Qumeshti i gjirit
Qumeshti i gjirit

Qumeshti i gjirit ka të ngjarë të jetë më i çmuar për ju sesa shumë gjëra në jetë tani.

Me kaq shumë ushqime në vitin e parë dhe më gjerë, ju mund të vendosni të pomponi dhe ruani qumështin e gjirit  për të ushqyer kur jeni në punë, apo duke shijuar një natë jashtë.

Të mbingarkuar me opsionet e ruajtjes? Nuk je vetem. Ja çfarë duhet të dini për ruajtjen e qumeshtit  te gjirit të freskët dhe të sigurt për foshnjën tuaj kur nuk vjen direkt nga burimi.

Udhëzimet për ruajtjen e qumeshtit te gjirit

Si e ruani qumeshtin e gjirit ka të bëjë me temperaturën e ruajtjes dhe nëse qumështi është pompuar direkt ose me pare.

Duke ndjekur këto udhëzime,  do të siguroheni që qumështi i gjirit të mos mbajë baktere që mund ta sëmurin fëmijën.Gjithashtu siguron që të ruani cilësinë e ushqyesve .

Qumeshti i gjirit i freskët në fakt mund të qëndrojë jashtë në temperaturën e dhomës për një kohë pas pompimit nëse planifikoni ta përdorni ose ruani atë më vonë. Pas kësaj, do t’ju duhet ta vendosni ne frigorifer  për ruajtje afatgjatë.

Pavarësisht si bëni ruajtjen e qumeshtit te gjirit, duhet të hidhni mbetjet nga ushqyerja brenda 2 orëve pasi fëmija juaj të ketë mbaruar.

Trajtimi i sigurt i qumeshtit te gjirit

Gjithmonë lani duart me ujë të ngrohtë me sapun para se të trajtoni furnizimet e pompimit dhe ruajtjen e qumeshtit te gjirit.

Keshilla per pompimin

 •      Kontrolloni pompën para se ta përdorni. Shikoni për çdo pjesë të dëmtuar ose të ndotur, si tubat, që mund të kontaminojnë qumështin.
 •       Pasi qumështi i gjirit të pompohet dhe në një enë magazinimi, shënoni qartë datën dhe kohën për referencën tuaj. Ju mund të konsideroni përdorimin e një shënuesi të përhershëm në mënyrë që të mos fshihet nëse lagështohet.
 •   Gjithmonë pastroni pjesët e pompës  tërësisht dhe lëreni ajrin të thahet para ruajtjes për të parandaluar mykun dhe grumbullimin e baktereve të tjera.
 •   Në shumicën e pompave elektrike, vetë tubi nuk duhet të laget kurrë. Është shumë e vështirë për ta tharë përsëri, gjë që mund të çojë në rritjen e mykut.

Si ngrihet qumeshti i gjirit

qumeshti i gjirit foto ilustruese
qumeshti i gjirit foto ilustruese
 • Nëse nuk do të përdorni qumësht të freskët menjëherë, sigurohuni që ta ngrini menjëherë për të ruajtur cilësinë më të mirë.
 • Provoni të ngrini qumeshtin e gjirit në sasi më të vogla.Në këtë mënyrë, ju nuk do të humbni qumështin që fëmija  nuk e përfundon.
 • Lini një centimetër hapësirë në krye të enës  kur ngrini për të bërë vend për zgjerim. Dhe shtrëngoni kapakun e enës derisa qumeshti i gjirit të jetë ngrirë plotësisht.
 • Ruani qumështin në pjesën e prapme të frigoriferit, jo në derë. Duke vepruar kështu do të mbroni qumështin  nga çdo ndryshim i temperaturës.

