Lindjet ne uje jane nje opsion i preferuar per shume nena.
Lindjet ne uje jane nje opsion i preferuar per shume nena.

Sot janë në dispozicion një sërë mundësish lindjeje. Në varësi të preferencës tuaj dhe shëndetit tuaj dhe foshnjës , ju mund të zgjidhni të lindni në spital, në një qendër lindjeje ose në shtëpi. Përtej vendndodhjes, gjithnjë e më shumë gra po zgjedhin lindjet ne uje si mënyrë per te sjelle foshnjat e tyre ne jete.

Gjatë një lindjeje në ujë, ju do të zhyteni në ujë, zakonisht në një vaskë të palëvizshme , dhe do të lindni fëmijën tuaj në ujë. Ju gjithashtu mund të zgjidhni të shtyni në ujë. Ky mund të jetë një opsion i mirë nëse doni përfitimet e hidroterapisë, së bashku me përfitimet e lindjes në spital. Pyesni spitalin tuaj paraprakisht nëse i lejojnë lindjet ne uje.

Lexoni për të mësuar më shumë rreth përfitimeve, rreziqeve dhe logjistikës së lindjeve në ujë.

Cilat janë përfitimet e lindjeve ne uje?

Lindjet ne uje janë bërë më të njohura gjatë dekadave të fundit. Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve njohin përfitime të caktuara, por ata nuk e rekomandojmë gjate fazes se pare te lindjes. Ata gjithashtu nuk rekomandojnë daljen e foshnjes në ujë.

Sipas ACOG , zhytja në ujë në fazën e parë të lindjes mund të ndihmojë në shkurtimin e kohëzgjatjes së lindjes. Puna në ujë mund të zvogëlojë gjithashtu nevojën tuaj për epidurale ose lehtësim të dhimbjeve të shtyllës kurrizore.

Gratë që lindin në ujë raportojnë gjithashtu kënaqësi më të lartë të lindjes. Michelle O. lindi vajzën e saj në një vaskë të palëvizshme, me ujë të ngrohtë në një qendër lindjeje në vitin 2012. Ajo thotë se “ngrohtësia e ujit, mungesa e peshës, i dhanë hapësirë ​​për të shpëtuar pa u shkëputur. 

Cilat janë rreziqet e lindjes në ujë?

Në përgjithësi, ACOG rekomandon që lindja ne uje t’u ofrohet grave që janë nga 37 javë deri në 41 javë. Ka udhëzime të tjera, duke përfshirë shtatzëninë me rrezik të ulët, lëngun amniotik të pastër dhe foshnjën në pozicion me kokë poshtë.

Lindjet ne uje mund të mos rekomandohen për gratë që janë në lindje të parakohshme ose që kanë pasur dy ose me shume operacione cezariane.

Përveç kësaj, lindja ne uje mund të mos rekomandohet nëse keni ndonjë nga ndërlikimet ose simptomat e mëposhtme:

  • infeksioni i lëkurës
  • ethet   (38°C) ose më lart
  • gjakderdhje e tepërt vaginale
  • vështirësi në gjurmimin e rrahjeve të zemrës së fetusit , ose nevojë për gjurmim të vazhdueshëm
  • historia e distocisë së shpatullave

Foshnjat e ardhura nga lindjet ne uje mund të kenë infeksione ose sëmundje të tjera. Sëmundja e Legjionarëve , për shembull, shkaktohet nga thithja (aspirimi) e pikave të ujit që përmbajnë baktere Legionella . Është një sëmundje e rëndë dhe ndonjëherë fatale që shkakton ethe, kollë dhe pneumoni , ndër të tjera.

Rreziqe të tjera përfshijnë:

  • probleme me rregullimin e temperaturës së trupit të foshnjës
  • mundësia e dëmtimit të kordonit të kërthizës
  • shqetësim i frymëmarrjes për foshnjën
  • asfiksia dhe konvulsionet

A janë të sigurta lindjet ne uje me binjake apo me shume?

