Lindja vaginale

Çdo lindje është po aq unike dhe individuale sa çdo nënë dhe foshnjë. Për më tepër, gratë mund të kenë përvoja krejtësisht të ndryshme me çdo lindje. Lindja është një ngjarje që ndryshon jetën  dhe lë përshtypje tek ju për pjesën tjetër të saj.

Sigurisht, ju dëshironi që kjo të jetë një përvojë pozitive dhe të dini se çfarë ju pret. Këtu keni disa informacione se çfarë mund të ndodhë kur lindni fëmijën tuaj, megjithatë ritheksojmë se çdo lindje është e ndryshme nga tjetra.

Planet e lindjes: A duhet të keni një të tillë?

Ndërsa i afroheni pjesës së fundit të shtatzënisë, mund të dëshironi të shkruani një plan lindjeje. Konsideroni me kujdes atë që është e rëndësishme për ju. Qëllimi i përgjithshëm është një nënë dhe fëmijë i shëndetshëm.

Plani i lindjes përshkruan lindjen tuaj ideale dhe mund të ketë nevojë të rregullohet në varësi të  situatës aktuale.

Bisedoni me partnerin tuaj dhe vendosni se kë dëshironi të keni afër në lindje. Disa çifte mendojnë se kjo është një kohë private dhe preferojnë të mos kenë të tjerë të pranishëm.

Një plan lindjeje mund të përfshijë gjëra të tjera si lehtësimi i dhimbjes gjatë lindjes, pozicionet e lindjes dhe më shumë.

Fazat e lindjes

Qesja amniotike është membrana e mbushur me lëng që rrethon foshnjën tuaj. Kjo qese pothuajse gjithmonë do të këputet para lindjes së foshnjës, megjithëse në disa raste ajo mbetet e paprekur deri sa te ndodhe lindja. Kur prishet, shpesh përshkruhet si “plasja e ujërave”.

Në shumicën e rasteve, plasja e ujërave fillon kur shkoni për të lindur apo në fillim të saj. Shumica e grave e përjetojnë plasjes e ujërave si një rrjedhje lëngu.

Ujërat  duhet të jenë të qartë dhe pa erë – nëse janë të verdhë, jeshile ose kafe, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj.

Kontraktimet

Kontraktimet janë shtrëngimi dhe lirimi i mitrës tuaj. Këto lëvizje përfundimisht do të ndihmojnë fëmijën tuaj të shtyjë  në qafën e mitrës. Kontraktimet mund të ndjehen si ngërçe të rënda ose presion që fillojnë në shpinë dhe lëvizin në pjesën e përparme.

Kontraktimet nuk janë një tregues i besueshëm se ka ardhur momenti për të lindur. Ju mund të keni ndjerë kontraktimet e Braxton Hicks, të cilat mund të kenë filluar që në tremujorin tuaj të dytë.

Një rregull i përgjithshëm është se kur keni kontraktime që zgjasin më shumë se  një minutë, brenda një ore jeni gati për momentin.

Zgjerimi i qafës së mitrës

Qafa e mitrës është pjesa më e ulët e mitrës që hapet në vaginë. Qafa e mitrës është një strukturë tubulare me gjatësi afërsisht 3 deri në 4 centimetra me një kalim që lidh zgavrën e mitrës me vaginën.

Gjatë lindjes, roli i qafës së mitrës duhet të ndryshojë nga mbajtja e shtatzënisë (duke e mbajtur mitrën të mbyllur) në lehtësimin e lindjes së foshnjës  duke u zgjeruar që të lejojë foshnjën të kalojë).

Ndryshimet themelore që ndodhin afër fundit të shtatzënisë rezultojnë në zbutjen e indeve të qafës së mitrës dhe rrallimin e qafës së mitrës, të dyja këto ndihmojnë në përgatitjen e saj. Lindja aktive konsiderohet të jetë në proces kur qafa e mitrës zgjerohet 3 centimetra ose më shumë.

Lindja dhe shpërndarja

Përfundimisht, kanali i qafës së mitrës duhet të hapet kur vetë hapja e qafës së mitrës të ketë arritur 10 centimetra në diametër dhe foshnja të jetë në gjendje të kalojë në kanalin e lindjes.

Ndërsa fëmija hyn në vaginë, lëkura dhe muskujt tuaj shtrihen. Labia dhe perineumi (zona midis vaginës dhe rektumit) përfundimisht arrijnë një pikë të shtrirjes maksimale. Në këtë pikë, lindja mund tju ofroje ndjesine lekura po digjet.

Disa edukatorë të lindjes e quajnë këtë, unazë zjarri, për shkak të ndjesisë së djegies  që ndihet ndërsa indet e nënës shtrihen rreth kokës së foshnjës. Në këtë kohë, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të vendosë të kryejë një episiotomi .

Ju mund ose nuk mund të ndjeni epiziotominë sepse lëkura dhe muskujt mund të humbasin ndjesinë për shkak të shtrëngimit të fortë të tyre.

Lindja

Ndërsa del koka e foshnjës, ka një lehtësim të madh nga presioni, megjithëse me siguri do të ndjeni akoma pak siklet.

