Periodat e para pas lindjes
Periodat e para pas lindjes

Vështrim i përgjithshëm

Nga lëkura e ndezur në një vlerësim të ri për trupin tuaj, ka shume gjera qe shoqerojne nje shtatzëni. Një tjetër është se ju do të keni të paktën nëntë muaj liri nga periodat. Por pasi të keni lindur, ndoshta jeni kurioz se çfarë do të ndodhë me ciklin tuaj menstrual.Kur periodat tuaja kthehen shpesh varet nga fakti nëse ushqeni apo jo me gji. Dhe ashtu si jeta juaj pas lindjes, ju mund të shihni që periodat e para pas lindjes janë disi të ndryshme.

Kur kthehet perioda?

Perioda zakonisht  kthehet rreth gjashtë deri në tetë javë pas lindjes, nëse nuk jeni duke ushqyer me gji . Nëse ushqeni me gji, koha e periodave  mund të ndryshojë. Ata që praktikojnë ushqyerjen ekskluzive me gji mund të mos kenë perioda gjatë gjithë kohës që ushqejne me gji. “Ushqyerja ekskluzive me gji” do të thotë që fëmija juaj po merr vetëm qumështin tuaj të gjirit. Por për të tjerat, mund të kthehet pas disa muajsh, pavarësisht nëse ushqejne me gji apo jo.

Nëse periodat tuaja kthehen shpejt pas lindjes dhe keni pasur lindje vaginale , mjeku  mund të rekomandojë që të shmangni përdorimin e tamponëve ne periodat e para pas lindjes .

Kjo ndodh sepse trupi juaj është ende duke u shëruar dhe tamponët potencialisht mund të shkaktojnë trauma. 

Pse femrat që ushqejnë me gji nuk perjetojne perioda shpejt?

Në mënyrë tipike, gratë që ushqejne me gji nuk perjetojne perioda aq shpejt për shkak të hormoneve të trupit. Prolaktina , hormoni i nevojshëm për prodhimin e qumështit të gjirit, mund të shtypë hormonet riprodhuese. Si rezultat, ju nuk ovuloni ose lëshoni  vezë për fekondim. Pa këtë proces, ka shumë të ngjarë që nuk do të keni menstruacione.

A ndikon perioda në qumështin e gjirit?

Kur periodat e para pas lindjes ndodhin, mund të vini re disa ndryshime në furnizimin me qumësht ose reagimin e foshnjës tuaj ndaj qumështit të gjirit. Ndryshimet hormonale që shkaktojnë menstruacionet në trupin tuaj gjithashtu mund të ndikojnë tek qumeshti I gjirit.

Për shembull, mund të vini re një rënie të sasisë së qumështit ose një ndryshim në sa shpesh fëmija juaj dëshiron të ushqehet me gji. Ndryshimet e hormoneve mund të ndikojnë gjithashtu në përbërjen e qumështit dhe në shijen e tij. Këto ndryshime janë zakonisht shumë të vogla, megjithatë, nuk duhet të ndikojnë në aftësinë tuaj për të ushqyer fëmijën me gji.

 Kontrolli i lindjeve

Disa përdorin ushqyerjen me gji si një metodë natyrale të kontrollit të lindjes. Sipas Shoqates te specialisteve per riprodhimin , më pak se 1 në 100 gra  mbeten shtatzënë çdo vit nëse angazhohen në ushqyerje ekskluzive me gji. Edhe pse ushqyerja me gji zvogëlon pjellorinë tuaj, nuk është një garanci absolute që nuk do të mbeteni shtatzënë përsëri.

Çelësi këtu është ushqyerja ekskluzive me gji. Përveç qumështit të gjirit, asnjë lëng ose lëndë e ngurtë nuk i jepet foshnjës. Edhe uji. Suplementet ose vitaminat nuk ndërhyjnë dhe mund t’i jepen foshnjës. Ushqyerja me gji që nuk i përshtatet këtij përshkrimi mund të mos mbrojë kundër një shtatëzënie tjetër.

Nëse jeni duke ushqyer me gji dhe periodat e para pas lindjes ndodhin, nuk jeni më të mbrojtur shtatzënia. Eshte gjithashtu e rëndësishme të theksohet se mund të jetë e vështirë të parashikohet kthimi i pjellorisë. Ju do të ovuloni para fillimit të ciklit tuaj, kështu që është plotësisht e mundur të mbeteni shtatzene para se të kthehet perioda.

Metoda te sigurta dhe efektive të kontrollit te lindjes janë në dispozicion për ato që ushqejne me gji. Opsionet jo hormonale te tilla si paisja intrauterine , prezervativet dhe diafragmat janë gjithmonë të sigurta për ushqyerjen me gji.

Ekzistojnë gjithashtu disa opsione hormonale të kontrollit të lindjes që konsiderohen të sigurta gjatë ushqyerjes me gji. Mjeku juaj mund të sigurojë përditësimet më të fundit mbi llojet e veçanta të kontrollit të lindjes. Në përgjithësi, pilula te kombinuara me doza te vogla qe përmbajnë estrogjen dhe progestin konsiderohen të sigurta pasi të jeni shëruar nga lindja. Pilulat vetëm me progesteron janë gjithashtu të sigurta për t’u përdorur gjatë ushqyerjes me gji.

Cfare kane ndryshe periodat e para pas lindjes?

