Lindja cezariane
Lindja cezariane

Çfarë është lindja cezariane?

Lindja cezariane-e njohur edhe si prerja cezariane është lindja kirurgjikale e një fëmije. Ai përfshin një prerje në barkun e nënës dhe një tjetër në mitër.

Eshte një procedurë e zakonshme që përdoret për të lindur gati një të tretën e foshnjave në Shtetet e Bashkuara.Lindjet cezariane në përgjithësi shmangen para 39 javëve të shtatzënisë, kështu që fëmija ka kohën e duhur për t’u zhvilluar në barkun e nënës. Ndonjëherë, megjithatë, lindin komplikime dhe një lindje cezariane duhet të kryhet para 39 javësh.

Pse behet lindja cezariane

Lindja cezariane kryhet zakonisht kur komplikimet nga shtatzënia e bëjnë të vështirë lindjen tradicionale vaginale, ose e vënë nënën ose fëmijën në rrezik.

Ndonjëherë lindjet cezariane planifikohen në fillim të shtatzënisë, por ato më së shpeshti kryhen kur shfaqen komplikime gjatë lindjes.

Arsyet për lindjen cezariane përfshijnë:

 • foshnja ka kushte zhvillimore
 • koka e foshnjës është shumë e madhe për kanalin e lindjes
 • foshnja po del së pari me këmbë
 • komplikimet e hershme të shtatzënisë
 • problemet shëndetësore të nënës, të tilla si presioni I larte I gjakut ose semundjet e paqëndrueshme të zemres
 • nëna ka herpes gjenital aktiv që mund të transmetohet tek fëmija
 • lindja e mëparshme cezariane
 • probleme me placentën, të tilla shkeputja e placentes ose placenta previa
 • probleme me kordonin e kërthizës
 • zvogëlimi i furnizimit me oksigjen të foshnjës
 • foshnja po del së pari në krah

Rreziqet e lindjes cezariane

 Lindja cezariane po perhapet me gjeresisht kohet e fundit ne te gjithe boten.Megjithate është akoma një operacion i madh që mbart rreziqe si për nënën ashtu edhe për fëmijën. Lindja vaginale mbetet metoda e preferuar për rrezikun më të ulët të komplikimeve. Rreziqet e lindjes cezariane përfshijnë:

 • gjakderdhje
 • mpiksjen e gjakut
 • probleme me frymëmarrjen për fëmijën, veçanërisht nëse bëhet para 39 javësh të shtatzënisë
 • Rrezik i shtuar për shtatzënitë e ardhshme
 • infeksioni
 • dëmtimi i fëmijës gjatë operacionit
 • koha më e gjatë e shërimit në krahasim me lindjen vaginale
 • dëmtimi kirurgjik i organeve të tjera
 • ngjitje, hernie dhe komplikime të tjera të kirurgjisë abdominale

Ju dhe mjeku juaj do të diskutoni opsionet tuaja të lindjes para datës tuaj të lindjes. Mjeku do të jetë gjithashtu në gjendje të përcaktojë nëse ju ose foshnja juaj po shfaqni ndonjë shenjë të komplikimeve që do të kërkonin lindje cezariane.

Si të përgatiteni për lindjen cezariane

Nëse ju dhe mjeku juaj vendosni që lindja cezariane është opsioni më i mirë për lindje, mjeku do t’ju japë udhëzime të plota se çfarë mund të bëni për të ulur rrezikun e komplikimeve dhe për të pasur një lindje cezariane të suksesshme.

Ashtu si me çdo shtatëzani, takimet para lindjes do të përfshijnë shumë kontrolle. Kjo do të përfshijë teste gjaku dhe ekzaminime të tjera për të përcaktuar shëndetin tuaj për mundësinë e lindjes cezariane.

Mjeku juaj do të sigurohet që të regjistrojë grupin tuaj të gjakut në rast se keni nevojë për transfuzion gjaku gjatë operacionit. Transfuzionet e gjakut rrallë nevojiten gjatë lindjes me prerje cezariane, por mjeku do të jetë i përgatitur për çdo ndërlikim.

Takimi me mjekun

Edhe nëse nuk planifikoni të keni lindje cezariane, gjithmonë duhet të përgatiteni për të papriturat. Në takimet para lindjes me mjekun tuaj, diskutoni faktorët tuaj të rrezikut për lindjen cezariane dhe çfarë mund të bëni për t’i ulur ato.

