Larja e foshnjes
Larja e foshnjes

Si te lani me kujdes foshnjen tuaj

Larja e foshnjes eshte shume e rendesishme per cdo prind. Futja e saj ne rutinën e foshnjës është diçka që mund ta filloni menjëherë pas lindjes së tij.Disa pediatër rekomandojnë shtyrjen e banjës së parë të foshnjës deri në disa ditë. Kjo sepse pas lindjes foshnja juaj është e mbuluar me vernix , e cila është një substancë dylli në lëkurë që mbron foshnjën nga mikrobet e mjedisit.

Nëse lindni në spital, infermierët ose stafi i spitalit do të pastrojnë lëngun amniotik dhe gjakun pasi fëmija të lindë.

 Por ka të ngjarë që ju të keni mundësinë t’i thoni që të lënë vernix  pa hequr.Pasi ta sillni fëmijën në shtëpi, mund t’i bëni një banjë me sfungjer. Mund të pastroni kokën, trupin dhe zonën e pelenave. Kjo është mënyra më e sigurt për të larë fëmijën derisa kordoni i kërthizës të bjerë.

Pasi kordoni të këputet vetë, mund të filloni ta lani duke zhytur trupin e tij në një vaskë të cekët.Lexoni për të mësuar se si të lani fëmijën tuaj dhe gjëra të tjera që duhet të dini për larjen.

Larja e foshnjes me sfungjer

Larja duhet të behet me sfungjer në javët e para të jetës. Kjo është mënyra më e thjeshtë për të pastruar fëmijën tuaj para se kordoni i kërthizës të bjerë.

Banjat me sfungjer janë gjithashtu mënyra më e mirë për të larë djemtë që janë bërë synet teksa vendi i rrethprerjes shërohet.

Ju gjithashtu mund t’i bëni foshnjës një banjë me sfungjer në çdo kohë që dëshironi të lani një pjesë ose të gjithë trupin e tyre pa u lagur.

Para se ta lani foshnjën me sfungjer, sigurohuni që t’i keni të gjitha mjetet e nevojshme brenda mundësive tuaja. Ju gjithashtu duhet të ngrohni dhomën ose tualetin për ta mbajtur komod gjatë banjës.

Lista e produkteve

larja e foshnjes
larja e foshnjes
  • mbushje për sipërfaqe të forta, të tilla si një batanije ose peshqir
  • tas me ujë të ngrohtë, jo të nxehtë
  • leckë larëse
  • sapun i butë për fëmijë
  • pelenë të pastër
  • peshqir per femijë

Pasi të keni mbledhur artikujt, ndiqni këto hapa:

Larja e foshnjes duhet te behet ne nje ambient te ngrohte.Zgjidhni një dhomë të ngrohtë, rreth 23.8 ° C për banjën, hiqni rrobat dhe pelenën e foshnjës tuaj dhe mbështilleni me një peshqir.

Shtrojeni fëmijën tuaj në një sipërfaqe të sheshtë, siç është dyshemeja, tavolina e ndërrimit, banaku pranë lavamanit ose shtrati juaj. Nëse fëmija juaj është në tokë, përdorni një rrip sigurie ose mbani njërën dorë mbi ta gjatë gjithë kohës për t’u siguruar që të mos bjerë.

Largojeni peshqirin pak nga pak dhe ekspozoni vetëm zonën e trupit që po lani.

Filloni në fytyrën e foshnjës tuaj dhe në fillim të kokës: Fillimisht zhytni leckën e pastër në ujë të ngrohtë. Përdorni vetëm ujë të ngrohtë pa sapun për këtë hap për të shmangur marrjen e sapunit në sy ose gojë. Fshini pjesën e sipërme të kokës dhe rreth pjesës së jashtme të veshëve, mjekrës, qafës dhe syve.

Si te vazhdoni

Shtoni një ose dy pika sapun në ujë të ngrohtë. Zhytni leckën e larjes në ujë me sapun dhe fshijeni me të.

Përdorni ujin me sapun për të pastruar pjesën tjetër të trupit dhe zonën e pelenave. Ju mund të doni ta  pastroni nën krahë dhe rreth zonës gjenitale. Larja e foshnjes behet me e veshtire nese ai eshte i rrethprere. Nëse foshnja juaj është e rrethprerë, shmangni pastrimin e penisit për ta mbajtur plagën të thatë, përveç nëse udhëzohet ndryshe nga mjeku i foshnjës tuaj.

Thani fëmijën, përfshirë tharjen midis palosjeve të lëkurës. Vendosni një pelenë të pastër. Ju mund të përdorni një peshqir me kapuç të integruar për ta mbajtur kokën të ngrohtë ndërsa thahet.

Nëse keni një djalë të porsalindur i cili është bërë synet, ndiqni udhëzimet e mjekut tuaj me kujdes për ta mbajtur zonën të pastër ose të thatë derisa të shërohet. Kjo zakonisht kërkon rreth një javë për t’u shëruar.

Si ta lani femijen ne vaske

Pasi kordoni i kërthizës së foshnjës tuaj të bjerë, mund t’i lani në një vaskë për fëmijë. Ndiqni këto hapa për tu ndjerë të sigurt kur lani fëmijn:

Mbushni vaskën me një sasi të vogël uji. Zakonisht, 80 mililitra  ujë është e mjaftueshme. Lavamani mund të funksionojë gjithashtu si vaskë. Pasi ta zhvishni foshnjën, vendoseni menjëherë në ujë në mënyrë që të mos ftohet.

