A mund të ndikojnë ndryshimet e motit në shëndetin e flokëve

A janë dukur ndonjëherë flokët tuaj një ditë, një makth i plotë? Edhe kur ndiqni të njëjtën rutinë të kujdesit për flokët – duke përdorur të njëjtat produkte dhe stilim në të njëjtën mënyrë, flokët tuaj nuk duken njësoj çdo ditë. 
 
Ju mund të pyesni veten pse është kështu. Epo, ‘moti’ është përgjigjja me një fjalë për të gjitha pyetjet tuaja. Ndërsa shumica prej nesh mendojnë, jo shumë e dinë se sa dukshëm ndikojnë ndryshimet e motit në cilësinë e flokëve. 
 
Megjithatë, kushtet e motit mund të ndikojnë ndjeshëm në pamjen e flokëve tuaj. Ndryshimet e motit mund të ndikojnë veçanërisht në pamjen dhe ndjesinë e flokëve tuaj. Për shumicën e njerëzve, ndryshimi i motit nënkupton më shumë rënie të flokëve, thyerje të flokëve.  

Si ndikon moti në shëndetin e flokëve 
Ja se si kushtet klimatike dhe moti mund të ndikojë në strukturën dhe rritjen e flokëve tuaj.  

Era 

Tashmë e dini se si një ditë me erë mund të prishë flokët tuaj. Era bën që flokët të nyjëzohen dhe të ngatërrohen flokët tuaj, duke i bërë ato të duken të brishtë dhe të thatë. Në mënyrë tipike, një ditë me erë mund të avullojë lagështinë shumë më shpejt.

Lagështia 

Nëse lloji i flokëve tuaj është natyralisht i prirur ndaj tharjes, ata kanë më shumë gjasa të thithin avujt e ujit në mot të lagësht. Ky përthithje mund të ndikojë ndryshe tek njerëzit. Për shembull, lagështia e tepërt mund të çojë në humbjen e vëllimit të flokëve për njerëzit me flokë më të hollë duke rënduar fijet e tyre të flokëve. Por nëse keni flokë natyralisht më të trashë, fijet e flokëve do të zgjerohen nga lagështia e tepërt, gjë që do t’i bëjë flokët tuaj të bien.  

Nxehtesia 

Ekspozimi i drejtpërdrejtë në diell mund të ndikojë në shëndetin e flokëve tuaj si mjetet e stilimit që përdorin nxehtësinë dhe produktet jo-kondicioner. Nxehtësia zvogëlon aftësinë natyrale të flokëve tuaj për të mbajtur lagështinë, duke i bërë ata të duken të thatë dhe të shurdhër. Për më tepër, rrezet UV nga dielli gjithashtu ndikojnë në strukturën molekulare të flokëve tuaj, duke dëmtuar shëndetin e përgjithshëm të flokëve dhe si pasoje floket bien. 
 

Pas rënies së flokëve 
Çdo fije floku në mënyrë të pashmangshme do të bjerë pasi të përfundojë fazën e rritjes aktive. Por, sa zgjat periudha e zhvillimit? Varet nga faktorë të ndryshëm, përfshirë gjenetikën. Në mënyrë tipike, një fije floku e vetme mund të marrë diku nga dy deri në tetë vjet për të përfunduar periudhën e zhvillimit. Shkencëtarët dhe dermatologët thonë se një individ humbet rreth 50 deri në 100 fije në ditë. Pra, kur shihni flokët që shkojnë drejt kanalit gjatë një dushi, nuk jeni te vetmit. 
 
Megjithatë, mund të jetë alarmante nëse shihni më shumë flokë të thyer çdo ditë. Në këtë rast, mund të vëreni edhe flokë të hollë dhe njolla tullace në lëkurën e kokës. Ju mund të dëshironi të shihni një dermatolog ose të kujdeseni më mirë për kokën dhe flokët tuaj duke i trajtuar ato me serume dhe produkte qe i rigjenerojne dhe i ushqejne ( Dr. Jacob p.sh eshte nje produkt i tille )për t’i bërë ato më të shëndetshme.  

 Moti i ftohtë dhe rënia e flokëve 
Temperaturat ekstreme gjatë muajve të ftohtë mund t’i bëjnë flokët tuaj më të hollë. Ndërkohë, ka të ngjarë të përjetoni rritje të rënies dhe thyerjes së flokëve. Për më tepër, moti i ftohtë nënkupton gjithashtu një skalp të thatë, i cili është gjithashtu një kontribues masiv në rënien e flokëve. 
 Moti i nxehtë dhe rënia e flokëve 
Ndërsa temperaturat rriten, nxehtësia e tepërt bën që flokët tuaj të kenë një fazë telogjene më të zgjatur. Telogjeni është faza e pushimit në periudhën e rritjes aktive të një fije floku. Si i tillë, ka të ngjarë të përjetoni më shumë rënie të flokëve se zakonisht gjatë motit të nxehtë, dermatologet rekomanodjne qe gjate kesaj periudhe te perdoren sa me shume produkte qe liftojne renien e flokeve, ( Dr. Jacob eshte nje serum qe lufton renien e flokeve).
 Perfundimi 
Moti mund të ndikojë në mënyrë dramatike në shëndetin tuaj të përgjithshëm të flokëve, duke përcaktuar se sa mirë apo keq do të duket. Faktorët klimatikë si era, lagështia dhe nxehtësia mund të ndikojnë në strukturën dhe pamjen e flokëve tuaj. Nga ana tjetër, moti ekstrem i ftohtë dhe i nxehtë mund të çojë në rënien e flokëve. Por, rutina e duhur e kujdesit të flokëve ku perfshihen produktet e ndryshme per floket( sic eshte Dr. Jacob) mund të bëjne mrekulli për shëndetin e flokëve tuaj, edhe në kushte të vështira të motit.