Obeziteti ne femijeri
Obeziteti ne femijeri

Çfarë është obeziteti ne femijeri?

Fëmijët që kanë një indeks të masës trupore (IRMI) në të njëjtin nivel ose më të lartë se 95 për qind e moshatarëve të tyre konsiderohen obeze. BMI është një mjet që përdoret për të përcaktuar «peshën e trupit». BMI llogaritet duke përdorur lartësinë dhe peshën tuaj. Përqindja juaj BMI (ku vlera juaj BMI bie në raport me njerëzit e tjerë) përcaktohet pastaj duke përdorur gjininë dhe moshën tuaj.

Obezeteti te femijet është një kërcënim serioz për shëndetin e tyre. Fëmijët e kategorisë së obezitetit e kanë kaluar thjesht mbipeshën dhe janë në rrezik për një sërë gjendjesh kronike shëndetësore. Shëndeti i dobët që vjen nga obeziteti ne femijeri mund të vazhdojë deri në moshën e rritur.

Obeziteti ne femijeri nuk ndikon vetëm në shëndetin fizik. Fëmijët dhe adoleshentët që janë mbipeshë mund të depresohen dhe të kenë një imazh të dobët për veten dhe vlerësim te ulet.

Nga se shkaktohet obeziteti ne femijeri?

 Obeziteti ne femijeri shkaktohet nga nje sere faktoresh.
Obeziteti ne femijeri shkaktohet nga nje sere faktoresh.
  • Historia familjare, faktorët psikologjikë dhe mënyra e jetesës luajnë të gjithë një rol në mbipeshen e fëmijëve. Fëmijët, prindërit ose pjesëtarët e tjerë të familjes së të cilëve janë mbipeshë, ka më shumë të ngjarë të ndjekin shembullin e tyre. Por shkaku kryesor i mbipeshes në fëmijëri është kombinimi i të ngrënit tepër me nje jete joaktive.
  • Një dietë e varfër që përmban nivele të larta të yndyrës ose sheqerit dhe pak lëndë ushqyese mund t’i bëjë fëmijët të shtojnë në peshë shpejt. Ushqimi i shpejtë, karamelet dhe pijet e gazta janë fajtorë të zakonshëm. Departamenti amerikan i Shëndetësisë dhe i Shërbimeve Njerëzore (HHS) raporton se 32 për qind e adoleshentëve dhe 52 për qind e adoleshentëve në Shtetet e Bashkuara pinë 24 gramë sodë — ose më shumë — në ditë.
  • Ushqimet e shpejta, si darkat e ngrira, ushqimet e kripura dhe makaronat e konservuara, mund të kontribuojnë ne shtimin e peshes. Disa fëmijë bëhen obeze, sepse prindërit nuk dinë si të zgjedhin ose të përgatitin ushqime të shëndetshme. Familje të tjera mund të mos jenë në gjendje t’i përballojnë kollaj frutat, perimet dhe mishrat e freskëta.
  • Aktiviteti fizik jo i mjaftueshëm mund të jetë një tjetër shkak pse ndodh obeziteti ne femijeri. Njerëzit e të gjitha moshave priren të shtojnë në peshë kur janë më pak aktivë. Ushtrimet fizike djegin kalori dhe ju ndihmojnë të mbani një peshë të shëndetshme. Fëmijët që nuk nxiten të jenë aktivë mund të jenë më pak të prirur të djegin kalori shtesë nëpërmjet sporteve, kohës në sheshin e lojërave ose formave të tjera të aktivitetit fizik.
  • Problemet psikologjike mund të çojnë  ne mbipeshe te disa fëmijë. Fëmijët dhe adoleshentët që mërziten, stresohen ose janë të dëshpëruar, mund të hanë më shumë për të përballuar ndjenjat negative.

Rreziqet nga obeziteti ne femijeri

Fëmijët që janë obeze rrezikojnë më shumë të zhvillojnë probleme shëndetësore sesa moshatarët e tyre që mbajnë një peshë të shëndetshme. Diabeti, sëmundjet e zemrës dhe astma janë ndër rreziqet më serioze.

Diabeti

Diabeti i tipit 2 është një gjendje në të cilën trupi juaj nuk e metabolizon siç duhet glukozën. Diabeti mund të çojë në sëmundje të syve, dëmtim të nervave dhe mosfunksionim të veshkave. Fëmijët dhe të rriturit që janë mbipeshë kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë diabetin e tipit 2. Megjithatë, gjendja mund të jetë e kthyeshme nëpërmjet dietave dhe ndryshimeve në mënyrën e jetesës.

Sëmundjet e zemrës

Kolesteroli i lartë dhe tensioni i lartë i gjakut rritin rrezikun e sëmundjeve të ardhshme të zemrës te fëmijët obeze. Ushqimet që janë të larta në yndyrë dhe kripë mund të shkaktojnë rritjen e nivelit të kolesterolit dhe tensionit të gjakut. Atak në zemër dhe goditje në tru janë dy ndërlikime potenciale të sëmundjeve të zemrës.

