Apnea e gjumit

Vështrim i përgjithshëm

Apnea e gjumit është një çrregullim i gjumit në të cilin frymëmarrja ndalet dhe fillon në mënyrë të përsëritur. Gërhitja me zë të lartë dhe ndjesia e lodhjes edhe pas një gjumi të plotë të natës sjell shfaqjen e apneas se gjumit.

Llojet kryesore të apneas së gjumit janë:

 • Apnea obstruktive e gjumit, forma më e zakonshme që ndodh kur muskujt e fytit relaksohen
 • Apnea qendrore e gjumit, e cila ndodh kur truri juaj nuk dërgon sinjale të përshtatshme tek muskujt që kontrollojnë frymëmarrjen.

Nëse mendoni se mund të vuani nga apnea e gjumit, shihni mjekun tuaj. Trajtimi mund të lehtësojë simptomat tuaja dhe mund të ndihmojë në parandalimin e problemeve të zemrës dhe komplikimeve të tjera.

Simptomat nga apnea e gjumit

Gerhitje me ze te larte eshte nje nga simptomat te apnea e gjumit

Shenjat dhe simptomat e apneve të gjumit ndonjëherë mbivendosen, duke e bërë të vështirë përcaktimin e llojit që keni. Shenjat dhe simptomat më të zakonshme të apneve obstruktive dhe qendrore të gjumit përfshijnë:

 • gërhitje me zë të lartë
 • episodet në të cilat ndaloni frymëmarrjen gjatë gjumit – të cilat do të raportohen nga një person tjetër
 • gulçim për ajër gjatë gjumit
 • zgjimi me gojë të thatë
 • dhimbje koke në mëngjes
 • vështirësi për të fjetur (pagjumësi)
 • përgjumje e tepërt gjatë ditës (hipersomnia)
 • vështirësi për t’i kushtuar vëmendje gjatë zgjimit
 • nervozizëm

Kur të shihni një mjek

Gërhitja me zë të lartë mund të tregojë një problem serioz, por jo të gjithë ata që vuajne nga apnea e gjumit gërhasin. Bisedoni me mjekun tuaj nëse keni shenja ose simptoma të apneas së gjumit. Pyesni mjekun tuaj për çdo problem të gjumit që ju lë të lodhur, të përgjumur dhe nervoz.

Shkaqet nga apnea e gjumit

Mosmarrje e mjaftueshme e ajrit.

Apnea obstruktive e gjumit

Kjo ndodh kur muskujt në pjesën e pasme të fytit tuaj qetësohen. Këta muskuj mbështesin qiellzën e butë, pjesën trekëndore të indeve që varet nga qiellza e butë (uvula), bajamet, muret anësore të fytit dhe gjuhën.

Kur muskujt relaksohen, rrugët tuaja të frymëmarrjes ngushtohen ose mbyllen ndërsa merrni frymë. Ju nuk mund të merrni ajër të mjaftueshëm, gjë që mund të ulë nivelin e oksigjenit në gjakun tuaj. Truri juaj ndjen paaftësinë tuaj për të marrë frymë dhe ju zgjon për një kohë të shkurtër nga gjumi, në mënyrë që të mund të rihapni rrugët tuaja të frymëmarrjes. Ky zgjim është zakonisht aq i shkurtër sa nuk e mbani mend atë.

Ju mund të gërhisni, të mbyteni ose të gulçoni. Apnea e gjumit mund të përsëritet pesë deri në 30 herë ose më shumë çdo orë, gjatë gjithë natës, duke dëmtuar aftësinë tuaj për të arritur në fazat e thella dhe qetësuese të gjumit.

Apnea qendrore e gjumit

Kjo formë më pak e zakonshme nga apnea e gjumit ndodh kur truri juaj nuk arrin të transmetojë sinjale në muskujt tuaj të frymëmarrjes. Kjo do të thotë që ju nuk bëni asnjë përpjekje për të marrë frymë për një periudhë të shkurtër. Ju mund të zgjoheni me gulçim ose të keni një kohë të vështirë për të fjetur ose për të qëndruar në gjumë.

Faktoret e rrezikut nga apna e gjumit

Apnea e gjumit mund të prekë këdo, madje edhe fëmijët. Por faktorë të caktuar rrisin rrezikun tuaj.

