Llojet e abortit ndikohen edhe nga periudha e shtatzenise
Llojet e abortit ndikohen edhe nga periudha e shtatzenise

Abortet janë të ligjshme në pjesën më të madhe të botës, por ligjet ndryshojnë. Ne do tju njohim me llojet e abortit.

61 vende, duke përfshirë pjesën më të madhe të Evropës, lejojnë abortet pa asnjë kufizim.

26 vende ndalojnë abortet fare, pa përjashtim.

Vendet e mbetura lejojnë abortet me kufizime, si për të shpëtuar jetën e nënës ose për të mbrojtur shëndetin e saj.

Disa shtete lejojnë abortet deri në javën e 24-të, që është në fund të tremujorit të dytë. Të tjerët e ndalojnë atë pas 20 javësh.

Aborti në tremujorin e tretë bëhet vetëm nëse jeta e nënës ose e foshnjës është në rrezik.

Llojet e abortit sipas tremujorit

Aborti mjekësor

Aborti mjekesor është kryer me anë të marrjes se dy medikamente në forme pilule: mifepristone (Mifeprex) dhe Misoprostol (Cytotec). Këto dy ilaçe punojnë së bashku për t’i dhënë fund shtatzënisë.

Këtë metodë mund ta përdorni deri në javën e 10-të të shtatzënisë.

Një abort mjekësor nuk është për të gjithë. Mjeku juaj mund të sugjerojë që të shmangni këtë metodë nëse:

 • shtatzënia juaj është implantuar jashtë mitrës ( shtatzani ektopike )
 • jeni alergjik ndaj mifepristonit ose misoprostolit
 • keni çrregullime të gjakderdhjes ose merrni hollues gjaku
 • keni sëmundje të rënda të mëlçisë, veshkave ose mushkërive
 • keni një pajisje intrauterine (IUD)
 • keni marrë ilaçe kortikosteroide për një kohë të gjatë

Procedura

Një mjek ose infermiere do t’ju japë mifepristone në zyrë ose klinikë. Ky medikament bllokon hormonin e progesteronit, të cilin embrioni duhet ta implantojë në mitër dhe të rritet.

Do të merrni misoprostol  me vete në shtëpi. Ju e merrni atë disa orë ose deri në 4 ditë pas pilulës së parë. Ju mund ta merrni ilaçin nga goja ose duke i vendosur pilulat në vaginë. Misoprostol e bën mitrën tuaj të tkurret për të larguar indin e shtatzënisë.

Do të filloni të keni ngërçe dhe gjakderdhje të madhe 1 deri në 4 orë pas marrjes së misoprostolit.

Simptoma të tjera pas marrjes së pilulave përfshijnë:

duke kaluar mpiksje të vogla gjaku

 • nauze dhe të vjella
 • diarreja
 • lodhje
 • dhimbje koke
 • djersitje
 • marramendje

Rimëkëmbja

Shumica e njerëzve e kalojnë shtatzëninë brenda 4 deri në 5 orë pas marrjes së pilulave. Të tjerat zgjasin deri në 2 ditë. Ju mund të dëshironi të merrni disa ditë pushim nga puna për shkak të shqetësimit.

Menstruacionet duhet të rifillojnë rreth 4 deri në 6 javë pas abortit.

Ju do të filloni të ovuloni rreth 3 javë pasi të keni marrë ilaçin. Pasi të keni ovuluar, mund të mbeteni përsëri shtatzënë. 

Metotreksat dhe misoprostol

Metotreksati dhe misoprostol (MTX) është një nga llojet e abortit që mund ta përdorni në 7 javët e para të shtatzënisë.

Metotreksati është një ilaç kundër kancerit. Ashtu siç ndalon qelizat e kancerit të shumohen, ndalon qelizat në embrion të shumohen. Misoprostol më pas kontrakton mitrën për të lëshuar përmbajtjen e saj.

