Renia e flokeve gjate shtatzenise
Renia e flokeve gjate shtatzenise

Vështrim i përgjithshëm

Ju mund të keni dëgjuar se flokët bëhen të trasha dhe shkëlqyese gjatë shtatzënisë. Kjo mund të jetë e vërtetë për disa gra, falë niveleve të larta të hormonit estrogjen, i cili ngadalëson rënien e flokëve.Nënat e tjera të ardhshme , megjithatë, vuajne nga renia e flokeve gjate shtatzenise ose edhe pas saj .

Ndërsa është shqetësuese, renia e flokeve gjate shtatzenise është normale dhe mund të shkaktohet nga hormonet, stresi në trup ose kushtet mjekësore që shoqërojnë shtatzëninë.

Çfarë e shkakton rënien e flokëve gjatë shtatzënisë?

Burrat dhe gratë humbasin mesatarisht rreth 50 deri ne 100  qime çdo ditë. Gjatë shtatzënisë, rritja e niveleve të estrogjenit ngadalëson ciklin natyror të gjendres pergjegjese per renien e flokëve. Si rezultat, disa gra mund të humbasin më pak qime gjatë shtatëzanisë. Por nuk është gjithmonë kështu.

Zhvendosja hormonale

Renia e flokeve gjate shtatzenise mund te vije për shkak të stresit ose goditjes. Kjo gjendje quhet telogen effluvium dhe prek një numër të vogël të grave gjatë shtatzënisë.

Tremujori i parë mund të stresojë trupin pasi ekuilibri i hormoneve ndryshon në mënyrë dramatike për të mbështetur fëmijën në rritje. Stresi mund të rrise renien e flokut me  30% , në fazën telogjenike ose “pushimi” të ciklit jetësor të flokëve. Pra, në vend që të humbni mesatarisht 100 qime në ditë, ju mund të humbni 300 qime në ditë.

Humbja e flokëve për shkak të ndryshimeve hormonale mund të mos ndodhë menjëherë. Në vend të kësaj, mund të duhen dy deri në katër muaj për të vërejtur rrallimin. Kjo gjendje në përgjithësi nuk zgjat më shumë se gjashtë muaj dhe nuk rezulton në humbje të përhershme të flokëve.

Probleme shëndetësore

Po kështu, çështjet shëndetësore mund të lindin gjatë shtatzënisë, duke çuar në telogen effluvium. Derdhja mund të jetë mjaft dramatike, veçanërisht nëse lidhet me një çekuilibër të vazhdueshëm në hormone ose vitamina esenciale.

Probleme me gjëndrën tiroide

Çrregullimet e tiroides, si hipertiroidizmi (shumë hormon tiroide) ose hipotiroidizmi (shumë pak hormon tiroide), mund të jetë e vështirë të vërehet gjatë shtatzënisë.

Nga dy kushtet, hipotiroidizmi është më i zakonshëm, duke prekur disa 2 nga 100 gra.Renia e flokeve gjate shtatzenise  është një simptomë, së bashku me ngërçet e muskujve, kapsllëkun dhe rraskapitjen. Rreth 1 në 20 gra mund të përjetojnë probleme me tiroiden pasi fëmija të lindë. Në të gjitha rastet, çështjet e tiroides zakonisht diagnostikohen me një test gjaku.

Mungesa e hekurit

Mungesa e hekurit ndodh kur nuk keni mjaft qeliza të kuqe të gjakut për të marrë oksigjen në inde të ndryshme në trup. Renia e flokeve gjate shtatzenise mund te jete nje simptome paralajmeruese.

Gratë shtatzëna janë në rrezik të lartë për të zhvilluar anemi nga mungesa e hekurit , veçanërisht nëse shtatzënitë e tyre janë të vendosura afër njëra -tjetrës, ato janë shtatzënë me shumëfish ose kanë te vjella te shumta ne mengjes . Kjo gjendje gjithashtu mund të diagnostikohet me një test gjaku.

Ndërsa humbja e flokëve me këto kushte nuk është e përhershme, flokët tuaj nuk mund të kthehen në trashësinë e tyre normale derisa nivelet e hormoneve ose vitaminave të kthehen në kufijtë normalë.

Humbja e flokëve pas lindjes

Shumë gra shohin humbjen e flokëve brenda disa muajve nga lindja, në përgjithësi duke arritur kulmin rreth kater muaj pas lindjes. Kjo nuk është humbja e vërtetë e flokëve, por më shumë “rënie e tepërt e flokëve” e shkaktuar nga një rënie në hormonin estrogjen.

Përsëri, ky lloj i humbjes së flokëve konsiderohet telogen effluvium. Ndonëse mund të jetë mjaft shqetësuese të shohësh 300 ose më shumë qime që bien çdo ditë, zakonisht zgjidhet vetë pa trajtim.