Apnea obstruktive e gjumit

Pesha e tepert rrit rrezikun te shfaqet apnea e gjumit.

Faktorët që rrisin rrezikun e kësaj forme të apneas së gjumit përfshijnë:

 • Pesha e tepërt. Obeziteti rrit shumë rrezikun e apneas së gjumit. Depozitat e yndyrës rreth rrugës së sipërme të frymëmarrjes mund të pengojnë frymëmarrjen tuaj.
 • Perimetri i qafës. Njerëzit me qafë më të trashë mund të kenë rrugë të ngushta të frymëmarrjes.
 • Një rrugë e ngushtë e frymëmarrjes. Ju mund të keni trashëguar një fyt të ngushtë. Bajamet ose adenoidet gjithashtu mund të zmadhojnë dhe bllokojnë rrugët e frymëmarrjes, veçanërisht tek fëmijët.
 • Të qenit mashkull. Meshkujt kanë dy deri në tre herë më shumë gjasa të vuajne nga apnea e gjumit sesa femrat. Sidoqoftë, femrat rrisin rrezikun e tyre nëse janë mbipeshë, dhe rreziku i tyre gjithashtu duket se rritet pas menopauzës.
 • Te qenurit më i vjetër. Apnea e gjumit shfaqet dukshëm më shpesh tek të rriturit e te moshuarit.
 • Historia familjare. Të kesh anëtarë të familjes me apnea të gjumit mund të rrisë rrezikun tuaj.

Faktore te tjere rreziku

 • Përdorimi i alkoolit ose qetësuesve. Këto substanca relaksojnë muskujt në fytin tuaj, gjë që mund të përkeqësojë apnea obstruktive të gjumit.
 • Pirja e duhanit. Duhanpirësit kanë tre herë më shumë gjasa të kenë apnea obstruktive të gjumit sesa njerëzit që nuk kanë pirë duhan. Pirja e duhanit mund të rrisë sasinë e inflamacionit dhe mbajtjen e lëngjeve në rrugët e sipërme të frymëmarrjes.
 • Kongjestioni i hundës. Nëse keni vështirësi të merrni frymë përmes hundës – qoftë nga një problem anatomik ose alergji – ka më shumë të ngjarë të zhvilloni apnea obstruktive të gjumit.
 • Kushtet mjekësore. Dështimi kongjestiv i zemrës, presioni i lartë i gjakut, diabeti i tipit 2 dhe sëmundja e Parkinsonit janë disa nga kushtet që mund të rrisin rrezikun e apneas obstruktive të gjumit. Sindroma e vezoreve policistike, çrregullimet hormonale, goditjet paraprake dhe sëmundjet kronike të mushkërive të tilla si astma gjithashtu mund të rrisin rrezikun.

Apnea qendrore e gjumit

Faktorët e rrezikut për këtë formë të apneas së gjumit përfshijnë:

 • Te qenurit më i vjetër. Njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuar kanë një rrezik më të lartë të apneas qendrore të gjumit.
 • Të qenit mashkull. Apnea qendrore e gjumit është më e zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat.
 • Çrregullimet e zemrës. Të kesh dështim kongjestiv të zemrës rrit rrezikun.
 • Përdorimi i ilaçeve për dhimbje. Ilaçet opioide, veçanërisht ato me veprim të gjatë si metadoni, rrisin rrezikun e apneës qendrore të gjumit.
 • Goditje në tru. Të kesh një goditje në tru rrit rrezikun e apneas qendrore të gjumit ose apneas qendrore të gjumit që shfaqet me trajtim.

Komplikimet

Apnea e gjumit shkakton gerhitje, cka sjell shqetesimin e partnerit gjate nates.

