flokëve? 
Bojërat e përhershme të flokëve dhe bojërat e përkohshme të flokëve përfshihen me amoniak dhe perokside, qëllimi i të cilave është të zbardhin ngjyrën natyrale të flokëve dhe të japin një ndryshim të ngjyrës. Të dyja këto komponime mund të shkaktojnë dëme në flokët natyralë për shkak të ndikimit të tyre në folikulat dhe kutikulën e flokëve. 
 
Bojërat e përhershme të flokëve me agjentë zbardhues mund të rezultojnë në humbje të përhershme të flokëve nëse folikulat dëmtohen shumë rëndë për të rinovuar ciklin e fijeve të reja të flokëve, ndaj dermatologe te ndryshem rekomandojne serume qe rigjenerojne floket dhe i mbrojne ato nga kimikatet qe bojerat e flokeve permbajne, (p.sh nje serum qe ndihmon rigjenerimin e flokut eshte Dr. Jacob)
 
Substancat e përkohshme të lyerjes së flokëve (ose bojërat gjysmë të përhershme të flokëve) nuk zbardhin ngjyrën natyrale të flokëve, por shumë herë ndryshimi i ngjyrës së flokëve gjatë një kohe të shkurtër mund t’i lërë flokët pa ushqim dhe pushim. Nëse flokët nuk shikohen mirë pas proceseve të lyerjes së flokëve, rrallimi i flokëve mund të bëhet një problem i vërtetë dhe mund të ndodhë humbja e përhershme e flokëve.  

Siç është përmendur tashmë, kimikatet që përmbahen në formulat e bojës së flokëve janë faktorë rreziku kundër strukturës biologjike të flokëve. 

Ato mund t’i vendosin fijet tuaja në një gjendje të thatë dhe të dredhur ose madje të krijojnë mungesë ushqimi për folikulat e flokëve që çon në përkeqësim të shëndetit të kokës dhe natyrisht në rënie të flokëve.