Flokët më të trashë dhe të plotë janë një nga efektet anësore më të mira të shtatzënisë.

Shumë gra shtatzëna thonë se kanë flokët më të mirë të jetës së tyre gjatë shtatzënisë. Fatkeqësisht, ashtu si vetë shtatzënia, flokët e shkëlqyer janë të përkohshëm. 

Mund të jetë një surprizë e pakëndshme kur flokët tuaj fillojnë të rrallohen disa javë pas lindjes së foshnjës. Mund të gjeni qime të lëshuara në jastëk dhe veshje, ose flokët mund të bllokojnë kanalin e dushit. Kjo rritje e rënies së flokëve është krejtësisht normale. Kjo ndodh për shkak të ndryshimit të niveleve të hormoneve pas shtatzënisë. Mësoni më shumë rreth rënies së flokëve pas lindjes dhe çfarë mund të bëni për të.  

Çfarë e shkakton rënien e flokëve pas lindjes? 

Kur jeni shtatzënë, trupi juaj ndryshon në përgjigje të niveleve të reja të hormoneve të nevojshme për zhvillimin e foshnjës. Bilanci i ri i hormoneve, veçanërisht rritja e estrogjenit, ndryshon ciklin tuaj të rritjes së flokëve. Flokët mbeten në një fazë rritjeje më gjatë gjatë shtatzënisë në vend që të kalojnë në një fazë pushimi. Meqenëse flokët nuk i afrohen aq shpejt ciklit të rritjes, ju nuk humbni aq shumë qime individuale çdo ditë. Rezultati është flokë më të plotë. 

Ciklet e rritjes së flokëve

Flokët kalojnë nëpër disa faza të rritjes. Faza e parë është faza e rritjes, e quajtur edhe faza anagen, ku flokët në mënyrë aktive zgjasin. Faza e dytë quhet faza e katagjenit, ose faza kalimtare, ku rritja e flokëve ngadalësohet dhe gjëndra e flokëve bëhet më e vogël. Faza e tretë është faza telogjene, ose faza e pushimit, ku flokët nuk rriten më.  

Pas fazës së pushimit, fijet individuale të flokëve përfundimisht bien. Një qime e re më pas fillon të rritet për të zëvendësuar atë që doli. Flokët zakonisht janë në fazën anagjene për dy deri në katër vjet. Ju mund të prisni që 85% deri në 90% e flokëve tuaj të jenë në këtë fazë në çdo kohë të caktuar. Pasi flokët tuaj të kalojnë në fazën telogjene, mund të prisni që ato të qëndrojnë në një gjatësi për dy deri në katër muaj. Pas kësaj, flokët bien.  

Gjatë ciklit tuaj normal të rritjes së flokëve, rreth 100 qime bien natyrshëm çdo ditë. Rënia e flokëve pas lindjes. Pasi të keni lindur fëmijën tuaj, nivelet e hormoneve kthehen në nivelet e para shtatzënisë. Rënia e estrogjenit bën që flokët tuaj të kthehen në ciklin e rritjes, pushimit dhe rënies. Një pjesë e konsiderueshme e flokëve tuaj do të fillojë menjëherë fazën e pushimit. Disa muaj më vonë, qimet kanë përfunduar fazën e pushimit dhe fillojnë të bien. 

Humbja e flokëve pas lindjes është e dukshme sepse është shumë më tepër se 100 qimet që një person humb zakonisht në ditë. Emri teknik i këtij lloji të rënies së flokëve është telogen effluvium, që do të thotë rënie e tepërt. Luhatjet e hormoneve që ndodhin tek gratë që janë pas lindjes, bëjnë që më shumë fije flokësh se zakonisht të hyjnë në fazën e pushimit dhe më pas të bien disa javë më vonë. Ju mund të zbuloni se po humbisni deri në 300 qime në ditë. Nëse jeni në këtë fazë që po vëreni që po humbisni flokët tuaj, atëherë ju mund të filloni të përdorni serumin Dr. Jacob që do të luftojë rënien e flokëve dhe do ti rigjenerojë.

A është e përhershme rënia e flokëve pas lindjes?  

Rënia e shtuar e flokëve pas lindjes së një fëmije nuk është një shenjë se po ju bien flokët përgjithmonë. Flokët tuaj duhet të kthehen në modelet e tyre të zakonshme të rritjes me kalimin e kohës. Në kohën kur fëmija juaj është një vjeç, ndoshta mund të prisni që flokët tuaj të jenë aq të mbushur sa zakonisht në rrënjë. Megjithatë, qimet e reja që rriten do të jenë më të shkurtra se qimet e tjera në kokën tuaj. 

Nëse flokët tuaj vazhdojnë të bëhen më të hollë ose nuk duket se po rriten, mund ta diskutoni me mjekun tuaj. Ju mund të keni një problem tjetër shëndetësor që shkakton rënie të flokëve, të tilla si anemia ose një gjendje tiroide.  

Çfarë duhet të bëni për rënien e flokëve pas lindjes? 

Ju nuk mund të parandaloni rënien e flokëve pas lindjes. Është një pjesë normale e rikuperimit nga shtatzënia. Nuk ka trajtime për të ndaluar telogjen effluvium ose për të përshpejtuar rritjen e flokëve të rinj. Mjekët rekomandojnë të hani një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar. Kjo mund të ndihmojë në rritjen e flokëve pas përfundimit të fazës së derdhjes.  Gjithashtu mund të përdorni edhe produktin Dr. Jacob për ti ndihmuar flokët tuaj të rriten më shpejt dhe të jenë dhe më të shëndetshme.