Kanceri i mushkerive

Vështrim i përgjithshëm

Duke u thënë se keni një rrezik të lartë nga kanceri i mushkerive ose të diagnostikoheni me të, mund të keni shumë pyetje. Ka shumë informacione – dhe mite, keshtu mund të jetë e vështirë t’i kuptosh të gjitha.

Më poshtë janë 30 fakte dhe 5 mite nga kanceri i mushkerive: shkaqet e tij, shkalla e mbijetesës, simptomat dhe më shumë. Disa nga këto fakte mund të jenë gjëra që ju tashmë i dini, por disa mund të jenë befasuese.

Fakte te kanceri i mushkerive

Fakte rreth kancerit te mushkerive

Kanceri i mushkerive është lloji më i zakonshëm i kancerit në mbarë botën.

Në vitin 2015, pati pothuajse 1.7 milionë vdekje në mbarë botën nga kanceri i mushkerive.

Në Shtetet e Bashkuara, kanceri i mushkerive është lloji i dytë më i zakonshëm i kancerit.

Kanceri i prostatës është më i zakonshëm tek meshkujt, ndërsa kanceri i gjirit është më i zakonshëm tek femrat

Në vitin 2017, kishte rreth 222,500 raste të reja të diagnostikuara rishtazi,  nga kanceri i mushkerive në Shtetet e Bashkuara.

Megjithatë, shkalla e rasteve të reja të kancerit të mushkërive ka rënë mesatarisht me 2% në vit gjatë 10 viteve të fundit.

Kanceri i hershëm i mushkerive mund të mos shkaktojë asnjë simptomë.

Kjo do të thotë se kanceri i mushkërive shpesh kapet vetëm në fazat e mëvonshme.

Një kollë kronike është simptoma më e zakonshme e kancerit të hershëm të mushkërive.

Kjo kollë ndoshta do të përkeqësohet me kalimin e kohës.

Tumoret në pjesën e sipërme të mushkërive mund të ndikojnë në nervat e fytyrës, duke shkaktuar simptoma si rënie e qepallës ose mos djersitje në njërën anë të fytyrës.

Ky grup simptomash quhet sindroma Horner.

Pirja e duhanit është shkaktari kryesor i kancerit të mushkërive.

Përafërsisht 80% i vdekjeve nga kanceri i mushkerive vijnë nga pirja e duhanit.

Nëse jeni midis 55 dhe 80 vjeç, keni pirë duhan për të paktën 30 vjet dhe/ose e keni lënë duhanin tani ose e keni lënë më pak se 15 vjet më parë, Task Forca e Shërbimeve Parandaluese të SHBA rekomandon që të bëni kontrolle vjetore për kancerin e mushkërive.

Lloji kryesor i shqyrtimit që përdoret është një skanim CT me dozë të ulët.

Edhe nëse nuk pini duhan, ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë mund të rrisë rrezikun e kancerit të mushkërive.

Tymi i dorës së dytë shkakton rreth 7000 vdekje nga kanceri i mushkerive në vit.

Lënia e duhanit zvogëlon rrezikun e kancerit të mushkërive, edhe nëse keni pirë duhan për një kohë të gjatë.

Shkaku i dytë kryesor i kancerit të mushkërive është radoni, i cili është një gaz natyral.

Frymëmarrja e tij i ekspozon mushkëritë tuaja ndaj sasive të vogla të rrezatimit. Radoni mund të grumbullohet në shtëpinë tuaj, kështu që testimi i radonit është i rëndësishëm.

Burrat afrikano-amerikanë kanë rreth 20 % më shumë gjasa se burrat e bardhë për t’u prekur nga kanceri i mushkerive.

Megjithatë, shkalla e grave afrikano-amerikane është 10 % më e ulët se tek gratë e bardha.

Rreziku i kancerit të mushkërive rritet me rritjen e moshës.

Shumica e rasteve diagnostikohen te personat mbi 60 vjeç.

Për të diagnostikuar kancerin e mushkërive, mjeku juaj do të përdorë një skanim me rreze X ose CT për të parë nëse keni një masë në mushkëri.

Nëse e bëni këtë, ata ndoshta do të bëjnë një biopsi për të parë nëse masa është kancerogjene.