Apnea e gjumit është një gjendje serioze mjekësore. Komplikimet mund të përfshijnë:

 • Lodhje gjatë ditës. Zgjimet e përsëritura të lidhura me apnean e gjumit e bëjnë të pamundur gjumin normal, restaurues, duke e bërë të mundshme përgjumjen e rëndë gjatë ditës, lodhjen dhe nervozizmin.
 • Presioni i lartë i gjakut ose problemet e zemrës. Rënie të papritura të niveleve të oksigjenit në gjak që ndodhin gjatë apneas së gjumit rrisin presionin e gjakut dhe tendosin sistemin kardiovaskular. Të kesh apnea obstruktive të gjumit rrit rrezikun e presionit të lartë të gjakut (hipertensionit).
 • Diabeti i tipit 2. Të kesh apnea të gjumit rrit rrezikun e zhvillimit të rezistencës ndaj insulinës dhe diabetit të tipit 2.
 • Sindroma metabolike. Ky çrregullim, i cili përfshin presionin e lartë të gjakut, nivelet jonormale të kolesterolit, sheqerin e lartë në gjak dhe rritjen e perimetrit të belit, lidhet me një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës.
 • Komplikimet me ilaçe dhe kirurgji. Apnea obstruktive e gjumit është gjithashtu një shqetësim për ilaçe të caktuara dhe anestezi të përgjithshme. Njerëzit me apnea të gjumit mund të kenë më shumë gjasa të kenë komplikime pas operacionit të madh sepse janë të prirur ndaj problemeve të frymëmarrjes, veçanërisht kur qetësohen dhe shtrihen në shpinë.
 • Probleme me mëlçinë. Njerëzit me apnea të gjumit kanë më shumë gjasa të kenë rezultate jonormale në testet e funksionit të mëlçisë dhe mëlçitë e tyre kanë më shumë gjasa të tregojnë shenja dhëmbëza (sëmundje të mëlçisë yndyrore joalkoolike).
 • Partnerë të privuar nga gjumi. Gërhitja me zë të lartë mund të pengojë këdo që fle pranë jush të pushojë mirë. Nuk është e pazakontë që një partneri të duhet të shkojë në një dhomë tjetër, apo edhe në një kat tjetër të shtëpisë, për të qenë në gjendje të flejë.

Diagnoza

Nje nder testimet baze te apneas se gjumit.

Mjeku juaj mund të bëjë një vlerësim bazuar në shenjat dhe simptomat tuaja dhe historinë e gjumit, të cilën mund ta siguroni me ndihmën e dikujt që ndani shtratin tuaj ose shtëpinë tuaj, nëse është e mundur.

Ka të ngjarë që të referoheni në një qendër të çrregullimeve të gjumit. Atje, një specialist i gjumit mund t’ju ndihmojë të përcaktoni nevojën tuaj për vlerësim të mëtejshëm.

Një vlerësim shpesh përfshin monitorimin gjatë natës, në një qendër gjumi, të frymëmarrjes tuaj dhe funksioneve të tjera të trupit gjatë gjumit. Testimi i gjumit në shtëpi gjithashtu mund të jetë një opsion. Testet për të zbuluar nese vuani nga apnea e gjumit përfshijnë:

 • Polisomnografia e natës. Gjatë këtij testi, ju jeni të lidhur me pajisjet që monitorojnë aktivitetin e zemrës, mushkërive dhe trurit tuaj, modelet e frymëmarrjes, lëvizjet e krahëve dhe këmbëve dhe nivelet e oksigjenit në gjak gjatë gjumit.
 • Testet e gjumit në shtëpi. Mjeku juaj mund t’ju japë teste të thjeshtuara që do të përdoren në shtëpi për të diagnostikuar apnea e gjumit. Këto teste zakonisht matin rrahjet e zemrës, nivelin e oksigjenit në gjak, rrjedhën e ajrit dhe modelet e frymëmarrjes.

Nëse rezultatet janë jonormale, mjeku juaj mund të jetë në gjendje të përshkruajë një terapi pa testime të mëtejshme. Sidoqoftë, pajisjet portative të monitorimit nuk zbulojnë të gjitha rastet e apneas së gjumit. Kështu mjeku juaj mund të rekomandojë polisomnografi edhe nëse rezultatet tuaja fillestare janë normale.

Nëse keni apnea obstruktive të gjumit, mjeku juaj mund t’ju referojë tek një mjek për veshë, hundë dhe fyt për të përjashtuar bllokimin në hundë ose fyt. Një vlerësim nga një mjek i zemrës (kardiolog) ose një mjek i specializuar në sistemin nervor (neurolog) mund të jetë i nevojshëm për të kërkuar shkaqet e apneas qendrore të gjumit.

