Një studim i ri i kryer nga Universiteti i Indianës në SHBA ka zbuluar se stresi një faktor kryesor në disa lloje të ndryshme të rënies së flokëve është fjalë për fjalë duke vrarë njerëzit. 

Hulumtimi në më shumë se 2,000 njerëz nga Wisconsin që ishin në të 60-at e tyre zbuloi se ata që kishin pak kontroll mbi ngarkesën e tyre të punës kishin një rrezik 15.4 për qind më të lartë për të vdekur gjatë një periudhe shtatëvjeçare. Ata që kishin një nivel të lartë kontrolli mbi punën e tyre dhe, për rrjedhojë, ishin më të lirë për të shijuar një ekuilibër të shëndetshëm punë-jetë, kishin 34 për qind më pak gjasa të vdisnin.  

A do ta ndryshonit karrierën nga një punë me stres të lartë për të shpëtuar flokët tuaj? 

Imazhi stereotipik i një personi të stresuar shpesh përfshin dikë që i shtrëngon flokët me acarim. Megjithëse, ndërsa tullacia nga shkulja fizike e flokëve tuaj – një detyrim i njohur si trichotillomania – është relativisht i rrallë, stresi është një faktor i njohur dhe jashtëzakonisht i zakonshëm kur bëhet fjalë për rënien e flokëve. 

Përveç që ka një efekt tharjeje në trup, që shpesh çon në flokë të shurdhër dhe të brishtë, ka tre kushte kyçe të rënies së flokëve të ndikuara negativisht – që do të thotë të shkaktuara ose të përkeqësuara – nga stresi fizik ose emocional.  

Rënia e flokëve e shkaktuar nga stresi 

E para është Telogen Effluvium – një gjendje e përkohshme që shfaqet afërsisht tre muaj pasi është shkaktuar. Shkakton rrallim të përhapur të flokëve nga e gjithë skalpi dhe tenton të zgjasë deri në gjashtë muaj në formën e tij të rregullt, ose më shumë se gjashtë muaj në përsëritjen e tij kronike. Përdorimi I Dr. Jacob do të rigjenerojë flokët tuaj. 

Gjithashtu mund të përshpejtojë fillimin ose të përkeqësojë rënien te njerëzit me predispozicion gjenetik aktiv ose themelor ndaj tullacisë mashkullore dhe rënies së flokëve me model femëror. Ndryshe të njohura nën termin ombrellë të Alopecisë Androgjenetike, këto gjendje trashëgimore janë të përhershme dhe shkaktojnë rrallim gradual të flokëve vetëm përgjatë majës së kokës. Tek meshkujt kjo mund të shkaktojë gjithashtu zona të dallueshme të rënies së flokëve, si p.sh. zvogëlimi i vijës së flokëve ose hollimi i kurorës.  

Stresi mund të ndikojë në shkallën e rënies së flokëve, duke e përshpejtuar atë tek njerëzit që tashmë kanë përjetuar tullaci mashkullore ose femërore, ose duke sjellë gjendjen e parakohshme te të rriturit pas-pubescent me tiparet përkatëse gjenetike. 

Së fundi, dhe zakonisht kur stresi është intensiv dhe i papritur – si ai pas një humbjeje ose një aksidenti – është Alopecia Areata. Ky është një çrregullim autoimun që shkakton shkallë të ndryshme të tullacisë në zonat që mbajnë qime të kokës dhe trupit, në varësi të fenotipit. Alopecia Areata prek vetëm lëkurën e kokës dhe çon në rënie të papritur të flokëve, duke lënë pas njolla tullace të rrumbullakosura; Alopecia Totalis shkakton rënie totale të flokëve në të gjithë kokën, ndërsa Alopecia Universalis – forma më e rëndë e gjendjes – e lë një person krejtësisht pa flokë. Serumi Dr. Jacob lufton rënien e flokëve dhe ka një përbërje 100% natyrale. 

Për këto, shumë arsye të tjera të lidhura me shëndetin, është e rëndësishme të minimizoni stresin kudo që të jetë e mundur. Këtu shikojmë punët që konsiderohen si më stresueset sipas sondazhit më të fundit të Anketës së Forcave të Punës.