Mjekët mund të bëjnë teste gjenetike në tumorin tuaj, të cilat u tregojnë atyre mënyrat specifike se si ADN-ja në tumor ka ndryshuar.

Kjo mund të ndihmojë në gjetjen e një terapie më të sakte.

Ka shumë trajtime nga kanceri i mushkerive.

Këto përfshijnë kimioterapinë, kirurgjinë, terapinë me rrezatim, radiokirurgjinë dhe trajtimet e synuara me ilaçe.

Ekzistojnë katër lloje të operacioneve për kancerin e mushkërive.

Në disa raste hiqet vetëm tumori dhe një pjesë e vogël e indit rreth tij. Në të tjerat, një nga pesë lobet e mushkërive hiqet. Nëse tumori është afër qendrës së gjoksit, mund t’ju duhet të hiqet një mushkëri e tërë.

Imunoterapia mund të përdoret për të trajtuar kancerin e mushkërive me qeliza jo të vogla.

Imunoterapia është një lloj trajtimi që bllokon qelizat kancerogjene nga fikja e një pjese të sistemit imunitar të quajtur qeliza T. Kur qelizat T qëndrojnë aktive, ato i njohin qelizat e kancerit si “të huaja” për trupin tuaj dhe i sulmojnë ato. Imunoterapia për llojet e tjera te kanceri i mushkerive aktualisht është duke u testuar në provat klinike.

Ekzistojnë tre lloje te kanceri i mushkerive: tumoret me qeliza jo të vogla, qelizat e vogla dhe tumoret karcinoide të mushkërive.

Qeliza jo e vogël është lloji më i zakonshëm, që përbën rreth 85 % të kancerit të mushkërive.

Tumoret karcinoide të mushkërive përbëjnë më pak se 5% i rasteve të kancerit të mushkërive.

Fazat e kancerit ju tregojnë se sa është përhapur kanceri.

Kanceri i mushkerive me qeliza jo të vogla ka katër faza. Në fazën e parë, kanceri është vetëm në mushkëri. Në fazën e katërt, kanceri është përhapur në të dy mushkëritë, lëngun rreth mushkërive ose në organe të tjera.

Kanceri i mushkerive me qeliza të vogla ka dy faza kryesore.

E para është e kufizuar, ku kanceri është vetëm në një mushkëri. Mund të jetë gjithashtu në disa nyje limfatike aty pranë. E dyta është e gjerë, ku kanceri është përhapur në mushkëri tjetër, lëngun rreth mushkërive dhe potencialisht në organe të tjera.

Kanceri i mushkerive shkakton më shumë vdekje se çdo lloj tjetër kanceri, si për burrat ashtu edhe për gratë.

Shkakton më shumë vdekje në vit sesa kanceri i zorrës së trashë, gjirit dhe prostatës së bashku.

Mosha dhe seksi mund të ndikojnë në shkallën e mbijetesës.

Në përgjithësi, të rinjtë dhe gratë kanë norma më të mira mbijetese.

Vdekjet nga kanceri i mushkerive në Shtetet e Bashkuara ranë afërsisht 2.5% çdo vit nga 2005-2014.

Nëse kanceri i mushkerive zbulohet përpara se të përhapet përtej mushkërive, shkalla e mbijetesës pesëvjeçare është 55%.

Nëse kanceri tashmë është përhapur në pjesë të tjera të trupit, shkalla e mbijetesës pesëvjeçare është 4%.

Hulumtimet kanë zbuluar se në vitin e parë pas diagnozës, kostoja mesatare totale e shpenzimeve të kancerit të mushkërive për kujdesin shëndetësor është rreth 150,000 dollarë.

Shumica e kësaj nuk paguhet nga vetë pacientët.

Dita Botërore e Kancerit të Mushkërive është 1 gushti.

Mite nga kanceri i mushkerive

Mite nga kanceri i mushkerive

Nuk mund të sëmureni nga kanceri i mushkerive nëse nuk pini duhan.

Duhanpirja aktive dhe pasive shkaktojne kancer.

