Ngercet e implantimit mund te ngaterrohen me menstruacionet
Ngercet e implantimit mund te ngaterrohen me menstruacionet

Ngercet e implantimit mund të jenë një shenjë e hershme e shtatzënisë. Të kuptuarit e shkaqeve dhe dallimeve kryesore midis ngerçeve të implantimit dhe dhimbjeve të menstruacioneve do t’i ndihmojë femrat t’i njohin ato.

Ngercet e implantimit janë një lloj dhimbjeje që ndonjëherë përjetohet kur një vezë e fekonduar ngjitet në rreshtimin e mitrës. Ky proces quhet implantim. Ngërçet ndonjëherë ndodhin gjate ketij procesi, por jo gjithmonë shkakton dhimbje.

Kushdo që përjeton ngercet e  implantimit duhet të shmangë marrjen e disa ilaçeve anti-inflamatore, të tilla si aspirina . Kjo është për shkak se marrja e ilaçeve anti-inflamatore rreth kohës së konceptimit mund të rrisë rrezikun e aborti.

Ngercet e implantimit kundrejt ngerceve të zakoneve

Dhimbjet e implantimit nuk janë të njëjta me dhimbjet e menstruacioneve.

Dhimbjet menstruale ndodhin gjatë një periudhe, e cila ndodh afërsisht një herë në 28 ditë, për sa kohë që nuk ka shtatzëni.

Dhimbjet menstruale ndodhin kur mitra tkurret për të nxjerrë mukozën e saj.

Substancat e quajtura prostaglandina nxisin tkurrjen e muskujve të mitrës.

Prostaglandinat shoqërohen me dhimbje dhe inflamacion . Ky proces mund të shkaktojë ngerçe.

A janë të zakonshme ngërçet dhe gjakderdhja?

Jo të gjitha perjetojne  ngercet e  implantimit dhe gjakderdhje kur mbeten shtatzënë për herë të parë.

Një e katërta e pjesëmarrësve në nje studim raportuan gjakderdhje në tremujorin e parë. Vetëm 8 përqind e tyre kishin gjakderdhje të rëndë.

28 për qind e atyre që kishin njolla dhe gjakderdhje të lehtë raportuan gjithashtu dhimbje. 54 përqind e atyre me gjakderdhje të rëndë gjithashtu përjetuan dhimbje.

Si të njohim ngercet e implantimit

Jo të gjithë kanë ngerce gjatë implantimit. Dhe për ato që e kane, ngërçet mund të jenë të lehta ose të moderuara.

Disa e përshkruajnë ndjesinë si:

 • shpim
 • terheqje
 • ndjesi shpimi gjilpërash

Kjo mund të ndihmojë në dallimin e tij nga një dhimbje menstruale.

Është e pazakontë të kesh dhimbje të forta nga ngërçet gjatë implantimit, kështu që kushdo që përjeton ngërçe të dhimbshme midis periodave duhet të vlerësohet nga një mjek.

Implantimi tenton të ndodhë 6 deri në 12 ditë pas ovulacionit kur ndodh shtatzënia. Kjo është pothuajse në të njëjtën kohë kur një person zakonisht do të priste fillimin e një periode.

Nëse një vezë është fekonduar, trupi përgatit rreshtimin e mitrës për të marrë dhe mbrojtur vezën.

Disa gjakderdhje të lehta ose njolla mund të shoqërojnë ngërçin e implantimit. Kjo quhet gjakderdhje implantimi dhe është më e lehtë se një periodë e rregullt.

Shenja të tjera të hershme të shtatzënisë

Ngercet e implantimit ose gjakderdhja mund të jenë një shenjë e hershme e shtatzënisë.

Është e lehtë të ngatërroni ngërçin e periodave me ngerce te shtatzenise.Për shkak të ngjashmërisë së simptomave midis menstruacioneve dhe implantimit, ndihmon për të njohur shenjat e tjera të hershme të shtatzënisë.

Shenja të tjera të hershme të shtatzënisë përfshijnë:

 • gjinjtë e fryrë, të butë, më të rëndë ose më të plotë
 • lodhje ekstreme
 • të vjella
 • aversionet apo dëshirat për ushqim
 • dhimbje koke
 • kapsllëk
 • luhatje humori
 • marramendje ose të fikët
 • temperatura e ngritur e trupit

Kur të shihni një mjek

Nëse dikush mendon se është shtatzënë, është mirë të bëjë një test shtatzënie në shtëpi. Një kohë e mirë për ta bërë këtë është 1 deri në 2 javë pasi të keni vërejtur shenjat e hershme të shtatzënisë. Testet e shtatzënisë janë të disponueshme për t’u blerë në supermarket dhe ne farmaci.

Nëse një vezë e fekonduar është implantuar në murin e mitrës, trupi tashmë do të ketë filluar të formojë placentën. Në këtë situatë, hormoni i shtatzënisë, gonadotropina korionike njerëzore (hCG), fillon të rritet.

Rreth 2 javë pas implantimit, nivelet e hCG do të jenë mjaft të larta që testi i shtatzënisë të jetë pozitiv.

Nëse testi i shtatzënisë rezulton pozitiv, hapi tjetër është të caktoni një takim me një mjek. Mjeku mund të konfirmojë nëse testi në shtëpi është i saktë.

Kushdo që tashmë e di se është shtatzënë dhe po përjeton gjakderdhje të rëndë ose ngerce duhet të flasë me një mjek. Këto simptoma mund të tregojnë një problem me shtatzëninë.

Si perfundim

Ngercet e implantimit dhe gjakderdhja e lehtë mund të jenë një shenjë e hershme e shtatzënisë. Është e lehtë t’i ngatërroni këto simptoma si dhimbje menstruale ose gjakderdhje të lehtë.

Për këtë arsye, është e rëndësishme të njihen shenjat e tjera të hershme të shtatzënisë. Megjithatë, vetëm këto simptoma nuk vërtetojnë shtatzëninë. Marrja e një testi shtatzënie në shtëpi dhe verifikimi i rezultateve nga një mjek është mënyra më e mirë për të konfirmuar shtatzëninë.

Pasi të konfirmohet shtatzënia, individët mund të konsiderojnë mundësinë e vazhdimit të shtatzënisë. Një person mund të diskutojë të gjitha opsionet me një mjek.