Kjo metodë zgjat më shumë se mifepristoni dhe misoprostol, dhe përdoret rrallë për abortet e planifikuara. 

Ju nuk duhet ta përdorni këtë metodë nëse:

 • keni sëmundje të mëlçisë, veshkave ose inflamatore të zorrëve
 • keni kriza më shumë se një herë në javë
 • merrni hollues gjaku
 • jeni alergjik ndaj metotreksatit ose misoprostolit
 • keni problem me koagulimin e gjakut
 • keni anemi të rëndë
 • keni një DIU

Procedura

Ju merrni metotreksat në zyrën e mjekut tuaj. Ajo vjen si një injeksion ose një pilulë që e merrni nga goja. Ju do t’i merrni pilulat misoprostol 4 deri në 6 ditë më vonë në shtëpi, ose nga goja ose duke i futur në vaginën tuaj.

Aborti do të fillojë brenda 1 deri në 12 orë pas marrjes së ilaçit. Do të keni ngërçe dhe gjakderdhje. Gjakderdhja mund të jetë e rëndë për 4 deri në 8 orë.

Rimëkëmbja

Mund të duhen disa ditë ose javë që aborti të përfundojë. Disa njerëzve u duhet deri në një muaj. 

Efektet anësore nga metotreksati dhe misoprostol përfshijnë:

 • nauze dhe të vjella
 • diarreja
 • dhimbje koke
 • marramendje
 • ethe e shkallës së ulët
 • të dridhura

Menstruacionet duhet të rifillojnë një ose dy muaj pas abortit.

Aspirimi me vakum

Llojet e abortit- ASPIRIMI ME VAKUM
Llojet e abortit- ASPIRIMI ME VAKUM

Aspirimi me vakum bëhet gjatë tremujorit të parë ose në fillim të tremujorit të dytë të shtatzënisë. Quhet gjithashtu aspiratë thithëse.

Disa njerëz zgjedhin aspirimin me vakum si metodën kryesore për të kryer një abort. Të tjerë kanë nevojë për të pasi një abort mjekësor nuk arrin të përfundojë shtatzëninë e tyre.

Kjo metodë mund të mos jetë e përshtatshme për ju nëse keni:

 • një mitër me formë anormale ose funksionale
 • çrregullime të koagulimit të gjakut
 • një infeksion i legenit
 • probleme serioze shëndetësore

Procedura

Aspirimi me vakum përdor thithje të butë për të tërhequr fetusin dhe placentën nga mitra. Ju do ta bëni këtë procedurë në një klinikë, zyrë mjeku ose spital.

Aspirimi me vakum,nje nder llojet e abortit , nuk është i dhimbshëm, por mund të ndjeni një ngërç sepse mitra juaj do të tkurret ndërsa indet hiqen.

Efektet anësore pas procedurës së aspirimit me vakum mund të përfshijnë:

 • gjakderdhje ose njolla
 • ngërçet
 • të përziera
 • djersitje
 • marramendje

Rimëkëmbja

Shmangni seksin për të paktën një javë pas procedurës. Menstruacionet tuaja duhet të kthehen rreth 4 deri në 6 javë më pas.

Pasja e këtij lloji aborti nuk duhet të ndikojë në aftësinë tuaj për të mbetur shtatzënë në të ardhmen. 

Zgjerimi dhe evakuimi

Llojet e abortit-ZGJERIMI DHE EVAKUIMI
Llojet e abortit-ZGJERIMI DHE EVAKUIMI

Zgjerimi dhe evakuimi (D&E) është një nga llojet e abortit që përdoret në tremujorin e dytë.

Zakonisht rekomandohet për dikë që vonon të bëjë një abort, ose për dikë që zgjedh t’i japë fund shtatzënisë sepse fetusi ka një anomali të rëndë ose problem mjekësor.

Procedura

D&E përdor një kombinim të aspirimit me vakum, pincës dhe zgjerimit dhe kuretazhit (D dhe C) . Procedura mund të kryhet për një periudhë dy-ditore.