Pirja e duhanit shkakton shumicën e rasteve të kancerit të mushkërive. Megjithatë, ekspozimi ndaj radonit, asbestit, kimikateve të tjera të rrezikshme dhe ndotjes së ajrit, si dhe tymi i dorës së dytë mund të shkaktohet gjithashtu kanceri i mushkerive. Një histori familjare e kancerit të mushkërive gjithashtu mund të rrisë rrezikun tuaj. Në disa raste të kancerit të mushkërive, nuk dihen faktorë rreziku.

Pasi të jeni duhanpirës, nuk mund të ulni rrezikun te kanceri i mushkerive.

Edhe nëse keni pirë duhan për një kohë të gjatë, lënia e duhanit mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të mushkërive. Mushkëritë tuaja mund të kenë disa dëmtime të përhershme, por lënia e duhanit do t’i mbajë ato që të mos dëmtohen edhe më shumë.

Edhe nëse tashmë jeni diagnostikuar me kancer të mushkërive, lënia e duhanit mund t’ju ndihmojë të përgjigjeni më mirë ndaj trajtimit. Plus, lënia e duhanit është e mirë për shëndetin tuaj në shumë mënyra. Por nëse keni pirë duhan për një kohë të gjatë, duhet të kontrolloheni, edhe nëse e lini.

Kanceri i mushkerive është gjithmonë vdekjeprurës.

Kanceri i mushkerive eshte i kurueshem, madje edhe i sherueshem.

Për shkak se kanceri i mushkerive shpesh gjendet në fazat e mëvonshme, pasi është përhapur tashmë, ai ka një shkallë të ulët të mbijetesës pesëvjeçare. Por kanceri në fazat e hershme nuk është vetëm i trajtueshëm, por edhe i shërueshëm. Dhe nëse kanceri juaj nuk është i shërueshëm, trajtimi mund t’ju ndihmojë të zgjasni jetën tuaj dhe të zvogëloni simptomat tuaja.

Nëse keni ndonjë faktor rreziku, bisedoni me mjekun tuaj për ekzaminimet. Këto mund të ndihmojnë në kapjen e kancerit të mushkërive më herët. Ju gjithashtu duhet të shihni mjekun tuaj nëse keni një kollë që nuk do të largohet dhe përkeqësohet me kalimin e kohës.

Ekspozimi i kancerit të mushkërive në ajër ose prerja e tij gjatë operacionit do të bëjë që ai të përhapet.

Kirurgjia

Kanceri i mushkërive shpesh përhapet në pjesë të tjera të mushkërive, në nyjet limfatike pranë mushkërive dhe në organe të tjera. Megjithatë, operacioni nuk shkakton asnjë lloj kanceri të përhapet. Në vend të kësaj, kanceri përhapet sepse qelizat në tumor rriten dhe shumohen pa u ndalur nga trupi.

Kirurgjia në fakt mund të kurojë kancerin e mushkërive në fazat e tij të hershme, kur ai lokalizohet në mushkëri ose në një sasi të vogël të nyjeve limfatike aty pranë.

Vetëm të moshuarit preken nga kanceri i mushkerive.

Zakonisht vuajne nga kanceri i mushkerive njerezit mbi 60 vjec.

Kanceri i mushkerive është shumë më i zakonshëm tek njerëzit mbi 60 vjeç. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që njerëzit nën 60 vjeç nuk e marrin kurrë atë. Nëse jeni aktualisht 30 vjeç, për shembull, keni 0.16% mundësi për t’u prekur nga kanceri i mushkërive gjatë 20 viteve të ardhshme.

Si perfundim

Kur diagnostikoheni me kancer të mushkërive, ka shumë për të mësuar dhe keni shumë zgjedhje për të bërë në lidhje me kujdesin tuaj. Punoni me mjekun tuaj për të kuptuar se çfarë është më e mira për ju. Ata do t’ju ndihmojnë të gjeni kursin më të mirë të trajtimit dhe mund t’i përgjigjen çdo pyetjeje tjetër që mund të keni. Dhe nëse jeni duhanpirës i rëndë ose keni faktorë të tjerë rreziku nga kanceri i mushkerive, bisedoni me mjekun tuaj për ekzaminimet dhe masat e tjera parandaluese, duke përfshirë lënien e duhanit.