Në disa raste, humbja e peshës mund të çojë në efekte anësore, duke përfshirë humbjen e flokëve. 

 Trupi juaj është i ndjeshëm ndaj mungesës së lëndëve ushqyese, stresit dhe ndryshimeve hormonale – të gjitha këto mund të ndodhin si rezultat i humbjes së shpejtë të peshës, dietave kufizuese ose operacionit për humbje peshe. 

Ky artikull shpjegon pse disa njerëz përjetojnë rënie të flokëve pas humbjes së peshës dhe diskuton mënyrat për të trajtuar dhe parandaluar këtë çështje.  

Pse mund të ndodhë humbja e flokëve pas humbjes së peshës? 

Humbja e flokëve gjatë humbjes së peshës zakonisht shkaktohet nga mangësitë e lëndëve ushqyese, si dhe nga efekte të tjera që humbja e papritur dhe e shpejtë e peshës mund të ketë në trupin tuaj. 

Për shembull, humbja e papritur e peshës dhe dietat kufizuese janë lidhur me një gjendje të njohur si telogjen effluvium akut (TE), një nga shkaqet më të zakonshme të humbjes së flokëve të përhapur në lëkurën e kokës Në mënyrë tipike, TE ndodh rreth 3 muaj pas një ngjarjeje nxitëse si humbja e shpejtë e peshës dhe zgjat rreth 6 muaj. 

Humbja e peshës dhe mangësitë e lëndëve ushqyese të lidhura me dietat kufizuese janë gjithashtu të lidhura me lloje të tjera të rënies së flokëve. Këto përfshijnë TE kronike, e cila zgjat më shumë se 6 muaj dhe alopecia androgjenike, e njohur gjithashtu si tullaci e modelit mashkullor ose femëror.  

Këtu janë disa shkaqe të rënies së flokëve që lidhen me dietën dhe humbjen e peshës. 

 Dietë e rëndë 

Lidhja midis dietës së rëndë dhe rënies së flokëve është dokumentuar në kërkime që në vitet 1970.  

Flokët tuaj kanë nevojë për kalori dhe lëndë ushqyese të mjaftueshme për t’u rritur siç duhet. Pra, kur trupi juaj nuk merr atë që i nevojitet, mund të ndodhin efekte anësore si humbja e flokëve. Dr. Jacob eshte nje serum kunder renies se flokeve dhe I ushqen floket tuaj, pasi ka perberes 100% natyrale. 

Shumë studime e kanë lidhur humbjen e flokëve me humbjen e shpejtë të peshës, kufizimin e kalorive, mangësitë e lëndëve ushqyese dhe stresin psikologjik – të gjitha zakonisht te njerëzit që ndjekin dieta të rënda. 

Për shembull, një studim i vitit 2015 në 180 gra me humbje difuze të flokëve zbuloi se shkaqet më të zakonshme të rënies së flokëve ishin mungesa e hekurit dhe stresi psikologjik. Në tetë nga rastet, shkaku ishin dietat e papërshtatshme.  

Dietat e planifikuara keq, të tilla si dietat e rënda, mund të çojnë në mangësi në acidet yndyrore thelbësore, zinkun, proteinat dhe kaloritë e përgjithshme, të cilat të gjitha mund të çojnë në humbjen e flokëve

Dietë me shumë pak proteina 

Aminoacidet, blloqet ndërtuese të proteinave, janë thelbësore për rritjen e flokëve. Kjo për shkak se aminoacidet janë të nevojshme për prodhimin e keratinës, proteinës kryesore strukturore të flokëve. 

Kequshqyerja me proteina – kur trupi juaj nuk merr mjaftueshëm proteina – mund të rezultojë në rënie të flokëve. Kështu, nëse jeni duke ndjekur një dietë për humbje peshe me kalori të ulët që nuk përmban proteina të mjaftueshme, mund të përjetoni rënie të flokëve si rezultat. 

Kur nevojat tuaja për proteina nuk plotësohen, trupi juaj i jep përparësi funksioneve të rëndësishme të varura nga proteinat si riparimi i indeve, tretja, rregullimi i pH-së dhe ekuilibrit të ujit dhe prodhimi i hormoneve. Për shkak se rritja e flokëve nuk është thelbësore për t’ju mbajtur gjallë, mund të ndodhë humbja e flokëve.  

Për më tepër, mangësitë në aminoacide specifike, si histidina, leucina, valina dhe cisteina, janë të zakonshme tek njerëzit me rënie të flokëve. 

