Çfarë është rënia e flokëve? 

Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë, njeriut mesatarisht I bien rreth 50 deri në 100 qime në ditë. Rënia e flokëve është pjesë e ciklit jetësor të flokëve. Ndërsa një fije floku bie, një tjetër e zëvendëson atë. 

Rënia e tepërt e flokëve mund të ndodhë gjatë periudhave të stresit ose pas shtatzënisë. Megjithatë, kjo nuk është e njëjtë me rënien e flokëve. Humbja e flokëve, e referuar si alopecia, ndodh kur diçka i ndalon flokët të rriten përsëri. 

Flokët mund të bien në copa në lëkurën e kokës ose në pjesë të tjera të trupit tuaj; mund të bjerë në një episod të vetëm ose të ndalet dhe të fillojë me kalimin e kohës, dhe mund të mos rritet përsëri derisa të identifikohet dhe trajtohet shkaku. Pavarsisht shkakut ju mund të përdorni serumin Dr. Jacob për ta trajtuar. 

A është rënia e flokëve një simptomë e diabetit? 

Humbja e flokëve mund të jetë një simptomë e diabetit të tipit 1 dhe tipit 2. Tipi 1 është një gjendje autoimune në të cilën pankreasi nuk prodhon asnjë insulinë. Në tipin 2, forma më e zakonshme e diabetit, trupi prodhon insulinë, por nuk e përdor atë siç duhet; kjo quhet rezistencë ndaj insulinës. Insulina është një hormon i rëndësishëm që ndihmon qelizat të përdorin sheqerin në gjak për energji. Kur nuk bëhet ose përdoret siç duhet, çon në sheqer të lartë në gjak, i cili, nga ana tjetër, mund të rezultojë në komplikime të shumta serioze në të gjithë trupin nëse nuk kontrollohet siç duhet. 

Mendohet se ekzistojnë tre shkaqe kryesore të rënies së flokëve në diabet: 

Çrregullime të sistemit imunitar 

Njerëzit me diabet të tipit 1 janë në rrezik të shtuar të zhvillimit të çrregullimeve të tjera autoimune. Një nga më të zakonshmet është alopecia areata. Kjo ndodh kur sistemi imunitar sulmon folikulat e flokëve, duke çuar në rënie të flokëve në lëkurën e kokës dhe pjesë të tjera të trupit. 

Hiperglicemia 

Hiperglicemia (sheqeri i ngritur në gjak) ndodh kur sheqeri mbetet në gjak dhe nuk mund të merret në qeliza për energji. Kjo mund të ndodhë për shkak të mungesës së insulinës, rezistencës ndaj insulinës ose kombinimit të të dyjave. Me kalimin e kohës, mund të ndodhë dëmtimi i enëve mikrovaskulare (më të vogla) dhe makrovaskulare (më të mëdha). 

Për shembull, nëse enët e gjakut në këmbë janë të dëmtuara, folikulat e qimeve poshtë gjunjëve mund të dëmtohen gjithashtu për shkak të mungesës së rrjedhjes së gjakut, gjë që prish rrjedhjen e oksigjenit dhe lëndëve ushqyese dhe si rrjedhojë ndikon në ciklin e rritjes së flokëve. 

Hipergylcemia gjithashtu mund të shkaktojë rrallimin e flokëve, brishtësinë e flokëve, rrallimin e flokëve ose uljen e shpejtësisë së rritjes së flokëve. Rezistenca ndaj insulinës mund të shkaktojë dëmtim mikrovaskular, duke luajtur kështu një rol në patofiziologjinë e një shkaku të trashëguar të rënies së flokëve të quajtur alopecia androgjenike. Një studim i vitit 2019 zbuloi se diabeti i tipit 2 ishte i lidhur me një rrezik në rritje të humbjes së rëndë të flokëve në lëkurën e kokës tek gratë e zeza. Studiuesit arritën në përfundimin se gratë e zeza me diabet të tipit 2 duhet të ndiqen nga afër për humbjen e flokëve të kokës qendrore në mënyrë që të mund të ofrohet trajtimi i duhur. 

Pabarazitë hormonale 

Diabeti është i lidhur ngushtë me çrregullimet e tiroides. Çrregullimet në nivelet e hormoneve tiroide mund të ndikojnë në ciklin natyral të flokëve. 

Nivelet e kortizolit (një hormon stresi) dihet gjithashtu se janë të larta tek ata me diabet, duke rritur rezistencën ndaj insulinës. Kortizoli i tepërt mund të prishë gjëndrën e flokëve, duke çuar në çrregullime të rritjes së flokëve si alopecia androgjenetike, alopecia areata dhe telogjen effluvium. 

Trajtimi dhe menaxhimi i rënies së flokëve 

Është e rëndësishme të theksohet se asnjë trajtim i vetëm nuk funksionon për të gjithë. Opsionet e trajtimit do të varen nga arsyeja e rënies së flokëve dhe nga lloji i rënies së flokëve që po përjetoni. Ne rekomandojmë serumin Dr. Jacob, që trajton rënien e flokëve dhe rigjeneron flokët tuaj. Në shumë raste, flokët mund të rriten përsëri pasi të fillojë ndërhyrja. 

Menaxhimi i sheqerit në gjak 

Për shkak se niveli i lartë i sheqerit në gjak shoqërohet me çrregullime vaskulare, qarkullim të dobët dhe çekuilibër hormonal, mbajtja e sheqerit në gjak brenda kufijve tuaj normalë mund të ndihmojë në parandalimin e rënies së flokëve. 

Diapazoni normal i sheqerit në gjak do të varet nga mosha juaj, nëse keni shpesh hipoglicemi dhe sa kohë keni pasur diabet. 

Në mënyrë tipike, sheqeri në gjak duhet të jetë 80-130 miligram për decilitër (mg/dL) pas agjërimit për tetë ose më shumë orë dhe më pak se 180 mg/dL dy orë pas një vakti. Këto objektiva duhet të individualizohen me ndihmën e ofruesit tuaj të kujdesit shëndetësor.

Mjekimi 

Disa medikamente dihet se ndihmojnë në trajtimin e rënies së flokëve dhe ndihmojnë në rritjen e flokëve, p.sh serumi Dr. Jacob . Akademia Amerikane e Dermatologjisë rendit ilaçet që mund të ndihmojnë me lloje të ndryshme të rënies së flokëve. Lloji i mjekimit të përshkruar do të varet nga mosha juaj dhe nga rreziqet e efekteve anësore 

Kremrat dhe injeksionet kortikosteroide: Injeksionet janë zakonisht për të rriturit dhe jo për fëmijët. Kremrat mund të aplikohen në arna si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit. Injeksionet duket se janë më efektive tek të rriturit, ndërsa kremrat duket se funksionojnë më mirë tek fëmijët.