Në ditën e parë, mjeku zgjeron qafën e mitrës për ta bërë më të lehtë heqjen e indit të shtatzënisë. Në ditën e dytë, mjeku përdor pincë për të hequr fetusin dhe placentën, një tub për të thithur mitrën dhe një instrument të ngjashëm me lugë të quajtur curette për të gërvishtur mukozën e mitrës.

Ju do ta bëni këtë procedurë në një spital ose një klinikë. Një D&E mund të jetë e dhimbshme, por mjeku juaj mund t’ju japë një ilaç mpirës për të parandaluar shqetësimin.

Procedura zgjat më pak se 30 minuta. Mund të shkoni në shtëpi në të njëjtën ditë.

Efektet anësore nga një D&E përfshijnë:

Rimëkëmbja

Efektet anësore mund të zgjasin dy javë pas procedurës. Mund t’ju duhet të largoheni disa ditë nga puna për shkak të shqetësimit.

Ju do të duhet të prisni rreth dy javë për të bërë seks pas procedurës. Shmangni ushtrimet e rënda për një javë.

Menstruacionet tuaja duhet të rifillojnë 4 deri në 8 javë pas procedurës. Pasja e një D&E nuk duhet të ndikojë në shanset tuaja për të mbetur shtatzënë në të ardhmen. 

Abortet e vonshme

Aborti i vonshem
Aborti i vonshem

 Aborti  i vonshëm mund të ketë kuptime të ndryshme.

Disa e konsiderojnë abortin “të vonuar” nëse bëhet pas javës së 20-të të shtatzënisë. Të tjerë thonë se është kur bëhet në tremujorin e tretë. Të tjerë ende e konsiderojnë atë vonë kur fetusi është i zbatueshëm, që do të thotë se mund të mbijetojë jashtë mitrës.

Abortet e vonshme janë të rralla.

Ju mund të keni një abort të vonë nëse:

 • keni pasur vështirësi për të vendosur nëse do të bëni një abort
 • arsyet financiare ju penguan të bëni procedurën më herët
 • ju jeni të mitur dhe keni frikë t’u tregoni prindërve tuaj
 • fetusi nuk është i qëndrueshëm ose ka një gjendje të rëndë mjekësore
 • shtatzënia rrezikon shëndetin tuaj

Komplikimet janë të rralla për abortet e vonshme. Por rreziqet rriten sa më shumë që të jeni në shtatzëni.

Edhe nëse një abort kryhet vonë në shtatzëninë tuaj, ai nuk duhet të ndikojë në aftësinë tuaj për të mbetur shtatzënë në të ardhmen.

A është kontracepsioni urgjent një lloj aborti?

Plani B dhe pilula të tjera të mëngjesit janë kontracepsioni urgjent . Marrja e këtyre pilulave brenda 5 ditëve pas seksit të pambrojtur mund t’ju pengojë të mbeteni shtatzënë.

Kontracepsioni urgjent nuk është një pilulë aborti. Nëse jeni tashmë shtatzënë, kjo nuk do t’i japë fund shtatzënisë.

Ju mund të blini kontracepsion urgjent pa recetë në një farmaci. Nuk është e nevojshme të keni një moshë të caktuar për ta blerë atë.

Kontracepsioni pas një aborti

Aborti do t’i japë fund shtatzënisë tuaj aktuale. Nëse jeni seksualisht aktive dhe nuk dëshironi një shtatzëni tjetër, duhet të flisni me mjekun tuaj për opsionet kontraceptive.

Kjo është e rëndësishme ta bëni përpara se të filloni të bëni seks pas abortit. Ka shumë opsione në dispozicion , shumë prej të cilave nuk kërkojnë një pilulë ditore.

Bisedoni me mjekun tuaj për të parë se cila metodë do të ishte më e mira për ju dhe sa shpejt mund ta filloni atë pas abortit.