mpirja e kokes

Nga se shkaktohet mpirja e kokes?

Mpirja e kokes, ndonjëherë e referuar si parestezi, është e zakonshme si dhimbje në duar, këmbë. Është më pak e zakonshme në kokën tuaj. Shumicën e kohës, parestezia e kokës nuk është shkak për alarm.

Lexoni për të mësuar më shumë rreth shkaqeve më të zakonshme të mpirjes së kokës.

Simptomat nga mpirja e kokes

simptomat nga mpirja e kokes

Mpirja e kokes shpesh shoqërohet me ndjesi të tjera, të tilla si:

 • ndjesi shpimi gjilpërash
 • gjemba
 • duke u djegur
 • kunjat dhe gjilpërat

Njerëzit që vuajne prej mpirjes se kokes gjithashtu mund të kenë vështirësi të ndiejnë prekje ose temperaturë në lëkurën e kokës ose në fytyrë.

Për shkak se kaq shumë gjendje mund të shkaktohen nga mpirja, shumë simptoma të tjera mund të ndodhin në të njëjtën kohë. Për shembull, mpirja e shkaktuar nga ftohja e zakonshme mund të shoqërohet me bllokim të hundës, dhimbje fyti ose kollë.

Kërkoni ndihmë mjekësore nëse vuani nga mpirja së bashku me:

 • një dëmtim të kokës
 • mpirje në pjesë të tjera të trupit tuaj
 • mpirje në të gjithë krahun ose këmbën
 • dobësi në fytyrën tuaj ose pjesë të tjera të trupit tuaj
 • konfuzion ose vështirësi në të folur
 • vështirësi në frymëmarrje
 • problemet e shikimit
 • një dhimbje koke e papritur, jashtëzakonisht e dhimbshme
 • humbja e kontrollit të fshikëzës ose zorrëve

Mpirja në njërën anë të fytyrës mund të jetë gjithashtu një shenjë e një goditje në tru.

Shkaqet nga vjen mpirja e kokes

shkaqet e mpirjes se kokes

Mpirja e kokes ka shumë shkaqe të mundshme, duke përfshirë sëmundjet, ilaçet dhe dëmtimet. Shumica e këtyre kushteve ndikojnë në nervat përgjegjës për ndjesinë e kokës dhe kokës tuaj.

Ka disa grupe nervore kryesore që lidhin trurin tuaj me pjesë të ndryshme të fytyrës dhe kokës tuaj. Kur nervat janë të përflakur, të kompresuar ose dëmtuar, mund të ndodhë mpirja. Furnizimi i reduktuar ose i bllokuar i gjakut gjithashtu mund të shkaktojë mpirje. Disa shkaqe të mpirjes së kokës përfshijnë:

Çrregullime autoimune nga mpirja e kokes

Diabeti mund të shkaktojë dëmtim të përhershëm nervor, të quajtur neuropati diabetike. Mprirja e kokes është gjithashtu një simptomë e zakonshme e sklerozës multiple (MS), një gjendje kronike që prek sistemin nervor qendror.

Kushtet e sinusit

 • rinitit alergjik
 • i ftohte i zakonshem
 • sinozit

Droga

 • antikonvulsantë
 • ilaçe të kimioterapisë
 • droga të paligjshme dhe alkool

Dhimbje koke

 • dhimbje koke grupi
 • dhimbje koke në sy
 • migrenë
 • dhimbje koke tensioni

Infeksionet

 • encefaliti
 • Sëmundja Lyme
 • herpes
 • infeksionet e dhembeve

Lëndimet

Lëndimet direkt në kokën ose trurin tuaj siç janë tronditjet dhe trauma e kokës mund të shkaktohen nga mpirja e kokes nëse dëmtojnë nervat.

Kushte të tjera nga mpirja e kokes

 • tumoret e trurit
 • presion të lartë të gjakut
 • sjellje e dobët
 • konfiskimet
 • goditje në tru

Mpirja e kokes gjatë gjumit

mpirja e kokes gjate gjumit

Zgjimi nga mpirja e kokes mund të jetë një shenjë që ju jeni duke fjetur në një pozicion që kufizon rrjedhën e gjakut në një nerv. Provoni të flini në shpinë ose në krah me kokën, qafën dhe shtyllën kurrizore në një pozicion neutral. Nëse jeni në krah, një jastëk midis gjunjëve mund të ndihmojë në shtrirjen e shpinës.