Në një studim në 100 njerëz me rënie të flokëve, studiuesit vëzhguan mangësi të histidinës dhe leucinës në përqindje të mëdha të pjesëmarrësve në disa lloje të alopecisë, duke përfshirë alopecinë androgjenike dhe TE.   Studimi zbuloi gjithashtu se mungesat e valinës dhe cisteinës ishin të zakonshme në mesin e pjesëmarrësve 

 Operacionet për humbje peshe 

Kirurgjia e humbjes së peshës shoqërohet me humbje të shpejtë të peshës dhe zakonisht shkakton mangësi në proteina, vitamina ose minerale, të cilat nga ana tjetër mund të shkaktojnë rënie të flokëve.  

Për shembull, një studim i vitit 2018 që përfshiu 50 njerëz që iu nënshtruan gastrektomisë së mëngës, një procedurë kirurgjikale që heq një pjesë të madhe të stomakut, vuri re rënie të flokëve në 56% të pjesëmarrësve. Humbja e flokëve ishte më e zakonshme tek gratë.  

Veçanërisht, pjesëmarrësit me rënie të flokëve kishin nivele shumë më të ulëta të zinkut dhe vitaminës B12 si para ashtu edhe pas operacionit. 

Në një studim të vitit 2020112 gra që i ishin nënshtruar gastrektomisë së mëngës, 72% e pjesëmarrësve përjetuan rënie të flokëve pas operacionit. Në 79% të atyre që raportuan rënie të flokëve, humbja filloi 3-4 muaj pas operacionit dhe zgjati mesatarisht 5.5 muaj.  

Përveç reduktimit të kapacitetit të stomakut, disa lloje të operacioneve për humbje peshe lejojnë që ushqimi të anashkalojë një pjesë të zorrëve, duke çuar në keqpërthithje të lëndëve ushqyese dhe duke rritur rrezikun për mangësi .

Dietat kufizuese 

Ashtu si dietat e ashpra, dietat kufizuese që përjashtojnë grupe të tëra ushqimore mund të shkaktojnë rënie të flokëve si rezultat i mungesës së lëndëve ushqyese ose stresit. 

Mangësi zink, proteina, selen dhe acide yndyrore esenciale janë të lidhura me rënien e flokëve.  

Dietat me shumë pak kalori janë treguar se shkaktojnë gjithashtu rënie të flokëve.  Stresi i madh, i cili ndonjëherë vjen së bashku me dietën kufizuese, është lidhur gjithashtu me humbjen e flokëve. 

 Si të parandaloni rënien e flokëve kur përpiqeni të humbni peshë? 

Siç u përmend, humbja e flokëve gjatë humbjes së peshës mund të shkaktohet nga mungesa e lëndëve ushqyese ose humbja e shpejtë e peshës. Si e tillë, është e rëndësishme që të synoni të humbni peshë në një mënyrë të shëndetshme dhe të qëndrueshme, ose ndersa perpiqeni te humbni peshe, perdorni Dr. Jacob pasi ai lufton renen e flokeve. Keshtu ju mund te bini ne peshe dhe nuk do te humbisni floket tuaj. 

Përveçse mund të çojnë në rënie të flokëve, dieta e rënduar dhe kufizuese mund të jetë e dëmshme për shëndetin mendor dhe shoqërohet me rifitimin e peshës?

Në vend të një diete të modës, zgjidhni një dietë të ekuilibruar që i siguron trupit tuaj lëndët ushqyese që i nevojiten për të funksionuar në mënyrë optimale. T’i thuash jo dietave kufizuese që premtojnë humbje të shpejtë të peshës është thelbësore për të mbrojtur shëndetin tuaj fizik dhe mendor dhe për të zvogëluar rrezikun e efekteve anësore si humbja e flokëve. 

Për më tepër, nëse ndiqni një model diete që kufizon shumë ushqime – të tilla si një dietë vegjetariane ose vegane, e cila mund të jetë e ulët në lëndë ushqyese të lidhura me humbjen e flokëve si hekuri dhe zinku – sigurohuni që të përfshini ushqime të pasura me lëndë ushqyese dhe të plotësoni me lëndë ushqyese dietën tuaj.   

Nëse i nënshtroheni një operacioni për humbje peshe, sigurohuni që nivelet tuaja të ushqyesve si zinku, hekuri dhe vitamina B12 të jenë optimale përpara procedurës dhe plotësoni me lëndë ushqyese të rekomanduara nga mjeku ose dietologu juaj më pas. Kjo mund të ndihmojë në parandalimin e humbjes së flokëve të lidhur me operacionin.