Ju mund ose nuk mund të jeni një kandidat i mirë për një lindje në ujë nëse mbani binjakë ose shumëfisha të rendit më të lartë. Këto shtatzëni kanë një rrezik më të lartë të lindjes së parakohshme .

Komunikoni dëshirat tuaja për të pasur opsione per lindjet ne uje.

Çfarë duhet të presësh gjatë një lindjeve ne uje në shtëpi

Merrni parasysh të vizitoni spitalet lokale dhe qendrat e lindjes për të mësuar më shumë rreth opsioneve të tyre per lindjet ne uje. Disa spitale do t’ju lejojnë të lindni në vaskë, por më pas do t’ju kërkojnë të lindni në shtratin e spitalit. Të tjerët mund t’ju lejojnë të kaloni të gjitha fazat e lindjes në vaskë. Disa mund të kenë rregulla dhe praktika shtesë. Mblidhni sa më shumë informacion që të mundeni në mënyrë që të mos ketë surpriza kur të mbërrini.

Çfarë ndodh gjatë lindjes?

Ndërsa jeni në vaskë, mund të shihni një larmi ngjyrash dhe tekstesh ndërsa i afroheni dorëzimit. Këto pamje ka të ngjarë të jenë normale dhe përfshijnë gjëra të tilla si mukozë, shfaqje të përgjakshme dhe feces. Mamia ose ndihmësi juaj do t’i pastrojë ato me rrjetë.

Pas lindjes, mamia juaj ka të ngjarë të kujdeset së pari për ju dhe fëmijën tuaj. Pastaj, ndërsa jeni duke u rikuperuar, mamia ose ndihmësi juaj do ta zbrazë vaskën në tualetin tuaj duke përdorur një pompë. Astari gjithashtu do të hidhet tutje. Vaska e lindjeve ne uje duhet të fshihet me zbardhues përpara se kthehet.

Sa kushton një lindje në ujë?

 Lindjet ne uje në një mjedis spitalor mund të kushtojnë njësoj si  lindjet vaginale. Në shumë raste, shumica ose një pjesë e një lindjeje në spital mbulohet nga sigurimi juaj shëndetësor. Pa sigurim, një lindje vaginale në një spital në Shtetet e Bashkuara mund të kushtojë diku midis 5,000 dhe 10,000 dollarë . Megjithate kostot ndryshojnë sipas vendndodhjes dhe objektit.

Kostot e lindjes në shtëpi mund të variojnë në varësi të vendndodhjes tuaj, por në përgjithësi janë më të ulëta se kostot e spitalit.

Disa mami ofrojnë vaska si pjesë e shërbimeve të tyre. Nëse jo, kostoja për të marrë me qira ose për të blerë një vaskë lindjeje gjithashtu varion në varësi të vendit ku jetoni dhe opsioneve që zgjidhni. Një vaskë bazë me astar mund të kushtojë më pak se 300 dollarë për ta blerë. Kostot e qirasë janë rreth të njëjtit çmim. Ju gjithashtu do të keni nevojë për furnizime të tjera, kështu që planifikoni në përputhje me rrethanat.

Si të mësoni më shumë

Për më shumë informacion rreth lindjeve ne uje, merrni parasysh të bisedoni me një mjek obstetër ose mami për të zbuluar gamën e opsioneve në zonën tuaj specifike. Përsëri, disa spitale ofrojnë lindje në ujë, ndërsa të tjerët ju lejojnë të lindni në vaskë.

Ju gjithashtu mund të kontaktoni miqtë ose familjen që kanë pasur lindje të mëparshme në ujë për të mësuar më shumë rreth përvojave të tyre. Ajo që është më e rëndësishme është zgjedhja e një plani lindjeje që është i duhuri për ju dhe fëmijën.

Nëse po planifikoni një lindje në ujë, është gjithashtu një ide e mirë të krijoni një plan rezervë .