Si me të gjitha çështjet shëndetësore, ka spekulime për shkaqet e rënies së flokëve. Por si e dimë se cilat janë mitet urbane për rënien e flokëve dhe faktet? 

Ju mund të habiteni kur mësoni se shumë njerëz nuk mund të ndajnë faktet dhe mitet rreth rënies së flokëve. Një tjetër mit mund të vazhdojë të qarkullojë, sepse njerëzit me rënie të flokëve, veçanërisht gratë, e shohin një temë të ndjeshme për të folur hapur. Deri kohët e fundit, shumica e grave nuk donin të merrnin trajtim, por një numër në rritje i grave me rënie të flokëve tani po kërkojnë informacion dhe trajtime të tilla si zgjatjet e flokëve jo-kirurgjikale apo serumet e ndryshme qe ndihmojne ne rritjen dhe rigjenerimin e flokeve.   

Ka shumë mite rreth rënies së flokëve në lidhje me atë se kur, pse dhe kujt ndodh. Pra, le të marrim një moment për të folur për gënjeshtrat më të besueshme për renien e flokëve. Kështu që ju mund t’i riktheheni luftës kundër shkaqeve natyrore të rënies së flokëve dhe kujdesit për flokët tuaj. 

Mitet rreth rënies së flokëve kundrejt fakteve 

Miti: Rënia e flokëve trashëgohet nga babai, nëna ose gjyshi

Fakt: Nuk ka gjen të veçantë për rënien e flokëve. Gjenet e të dy prindërve janë një faktor. Studiuesit në këtë fushë besojnë se rënia e flokëve mund të shkaktohet nga ndërveprimet ose midis gjeneve të shumta të trashëguara nga të dy prindërit. Pra, mos fajësoni asnjë person të veçantë në familjen tuaj. 

Miti: Rënia e trashëguar e flokëve prek vetëm meshkujt. 

Fakt: Gratë gjithashtu vuajnë nga rënia e trashëguar e flokëve – rreth 30 milionë gra vetëm në Indi. Shpesh të referuar si të hollë ose të hollë, flokët e grave kalojnë në të njëjtin proces hollimi si ato të burrave. Megjithatë, rrallimi i përhapur zakonisht ndodh tek gratë, duke filluar menjëherë pas vijës së flokëve deri te majat ose mbi të gjithë kokën. Në të njëjtën kohë, meshkujt zakonisht përjetojnë “tullaci të modelit mashkullor” tipik – tullaci në pjesën e sipërme (ose majat) dhe vijën e përparme të flokëve, e cila tkurret. Gratë zakonisht përjetojnë pak ose aspak recesion në vijën ballore të flokëve. 

Miti: Rënia e flokëve ndodh vetëm tek të rriturit mbi një moshë të caktuar. 

Fakt: Adoleshentët, të rriturit, madje edhe fëmijët janë të prirur ndaj rënies së flokëve për shkak të disa faktorëve. Krimbi i kokës, njollat tullace ose alopecia areata në kokë dhe trauma në boshtin e flokëve të fëmijës është më e rëndësishme se fërkimi i jashtëm ose trikotillomania që tërheq flokët. 

Miti: Më shumë meshkuj se femra kanë rënie të flokëve. 

Fakt: Në fakt, humbja e flokëve është po aq e zakonshme tek femrat sa tek meshkujt. Kjo mund të jetë më pak e dukshme tek gratë, sepse ato janë më të kujdesshme. 

Miti: Rënia e flokëve tek femrat shkakton menstruacione të parregullta dhe gjakderdhje jonormale 

Fakti: Rënia e flokëve zakonisht nuk shkakton dhimbje menstruale ose ndikon në shtatzëninë ose funksionin endokrin. Nëse zbulohet gjakderdhja jonormale dhe humbja e flokëve, mund të ndodhë diçka tjetër, e cila mund të jetë dieta, mungesa e vitaminave dhe mineraleve ose çekuilibri hormonal. Duhet të bëhen analizat e gjakut! 

  Miti: Larja e flokëve shumë shpesh mund të çojë në rënie dhe rrallim të flokëve. 

Fakti: Nëse përdorni një shampo të butë të rekomanduar nga dermatologu juaj   dhe pasi i keni larë flokët butësisht, nuk do të duhet të shqetësoheni për rënien e flokëve. Dr. Jacob eshte nje serum qe ndihmon kunder renies se flokeve dhe ne rigjenerimin e tyre, gjithashtu ky produkt vjen I shoqeruar dhe me shampon per floket. 

Miti: Shpesh, veshja e një kapeleje të ngushtë, kapele ose diçka e ngjashme shkakton rënien e flokëve. 

Fakt: Asnjë hulumtim nuk e mbështet këtë pretendim. Flokët nuk kanë nevojë të marrin frymë. Vetëm rrënjët e flokëve jetojnë dhe marrin oksigjen nga gjaku në lëkurën e kokës. 

Miti: Kontrolli i lindjes shkakton rënie të flokëve tek gratë. 

Fakt: Jo të gjitha pilulat e kontrollit të lindjes funksionojnë në të njëjtën mënyrë. Nëse nuk merrni medikamente të kontrollit të lindjes që rrisin drejtpërdrejt nivelet e androgjenit, kjo nuk do të ndikojë në flokët e kokës. 

Miti: Kur i pres flokët, ato rriten më shpejt. 

Fakt: folikulat tuaja nuk preken nga prerja e flokëve. Flokët rriten me një ritëm konstant prej rreth në muaj, me ndryshime të lehta sezonale. 

Miti: folikulat e bllokuara në lëkurën e kokës shkaktojnë rënie të flokëve

Fakt: Aktualisht nuk ka asnjë provë shkencore që sebumi (vaji i bërë nga skalpi i kokës) ose heqja e tij nga skalpi ndikon në rënien e flokëve. 

Miti: Të gjithë janë tullac në moshën 50-vjeçare 

Fakt: Tullaci te meshkujt nuk njeh moshë. Sapo fillon humbja e flokëve, ajo nuk ndalet (kjo është arsyeja pse është thelbësore të veproni më shpejt) – por kur ndodh, është e ndryshme për të gjithë. Sipas Shoqatës Amerikane të Humbjes së Flokëve, 66% e meshkujve amerikanë do të përjetojnë një formë tullacie te meshkujt nën moshën 35 vjeç, dhe rreth 85% e meshkujve do të përjetojnë rrallim të ndjeshëm të flokëve deri në moshën 50-vjeçare. 

Miti: Rritja e niveleve të testosteronit është armiku 

Fakt: Nuk mund të jesh kurrë shumë burrëror për flokët! Rritja e nivelit të testosteronit nuk shkakton rënie të flokëve. Tullaci i modelit mashkullor varet nga sa të ndjeshme janë gjëndrat tuaja të flokëve ndaj një hormoni DHT (i njohur zyrtarisht si dihidrotestosterone).