Kaq shumë aspekte të jetës suaj mund të ndikojnë në flokët tuaj, dhe disa prej tyre janë aq indirekte sa nuk mund t’i merrni kurrë parasysh. Besoni apo jo, kalimi i kohës në telefonin, tabletin apo kompjuterin tuaj mund të kontribuojë në shëndetin e flokëve tuaj. Dhe a e dini se koha e tepërt e ekranit mund të çojë edhe në dëmtim të flokëve dhe rënie të flokëve?

Po, luajtja e të gjitha atyre videolojërave me fëmijët dhe nipërit tuaj mund të ketë një efekt negativ këtu! Megjithatë, ka shumë për t’u marrë parasysh, kur bëhet fjalë për mënyrën se si koha para ekranit mund të ndikojë në flokët tuaj, kështu që le të hedhim një vështrim se si prioritizimi i kohës para ekranit mbi ndërveprimet ballë për ballë mund të luajë një rol në rënien e flokëve. 

 A shkakton një telefon celular rënien e flokëve? 

Ka pasur pak kërkime mbi përdorimin e celularëve që ndikon në rënien e flokëve, por ky hulumtim ka treguar një lidhje. Një studim zbuloi një rënie të flokëve pas përdorimit të zgjatur të celularit, direkt mbi vendin ku telefoni mbahej në vesh. 

Studimi arriti në përfundimin, “Ekspozimi ndaj rrezatimit të telefonit celular mund të çojë në humbjen e flokëve nga thyerja e ADN-së me një fije floku, gjenerimi i efektit gjenotoksik të ROS [llojeve reaktive të oksigjenit] dhe rregullimi i ndryshuar hormonal.” Kjo në thelb është se rrezatimi i emetuar nga një celular mund të shkaktojë rënien e flokëve me kalimin e kohës, megjithatë, do të duhej një kohë e konsiderueshme dhe asnjë ndërhyrje. 

 Pra, cilat janë opsionet tuaja këtu? Mënyra më e mirë e veprimit do të ishte të mos mbani një celular në kokë. Përdorni altoparlantë ose kufje në mënyrë që telefoni të mos jetë kundër lëkurës suaj – mjaft e thjeshtë. 

 Ju gjithashtu mund të ndihmoni skalpin tuaj të rikthehet nga çdo rënie e flokëve me produktet e duhura, serumi Dr. Jacob iu ndihmon për këtë. Suplementet dhe produktet e duhura, si Dr. Jacob, mund t’ju ndihmojnë t’i ktheni flokët dhe skalpin tuaj në jetë dhe t’i mbani flokët tuaj të fortë dhe të gjallë. 

A shkakton WiFi rënien e flokëve? 

 Duke folur teknikisht, WiFi juaj nuk do të shkaktojë drejtpërdrejt humbje të flokëve. Nuk ka asnjë shqetësim të vërtetë për mënyrën se si WiFi transmeton internetin që do të ndikojë në flokët tuaj. Aty ku hasni telashe me internetin dhe problemet e flokëve është mënyra se si e përdorni dhe si është stili juaj i jetesës për shkak të tij. 

Koha e tepërt para ekranit mund të çojë në gjumë të dobët, depresion dhe periudha stresi, të gjitha këto mund të ndikojnë në flokët tuaj. Është një korrelacion që mund të mos e keni menduar kurrë, sepse nuk është i drejtpërdrejtë. Përdorimi i ekraneve, si një iPad, telefon ose televizor para gjumit, veçanërisht, mund të jetë problematik. Drita blu nga ekranet e bën më të vështirë gjumin. Dhe mungesa e gjumit të mjaftueshëm gjatë natës hap derën për një mori problemesh shëndetësore, si shtimi në peshë dhe stresi, ndër të tjera. 

Psikiatri integruese Victoria Dunckley, MD, ka ekzaminuar sesi gjumi i dobët mund të ndikojë te njerëzit, duke vënë në dukje se koha e tepërt e ekranit mund të çojë në depresion, për një. Ndërsa depresioni mund të shfaqet në mënyra të ndryshme dhe është i ndryshëm për të gjithë, është e mundur që nëse jeni në gjendje depresive, do të përjetoni rënie të flokëve ose, më shpesh, mund të mos jeni të gatshëm të shpenzoni aq shumë kohë duke u kujdesur per flokët tuaj, duke çuar në dëmtim të flokëve. 

 Trupi juaj gjithashtu ka nevojë për gjumë për t’u rimbushur për ditën tjetër dhe për të qëndruar në rrugën e duhur për sa i përket shëndetit. Kur nuk mund të biesh në gjumë, ke një prodhim të reduktuar të melatoninës, gjë që shkakton një reaksion zinxhir të mos mundësive për të fjetur natën tjetër, sepse trupi juaj nuk ka mjaftueshëm melatoninë natyrale për ta vënë veten në gjumë. Ndërsa suplementet e melatoninës mund të jenë të dobishme, prodhimi natyral i melatoninës në trupin tuaj është burimi më i mirë i hormonit të gjumit. Plus, i gjithë ky zinxhir ngjarjesh kontribuon në gjumë të dobët dhe shqetësime më të mëdha – si humbja e flokëve.