Punët më stresuese

Një raport u publikua nga Ekzekutivi i Shëndetit dhe Sigurisë bazuar në studimin e niveleve të stresit të lidhura me punën rreth 37,000 pjesëmarrësve në Anketën e Forcave të Punës Britanike. Ai zbuloi se kishte 526,000 punëtorë që pësuan ‘stres, depresion ose ankth të lidhur me punën (i ri ose afatgjatë) në 2016/17’, dhe se sektorët kryesorë ku stresi i punës ishte më i larti për punëtorët në industritë e shërbimeve publike.  

Këto ishin – në rend zbritës – mirëqenia (punëtorët e kujdesit social), infermieria dhe mamia, mësimdhënia, kërkimi ligjor dhe biznesi dhe administratori. Ky studim zbuloi se gratë kishin më shumë gjasa të prekeshin nga stresi i lidhur me punën, me 1,880 gra që vetë-raportuan këtë, ankth ose depresion, krahasuar me 1,170 burra. Në 2016/17 pothuajse gjysma e të gjitha ditëve të sëmundjes të marra në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar – 49 për qind – iu atribuoheshin këtyre kushteve, të cilat kryesisht i atribuoheshin presioneve të ngarkesës së punës dhe atyre që iu dhanë shumë përgjegjësi me shumë pak mbështetje. 

Diagrami i vendndodhjeve të zonave të kokës të prekura nga kushtet e humbjes së flokëve të lidhura me stresin. Hulumtimet e mëtejshme të botuara në Journal of Positive Behavious Interventions nga studiues nga Universiteti i Misurit, SHBA, sugjerojnë se mësimdhënia mund të meritojë një listë më të lartë. Ai zbuloi se shumë mësues përjetojnë djegie dhe mund të bëhen më pak efektivë në punët e tyre për shkak të stresit dhe mekanizmave të përballimit që ata zhvillojnë për t’i ndihmuar ata të merren me këtë. 

Për më tepër, burrat dhe gratë që fitojnë paga mbi 75,000 £ kanë gjithashtu më shumë gjasa të kenë atë që ata besojnë se është nivele të larta të stresit të lidhura me punën, siç raportohet në një sondazh të L’Oréal Professional . Shumë studime të tjera kanë treguar gjithashtu se të kesh një punë stresuese është e keqe për shëndetin dhe për rrjedhojë flokët, duke përfshirë raportet nga Fondacioni Britanik i Zemrës, Universiteti i Indianës dhe Universiteti Shtetëror i Miçiganit dhe Universiteti i Illinois në SHBA. 

Puna në ndërrime të natës mund të jetë gjithashtu më stresuese, me anën negative të shtuar që mund të ketë një efekt negativ në nivelet e vitaminës D – të dy elementë që mund të ndikojnë në shëndetin e flokëve. 

Të qenit vazhdimisht i stresuar e shtyn trupin në modalitetin e tij ‘lufto ose fluturo’, duke rezultuar në një mori efektesh anësore, shumë prej të cilave rrjedhin nga prodhimi i tepërt i kortizolit. Kjo mund të ndikojë trupin në mënyra të ndryshme, duke filluar nga rënia e flokëve, tek një sistem imunitar i ulur, humbja e kujtesës ose mungesa e përqendrimit, si dhe është një faktor kryesor në shtimin e peshës lidhur me stresin, veçanërisht rreth belit. 

Nëse rënia e tepërt e flokëve bëhet problem gjatë periudhave të stresit intensiv, mund të ia vlen të konsultoheni me një specialist pasi ai do të jetë në gjendje të përcaktojë shkakun – ose shkaqet e rënies dhe të rekomandojë zgjidhje të përshtatura për trajtimin e rënies së flokëve, sipas rastit. Gjithashtu, pa qenë i padurueshëm, të qenit proaktiv dhe marrja e një diagnoze profesionale mund të nënkuptojë se humbja e flokëve është një gjë më pak për t’u shqetësuar ose mund të filloni të përdorni Dr. Jacob që është I certifikuar dermatologjikisht.