Trajtimi nese vuani nga apnea gjumit

Për rastet më të lehta qe vuajne nga apnea e gjumit, mjeku juaj mund të rekomandojë vetëm ndryshime në stilin e jetës, të tilla si humbja e peshës ose lënia e duhanit. Nëse keni alergji në hundë, mjeku juaj do të rekomandojë trajtim për alergjitë tuaja.

Nëse këto masa nuk përmirësojnë shenjat dhe simptomat tuaja ose nëse apnea juaj është e moderuar në e rëndë, një numër trajtimesh të tjera janë në dispozicion.

Disa pajisje mund të ndihmojnë në hapjen e rrugëve të frymëmarrjes të bllokuara. Në raste të tjera, operacioni mund të jetë i nevojshëm.

Terapitë

Terapia CPAP.
 • Presioni i vazhdueshëm pozitiv i rrugëve të frymëmarrjes (CPAP). Nëse keni apnea të moderuar deri të rëndë të gjumit, mund të përfitoni nga përdorimi i një makinerie që jep presion të ajrit përmes një maskë ndërsa flini. Me CPAP (SEE-pap), presioni i ajrit është disi më i madh se ai i ajrit përreth dhe është vetëm i mjaftueshëm për të mbajtur të hapura rrugët e sipërme të rrugëve të frymëmarrjes, duke parandaluar apnea dhe gërhitjen.
 • Pajisjet e tjera të presionit të rrugëve të frymëmarrjes. Nëse përdorimi i një makinerie CPAP vazhdon të jetë një problem për ju, ju mund të jeni në gjendje të përdorni një lloj tjetër të pajisjes së presionit të rrugëve të frymëmarrjes që rregullon automatikisht presionin ndërsa jeni duke fjetur (auto-CPAP). Njësitë që ofrojnë presion dypalësh pozitiv të rrugëve të frymëmarrjes (BPAP) janë gjithashtu në dispozicion. Këto sigurojnë më shumë presion kur thithni dhe më pak kur nxjerrni frymë.
 • Aparatet e gojes. Një opsion tjetër është të vishni një pajisje të krijuar për të mbajtur fytin tuaj të hapur. CPAP është më e besueshme se pajisjet ne goje, por pajisjet ne gojë mund të jenë më të lehta për t’u përdorur. Disa janë të dizajnuara për të hapur fytin tuaj duke e çuar nofullën tuaj përpara, e cila ndonjëherë mund të lehtësojë gërhitjen dhe apnean e lehtë obstruktive të gjumit.

Terapi te tjera

 • Trajtimi për problemet mjekësore të lidhura. Shkaqet e mundshme të apneas qendrore të gjumit përfshijnë çrregullime të zemrës ose neuromuskulare, dhe trajtimi i këtyre kushteve mund të ndihmojë.
 • Oksigjen shtesë. Përdorimi i oksigjenit shtesë gjatë gjumit mund të ndihmojë nëse keni apnea qendrore të gjumit. Forma të ndryshme të oksigjenit janë në dispozicion me pajisje për të dhënë oksigjen në mushkëritë tuaja.
 • Servo-ventilim adaptiv (ASV). Kjo pajisje e miratuar së fundmi për rrjedhën e ajrit mëson modelin tuaj normal të frymëmarrjes dhe ruan informacionin në një kompjuter të integruar. Pasi të bini në gjumë, makineria përdor presionin për të normalizuar modelin tuaj të frymëmarrjes dhe për të parandaluar pauzat në frymëmarrjen tuaj.

Me shumë mundësi do të lexoni, dëgjoni ose shihni reklama televizive në lidhje me trajtimet e ndryshme nga apena e gjumit. Bisedoni me mjekun tuaj për çdo trajtim para se ta provoni.

Kirurgji

Kirurgjia te apnea e gjumit është zakonisht vetëm një opsion pasi trajtimet e tjera kanë dështuar. Në përgjithësi, të paktën një provë tre-mujore e opsioneve të tjera të trajtimit sugjerohet para se të konsideroni kirurgjinë. Sidoqoftë, për një numër të vogël njerëzish me probleme të caktuara të strukturës së nofullës, është një opsion i mirë i parë.