Mpirje nga njera ane e kokes

Mpirja e kokes mund të ndodhë në mënyrë të njëanshme në njërën anë të kokës tuaj. Ndonjëherë, e gjithë ana e djathtë ose e majtë e kokës tuaj preket. Në raste të tjera, është vetëm një pjesë e anës së djathtë ose të majtë të kokës, siç është tempulli ose pjesa e pasme e kokës.

Disa nga kushtet më të zakonshme që mund të prekin njërën anë të kokës tuaj përfshijnë:

Mpirja e kokes dhe ankthi

Si ndikon ankthi?

Njerëzit me ankth ndonjëherë raportojnë qe ju ndodh mpirja e kokes ose ndjesi shpimi gjilpërash në kokë. Për disa, një sulm paniku mund të shkaktojë mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në lëkurën e kokës, fytyrë dhe zona të tjera të trupit.

Ndërsa dihet pak për lidhjen midis ankthit dhe mpirjes se kokes, ka të ngjarë të ketë të bëjë me përgjigjen e luftës ose ikjes së trupit. Rrjedhja e gjakut drejtohet drejt zonave që mund t’ju ndihmojnë të luftoni një kërcënim ose t’i shpëtoni asaj. Pa rrjedhje adekuate të gjakut, pjesët e tjera të trupit tuaj mund të lihen përkohësisht të mpirë ose të mpirë.

Si mund të ndihmojë mjeku juaj te mpirja e kokes?

si mund te ndihmoje mjeku

Mjeku juaj do të kryejë një provim fizik dhe do t’ju pyesë për simptomat tuaja dhe historinë mjekësore. Për shembull, ata mund të pyesin se kur filloi dhe nëse simptoma të tjera u shfaqën në të njëjtën kohë.

Mjeku juaj mund të përshkruajë një ose më shumë nga testet e mëposhtme për të ndihmuar në identifikimin e shkakut të mpirjes së kokës tuaj:

 • testet e gjakut
 • provimet neurologjike
 • studimet e përcjelljes nervore dhe elektromiografia
 • MRI
 • Skanimi me CT
 • biopsia nervore

Meqenëse shumë gjendje shkaktojnë mpirje të kokës, mund të duhet pak kohë për të identifikuar se çfarë po shkakton simptomat tuaja.

Trajtimi nga mpirja e kokes

trajtimi

Sapo të merrni një diagnozë, trajtimet zakonisht adresojnë gjendjen themelore. Për shembull, nëse mpirja është shkaktuar nga diabeti, trajtimi do të përqendrohet në stabilizimin e niveleve të sheqerit në gjak përmes dietës, stërvitjes dhe trajtimeve të insulinës.

Ilaçet pa recetë mund të përdoren për të trajtuar ftohjet dhe dhimbjet e kokës të lehta deri të moderuara.

Nëse sjellja po shkakton mpirje të kokës, provoni të ndryshoni pozicionin tuaj, duke përdorur ndihmat ergonomike ose të lëvizni më shpesh. Ushtrime të caktuara, përfshirë frymëmarrjen e thellë, mund të ndihmojnë gjithashtu në sjelljen e trupit.

Trajtimet alternative si akupunktura dhe masazhi mund të përmirësojnë qarkullimin e gjakut dhe të lehtësojnë mpirjen e kokës.

Ju duhet të kontaktoni mjekun tuaj nëse mpirja e kokës tuaj shfaqet pasi filloni të merrni ilaçe.

Si perfundim

Mpirja e kokes ka shumë shkaqe të mundshme, duke përfshirë sëmundjen, mjekimin dhe dëmtimet. Shkaqet e mpirjes së kokës si ftohja e zakonshme, dhimbjet e kokës ose pozicionet e gjumit nuk janë shkak për alarm.

Mpirja në kokën tuaj zakonisht zhduket me trajtimin. Ju duhet të flisni me një mjek nëse keni shqetësime dhe nëse mpirja e kokës po ndërhyn në aktivitetet tuaja të përditshme.