Sigurohuni që të gjitha pyetjet tuaja kane pergjigje dhe se e kuptoni se çfarë mund të ndodhë nëse keni nevojë të bëni një lindje urgjente cezariane para datës tuaj të lindjes.

Për shkak se një lindje cezariane kërkon kohë shtesë për tu shëruar nga lindja normale, rregullimi i një grupi shtesë të duarve në shtëpi do të jetë i dobishëm. Jo vetëm që do të shëroheni nga operacioni, por foshnja juaj e re do të ketë nevojë për vëmendje gjithashtu.

Si kryhet lindja cezariane

Planifikoni të qëndroni në spital për tre deri në katër ditë derisa të shëroheni nga operacioni.

Para operacionit, barku juaj do të pastrohet dhe do të jeni të përgatitur për marrjen e lëngjeve intravenoze (IV) në krahun tuaj. Kjo i lejon mjekët të administrojnë lëngje dhe çdo lloj ilaçi që mund t’ju nevojitet. Ju gjithashtu do të vendosni një kateter për të mbajtur fshikëzën tuaj bosh gjatë operacionit.

Ekzistojnë tre lloje të anestezisë që ofrohen për nënat që lindin fëmijë:

 • blloku kurrizor: anestezi që injektohet direkt në qesen që rrethon palcën kurrizore, duke mpirë kështu pjesën e poshtme të trupit tuaj
 • epidurale: një anestezi e zakonshme si për lindjet vaginale ashtu edhe për ato cezariane, e cila injektohet në pjesën e poshtme të shpinës jashtë qeses së palcës kurrizore
 • anestezi e pergjithshme : anestezi që ju vë në një gjumë pa dhimbje, dhe zakonisht është e rezervuar për situata emergjente

Prerja

Kur jeni mjekuar dhe mpirë siç duhet, mjeku juaj do të bëjë një prerje pak mbi vijën e qimeve pubike. Kjo është zakonisht horizontale në të gjithë legenin. Në situata emergjente, prerja mund të jetë vertikale.

Pasi të bëhet prerja në barkun tuaj dhe mitra të ekspozohet, mjeku  do të bëjë një prerje në mitër. Kjo zonë do të mbulohet gjatë procedurës kështu që nuk do të jeni në gjendje ta shihni procedurën.Keshtu ndodh lindja cezariane.

Foshnja juaj e re do të hiqet nga mitra juaj pasi të bëhet prerja e dytë.

Mjeku  së pari  kujdeset për foshnjën  duke pastruar hundën dhe gojën nga lëngjet dhe duke kapur dhe prerë kordonin e kërthizës. Foshnja juaj pastaj do t’i jepet stafit të spitalit dhe ata do të sigurohen që fëmija juaj po merr frymë normalisht dhe do të përgatisë fëmijën tuaj për t’u vënë në krahët tuaj.

Nëse jeni të sigurt që nuk doni më fëmijë dhe keni nënshkruar pëlqimin, mjeku mund të lidhë tubat tuaj (një ligacion tubal) në të njëjtën kohë.

Mjeku juaj do të riparojë mitrën tuaj me qepje të tretshme dhe do të mbyllë prerjen ne bark.

Vazhdimi pas lindjes cezariane

Kur mbaron lindja cezariane, ju dhe i porsalinduri juaj do të qëndroni në spital për rreth tre ditë. Menjëherë pas operacionit, do të qëndroni në IV. Kjo lejon që nivelet e rregulluara të qetësuesve të dhimbjeve të futen në qarkullimin tuaj të gjakut ndërsa anestezia kalon.

Mjeku juaj do t’ju japë rekomandime për kujdesin në shtëpi pasi keni perfunduar lindjen cezariane, por në përgjithësi duhet të prisni që:

 • qetësohuni dhe pushoni, veçanërisht për javët e para
 • përdorni qëndrimin e duhur për të mbështetur barkun tuaj
 • pini shumë lëngje për të zëvendësuar ato të humbura ne lindjen cezariane
 • shmangni seksin për katër deri në gjashtë javë
 • merrni ilaçe kundër dhimbjeve sipas nevojës