Lindja vaginale pas nje operacioni cezarian
Lindja vaginale pas nje operacioni cezarian

Lindja vaginale pas nje operacioni cezarian (VBAC) është kur një person lind në mënyrë vaginale pasi ka pasur më parë një lindje kirurgjikale. Megjithëse një VBAC është i ngjashëm me çdo lindje tjetër vaginale, mund të kërkojë më shumë monitorim.

Të kesh një lindje vaginale redukton rrezikun e disa komplikimeve, duke përfshirë infeksionin dhe gjakderdhjen e tepërt. Lindjet vaginale gjithashtu kanë tendencë të kenë kohë më të shkurtër rikuperimi.

Operacionet cezariane ne përgjithësi janë shumë të sigurt, por ata i lënë femrat me te ndjeshme ndaj komplikimeve.

Disa femra zgjedhin ta sjellin ne jete femijen nga lindja vaginale pas nje operacioni cezarion. Këto lindje, të quajtura VBAC, mbartin një rrezik më të lartë të këputjes së mitrës. Por rreziku absolut i këtij ndërlikimi është i ulët.

Çfarë është një VBAC? 

Lindja vaginale pas nje  operacioni cezarian (VBAC) është çdo lindje vaginale pas një lindjeje të kaluar kirurgjikale. Nuk është një procedurë kirurgjikale apo mjekësore, pasi lindja vaginale është rrjedha tipike e lindjes pa ndërhyrje.

Por VBAC mund të kërkojë ndërhyrje të caktuara mjekësore. Njerëzit që kanë një VBAC mund të kenë nevojë për monitorim shtesë ose qasje në një ekip që mund të kryejë një seksion cezarian urgjent .

Shumë femra që kanë bërë prerje cezariane në të kaluarën do të kenë automatikisht një prerje cezariane për çdo lindje të ardhshme. Pavarësisht kësaj, VBAC-të mund të jenë një opsion i sigurt dhe i preferuar për shumë individë.

Çfarë duhet të presësh gjatë një lindje VBAC 

Një VBAC është e ngjashme me çdo lindje tjetër vaginale. Së pari, një person do të përjetojë kontraktime gjithnjë e më të dhimbshme, të ndjekura nga një nxitje për të shtyrë.

Nëse lindja përparon në mënyrë tipike, shumica e femrave janë në gjendje të vazhdojnë me lindjen vaginale. Por nëse ka komplikime të lindjes, mjeku mund të rekomandojë një seksion cezarian.

Para lindjes, mjeku mund të rekomandojë një ekografi për të përcaktuar pozicionin e foshnjës. Për më tepër, disa mund të rekomandojnë ndërhyrje në lindje. Këto mund te perfshijne

 • Epidural : Një epidural mpin trupin nga beli poshtë. Kryerja e një epidurali mund ta bëjë më të lehtë kryerjen e një seksioni cezarian urgjent, pasi personi që lind tashmë është i mpirë.
 • Monitorimi i vazhdueshëm i fetusit: Kjo i ndihmon mjekët të monitorojnë foshnjën dhe mund t’i ndihmojë ata të zbulojnë shenja të shqetësimit fetal ose probleme me mitrën.
 • Më shumë monitorim i nënës: Një profesionist i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë ekzaminime më të shpeshta vaginale, monitorim të vazhdueshëm të presionit të gjakut ose që një mjek, jo një mami, të marrë pjesë në lindje.
 • Qasja në një ekip të kujdesit urgjent: Shumë profesionistë të kujdesit shëndetësor do të ndjekin një VBAC vetëm në një spital që ka kapacitetin për të kryer një seksion cezarian të menjëhershëm urgjent.

Rreziqet dhe komplikimet e VBAC

Për shumicën e femrave, një VBAC është i njëjtë me një lindje tipike vaginale. Por VBAC-të mbartin rreziqe më të larta të komplikimeve të caktuara.

Disa nga keto përfshijnë:

 • Kirurgjia urgjente: Nëse një VBAC nuk shkon sipas planit, ose femra përjeton një këputje të mitrës, mund të ketë nevojë për një seksion C urgjent. 
 • Thyerja e mitrës: Një këputje e mitrës është një ndërlikim i rrezikshëm i lindjes që ndodh kur mitra çahet. 
 •  Më pak mundësi lindjeje : Një mjek mund të vendosë kufizime në VBAC. Disa femra kanë vështirësi për të gjetur një mjek që do ta kryejë një të tillë, veçanërisht nëse  kanë bërë disa seksione cezariane.
 • Pasiguria: Nëse një VBAC nuk shkon sipas planit,  mund të ketë nevojë të ndryshohet plani i lindjes papritur.

Përfitimet e VBAC

Shumë femra preferojnë përvojën e lindjes vaginale, dhe të tjera janë të etura për të shmangur operacionet potencialisht të panevojshme. Të gjitha arsyet për të dëshiruar një VBAC janë të vlefshme. Femrat që përgatiten për të lindur duhet të ndihen të fuqizuar për të marrë vendimin e duhur për ta dhe familjen e tyre.

Përveç preferencës së një personi, ka disa përfitime për një VBAC, duke përfshirë :

Rrezik më i ulët i komplikimeve kirurgjikale: Lindja kirurgjikale rrit rrezikun e gjakderdhjes së tepërt dhe infeksionit. 

