Lupusi neonatal
Lupusi neonatal

Lupusi neonatal është një çrregullim autoimun që ndodh kur autoantitrupat kalohen nga prindi tek foshnja.

Ndërsa incidenca e saktë e lupusit neonatal është e panjohur, studiuesit thonë se gjendja është e rrallë dhe prek përreth 1 në 20000 foshnja.

Me lupusin neonatal, antitrupa të caktuar sulmojnë qelizat në trup dhe mund të çojnë në një numër simptomash dhe komplikimesh, si skuqjet e lëkurës dhe problemet e zemrës.

Ja çfarë duhet të dini për atë që shkakton lupus neonatal, cilat simptoma mund të ketë fëmija juaj dhe si trajtohet kjo gjendje tek foshnjat.

Si fitohet lupusi neonatal

Nëse keni lupus dhe jeni shtatzënë, kjo nuk do të thotë që fëmija juaj do të lindë me lupus neonatal. Në fakt, të dy kushtet nuk janë as të njëjta.

Lupusi neonatal mori emrin e tij sepse simptomat në përgjithësi përfshijnë një skuqje të lëkurës që mund të duket si ato që gjenden tek njerëzit me lupus.

Pra, shumica e foshnjave të lindura nga njerëzit që kanë lupus nuk kanë lupus neonatal.

Nga ana tjetër, natyrisht, nuk keni pse të keni lupus për të pasur një fëmijë me lupus neonatal. Si funksionon kjo? Ka të bëjë me antitrupat që mbani dhe me atë që i kalohet fëmijës tuaj gjatë shtatzënisë .

Në rastin e lupusit neonatal, disa antitrupa-anti-Ro/SSA, anti-La/SSB, ose të dyja-kalojnë përmes placentës tek fëmija. Këto antitrupa sulmojnë qelizat, indet dhe organet e shëndetshme në trup. Kjo çon në inflamacion, sëmundje të zemrës ose sëmundje të veshkave.

Simptomat e lupusit neonatal

Lupusi neonatal
Lupusi neonatal

Ju mund të shihni shenja  lupusi neonatal para lindjes, veçanërisht nëse mjeku juaj po monitoron fëmijën tuaj.

Një bllok zemre, i cili mund të fillojë në tremujorin e dytë ose të tretë, është një gjerndje e zakonshme e zemrës që shkakton ndërprerje të aktivitetit elektrik tipik të saj. Zemra mund të kalojë rrahjet, të ketë palpitacione, të rrahë ngadalë, ose të rrahë ndryshe në mënyrë atipike.

Blloqet e zemrës prekin rreth 5 përqind të foshnjave dhe ka nivele të ndryshme: të shkallës së parë, të shkallës së dytë dhe të shkallës së tretë, të njohura gjithashtu si një bllok i plotë i zemrës.

Një bllok i plotë i zemrës mund të shkaktojë simptomat e mëposhtme tek një fëmijë:

  • cianozë (ngjyrë blu ose vjollce në lëkurë)
  • vështirësi në ushqyerje
  • lodhje të tepruar dhe letargji

Në lindje, foshnjat me lupus neonatal mund të kenë lezione të lëkurës (një skuqje e kuqe, me luspa). Mund të duhen disa javë që skuqja të shfaqet në fytyrë, lëkurë të kokës, pjesën e sipërme të shpinës ose gjoks. Kjo skuqje zakonisht do të zbehet brenda disa javësh ose muajsh dhe duhet të zhduket plotësisht brenda një viti pa ndonjë shenjë të dukshme.

Foshnja juaj gjithashtu mund të ketë komplikime të mëlçisë dhe puna e tyre laboratorike mund të tregojë shenja të:

  • anemi
  • numër i ulët i qelizave të bardha të gjakut
  • trombocite të ulëta
  • anomali të tjera në gjak

Diagnoza e lupusit neonatal

Nëse keni kushte ose rezultate të testeve që e vënë foshnjën tuaj në rrezik më të lartë, mjeku juaj mund t’ju shikojë ju dhe foshnjën tuaj nga afër për komplikime. Në veçanti, mjeku juaj mund të rekomandojë ekokardiogramë të rregullt të fetusit për të monitoruar aktivitetin e zemrës së foshnjës tuaj dhe për të zbuluar blloqet e zemrës.

