Shkenca ka lëvizur një hap më afër për të rikthyer humbjen e flokëve pasi qelizat e flokëve u krijuan në një laborator. 

Studiuesit rritën folikulat plotësisht të pjekura me boshte të gjata dhe madje ishin në gjendje të përmirësonin ngjyrën duke shtuar një ilaç që rrit melaninën, një pigment natyral. 

Duke njoftuar zbulimin, ata thanë se puna e tyre “mund të kontribuojë në zhvillimin e aplikacioneve të dobishme në trajtimin e çrregullimeve të rënies së flokëve, testimin e kafshëve dhe ekzaminimin e drogës”. Teknika përfshin krijimin e organoideve të lëkurës – versione të vogla dhe të thjeshta të një organi – në një pjatë Petri. 

Autori kryesor Dr Tatsuto Kageyama, i Universitetit Kombëtar të Yokohama në Japoni, tha: “Organoidet ishin një mjet premtues për të sqaruar mekanizmat në morfogjenezën e folikulave të flokëve in vitro”. 

Duke përdorur dy lloje qelizash embrionale, ekipi japonez zhvilloi boshte floku me pothuajse 100 për qind efikasitet. 

Organoidet prodhuan folikula plotësisht të pjekura rreth 3 mm në gjatësi pas 23 ditësh të kulturës. Ndërsa rritja ndodhi, studiuesit monitoruan formimin dhe pigmentimin – duke hedhur dritë të re mbi kimikatet e përfshira në proces. 

Gjetjet e publikuara në revistën Science Advances kanë gjithashtu implikime për testimin e kafshëve dhe ekzaminimin e drogës. 

Duke transplantuar organoidet, ata arritën rigjenerimin me përsëritjen e cikleve të flokëve. Një mënyrë tjetër që rigjeneron flokët është dhe serumi Dr. Jacob. 

Dr Kageyama tha: “Modeli mund të jetë i vlefshëm për të kuptuar më mirë induksionin e gjëndrës së flokëve, për vlerësimin e pigmentimit të flokëve dhe ilaçeve për rritjen e flokëve dhe për rigjenerimin e folikulave të flokëve.” Rezultatet mund të jenë gjithashtu të rëndësishme për sistemet e tjera të organeve dhe të kontribuojnë në të kuptuarit se si zhvillohen proceset fiziologjike dhe patologjike. 

Duke parë përpara për kërkimet e ardhshme, ekipi planifikon të optimizojë sistemin e tyre të kulturës organoidale me qeliza njerëzore. Bashkëautori Profesor Junji Fukuda tha: “Hapi ynë i ardhshëm është të përdorim qeliza me origjinë njerëzore dhe të aplikojmë për zhvillimin e ilaçeve dhe mjekësinë rigjeneruese”. 

Hulumtimet e ardhshme mund të hapin derën për zhvillimin e trajtimeve të reja për çrregullimet e rënies së flokëve, siç është tullaci i modelit mashkullor. 

Të njëjtat parime mund të përdoren një ditë për të rritur dhëmbët zëvendësues ose pjesë të tjera të trupit. 

Tullaciteti dhe format e tjera të rënies së flokëve prekin si meshkujt ashtu edhe femrat. Ish-ylli i tenisit Andre Agassi e përshkroi humbjen e flokëve të tij si i ri si të humbiste “copëza të vogla të identitetit tim”. 

Rreth gjysma e grave mbi moshën 65 vjeçare vuajnë nga tullaci me model femëror. Ne ende kuptojmë pak për mekanizmat molekularë pas rritjes dhe humbjes së flokëve. 

Çdo gjëndër qimesh në kokën tonë është një organ në miniaturë, i cili ndjek ciklin e vet ritmik të rritjes, regresionit dhe pushimit gjatë gjithë jetës sonë. Me kalimin e moshës, disa prej tyre bëhen të ndjeshme ndaj hormoneve në lëkurën e kokës, më së shumti nga dihidrotestosteroni ose DHT, i cili lidhet me folikulat dhe i miniaturizon ato derisa të mos prodhojnë më qime të dukshme. 

Megjithatë, ne nuk dimë pothuajse asgjë se si ndodh ky proces miniaturizimi, ose si ta parandalojmë atë. 

Dr Kageyama dhe kolegët thonë se janë bërë një hap më afër zbulimit. Ndërkohë që prisni që zbulimi të marrë formë dhe keni rënie flokësh, përdorimi I Dr. Jacob është një zgjidhje që do të jap rezultate efektive.