Këshilla për shkrirjen dhe ngrohjen

 • Gjithmonë përdorni qumështin më të vjetër të gjirit së pari në rotacionin tuaj.
 • Thjesht shkrini qumështin e gjirit gjatë natës . Ju nuk keni pse ta ngrohni atë për fëmijën nëse kjo nuk është preferenca e tyre.
 • Nëse po ngrohni qumështin, sigurohuni që ta mbani enën të mbyllur gjatë procesit. Mbajeni atë nën një rrjedhë me ujë të ngrohtë (jo të nxehtë) nga rubineti juaj. Përndryshe, mund ta vendosni në një tas me ujë të ngrohtë.
 • Mos e përdorni mikrovalën  për të ngrohur qumeshtin e gjirit . Duke vepruar kështu mund të dëmtoni qumeshtin dhe të krijoni “pika të nxehta”  që mund të djegin fëmijën.
 • Gjithmonë kontrolloni temperaturën e qumështit në kyçin tuaj përpara se të ushqeni fëmijën.
 • Mos e tundni qumeshtin e gjirit për të përzier yndyrën me pjesën më të holluar me ujë. Në vend të kësaj, rrotulloni qumeshtin butësisht për ta përfshirë.

Opsionet per ruajtjen e qumeshtit te gjirit

Ka shumë zgjedhje kur bëhet fjalë për ruajtjen e qumeshtit te gjirit . Ajo që ju zgjidhni varet nga preferencat  dhe buxheti.

Qumeshti i gjirit dhe magazinimi i tij

Çantat e ruajtjes një përdorimshme janë të volitshme sepse ato mund të ngrijnë të sheshta dhe të grumbullohen për të zënë më pak hapësirë në frigorifer. Çantat e mira janë bërë nga materiali i klasës ushqimore, të sterilizuara dhe rezistente ndaj rrjedhjeve.

Shumë opsione në treg ju lejojnë të pomponi direkt në qese për të eleminuar mundësitë për ndotje. Një pengesë e mundshme për çantat e magazinimit është se ato kanë më shumë gjasa të shpohen sesa shishet e magazinimit.

Shishe dhe gota për ruajtje

Nëse keni pak më shumë hapësirë, ruajtja në shishe mund të jetë një zgjedhje solide për ju. Shishet janë të ripërdorshme, nëse kërkoni të prodhoni më pak mbeturina.

Ju madje mund të pomponi në shishe, të ruani në frigorifer, dhe pastaj të ngrohni qumeshtin  e gjirit dhe të ushqeni direkt nga një enë. Shishet gjithashtu mund të futen në pjatalarëse për pastrim të lehtë.

Tabaka për ruajtjen e qumeshtit te gjirit

Ju gjithashtu mund të përdorni një tabaka që është e ngjashme me një tabaka me kube akulli për të ruajtur sasi më të vogla të qumështit të gjirit. Thjesht derdhni qumështin e gjiriit  në tepsi dhe e ngrini. Hidhni kube sipas nevojës.

Kërkoni tabaka të bëra nga silikoni ose materiale të tjera të cilësisë ushqimore.Tavat gjithashtu duhet të kenë kapak për të mbrojtur qumeshtin nga temperatura e frigoriferit.

Cfare te mos perdorni

Ju nuk duhet ta bëni ruajtjen e qumeshtit te gjirit në ndonjë enë të vjetër ose tepsi me kube akulli. Çfarëdo që përdorni duhet të jetë bërë nga materiale të klasës ushqimore që janë të lira nga BPA dhe BPS. Nëse ena juaj ka një numër riciklimi 7, kjo do të thotë se përmban BPA dhe nuk duhet të përdoret.

Sigurohuni që kapakët  prej qelqi ose plastike të jenë të lidhur fort. Nëse jeni duke përdorur çanta, kontrolloni për t’u siguruar që i keni mbyllur siç duhet. Dhe mos e ruani qumeshtin e gjirit në shtresat plastike që futen në disa shishe. E njëjta gjë vlen edhe për çantat sanduiç me zinxhir. Këto nuk janë të destinuara për ruajtje afatgjatë.