menstruacionet e pakta

Shumë faktorë mund të ndryshojnë rrjedhën menstruale të një personi dhe ta bëjnë periudhën e tyre jashtëzakonisht të lehtë. Pesha trupore, stërvitja dhe stresi mund të shkaktojnë menstruacionet e pakta dhe të dish pse mund të jenë të dobishme.

Menstruacionet e pakta zakonisht nuk shkaktojnë shqetësim. Njerëzit shpesh zbulojnë se rrjedha e tyre menstruale ndryshon nga muaji në muaj, dhe disa muaj janë natyrshëm më të lehtë se të tjerët.

Në raste të caktuara, menstruacionet e pakta mund të tregojnë shtatzëninë ose një gjendje të lidhur me hormonet. Në mënyrë të ngjashme, njerëzit mund të mendojnë se po kalojnë menstruacionet e pakta, por përkundrazi, ata po përjetojnë njolla ose shkarkim me ngjyrë.

Në këtë artikull, ne diskutojmë se si një person mund të identifikojë menstruacionet e pakta, shkaqet dhe kur të shohë një mjek.

Simptomat nga menstruacionet e pakta

Gjatë një periudhe të zakonshme menstruale, njerëzit humbin mesatarisht rreth 2-3 lugë gjak.

Sidoqoftë, ekziston një ndryshim i gjerë midis individëve. Njerëzit duhet të bëjnë një shënim nëse periudhat e tyre janë më të lehta se zakonisht. Një person mund të masë sasinë e gjakut menstrual që ata prodhojnë çdo muaj duke përdorur një filxhan menstrual.

Menstruacionet e pakta mund të kenë disa nga simptomat e mëposhtme:

  • në kohëzgjatje më të shkurtër se sa është e zakonshme për individin
  • ka nevojë për më pak ndryshime në jastëk ose tampon se zakonisht
  • nuk ka rrjedhën e zakonshme të rëndë për 1-2 ditët e para, por ka një rrjedhë të qëndrueshme dhe të lehtë
  • gjakderdhja i ngjan pikëzimit për disa ditë në vend të një rrjedhje të qëndrueshme

Ndonjëherë një periudhë e lehtë mund të shkaktojë gjithashtu një zvogëlim të simptomave të sindromës premenstruale (PMS), të tilla si dhimbje më pak në shpinë, ngërç të mitrës ose ndryshime të humorit.

Shkaqet nga menstruacionet e pakta

Faktorët e mëposhtëm mund të bëjnë që periudhat të jenë më të lehta se zakonisht:

Mosha

Rrjedha e periudhës mund të ndryshojë gjatë gjithë jetës së një personi. Menstruacionet e pakta janë zakonisht më të lehta dhe mund të përfshijnë vetëm njolla. Ata bëhen më të rregullt kur një person është në moshën 20 dhe 30 vjeç.

Në fund të viteve 30 dhe 40, njerëzit mund të zhvillojnë periudha më të rënda dhe më të shkurtra. Ata mund të kalojnë muaj pa periudha dhe të kenë një periudhë më të rëndë më vonë. Periudhat shpesh bëhen më të lehta dhe më të çrregullta gjatë perimenopauzës.

Mungesa e ovulimit

mungesa e ovulimit

Ndonjëherë një grua ka periudha të çrregullta sepse trupi i saj nuk lëshon një vezë, e cila njihet si anovulim. Kjo mund të çojë në menstruacionet e pakta ose të parregullta.

Të qenit nën peshë

Njerëzit që janë nën peshë mund të vërejnë se menstruacionet e tyre e pakta janë shumë të lehta ose ndalen fare. Ky ndryshim ndodh sepse nivelet e yndyrës në trup ulen aq pak sa nuk ovulojnë rregullisht.

Ushtrimi i tepërt është një tjetër shkak i dritës ose periudhave që mungojnë dhe gjithashtu mund të jetë i lidhur me nënpeshën.

Shtatzënia

shtatzania

Gjatë shtatzënisë, periudhat e një personi zakonisht do të ndalen plotësisht. Sidoqoftë, njerëzit mund të gabojnë në gjakderdhjen e implantimit për një periudhë të lehtë. Gjakderdhja nga implantimi është një shenjë e hershme e shtatzënisë.