Opsionet kirurgjikale mund të përfshijnë:

Kirurgjia te apnea e gjumit.
 • Heqja e indeve. Gjatë kësaj procedure (uvulopalatopharyngoplasty), mjeku juaj heq indet nga pjesa e pasme e gojës dhe nga maja e fytit. Bajamet dhe adenoidet tuaj zakonisht hiqen gjithashtu.
 • Tkurrja e indeve. Një opsion tjetër është të zvogëloni indet në pjesën e pasme të gojës dhe pjesën e pasme të fytit tuaj duke përdorur heqjen e radiofrekuencës. Kjo procedurë mund të përdoret për apnea të butë deri të moderuar të gjumit. Një studim zbuloi se kjo kishte më pak rreziqe kirurgjikale.
 • Ripozicionimi i nofullës. Në këtë procedurë, nofulla juaj lëviz përpara nga pjesa e mbetur e eshtrave të fytyrës tuaj. Kjo zgjeron hapësirën pas gjuhës dhe qiellzës së butë, duke e bërë pengesën më pak të mundshme. Kjo procedurë njihet si avancim maxillomandibular.
 • Implantet. Shufrat e buta, zakonisht të bëra nga poliestër ose plastikë, janë ngulitur kirurgjikisht në qiellzën e butë pasi të keni marrë anestezion lokal. Nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar se sa mirë funksionojnë implantet.
 • Stimulimi nervor. Kjo kërkon operacion për të futur një stimulues për nervin që kontrollon lëvizjen e gjuhës (nervi hipoglossal). Stimulimi i shtuar ndihmon në mbajtjen e gjuhës në një pozicion që mban të hapur rrugët e frymëmarrjes. Nevojiten më shumë kërkime.
 • Krijimi i një kalimi të ri ajror (trakeostomi). Ju mund të keni nevojë për këtë formë të operacionit nëse trajtimet e tjera kanë dështuar dhe vuani nga apnea e gjumit e rënde, kërcënuese për jetën. Në këte procedurë, kirurgu juaj bën një hapje në qafën tuaj dhe fut një tub metalik ose plastik përmes të cilit merrni frymë.

Lloje te tjera operacionesh

Llojet e tjera të operacionit mund të ndihmojnë në zvogëlimin e gërhitës dhe të kontribuojnë në trajtimin e apneas së gjumit duke pastruar ose zgjeruar pasazhet e ajrit:

 • Kirurgji për të hequr bajamet e zgjeruara ose adenoidet
 • Kirurgji për humbje peshe (bariatrike)

Mënyra e jetesës dhe mjetet juridike në shtëpi

Lehtesimi nga apnea e gjumit lidhet edhe me pozicionin e fjetjes.

Në disa raste, kujdesi ndaj vetes mund të jetë një mënyrë për ju që të mund te kujdeseni per veten kur vuani nga apnea obstructive e gjumit dhe ndoshta apnea qendrore e gjumit. Provoni këto këshilla:

 • Humbni peshë. Edhe një humbje e lehtë në peshë mund të ndihmojë në lehtësimin e ngushtimit të fytit tuaj. Në disa raste, apnea e gjumit mund të zgjidhet nëse ktheheni në një peshë të shëndetshme, por mund të përsëritet nëse rimerrni peshën.
 • Ushtrimi. Ushtrimet e rregullta mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të apneas obstruktive të gjumit edhe pa humbje peshe. Mundohuni të bëni 30 minuta aktivitet të moderuar, siç është një shëtitje e shpejtë, shumicën e ditëve të javës.
 • Shmangni alkoolin dhe medikamente të caktuara si qetësues dhe pilula gjumi. Këto relaksojnë muskujt në pjesën e pasme të fytit tuaj, duke ndërhyrë në frymëmarrje.
 • Flini në brinje ose në bark sesa në shpinë. Fjetja në shpinë mund të bëjë që gjuha dhe qiellza juaj e butë të pushojnë në pjesën e prapme të fytit dhe të bllokojnë rrugët e frymëmarrjes. Për të mos u kthyer me kurriz ndërsa flini, provoni të lidhni një top tenisi në pjesën e pasme të majës së pizhamës tuaj. Ekzistojnë gjithashtu pajisje komerciale që dridhen kur rrotulloheni në shpinë në gjumë.
 • Mos pini duhan. Nëse jeni duhanpirës, ​​kërkoni burime për t’ju ndihmuar të lini duhanin.