Shkaqe të tjera

Eshte e rëndësishme të theksohet se humbja e flokëve me telogen effluvium është zakonisht rrallim uniform. Nëse vëreni arna ne koke, mund të ketë çështje të tjera në lojë. Ekzistojnë gjithashtu kushte gjenetike dhe autoimune që shkaktojnë humbjen e flokëve, pavarësisht nëse jeni shtatzënë apo jo.

  • Alopecia androgjenike ( tullacia e modelit femëror) shkaktohet nga një fazë e shkurtuar e rritjes së folikulave të flokëve dhe një kohë e zgjatur midis rënies së flokëve dhe rritjes së re.
  • Alopecia areata shkakton humbje të flokëve në lëkurën e kokës dhe pjesë të tjera të trupit. Ju mund të përjetoni humbje dhe rritje të flokëve që është e paparashikueshme ose ciklike. Nuk ka shërim për këtë lloj rënie flokësh, por trajtime të caktuara mund të ndihmojnë në ndalimin e humbjes dhe rigjenerimin e flokëve.

Trauma

Humbja e flokëve  mund të mos ketë të bëjë fare me shtatzëninë ose kushtet gjenetike. Nëse kohët e fundit keni pasur stil flokësh të ngushtë, keni bërë trajtime të caktuara bukurie ose keni trajtuar flokët tuaj në mënyrë të përafërt, mund të keni atë që quhet alopecia tërheqëse .

Inflamacioni i folikulave të flokëve mund të çojë në rënien dhe humbjen e flokëve. Në disa raste, folikulat tuaja mund te cojne ne humbje te perhershme te flokeve.

Trajtimi për humbjen e flokëve ne shtatzëni

Renia e flokeve gjate shtatzenise dhe pas saj mund të mos kërkojë trajtim të veçantë. Në përgjithësi zgjidhet vetë me kalimin e kohës.

Mjekët ndonjëherë përshkruajnë minoxidil (Rogaine) nëse rritja e flokëve nuk kthehet në nivelet e mëparshme, por ky ilaç nuk konsiderohet i sigurt për përdorim gjatë shtatzënisë.

Në rastin e kushteve si hipotiroidizmi ose anemia e mungesës së hekurit, të punoni me mjekun tuaj për të gjetur ilaçe ose suplemente të vitaminave që do të kthejnë nivelet tuaja në normale, duhet të ndihmojë në fillimin e ciklit të rigjenerimit me kalimin e kohës.

Shumica e trajtimeve për kushte të tjera, si alopecia androgjenike, gjithashtu nuk rekomandohen gjatë shtatzënisë. 

Renia e flokeve gjate shtatzenise dhe parandalimi

Ju mund ose nuk mund të jeni në gjendje të bëni asgjë për të parandaluar humbjen ose rënien e flokëve gjatë shtatzënisë. E gjitha varet nga shkaku pse vjen renia e flokeve gjate shtatzenise.

Provo:

  • Nje diete te shëndetshme, të ekuilibruar . Përqendrohuni në marrjen e proteinave, hekurit dhe ushqyesve të tjerë të rëndësishëm
  • Pyesni mjekun tuaj nëse ndonjë ilaç ose suplement që jeni duke marrë mund të kontribuojë në humbjen e flokëve.
  • Duke anashkaluar gërshetat e ngushta, bisht kali dhe modele të tjera flokësh që mund të tërheqin flokët tuaj. Ndërsa jeni gati, rezistoni të shtrembëroni, tërheqni ose fërkoni flokët tuaj.
  • Lani flokët me butësi dhe përdorni një krehër me dhëmbë të gjerë për të shmangur tërheqjen e fortë të flokëve gjatë shpërbërjes.
  • Nëse tashmë i keni humbur flokët, merrni parasysh vëllimin e shamponave dhe zbutesve. Formulat e rënda mund të rëndojnë flokët.

Cfare te presesh nga humbja e flokut

Humbja e flokëve gjatë shtatzënisë – edhe pse jo veçanërisht e zakonshme – është normale. Veçanërisht kur lidhet me ndryshimet e hormoneve ose disa kushte shëndetësore. Rritja e flokëve duhet të rifillojë me kalimin e kohës ose me trajtimin për shkakun themelor.

Rënia e flokëve pas shtatzënisë arrin kulmin rreth kater muaj pas lindjes. Lajmi i mirë është se ju ka të ngjarë të rifitoni rritjen tuaj normale brenda gjashtë deri në nëntë muaj. Nëse humbja e flokëve  vazhdon ose vëreni simptoma të tjera, konsideroni të kontaktoni mjekun tuaj.