Refleksi disforik
Refleksi disforik

Depresioni gjate gjidhenies

Gjidhënia shpesh përshkruhet si një përvojë e ngrohtë, e lumtur dhe përmbushëse por jo të gjithë e përjetojnë njësoj.Në fakt disa nëna mund të vuajnë nga depresioni gjate gjidhenies. Kur këto ndjenja negative korrespondojnë me rënien e qumështit gjatë ushqyerjes, mund të jeni duke kaluar nëpër diçka të quajtur refleksi  disforik , ose D-MER.

Femrat që vuajnë nga refleksi disforik  zakonisht ndiejnë një nxitje të ndjenjave negative, dëshpëruese menjëherë para se qumështi i tyre të bjerë poshtë. Shpesh,  nuk e dinë se çfarë po ndodh, nxitojnë të fajësojnë veten për këtë ndjenjë dhe mund të mendojnë se ato janë të vetmet që po e përjetojnë këtë.

Nëse keni simptoma refleksi disforik të nxjerrjes së qumështit, para së gjithash, dijeni këtë: Nuk jeni vetëm.

Megjithëse kërkimet janë ende në zhvillim, një studim zbuloi se deri në 9 përqind e grave që ushqejnë me gji përjetojnë nxjerrje disforike të qumështit.

Çfarë është D-MER?

Refleksi disforik i nxjerrjes së qumështit përshkruhet si një vërshim emocionesh negative gjatë ushqyerjes me gji që korrespondon veçanërisht me lëshimin e qumështit.

Ndjenjat vijnë menjëherë para se qumështi të lëshohet dhe vazhdon për disa minuta pas.

D-MER mendohet të jetë një reagim fiziologjik dhe jo një reagim psikologjik. Me fjalë të tjera, nxjerrja joformale e qumështit nuk është e gjitha në dorën tuaj.

Simptomat e D-MER

D-MER zakonisht përfshin ndjenjat e depresionit, zemërimit dhe ankthit. Të gjithë e përjetojnë atë pak më ndryshe, por karakteristikat kryesore janë ndjenja negative, të padëshiruara.

Disa nga ndjenjat e tjera të përshkruara nga nenat që ushqejnë me gji:

 • ndjenja e mallit ose e trishtimit
 • ndjenjë paniku ose paranoje
 • urrejtja ndaj vetes
 • zemërimi ose nervozizmi

Simptomat e refleksit disforik të nxjerrjes së qumështit mund të shkojnë nga të lehta në të rënda. Ato zakonisht fillojnë brenda pak minutash nga dhënia e gjirit dhe mund të zgjasin deri në 10 minuta.

Disa nena që ushqejnë me gji janë në gjendje të menaxhojnë ndjenjat, veçanërisht pasi  kuptojnë se çfarë po ndodh. Sidoqoftë, për disa prindër, ndjenjat janë  intensive dhe të pakontrollueshme.

D-MER ndan shumë nga të njëjtat simptoma si depresioni pas lindjes dhe ankthi pas lindjes . Sidoqoftë, simptomat e D-MER janë të kufizuara në aktin e ushqyerjes me gji. Sapo qumështi të lëshohet dhe fëmija ushqehet, simptomat zakonisht zhduken.

Nga ana tjetër, prindërit që përjetojnë një çrregullim të humorit pas lindjes shpesh i kanë këto ndjenja shumicën e kohës dhe zbulojnë se gjendja e tyre emocionale ndërhyn në aftësinë e tyre për të funksionuar çdo ditë, ose për t’u kujdesur siç duhet për fëmijën e tyre.

Edhe pse D-MER mund të jetë shumë intensive, këto ndjenja largohen pas ushqyerjes në vetvete.

Depresion apo D-MER

Por këtu është një e vërtetë e vështirë: është e mundur që të përjetoni një çrregullim të humorit pas lindjes dhe refleks disforik.

Prindërit që I  kanë të dyja mund të kenë probleme të kuptojnë se çfarë po ndodh dhe mund ta kenë të vështirë të përcaktojnë me saktësi simptomat e refleksit disforik.