Kur fillojne përsëri periodat, shanset janë që periodat e para pas lindjes nuk do të jenë si periodat tuaja para se të mbeteshit shtatzënë. Trupi juaj përsëri po përshtatet me menstruacionet. Ju mund të përjetoni disa nga ndryshimet e  mëposhtme :

 • ngërçe që mund të jenë më të forta ose më të lehta se zakonisht
 • mpiksje te vogla gjaku
 • rrjedhje më e rëndë
 • rrjedhje që duket se ndalon dhe fillon
 • dhimbje e shtuar
 • kohezgjatja e ciklit të parregullt

Periodat e para pas lindjes mund të jene më te rënda se sa jeni mësuar. Mund të shoqërohet gjithashtu me ngërçe më intensive, për shkak të një sasie të shtuar të rreshtimit te mitres që duhet të hiqet. Ndërsa vazhdoni ciklin tuaj, këto ndryshime ka të ngjarë të ulen. Në raste të rralla, komplikime të tilla si problemet e tiroides ose adenomyosis mund të shkaktojnë gjakderdhje të rëndë pas shtatzënisë. Adenomyosis është një trashje e murit të mitrës.

Gratë që kishin endometrioze para shtatzënisë në të vërtetë mund të kenë perioda me te lehta pas lindjes. Periodat e lehta gjithashtu mund të shkaktohen nga dy gjendje të rralla, sindroma Asherman dhe sindroma Sheehan . Sindroma Asherman çon në indet mbresë në mitër. Sindroma Sheehan shkaktohet nga dëmtimi i gjendres se hipofizes , e cila mund të jetë rezultat i humbjes së rëndë të gjakut .

Çfarë shkakton perioda të rralla e të dhimbshme pas lindjes?

Periodat e rralla  e të dhimbshme pas lindjes mund të shkaktohen nga një kombinim i disa faktorëve. Ato përfshijnë:

 • intensiteti i shtuar i ngërçeve të mitrës
 • hormonet e ushqyerjes me gji
 • zgavra e mitrës bëhet më e madhe pas shtatzënisë, që do të thotë se ka më shumë rreshtim të mitrës për të derdhur gjatë menstruacioneve

Çfarë duhet të pres nga periodat e para pas lindjes?

Periodat e para pas lindjes
Periodat e para pas lindjes

Pavarësisht nëse e keni lindur fëmijën tuaj në mënyrë vaginale ose me lindje cezariane , mund të keni gjakderdhje dhe shkarkim vaginal pas lindjes. Trupi juaj vazhdon të derdhë gjakun dhe indet që rreshtonin mitrën tuaj gjatë kohës që ishit shtatzënë.

Në javët e para, gjaku mund të jetë më i rëndë dhe të shfaqet  mpiksje. Me kalimin e javëve, ky gjak i jep rrugë shkarkimit vaginal të njohur si lochia. Lochia është lëng trupor që mund të duket i qartë në ngjyrë kremoze të bardhë në të kuqe.

Ky shkarkim mund të vazhdojë për rreth gjashtë javë, që është afërsisht koha kur periodat e para pas lindjes mund të kthehen nëse nuk jeni duke ushqyer me gji. Nëse shkarkimi juaj kishte pamjen e lochia, ndaloi për ca kohë dhe më pas përjetuat një rikthim të gjakderdhjes, kjo ka të ngjarë të jetë perioda juaj. 

Lochia

Nëse nuk jeni të sigurt nëse gjakderdhja që po përjetoni është e lidhur me shtatzëninë apo me periodat tuaja, ka disa mënyra për ta kuptuar:

 • Lochia nuk është zakonisht me ngjyrë të kuqe të ndritshme përtej javës së parë pas lindjes. Zakonisht është më i lehtë dhe mund të jetë i holluar me ujë ose i bardhë në pamje. Gjakderdhja e kuqe e ndritshme që ndodh gjashtë ose më shumë javë pas lindjes ka më shumë të ngjarë të jetë perioda juaj.
 • Gjakderdhja e lidhur me shtatzëninë mund të rritet me rritjen e sforcimit ose aktivitetit. Nëse shkarkimi juaj rritet me tendosje dhe zvogëlohet kur pushoni, ka më shumë të ngjarë të jetë lochia.
 • Lochia gjithashtu tenton të ketë një erë të veçantë. Lochia mund të ketë një erë “të ëmbël”, pasi është e përzier me indet e mbetura nga shtatzënia. 

Gjithashtu mund të duhet pak kohë që cikli juaj të rregullohet pas lindjes. Ju mund të zbuloni periodat e para pas lindjes, e me pas te keni edhe e tjera ne menyre te crregullt.

Gjatë vitit te pare pas lindjes, mund të jetë normale që periodat  të luhaten në kohezgjatje dhe intensitetit të gjakderdhjes. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse jeni duke ushqyer me gji.

Simptoma pas lindjes qe duhet ti kushtoni vemendje

Eshte e rëndësishme që të telefononi një mjek nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

 • gjakderdhje që shoqërohet me dhimbje te  papritura dhe të forta
 • ethe te papritura
 • gjakderdhje të vazhdueshme për më shumë se shtatë ditë
 • mpiksje gjaku që janë te medha
 • shkarkim me erë të keqe
 • dhimbje te forta koke
 • problem me frymarrjen
 • dhimbje gjate urinimit

Si perfundim

Kthimi në ciklin tuaj menstrual është vetëm një nga pjesët e shërimit dhe rikthimit ne gjendjen para shtatzenise. Në disa, menstruacionet mund të vonohen për shkak të rritjes së hormoneve të lidhura me ushqyerjen me gji.

Ushqyerja me gji si një formë kontracepsioni nuk është e pagabueshme. Të kesh një metodë rezervë, siç është kontracepsioni oral ose një prezervativ, mund të ndihmojë në sigurimin e mbrojtjes së mëtejshme.  Nëse diçka duket e pazakontë në lidhje me periodat tuaja të para pas shtatzënisë, kontaktoni mjekun . Gjakderdhja e tepërt ose indikacionet e infeksionit janë veçanërisht shqetësuese për një prind të ri. Dëgjoni trupin tuaj dhe kujdesuni per sigurine  e tij.