Si çon koha para ekranit në stres dhe rënie të flokëve 

Ajo që është ndoshta kontribuesi më i madh i rënies së flokëve në lidhje me kohën para ekranit është faktori i stresit. Stresi mund të vijë nga shumë pika në kohën tuaj para ekranit. Pavarësisht nëse kjo është për shkak të punës në anën tjetër të ekranit, lëvizjes së ngjarjeve aktuale, apo edhe një bisede të tensionuar me dikë përmes tekstit, secila prej këtyre mund të shkaktojë një reagim stresi tek një person. 

Një trup i stresuar prodhon nivele më të larta të kortizolit të hormonit të stresit dhe studimet kanë lidhur nivele më të larta të kortizolit me rënien e flokëve. Një studim vëren, “Kur kortizoli është i pranishëm në nivele të larta, është demonstruar se zvogëlon sintezën dhe përshpejton degradimin e elementëve të rëndësishëm të lëkurës, përkatësisht hialuronanit dhe proteoglikaneve me afërsisht 40%. 

Kur jeni të stresuar dhe përjetoni nivele më të larta të kortizolit, gjëndrat tuaja të flokëve gjithashtu mund të ndalojnë prodhimin e flokëve të rinj, sipas klinikës Mayo. Ky quhet telogen effluvium, dhe është kur stresi bën që folikulat të kalojnë në një fazë pushimi në vend që të rriten aktivisht flokët. Gjatë një periudhe kohore, flokët madje mund të fillojnë të bien nëse stresi nuk menaxhohet dhe flokët nuk kujdesen siç duhet.  

Si të menaxhoni kohën tuaj në ekran

Drita blu nga ekrani nuk do të jetë kurrë miku juaj, dhe veçanërisht nuk do të jetë miku i flokëve tuaj. Mënyra më e mirë për t’i mbajtur flokët tuaj në formë të lartë pa lënë orët e kaluara të kohës para ekranit të bëjnë kërdi në flokët tuaj është të shkurtoni fjalë për fjalë sa kohë jeni duke i parë telefonin, kompjuterin ose televizorin tuaj. Shfletimi i mediave sociale dhe shikimi i televizorit ndonjëherë mund të ndihet i këndshëm, por shumë prej tyre mund të kenë një sërë rezultatesh të këqija për shëndetin dhe mirëqenien tuaj. 

Nëse kontrolli i impulsit është një problem për ju dhe e keni të vështirë ta ulni telefonin, merrni parasysh t’i jepni vetes një kufi kohor në ekranet tuaja çdo ditë. Nëse ju duhet të uleni para një kompjuteri për orë të tëra në ekran çdo ditë për punë, provoni ta ndani atë me shëtitje ose ndërveprim ballë për ballë. Kjo do t’i japë kokës tuaj një pushim nga drita blu dhe do të ndihmojë trurin tuaj të rikuperohet nga shikimi i ekranit për një kohë të gjatë. 

Jashtë punës, përsëri, kufizoni përdorimin tuaj të mediave sociale, videolojërave, shikimit të televizorit, etj. dhe veçanërisht reduktoni shikimin në ekran gjatë natës. Shkurtimi i çdo gjëje do të shpresojmë se do të zvogëlojë çdo stres që rezulton – dhe ato hormone stresi – dhe do t’ju lejojë të kënaqeni duke kaluar kohë duke bërë gjëra të tilla si shoqërimi me miqtë dhe familjen dhe përdorimin e produkteve që ndalojnë rënien e flokëve si serumi Dr. Jacob.  

Si të riktheheni nga rënia e flokëve 

Humbja e flokëve si pasojë e varësisë nga video lojërat nuk është e përhershme—mos u shqetësoni! Ashtu si çdo shqetësim tjetër i flokëve, ju mund ta trajtoni atë me produktet e duhura, ne rekomandojmë serumin Dr. Jacob. Disa kërkime kanë treguar se masazhet e kokës mund të stimulojnë rritjen e flokëve nëse bëhen siç duhet, kështu që kjo është një mënyrë e mirë për t’ju ndihmuar t’i ktheni flokët në jetë. Ne kemi parë gjithashtu disa tërheqje me përdorimin e një diete me bazë bimore për t’u rikuperuar nga humbja e flokëve. Plus, kjo lloj diete mund të përmirësojë shëndetin tuaj në përgjithësi, gjë që nuk është kurrë një ide e keqe!