 •  Shërim më i shpejtë: Rikuperimi nga lindja vaginale zakonisht kërkon më pak kohë. Një person zakonisht kërkon një qëndrim më të shkurtër në spital me një VBAC.
 • Përmirësimi i shëndetit mendor: Kirurgjia mund të jetë e frikshme dhe disa kërkime sugjerojnë se lindja kirurgjikale është një faktor rreziku i depresionit pas lindjes dhe sfidave të tjera të shëndetit mendor
 • Zgjedhja prindërore: Disa prindër që lindin mund të preferojnë ose dëshirojnë përvojën e një lindjeje vaginale. Ata që kanë pasur një seksion cezarian në të kaluarën traumatike mund të kenë frikë të kenë një tjetër.
 • Shqetësimet për shëndetin e nënës: Pavarësisht nga rreziqet, lindja vaginale pas nje operacioni cezarian lidhet me një ulje të përgjithshme të komplikimeve të lindjes.

Kush është një kandidat i mirë për VBAC?

Kush mund te beje nje VBAC
Kush mund te beje nje VBAC

Jo të gjitha që kanë bërë prerje cezariane janë në gjendje të kenë një lindje vaginale në të ardhmen. Njerëzit mund të dëshirojnë të diskutojnë përshtatshmërinë e tyre me një mjek kur krijojnë një plan lindjeje.

Nje studim zbuloi se faktorët e mëposhtëm rrisin shanset e një personi për një lindje të suksesshme vaginale:

 • Arsyeja e prerjes cezariane: Kur një prerje cezariane e kaluar ndodhi për shkak të pozicionit të fetusit dhe jo për shkak të një ndërlikimi serioz shëndetësor, gjasat për sukses me një VBAC rriten.
 • Rezultati i Peshkopit: Kjo është një masë se sa gati është trupi për lindje. Ai shikon faktorë të tillë si sa e butë është qafa e mitrës dhe sa poshtë është foshnja në legen. Një rezultat më i lartë i peshkopit lidhet me një shans më të lartë suksesi. Mund të jetë për shkak se personi ka më shumë gjasa të fillojë lindjen natyrshëm. Disa mjekë nuk duan të shkaktojnë një VBAC ashtu si keputja e mitres.

Disa faktorë mund ta bëjnë lindjen vaginale një opsion të pasigurt. Nëse një individ ka pasur më parë një seksion cezarian për shkak të një gjendjeje të pandryshuar, siç është disproporcioni cefalo-pelvik (fëmija nuk është në gjendje të kalojë nëpër legen), ai ka të ngjarë të ketë nevojë për një tjetër prerje cezariane.

Cilet mund te bejne?

Njerëzit të cilët kanë kaluar një seksion cezarian për shkak të një faktori të ndryshueshëm, si p.sh. të qenit i fetusit me këllëf , mund të kenë më shumë gjasa të kenë një VBAC të suksesshëm.

Disa individë nuk janë kandidatë të mirë për një VBAC. 

 Mosha më e madhe e nënës: Kjo do të thotë se personi që lind është mbi 35 vjeç.

Makrosomia : Kjo do të thotë se koka e fetusit është jashtëzakonisht e madhe. 

 Induksioni i lindjes : Nxitja e lindjes ul shanset e suksesit.

Komplikimet e shtatzënisë: Diabeti dhe presioni i lartë i gjakut lidhen me një rrezik më të ulët të suksesit.

Obeziteti : Obeziteti lidhet me një shans më të lartë për një lindje tjetër kirurgjikale.

Distocia e shpatullave: Një histori e kaluar e dystociave të shpatullave, e cila ndodh kur shpatullat e foshnjës ngecin gjatë lindjes, ul shanset e suksesit të VBAC.

Disa faktorë rrisin rrezikun e këputjes së mitrës dhe komplikimeve të tjera. Ato përfshijnë:

Shenja klasike e seksionit C: Kjo do të thotë se ka një prerje vertikale më lart në bark sesa një horizontale më poshtë në bark.

Seksione C të shumëfishta të kaluara: Rreziku i këputjes së mitrës rritet me çdo seksion cezarian.

Operacione të tjera të mitrës: Kryerja e operacioneve të shumta të mitrës mund të rrisë rreziqet e qenësishme të një VBAC.

Këshilla për njerëzit që kanë një VBAC

Njerëzit që mendojnë të kenë një VBAC duhet të përpiqen të gjejnë një mjek që mbështet VBAC. Ata gjithashtu mund ta kenë të dobishme të bisedojnë me njerëz të tjerë që kanë sjelle ne jete femije nga lindja vaginale pas nje operacioni cezarian.

Ata mund të diskutojnë paraprakisht faktorët e rrezikut, historinë mjekësore dhe shqetësimet me një mjek. Së bashku, ata mund të krijojnë një plan lindjeje që përfshin VBAC-në e dëshiruar të një personi duke reduktuar rrezikun e komplikimeve.

Përmbledhje

Një VBAC mund të jetë një përvojë e mirëpritur pas një seksioni C. Veçanërisht për njerëzit që preferojnë lindjen vaginale ose nuk e kanë shijuar përvojën e tyre të mëparshme të seksionit C.

Për shumë njerëz, VBAC mund të jetë një opsion i sigurt dhe i suksesshëm i shpërndarjes. Faktorët individualë, si mosha, mund të ndikojnë në shanset e një personi për komplikime të lidhura me VBAC.

Njerëzit që konsiderojnë një VBAC duhet të kontaktojnë një mjek. Kjo për të diskutuar faktorët përkatës të rrezikut dhe për të zhvilluar një plan të sigurt dhe mbështetës të lindjes.