SCUBE3 është gjetur të jetë një opsion i mundshëm terapeutik për trajtimin e alopecisë androgjenetike. 

Një molekulë sinjalizuese e njohur si SCUBE3, e cila u zbulua nga studiuesit në Universitetin e Kalifornisë, Irvine, ka potencialin për të kuruar alopecinë androgjenetike, një lloj i përhapur i rënies së flokëve si tek femrat ashtu edhe tek meshkujt. 

Hulumtimi, i cili u botua së fundmi në revistën Developmental Cell, zbuloi mekanizmin e saktë me anë të të cilit qelizat e papilës së lëkurës, fibroblaste të specializuara që prodhojnë sinjale që gjenden në fund të çdo folikuli të flokëve, nxisin zhvillimin e ri. Megjithëse roli kritik që luajnë qelizat e papilës së lëkurës në rregullimin e rritjes së flokëve është vendosur gjerësisht, baza gjenetike e kimikateve aktivizuese të përfshira është pak e kuptuar.  

Në periudha të ndryshme gjatë ciklit jetësor të folikulit të flokëve, të njëjtat qeliza të papilës së lëkurës mund të dërgojnë sinjale që ose i mbajnë folikulat në gjumë ose shkaktojnë rritjen e flokëve të reja, “tha Maksim Plikus, Ph.D., profesor i UCI i biologjisë së zhvillimit dhe qelizave dhe i studimit. “Ne zbuluam se molekula sinjalizuese SCUBE3, të cilën qelizat e papilës së lëkurës e prodhojnë natyrshëm, është lajmëtari i përdorur për t’u ‘treguar’ qelizave burimore të flokëve fqinjë që të fillojnë të ndahen, gjë që paralajmëron fillimin e rritjes së flokëve të rinj.” 

Që minjtë dhe njerëzit të zhvillojnë në mënyrë efektive qimet, qelizat e papilës së lëkurës duhet të prodhojnë kimikate aktivizuese. Qelizat e papilës së lëkurës keqfunksionojnë te njerëzit me alopeci androgjenetike, duke ulur në mënyrë drastike kimikatet aktivizuese tipike të bollshme. Për këtë studim, u krijua një model miu me qime të tepërta dhe qeliza të papilës së lëkurës të hiperaktivizuar.  

Ky model do t’i ndihmojë studiuesit të mësojnë më shumë rreth rregullimit të rritjes së flokëve. Studimi i këtij modeli të miut na lejoi të identifikonim SCUBE3 si molekulën sinjalizuese të panjohur më parë që mund të nxisë rritjen e tepërt të flokëve,” tha bashkëautori i parë Yingzi Liu, një studiues postdoktoral i UCI në biologjinë zhvillimore dhe qelizore. 

Testet e mëtejshme vërtetuan se SCUBE3 aktivizon rritjen e flokëve në folikulat e njeriut. Studiuesit mikroinjektuan SCUBE3 në lëkurën e miut, në të cilën folikulat e kokës njerëzore ishin transplantuar, duke nxitur rritje të re si në folikulat e fjetura të njeriut ashtu edhe në ato përreth të miut. “Këto eksperimente ofrojnë të dhëna të vërteta të parimit se SCUBE3 ose molekulat e prejardhura mund të jenë një terapi premtuese për rënien e flokëve,” tha bashkëautori i parë Christian Guerrero-Juarez, një studiues postdoktoral i UCI-së në matematikë. 

Aktualisht, ekzistojnë dy medikamente në treg – finasteride dhe minoxidil – që janë miratuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave për alopecinë androgjenetike. Finasteride është miratuar për përdorim vetëm te meshkujt. Të dy barnat nuk janë universalisht efektive dhe duhet të merren çdo ditë për të ruajtur efektin e tyre klinik. Ndaj filloni te perdorni produkt efektive per renien e flokeve tuaj, Dr. Jacob eshte nje serum qe rigjeneron floket tuaj dhe lufton renien e flokeve. 

“Ekziston një nevojë e madhe për ilaçe të reja, efektive për humbjen e flokëve dhe komponimet natyrale që përdoren normalisht nga qelizat e papilës së lëkurës paraqesin kandidatë idealë të gjeneratës së ardhshme për trajtim,” tha Plikus. “Testi ynë në modelin e transplantit të flokëve të njeriut vërteton potencialin paraklinik të SCUBE3.”  

UCI ka paraqitur një aplikim të përkohshëm për patentë për përdorimin e SCUBE3 dhe përbërjeve molekulare të lidhura me të për stimulimin e rritjes së flokëve. Hulumtime të mëtejshme do të kryhen në laboratorin Plikus dhe në Amplifica Holdings Group Inc., një kompani bioteknologjike e bashkëthemeluar nga Plikus. Ndersa hulumtimeet vazhdojne, ju nderkohe duhet te perdorni produkte qe trajtojne renien e flokeve, ne ju sugjerojme te perdorni Dr. Jacob.