Përndryshe, mjeku juaj mund të diagnostikojë foshnjën tuaj me lupusin neonatal pasi të ketë vëzhguar lezionet (skuqjet) ose shenja të tjera klinike në lindje. Mjeku juaj gjithashtu mund të testojë gjakun tuaj për antitrupat Ro/La.

Trajtimi i lupusit neonatal

Trajtimi për lupusin neonatal varet nga mënyra sesi gjendja po ndikon tek fëmija.

Foshnjat që kanë lezione të lëkurës mund të monitorohen vetëm. Përsëri, skuqjet përgjithësisht zbehen brenda 6 muajsh pa asnjë trajtim dhe zakonisht nuk çojnë në dhëmbje afatgjata.

Kur lezionet e lëkurës zhduken, është një shenjë se antitrupat tuaj kanë pastruar sistemin e foshnjës.  Ndërkohë, ekspertët sugjerojnë të mbroni lëkurën e foshnjës tuaj nga rrezet e diellit.

Në mënyrë të ngjashme, komplikime të tjera, si ato që prekin mëlçinë ose gjakun, mund të largohen pa trajtim përreth 4 deri në 6 muaj.

Disa foshnje (shumë rrallë) mund të zhvillojnë shqetësime më të komplikuara, si:

  • hepatiti kolestatik
  • dështimi i mëlçisë
  • trombocitopeni i rëndë

Më shumë për lupusin neonatal

Foshnjat që kanë vetëm lezione të lëkurës nga lupusi neonatal kanë një opinion të mirë. Këto lezione mund të largohen pa trajtim dhe nuk kanë efekte të qëndrueshme.

Thënë kjo, edhe nëse një fëmijë nuk tregon shenja shtesë të lupusit neonatal, ka ende një shans për të zhvilluar lupus ose një çrregullim tjetër autoimun më vonë në jetë. Kjo ka të bëjë më pak me të pasurit lupus neonatal dhe më shumë me një predispozitë të përgjithshme gjenetike për gjendjen.

Foshnjat me lupus neonatal dhe shqetësimet e zemrës kanë një rrezik 20 deri në 30 për vdekshmëri. Shumica e rasteve të vdekjes lidhen me bllokimet e zemrës që rezultojnë në dështim kongjestiv të zemrës.

Disa foshnje me bllokime të zemrës mund të mos kenë ndonjë simptomë derisa të rriten dhe të fillojnë të stërviten më shumë. Nëse fëmijët me blloqe zemre kanë instaluar stimulues kardiakë, ata mund të përjetojnë komplikime nëse stimuluesi kardiak nuk funksionon.

A mund të parandalohet lupusi neonatal nëse konsideroheni me rrezik të lartë?

Lupusi neonatal nuk mund të parandalohet. Por është e rrallë, dhe perspektiva është relativisht e mirë në shumicën e rasteve.

Nëse konsideroheni me rrezik të lartë ose keni pasur një fëmijë të mëparshëm me lupus neonatal, flisni me mjekun tuaj për monitorimin gjatë shtatzënisë. Kur lupusi neonatal ka një pamje të dobët, zakonisht lidhet me blloqet e zemrës, të cilat mund të shfaqen duke filluar në tremujorin e dytë dhe të tretë.

Mjeku juaj mund të rekomandojë monitorim të rregullt përmes ekokardiogramit duke filluar rreth 16 javëve të shtatzënisë.

Disa mjekë mund të përshkruajnë ilaçe gjatë shtatzënisë për të ndihmuar në parandalimin e komplikimeve të zemrës. Këto ilaçe përfshijnë hidroksilklorinë ose deksametazon.

Si përfundim

Nëse foshnja juaj diagnostikohet se vuan nga lupusi neonatal, merrni kujdes për zemrën. Shpesh zgjidhet vetë brenda 6 muajve të parë të jetës, dhe shpesh, foshnjat me lupus neonatal nuk kanë simptoma.