Astmë

Astma është një inflamim kronik i frymëmarrjes së mushkërive. Mbipesha është komorbiditeti më i zakonshëm (kur dy sëmundje ndodhin në të njëjtin person në të njëjtën kohë) me astmën, por studiuesit nuk janë të sigurt se si janë të lidhura saktësisht dy kushtet. Sipas një studimi të kohëve të fundit të botuar në revistë , rreth 38% e të rriturve me astmë në Shtetet e Bashkuara janë gjithashtu obeze. I njëjti studim zbuloi se mbipesha mund të jetë një faktor rreziku për astmën më të rëndë te disa, por jo te të gjithë.

Çrregullime të gjumit

Fëmijët dhe adoleshentët që janë obeze mund të vuajnë edhe nga çrregullimet e gjumit, si gërhitja e tepërt dhe apnea. Pesha shtesë në zonën e qafës mund t’u bllokojë rrugët e frymëmarrjes.

Dhembje e përbashkët

Gjithashtu, fëmija mund të përjetojë ngurtësi të përbashkët, dhembje dhe një gamë të kufizuar lëvizjesh nga mbajtja e peshës së tepërt. Në shumë raste, humbja e peshës mund të eliminojë problemet e përbashkëta.

Ushqyerja e shendetshme

Ndryshimi i zakoneve të të ngrënit të fëmijëve obeze është absolutisht thelbësore. Ndikimi i prindërve i jep formë mënyrës së të ngrënit të fëmijës. Shumica e fëmijëve hanë atë që blejnë prindërit e tyre, kështu që ushqimi i shëndetshëm duhet të fillojë me ju.

Filloni rregullimin e ushqimit tuaj duke kufizuar ëmbëlsirat dhe pijet e gazuar në shtëpinë tuaj. Edhe pijet e bëra me lëng 100 për qind mund të jenë të larta në kalori. Në vend të kësaj, shërbejini me vakte ujë dhe qumësht me pak yndyrë ose jofat.

Vërini në qendër vaktet dhe ushqimet e freskëta në vend të artikujve të përpunuar, mallrave të pjekura ose ushqimeve të kripura. Provo:

  • fruta dhe perime të freskëta
  • proteina , të tilla si pula dhe peshku
  • drithëra të plota, të tilla si orizi kaf, makaronat me grurë të plotë dhe bukët me grurë të plotë
  • prodhimet e bulmetit me pak yndyrë, duke përfshirë qumështin e skremuar, kosin e thjeshtë me pak yndyrë dhe djathin me pak yndyrë

Ka shumë të ngjarë që fëmija të bjerë disi në peshë, ndërsa kalon në një mënyrë më të shëndetshme të të ngrënit. Konsultohuni me pediatrin tuaj nëse humbja e peshës nuk ndodh. Mund të keni nevojë për ndihmë të mëtejshme nga një nutritiv ose dietolog.

Ndryshimi i menyres se jeteses

Ekzistojnë disa strategji të ndryshme që mund të ndihmojnë në parandalimin e obeziteti ne femijeri.

Të rritim aktivitetin fizik

Rritni nivelin e aktivitetit fizik të fëmijës tuaj për t’i ndihmuar të bien në peshë shëndoshë e mirë. Përdor fjalën «aktivitet» në vend të «ushtrimeve fizike» ose «stërvitje» për t’i mbajtur të interesuar. Për shembull, të luash me hopscotch jashtë mund të jetë më tërheqëse për një 7-vjeçar sesa të vrapojë rreth bllokut. Mendo ta inkurajosh fëmijën të provojë një sport për të cilin kanë shprehur interes.

Më shumë aktivitete familjare

Gjej aktivitete që e gjithë familja mund t’i gëzojë së bashku. Kjo nuk është vetëm një mënyrë e shkëlqyer për t’u lidhur, por edhe e ndihmon fëmijën të mësojë me anë të shembullit. Shëtitjet me këmbë, noti ose edhe çiklizëm mund ta ndihmojnë fëmijën të bëhet aktiv.

Pikëpamje rreth obezitetit në fëmijëri

Obeziteti ne femijeri është një çështje serioze. Megjithatë, me arsimimin dhe mbështetjen e duhur, fëmijët mund të mësojnë mënyra më të shëndetshme për të përballuar problemet e tyre. Kjo mbështetje duhet të vijë nga të rriturit në jetën e tyre: prindërit, mësuesit dhe kujdestarët e tjerë. Ndihmojini fëmijët të qëndrojnë më të shëndetshëm për më shumë kohë, duke përgatitur ushqime për ta dhe duke i inkurajuar që të bëjnë shumë fizkulturë.