Për ta thënë butë, duhani nuk të bën mirë  për shëndetin. Fryrja rutinore përmes asaj cigareje, puro ose pipëz është vërtetuar se shkakton kancer, sëmundje të zemrës, goditje në tru, sëmundje të mushkërive, diabet dhe sëmundje pulmonare obstruktive kronike – dhe kjo është vetëm një pjesë e vogël e gjërave të këqija. 

Nga jashtë, një zakon i pirjes së duhanit mund të çojë në shfaqjen e hershme të rrudhave, linjave të holla dhe lëkura të varura. Në disa raste, siç do të kontrollojmë, pirja e duhanit mund të çojë edhe në rënie të flokëve. 

Nëse jeni duhanpirës që keni vënë re ndryshime në flokët tuaj: densitet i reduktuar, një vijë e hollë e flokëve, ose ndoshta shfaqja e një njolle tullace ku dikur kishte një mbulim të mirë të flokëve – kjo mund të lidhet me ekspozimin tuaj të shpeshtë ndaj tymit të duhanit. Nëse I keni vënë re këto ndryshime në flokët tuaj, atëherë mund të filloni të përdorni serumin Dr. Jacob, për të trajtuar flokët dhe për të shmangur humbjen e tyre. Për të kuptuar lidhjen midis rënies së flokëve dhe pirjes së duhanit, ne do të zbërthejmë shumë mënyra se si pirja e duhanit mund të shkaktojë humbjen e flokëve.  

Si çon pirja e duhanit në rënien e flokëve? 

Nëse dini ndonjë gjë rreth formaldehidit, arsenikut, cianidit të hidrogjenit, plumbit dhe amoniakut, me siguri jeni të vetëdijshëm se këto janë kimikate toksike që mund të shkaktojnë dëm për shëndetin tuaj. 

Këto komponime, së bashku me një numër të tjerash, prodhohen gjatë pirjes së duhanit. Efektet e tyre të kombinuara mund të çojnë në rënien e flokëve në mënyrat e mëposhtme: 

Pirja e duhanit mund të prishë rrjedhjen e gjakut në folikulat e flokëve 

Flokët në sipërfaqen e kokës suaj mund të jenë të vdekur, por pikërisht poshtë tyre janë enët e gjakut të cilat sigurojnë që flokët tuaj të marrin oksigjenin dhe lëndët ushqyese të nevojshme për t’u rritur. Ata janë gjithashtu përgjegjës për eliminimin e mbetjeve nga skalpi. 

Toksinat e pranishme gjatë pirjes së duhanit mund të dëmtojnë këto enë gjaku dhe të dëmtojnë strukturën e tyre. Nëse kjo nuk është mjaft e keqe, këto toksina gjithashtu mund të parandalojnë funksionimin e duhur të zemrës tuaj, duke penguar gjithashtu enët të kryejnë rolet e tyre. 

Me kalimin e kohës, këto toksina mund të shkaktojnë një grumbullim të pllakave rreth arterieve në një gjendje të njohur si aterosklerozë. Kur kjo pllakë ngurtësohet, mund të ngushtojë arteriet. 

Ky dëmtim mund të kufizojë rrjedhën e oksigjenit dhe lëndëve ushqyese në flokë, të cilat të dyja janë të nevojshme për zhvillimin e folikulave. Tymi i duhanit mund të ndikojë në reagimin imunitar. 

Është e njohur se tymi i duhanit kontribuon në një zinxhir të gjatë sëmundjesh. Nuk është aq i zakonshëm fakti që pirja e duhanit mund të luajë gjithashtu një rol në parandalimin e aftësisë tuaj për të luftuar kundër patogjenëve të dëmshëm. 

Tymi i cigares mund të ndikojë në sistemin imunitar duke qenë pro-inflamator dhe imunosupresiv, dhe i merr këto role seriozisht. Citokinat dhe kemokinat që nxisin inflamacionin lirohen gjatë pirjes së duhanit. 

Po kështu, efektiviteti i qelizave T, qelizave T-ndihmëse, qelizave B etj – të cilat përbëjnë sistemin tuaj imunitar, ndikohet nga tymi i cigares. 

Alopecia areata, një formë e zakonshme e rënies së flokëve, është një sëmundje autoimune e lidhur me pirjen e duhanit, së bashku me alopecinë androgjenetike. 

Pirja e duhanit mund të çojë në stres oksidativ 

Kontributi në PR-në e keqe të pirjes së duhanit është fakti se ai mund të çojë në stres oksidativ në flokë. Stresi oksidativ ndodh kur ka një çekuilibër midis radikaleve të lira (atomeve të paqëndrueshme që mund të dëmtojnë qelizat) dhe mekanizmit mbrojtës antioksidues të trupit tuaj. 

Stresi oksidativ i shkaktuar nga duhani mund të çojë në diçka të quajtur peroksidim lipid, i cili mund të jetë shqetësues sepse lipidet përbëjnë blloqet ndërtuese të qelizave të gjalla, përfshirë qelizat e flokëve. Peroksidimi i lipideve ndodh kur radikalet e lira sulmojnë lipidet, të cilat mund të çojnë në vdekjen e qelizave të flokëve. Pirja e duhanit është e lidhur me sëmundjet endokrine që mund të shkaktojnë rënie të flokëve. Serumi Dr. Jacob mund t iu ndihmojë të luftoni rënien e flokëve, pavarsisht faktorëve që po iua shaktojnë atë.

Futja e trupit tuaj për të punuar në formën më të mirë rregullohet nga një rrjet i lidhur mirë i gjëndrave të quajtur sistemi endokrin. Epo, kjo ndodh derisa faktorët e jashtëm si tymi i duhanit i tronditin gjërat. Pirja e duhanit është gjithashtu e lidhur me sëmundje të tjera endokrine si diabeti, një shkak i njohur i rënies së flokëve.  

Nivelet e kortizolit rriten përmes pirjes së duhanit 

Për t’ju ndihmuar të menaxhoni stresin e mashtrimit të afateve të punës, trafikut të përditshëm ose atyre ditëve thjesht dërrmuese, trupi juaj prodhon një hormon të quajtur kortizol. Ky hormon kryesisht ju ndihmon të përballeni me nxitësit e stresit, por është gjithashtu i rëndësishëm për funksionin dhe rregullimin e gjëndrave të flokëve. 

Nëse jeni duhanpirës kronik, nikotina mund të shkaktojë rritjen e niveleve të kortizolit tuaj jashtë orarit. 

Ky grumbullim mund të degradojë komponimet që janë të nevojshme për zhvillimin e folikulave të flokëve si hialuroni dhe proteoglikani. Kjo mund të shkaktojë humbje të flokëve të lidhura me stresin në formën e telogjen effluvium dhe alopecisë androgjenetike.