Kur dikush është seksualisht aktiv dhe zakonisht nuk ka periudha të lehta, ata mund të dëshirojnë të bëjnë një test shtatzënie.

Kushtet mjekësore

Kushtet mjekësore që prekin hormonet në trup, të tilla si sindroma e vezoreve policistike (PCOS) dhe kushtet e lidhura me tiroide, mund të ndikojnë në ciklin menstrual të një personi.

Stresi nga menstruacionet e pakta

Periudhat e stresit mund të ndikojnë në ekuilibrat hormonalë të trupit, të cilat mund të ndërpresin ciklin e rregullt menstrual.

Menstruacionet e pakta dhe kontrolli i lindjes

menstruacionet e pakta dhe kontrolli i lindjes

Kur njerëzit fillojnë të marrin pilula kontraceptive, ata mund të vërejnë se periodat e tyre bëhen gjithnjë e më të lehta.

Kjo zvogëlim i rrjedhës së gjakut mund të jetë sepse dozat e hormoneve në pilulat e kontrollit të lindjes janë të ulëta dhe nuk stimulojnë mitrën për të krijuar një rreshtim të trashë. Si rezultat, një grua mund të ketë menstruacionet e pakta, sepse ka rreshtim minimal të mitrës për t’u derdhur.

Kjo mund të ndodhë edhe tek njerëzit që përdorin DIU-në hormonale, implantin kontraceptiv ose injeksionin, pasi këto shkaktojnë hollimin e rreshtimit të mitrës.

Njerëzit mund të përjetojnë diktim fillestar midis periudhave, pasi hormonet fillojnë të ndihmojnë në rregullimin e periudhave të tyre.

Në raste të caktuara, një mjek mund të rekomandojë që dikush me menstruacionet e pakta të marrë kontrollin e lindjes për të ndihmuar në rregullimin e ciklit të tyre. Disa lloje të kontrollit të lindjes përmbajnë hormone që mund të ndihmojnë që cikli i një individi të bëhet më i qëndrueshëm.

Faktoret e rrezikut te menstruacionet e pakta

Ndonjëherë njerëzit pa asnjë faktor të njohur rreziku mund të kenë menstruacionet e pakta. Sidoqoftë, disa faktorë i bëjnë më të mundshme periudhat e dritës.

Faktorët e rrezikut për një periudhë të lehta përfshijnë:

Mosha: Gratë e reja kanë tendencë të kenë periudha më të lehta.

Ushqyerja me gji: Ky proces i natyrshëm mund të vonojë kthimin e periudhave pas lindjes. Mundet gjithashtu të çojë në periudha më të lehta kur ato rifillojnë.

Stresi: Stresi i lartë në jetën e dikujt mund të ndikojë në nivelet e hormoneve në trupin e tij.

Sindroma e vezoreve policistike (PCOS): Disa kushte të ndryshme riprodhuese, të tilla si sindroma e vezoreve policistike, mund të ndikojnë në nivelet e hormoneve dhe rrjedhën menstruale

Njerëzit mund të dëshirojnë të flasin me mjekun e tyre rreth faktorëve individualë të rrezikut që mund të ndikojnë në ashpërsinë e periudhave të tyre.

Kur të vizitoni një mjek per menstruacionet e pakta

Pasja e një periudhe të lehtë nuk është zakonisht shqetësuese. Sidoqoftë, nëse dikush ka periudha të lehta të vazhdueshme ose fillon të kapërcejë periudha krejtësisht, ata duhet të flasin me mjekun e tyre.

Një person duhet gjithashtu të vizitojë një mjek. Vecanerisht nëse një periudhë e lehtë përkon me simptoma të tjera. Simptomat që po shkaktojnë shqetësim, të tilla si dhimbja e legenit.

Pikëpamje

Në shumicën e rasteve, një periudhë e lehtë nuk është shqetësuese.

Shumë faktorë të ndryshëm mund të shkaktojnë një periudhë të lehtë. Të tilla si dieta, ushtrimet fizike, pilulat e kontrollit të lindjes ose kushtet shëndetësore.

Ajo që është më e rëndësishme është që njerëzit të dëgjojnë trupat e tyre. Nëse dikush shqetësohet për kohëzgjatjen e rrjedhjes së gjakut menstrual, ata duhet të flasin me mjekun e tyre për sqarim dhe siguri.