Nëse keni simptoma të një çrregullimi të humorit pas lindjes – i cili karakterizohet nga 2 ose më shumë javë ndryshimesh të mëdha në humor, paaftësi për t’u përqëndruar ose përfunduar detyrat e përditshme dhe ndjenja faji mos hezitoni të kontaktoni mjekun.

Pse ushqyerja me gji më bën të ndihem në depresion?

Nxjerrja disforike e qumështit konsiderohet një “refleks”,pra  një reagim fiziologjik dhe hormonal ndaj aktit të ushqyerjes me gji.

Deri tani nuk ka shkaqe të dakorduara, por teoria më e përhapur është se D-MER ndodh për shkak të një rënie të dopaminës që ndodh gjatë dështimit.

Studiues të tjerë thonë se ndodh për shkak të një përgjigje të ekzagjeruar të shkaktuar nga oksitocina që lëshohet gjatë dështimit. Kjo përgjigje mund të përkeqësohet më tej nga stresi dhe traumat e përjetuara nga nëna.

Si është diagnostikuar

Refleksi disforik i  qumështit nuk është një diagnozë zyrtare deri më tani dhe nuk konsiderohet një çrregullim i humorit pas lindjes.

Nuk ka teste diagnostikuese për të përcaktuar nëse e keni atë. Zakonisht, simptomat  tregojnë nëse jeni duke e përjetuar atë.

Nëse mendoni se mund të keni D-MER, bisedoni me mjekun ose maminë tuaj. Ju gjithashtu mund të flisni me një konsulent laktacioni, i cili mund të ketë më shumë përvojë në trajtimin e sindromës.

Trajtimet për D-MER

Aktualisht nuk ka ilaçe të miratuara për të trajtuar refleksin disforik të qumështit, por ka disa teknika përballimi që shumë prindër i gjejnë të dobishme.

Shpesh, vetëm të mësosh se po përjeton D-MER e bën më të lehtë ta luftosh këtë përvojë.

Klinicistët që besojnë se stresi dhe trauma përkeqësojnë refleksin disforik rekomandojnë teknika për të ndihmuar në menaxhimin e sindromës. Zakonisht këto gjëra bëhen kur jeni duke ushqyer fëmijën.

Teknikat përfshijnë:

 • kontaktin e afërt me foshnjën
 • masazhi
 • dëgjimi i muzikës relaksuese
 • zhytja e këmbëve në ujë të ngrohtë
 • praktikimi i teknikave të meditimit për të zvogëluar mendimet negative
 • duke përdorur teknikat e frymëmarrjes për të relaksuar trupin dhe mendjen
 • rrethoni veten me ndihmës të sjellshëm dhe mbështetës

Sa kohë zgjat D-MER?

D-MER
D-MER

Refleksi disforik është zakonisht më i theksuar në javët e para të ushqyerjes me gji.

Shumë prindër vërejnë se rastet e tij zvogëlohen me rritjen e foshnjës së tyre. Për disa, ka një rënie në 3 muajt e parë . Të tjerët marrin lehtësim vetëm kur fëmija i tyre është më i rritur dhe furnizimi me qumësht fillon të ulet.

Megjithatë, disa prindër raportojnë se zvjerdhja është e vetmja mënyrë që simptomat e tyre të zhduken.

Si përfundim

Nëse keni ndjenja trishtimi, depresioni, ankthi ose zemërimi gjatë ushqyerjes me gji, nuk jeni e vetmja. Dhe ju nuk bëtë asgjë të keqe.

Refleksi disforik nuk shkaktohet nga prindërimi i keq, diçka që hani ose diçka që nuk shkon me trupin tuaj.

D-MER është thjesht një përgjigje fiziologjike që disa prindër përjetojnë gjatë infermierisë. Shumica e njerëzve marrin një lehtësim ndërsa foshnjat e tyre rriten. Ndërkohë, ka disa teknika që mund t’i përdorni për ta bërë përvojën më pak intensive.

Nëse keni nevojë për ndihmë për të kuptuar ose menaxhuar simptomat tuaja – dhe veçanërisht nëse ndjenjat janë të forta ose ju bëjnë të ndiheni jashtë kontrollit – kontaktoni mjekun tuaj, maminë, ose një konsulent laktacioni për mbështetje.