Përdorni njërën dorë për të mbështetur kokën e foshnjës tuaj dhe dorën tjetër për t’i vendosur këmbët së pari në vaskë. Koka dhe qafa e tyre duhet të jenë mbi ujë gjatë gjithë kohës për siguri.

Ju mund të spërkatni ose derdhni ujë të ngrohtë mbi fëmijën tuaj për ta mbajtur atë të ngrohtë në vaskë.

Përdorni një leckë për të pastruar fytyrën dhe flokët e tyre, dhe lani kokën me shampo një deri në dy herë në javë.

Lani pjesën tjetër të trupit  nga lart poshtë, duke përdorur ujë të ngrohtë ose një leckë të lagur.

Ngrini butësisht fëmijën dhe thajeni me një peshqir. Sigurohuni që gjithashtu të thani palosjet që krijohen në lëkurën e tyre.

Mos harroni,mos e lini kurrë një fëmijë të pambikëqyrur në vaskë, qoftë edhe për një sekondë. Ata mund të mbyten shpejt, madje edhe në një sasi të cekët  uji.

A duhet ti beni banje femijes ne lavaman?

Lavamani është i projektuar edhe për larjen e bebeve. Ky mund të jetë një opsion i mirë nëse udhëtoni ose keni pak hapësirë ​​në shtëpinë tuaj. Ndiqni hapat e rekomandura më lart për ti bërë banje foshnjës tuaj në lavaman, por kujdesuni që uji që vjen nga rubineti i lavamanit të mos jetë shumë i nxehtë.

Kur fëmija është në gjendje të ulet vetë (zakonisht rreth 6 muaj), ju mund të përdorni vaskën e plotë. Mbushni vaskën me vetëm disa centimetra ujë dhe mbikëqyrini ata gjatë gjithë kohës, duke u siguruar që koka dhe qafa e tyre të qëndrojnë  mbi ujë gjate larjes.

Mund të përdorni sapun të butë posaçërisht për bebe. Shmangni përdorimin e sapunit të zakonshëm sepse mund të jetë shumë i ashpër dhe mund të thajë lëkurën delikate të foshnjës . Lëkura e të porsalindurit  gjithashtu nuk ka nevojë për hidratues.

Si të lani kokën dhe flokët e foshnjës

Planifikoni të lani kokën ose flokët e foshnjës tuaj dy herë në javë. Për të larë kokën ose flokët e foshnjës, masazhoni butësisht shampon në flokët e tyre, nëse kanë, ose direkt në lëkurën e kokës. Shpëlajeni atë duke  e fshirë me një leckë të lagur.

Në vaskën e foshnjës, ju gjithashtu mund ta ktheni butësisht kokën e tij mbrapa dhe ta mbani njërën dorë mbi ballin e tyre ndërsa derdhni pak ujë të ngrohtë. Uji do të derdhet në anët e kokës dhe do të kryejë shpëlarjen.

Larja e flokëve të foshnjës tuaj nuk e dëmton njollën e butë, por bisedoni me pediatrin nëse keni shqetësime. Nëse foshnja juaj ka kapak djepi , ju mund të lani butësisht flokët dhe kokën e tij. Por kini kujdes që të mos i kapni ose të gërvishtni në kokë.

 Sa i nxehtë duhet të jetë uji kur i beni banje foshnjes?

Temperatura e ujit për të larë fëmijën duhet të jetë e ngrohtë, kurrë e nxehtë. Temperatura ideale është midis 37 ° C dhe 38 ° C. Ju mund të përdorni një termometër banje për të monitoruar temperaturën, ose kontrolloni ujin me kyçin e dorës ose bërryl për të konfirmuar se është i ngrohtë dhe jo i nxehtë.

Gjithashtu, kontrolloni anët e ndryshme të vaskës ose banjës së foshnjës për të konfirmuar që nuk ka pika të nxehta. Nëse përdorni vaskë ose legen, ndizni së pari ujin e ftohtë dhe më pas ujin e nxehtë për ta mbushur atë.

Nëse jetoni në një shtëpi, mund të rregulloni ngrohtësine e ujit për të siguruar që të mos shkojë mbi 48.8, gjë që mund të djegë keq lëkurën e foshnjës tuaj.

Sa herë duhet të bejne banje bebet?

Në vitin e parë të foshnjës suaj, ata mund të kenë nevojë vetëm për tre banja në javë. Do ishte e tepërt nese do të lanit zonën e pelenës sa herë e ndërroni. Banje një herë në ditë është gjithashtu në rregull, por jo më shpesh pasi lëkura e foshnjës mund të dehidratohet.

Të tjera

Foshnja juaj duhet të mbikëqyret gjatë gjithë kohës kur lahet. Asnjëherë mos lini një të porsalindur pa mbikëqyrje pranë ujit.

Larja e foshnjes nuk do duket e kendeshme teksa ata nuk e preferojne prandaj, sigurohuni që dhoma të jetë e ngrohtë, uji jo shumë i nxehtë dhe i mbani të mbështjellë me një peshqir.

Kur fëmija mund të qëndrojë vetë ulur,  mund t’i lani në vaskë. Lodra për larje mund ta ndihmojnë foshnjën të shijojë kohën e banjës, por bëni kujdes me flluskat, pasi banjot e shpeshta me shkumë mund të thajnë lëkurën e tij.