Infermierja ose mjeku juaj do t’ju kërkojë të ndaloni së shtyri në çast ndërsa goja dhe hunda e foshnjës thithen për të pastruar lëngun amniotik dhe mukusin. Është e rëndësishme ta bëni këtë para se fëmija të fillojë të marrë frymë dhe të qajë.

Zakonisht mjeku do të rrotullojë kokën e foshnjës një çerek kthesë për të qenë në përputhje me trupin e tij, i cili është ende brenda jush. Atëherë do t’ju kërkohet të filloni të shtyni përsëri për të nxjerrë supet.

Supi i sipërm vjen së pari dhe pastaj shpatulla e poshtme.

Pastaj, me një shtytje të fundit,vjen fëmija!

Dorëzimi i placentës

Placenta dhe qesja amniotike që mbështetën dhe mbrojtën foshnjën për nëntë muaj janë ende në mitër pas lindjes. Këto duhet të dorëzohen, dhe kjo mund të ndodhë spontanisht nga lindja vaginale ose mund të zgjasë deri në gjysmë ore. Mamia ose mjeku juaj mund të fërkojë barkun  nën kërthizë për të ndihmuar në shtrëngimin e mitrës dhe lirimin e placentës.

Mitra  tani është sa madhësia e një grejpfruti të madh. Ju mund të keni nevojë të shtyni për të ndihmuar në shpërndarjen e placentës. Mund të ndjeni njëfarë presioni kur placenta nxirret jashtë, por jo aq shumë sa kur lindët fëmijën.

Mjeku do të inspektojë placentën për t’u siguruar që ka dalë plotësisht. Në raste të rralla, një pjesë e placentës nuk lëshohet dhe mund të mbetet e ngjitur në murin e mitrës.

Nëse kjo ndodh, mjeku arrin në mitër për të hequr pjesët e mbetura në mënyrë që të parandalojë gjakderdhjen e rëndë që mund të rezultojë nga një placentë e shqyer. Nëse dëshironi të shihni placentën, pyesni. Zakonisht, mjekët tregohen të gatshëm t’ju tregojnë.

Lindja vaginale dhe ndjesite qe e shoqerojne

Nëse zgjidhni një lindje natyrale

Nëse vendosni të keni një lindje “natyrale” (lindje pa ilaçe kundër dhimbjeve), do të ndjeni gjithçka. Dy ndjesitë që do të përjetoni më shumë nga lindja vaginale janë dhimbja dhe presioni. Kur filloni të shtyni, një pjesë e presionit do të lehtësohet.

Ndërsa foshnja zbret në kanalin e lindjes,, ju do të kaloni nga përjetimi i presionit vetëm gjatë kontraktimeve në përjetimin e presionit të vazhdueshëm dhe në rritje. Do të ndjeni  një dëshirë të fortë për të pasur një lëvizje të zorrëve ndërsa foshnja shtyp mbi të njëjtat nerva.

Nëse zgjidhni të keni një epidural

Nëse bëni epidurale, ajo që ndjeni gjatë lindjes do të varet nga efektiviteti i bllokut epidural. Nëse ilaçi vdes siç duhet nervat, mund të mos ndjeni asgjë. Nëse është mesatarisht efektiv, mund të ndjeni një farë presioni.

Nëse është  kështu, do të ndjeni presion që mund ose nuk mund të jetë i pakëndshëm për ju. Varet nga sa mirë i toleroni ndjesitë e presionit. Ju nuk mund të ndjeni shtrirjen e vaginës dhe ndoshta nuk do të ndjeni episiotominë.

Shkëputje e mundshme

Edhe pse dëmtimet domethënëse nuk janë të zakonshme, gjatë procesit të zgjerimit, qafa e mitrës mund të shqyhet dhe përfundimisht të kërkojë riparim.

Indet vaginale janë të buta dhe fleksibël, por nëse lindja ndodh shpejt ose me forcë të tepërt, këto inde mund të shqyhen.

Në shumicën e rasteve, çarjet janë të vogla dhe riparohen lehtësisht. Herë pas here, ato mund të jenë më serioze dhe të rezultojnë në probleme afatgjata.

Lindja vaginale shpesh rezulton në dëmtim të vaginës dhe/ose qafës së mitrës. Deri në 70 përqind të grave që lindin për herë të parë mund të përjetojnë episiotomi ose një lloj loti vaginal që kërkon riparim.

Për fat të mirë, vagina dhe qafa e mitrës kanë një furnizim të pasur me gjak. Kjo është arsyeja pse dëmtimet në këto zona shërohen shpejt dhe lënë pak ose aspak shenja që mund të rezultojnë në probleme afatgjata.

Perspektiva nga lindja vaginale

Nuk është e pamundur të përgatiteni  lindje, por është një proces i paparashikueshëm. Të kuptuarit e afatit kohor dhe të dëgjuarit për përvojat e nënave të tjera mund të ndihmojnë  shumë për ta bërë lindjen më pak misterioze.

Shumë nënave të ardhshme u duket e dobishme të shkruajnë një plan lindjeje me partnerin e tyre dhe ta ndajnë atë me ekipin mjekësor. Nëse krijoni një plan, jini të përgatitur për ta ndryshuar nëse lind nevoja. Mos harroni se qëllimi juaj është të keni një fëmijë të shëndetshëm dhe një përvojë të shëndetshme, pozitive.